Használt autók: szervizelés, olcsóbban

Korosodó autók márkaszervizekben

Szerző: Szörényi András levél küldés 
Dátum: 2014.11.19. 06.00

Ha egy autó már kifutott a garanciából, de szeretnénk csökkenteni értékvesztését, adódnak a márkaszervizek jóárasított csomagjai. Kipróbáltunk egyet a sok közül.

Utánanéztünk, hogy a nagyobb autómárkák hálózata hogyan próbálja a márkaszervizekben tartani vagy oda visszacsábítani a garanciaidőn túli autók tulajdonosait. Azt tapasztaltuk, hogy az erős engedményekkel a karbantartási csomagok ára simán versenyképes a független műhelyekkel. Nem a számlát sosem adó, erősen svarcban dolgozó szakikkal, hanem a komolyan vehető műhelyekkel, ahová vissza lehet menni reklamálni.

Tehát azoknak, akik otthon cserélik az olajat meg a szűrőt, szeretnek ezzel bíbelődni és az egészet kihozzák 10-12 ezer forintból, ez a cikk nem biztos, hogy érdekes. Aki viszont szervizbe hordja 4-5 év feletti autóját, annak érdemes tovább olvasni a Ford Mondeóról és csak később átkattintani Rúzs és gépzsír rovatunk friss posztjaira.

Ford

Mostanában jelent meg itthon a Motorcraft szervizprogram, amely a Ford-szervizek munkáját teszi elérhetővé olcsóban a legalább öt éves autókra. A bevonzó ajánlat az olaj, az olajszűrő, a légszűrő cseréje és az autó komplett átvizsgálása 23 900 forintért. Mivel nem árt a személyes tapasztalat, kerítettünk egy előző generációs Mondeót és bejelentkeztünk vele az akciós karbantartásra egy fővárosi márkaszervizbe.

Talán túl sok embert rúgtak ki a válság miatt, talán a téli átgumizás köti le a kapacitásokat, mindenesetre sokat kellett telefonálni, hogy ne egy hétre kapjunk időpontot az amúgy alig több mint egyórás műveletre.

A kedvezményes szervizcsomagok nem minden esetben fedik az időszakos szervizt! Tisztázni kell, hogy ezzel megoldottuk-e kötelező karbantartást, vagy más munkákra is szükség van-e?

Végül a Ford Petrányi budaörsi úti telepe lett a helyszín, a közeli szervizek közül ide sikerült leghamarabb bejelentkezni. A 2002-es, 125 lóerős Mondeóval a megbeszélt idő előtt érkezünk. A munkafelvételen sok az ügyfél és még több a feladat, de egy fiatalember tud velünk foglalkozni.

A munkafelvevő kijött, megnézte az autót és nagyon korrekten elmondta, mit tartalmaz az igényelt szolgáltatás és miért nem egyenértékű az éves szervizzel.

Ezt más kollégái is említették, mikor az időpontra vadásztunk, de egy tájékozatlan ügyfélnek ez kellemetlen meglepetés lehet. Tény, hogy a hirdetésekben nem éves karbantartásról van szó és a honlapon is egyértelműsítik a helyzetet.
 

A fekete lötty helyett szépen csillog a friss olaj a nívópálcán

A garancia megőrzését biztosító, pollenszűrőcserével az éves szerviz a Mondeókra 44 900 forint, a kocsi korától függetlenül. Külföldre utazóknak komoly érv mellette, hogy lerobbanáskor fedezi az autómentést és az utasok elhelyezését is.

Mivel a tizenéves ötajtós rég nem garanciális és ritkán lépi át a megyehatárt, mi most maradunk az alapcsomagnál. Az olaj meg az alkatrész ebben is gyári és az 50 helyett 20 pontot érintő átvizsgálás biztosítja a kocsi tisztességes átnézését.

Két órára vállalják a munkát. A környékbeli használtautó-kínálat átnézése után ebédelni megyünk. Hamarosan csörög a telefon, hogy a repedt hűtőfolyadék-kiegyenlítő tartályból folyik a hűtőközeg és az egyik féltengely gumiharangja is szakadt, a bejutó szennyeződés megeszi a drága alkatrészt. Mindkettőre kapunk árajánlatot, mert a munka munkát hoz a szervizeknek, de a tulajdonos a tartályt már beszerezte, a gumiharangot pedig megoldja a szokott helyen.

23 900 forint szerepelt a hirdetésekben, 23 880-at fizettünk végül a márkaszerviz pénztárában

A fekete Mondeo 1,8 a vállalt időpont előtt negyed órával készen várt, ülésén nejlonhuzattal, kormányán védőfóliával. Udvariasan a főbejárat elé parkolta le valaki, így nem kellett keresgélnünk a jókora parkolóban.

Mivel nem az éves karbantartásra fizettünk be, az ígért 23 880 forint áll a számlán, viszont nem jár fordos pecsét a szervizkönyvbe. Ezt a mi esetünkben a Motorcraft bélyegzője helyettesíti a szervizkönyvben és a márkaszervizes szervizszámla is hitelesíti, hogy áldoztunk az autó jólétére.

Opel

Az Opel a legelsők között indított kedvezményes szervizprogramot Szerviz 4+ néven a négy évnél idősebb autókra, amely ma a MyOpel aktivitás része. 1,6 literes, szívó benzines H Astrára egy olajcsere 13 900 forinttól indul. 1,4 literes motorral szintén H Astrára a gyertyacsere, a pollenszűrő, a légszűrő, az olaj és az olajszűrő cseréje kijön 40 990 forintból.

10-14 ezres olajcsere árakkal és a gyári kenőanyag biztonságával annak is alternatíva lehet a márkaszerviz, aki otthon cseréli az olajat, hasonló költséggel. A szakszervizben nem fog belefutni hamisított kenőanyagba, amit tömegével terítenek itthon

A motorcraftos megoldással ellentétben az Opel-márkaszervizekben a megszokott pecsét jár az autók szervizfüzetébe az elvégzett munkák után.

Amennyiben az adott modell vagy motorváltozat nem jogosult a kedvezményes karbantartásra, érdemes konzultálni a szakemberekkel. Tapasztalataink szerint a munkafelvevők kellő kreativitással jóárasíthatják a szervizmunkákat mondjuk az 1,8 literes B Zafirára is. Részletek ezen a weboldalon.

Peugeot

Peugeot-tulajdonosok a Főnix-programban tartathatják karban és javíttathatják autóikat jobb áron a márkaszervizekben. Nem olcsóbb szervizcsomagokkal dolgozik a hálózat, hanem a végszámla összegéből jár engedmény, akár kétéves autókra is.
 

Többnyire az importőr szubvencionálja az öregebb autók alacsonyabb díjtételeit

Az akció az alkatrész, a munkadíj és a tartozékok árára vonatkozik. Az engedmény sávosan nő, hároméves autókra 15%, hat év felett 25 százalék, ami a kedvezmény felső határa. Tudnivalók ezen a linken.

Renault

Az importőr Szerviz 5+ programja a Renault és a Dacia modellek gyakoribb karbantartási munkáira koncentrál. Az olcsóbb, Motrio-pótalkatrészek mellett itt az óradíj is ötödével alacsonyabb a normál tarifánál. (A Motrio a Renault diszkont alkatrészmárkája, amely árban az utángyártott alkatrészekkel igyekszik konkurálni.)

Egy ezerhatos benzines Mégane II kombi esetében 15 390 Ft az olajcsere, 95 900 Ft a vezérműszíjszett cseréje és 36 590 forintért adnak két új első lengéscsillapítót. A Scénic II árai hasonlók, a Thaliákra és a kettes Cliókra minden jutányosabb valamivel. A Daciákra viszont nincs külön ársáv, hiába az a konszern olcsó autója.

Míg egyre több aggasztó alkatrész forog a piacon, a márkaszerviz nem utazhat gagyiban

A márkaszervizek itt is beépítenek felújított alkatrészeket az eredeti gyári garanciával, ami főleg a húzósabb árú tételek esetében számít (pl. sebességváltó, hengerfej, kormánymű, befecskendező szivattyú, turbófeltöltő, klímakompresszor). Részletek a programról itt.

Škoda

Több vonalon futnak a kedvezmények a Škodák karbantartására. A 4+ esetében bizonyos szervizmunkákból engednek el adott összegeket, például kerékagycsapágyat cseréltetve 15 ezer, két első lengéscsillapítót cseréltetve 18-24 ezer, vízpumpástul A vezérműszettet újra váltva 23-30 ezer forintot.

Transzparensebb a 8 év feletti autók 8+ programjának árképzése, ahol konkrét csomagokra is van ajánlat. Például az éves szerviz a mobilitásgarancia meghosszabbításával 34 400, az első féktárcsák és betétek cseréje 54 000 forintba kerül a példaként megadott Octaviákban 1,4 vagy 1,6 literes benzines motorral.

Vannak továbbá a konszern más márkáihoz is kínált Economy-alkatrészek, például féktárcsából, fékbetétből, lengéscsillapítóból. Részletesebb információ erre található a nyolc év feletti autók szervizmunkáiról.

Toyota

A Toyota 4+ szervizprogram esetében egy 2006-2009 közötti, 1,4-es benzines Corollát választottunk példaautónak. Itt az évente vagy 15 ezrenként esedékes karbantartással az olaj- és az olajszűrőcsere 22 100 forintért, amit kiegészíthet a pollenszűrő és a nagyjából 5000 forintos légszűrő cseréje.

Többnyire a népszerűbb autók gyakoribb és olcsóbb motorváltozataira kapni nagy karbantartási kedvezményt

Utóbbit nehéz kiszámítani, mert az egyik autóban hamarabb kell újjal pótolni, a másikban ritkábban, és néha elég kifújással tisztítani.

A bővebb csomagok a fékfolyadék (60 ezer kilométerenként) és a pollenszűrő cseréjével lefedik a nagy szervizeket 36 500 forintért, munkadíjjal együtt. Ha a gyújtógyertyákból is új kell, akkor 48 500 Ft az ár. Ezekkel a szervizcsomagokkal értelemszerűen a szervizkönyv is toyotás pecséttel gazdagodik, növelve az autó értékét és megkönnyítve eladását használtan.

A márkaszervizes karbantartással egy évre meghosszabbodik a Toyota Europe Assistance védőszárny-szolgáltatás, az autó 12 éves koráig.
 

Egy márkaszervizben vezetett szervizkönyv csökkenti az autó értékvesztését

Minél idősebb az autó, annál többet ér a konstrukcióban foglalt segítség lerobbanáskor, de a forródrót hívható akkor is, ha lemerült az akkumulátor, kifogyott az üzemanyag, defektes a kerék vagy sikerül bezárni a kulcsot. A biztosítás fedezi a szállodát négy napig, ha javítható az autó, ha pedig nem, akkor állja a hazaszállítást, a csereautót vagy az utazás folytatását más járművel. Részletek ide kattintva.

Volkswagen

Korosabb autókra a Volkswagen márkaszervizek is adnak kedvezményt. Például az első féktárcsák és fékbetétek cseréjekor 23 000 Ft az engedmény, ha a vezérműszíjat és a vízpumpát cserélteti a tulaj, akkor 30 000 Ft jön le a végösszegből.

A Volkswagen konszernben Economy néven futnak az öregebb autókra kitalált olcsóbb alkatrészek

Volkswagen-tulajdonosok számára megtakarítást ígérnek az Economy alkatrészek. Ezek nem rosszabbak a normál gyári alkatrészeknél, de élettartamuk rövidebb. Alacsonyabb árukkal a gyár arra a folyamatra reagál, hogy az autók egyre csökkenő értékének egyre aránytalanabb részét nem hagyják ott a tulajdonosok a szervizhálózatban karbantartási munkákra. Például egy kipufogódobnál 33 százalékos az árkülönbség a normál és az Economy pótalkatrész között. A kedvezményekről információk itt.

Kinek jó ez?

Mivel a korosodó autókra kitalált szervizprogramok a normál díjszabásnál jóval alacsonyabb árszinttel működnek, a márkaszerviz felára nagymértékben csökken vagy el is tűnhet a független javítóműhelyekhez képest. Márkaszervizben is akad kókler, de ahol százával javítanak azonos típusú autókat, ott óhatatlanul kialakul a típusismeret a munkatársakban.

Méltányos összeget hagytunk a márkaszervizben a 12 éves Mondeo szakszerű karbantartásáért

Az engedményes szervizcsomagokat különösen azoknak az autósoknak érdemes megfontolniuk, akik keveset használják kocsijukat. A használtpiacon a szokatlanul alacsony futásteljesítmény valódiságában mindenki kételkedik, többnyire joggal. Egy márkaszerviz bélyegzője a szervizkönyvben és pecsétes számlája, rajta az óraállással, a bizalmatlanabb vevőket is leszereli.

Kommentek

 • Gólya

  A VW-nál csak az a baj, hogy pl valóban elengednek 30 ezret a vezérlés cseréből, így a kedves ügyfélnek cupán 220.000 forintba fog kerülni a szerviz ami nem márkaszervizben megvan 80-ból nem okosban csináltatva. A többi kedvezményük ugyanez. ezért nem írnak konkrét árakat, csak kedvezmény összegeket az ismeretlen végösszegből

 • Kempelen

  A 220-ban azért benne van egy olajszerviz is.

 • Gólya

  Kempelen – Jó de azért ez irreális különbség, ha én lennék a márkaszervíz egyszerűen nem tudnék kitalálni olyan indokot amivel meg tudnám győzni az autótulajdonosokat, hogy márpedig nekik jobban megéri kifizetni egy ennyivel magasabb összeget :S De gondolom ezt a márkaszerviz is tudja de megoldja máshogy az így kieső bevételt

 • Kempelen

  Gólya! Nincs de. Ha tényszerű akarsz lenni, akkor ezt nem felejtheted ki az indoklásodból, mert különben csúsztatsz. Amúgy már a kétezres évek elején más márkánál is 200.000 magasságában volt egy vezérlés csere görgőkkel, vízpumpával, olajszervizzel. Akkor még megdöbbentőbb volt (nem VW). Ettől függetlenül persze ennyi pénz sok pénz, de 120 ezer km. sem kevés.

 • Phrascarica

  “Jó de azért ez irreális különbség, ha én lennék a márkaszervíz egyszerűen nem tudnék kitalálni olyan indokot amivel meg tudnám győzni az autótulajdonosokat”
  Én már hallottam olyat (Ford Transitnál) hogy az idő előtt megugrott vezérlés miatt -melyet a Ford service cserélt- kapott eg új motort az ügyfél. Ez azért elég nyomós érv, melyet ‘okosba’ tuttira nem kapsz meg, legfeljebb pingvinelnek egyet ‘okosba’, hogy ‘nem értjük’, de mi nem tehetünk róla, viszont felújítjuk okosba 600e-ért :)

 • oszkopeter

  Két hozzáfűznivaló:
  1. Érdemes ezekre a kedvezményekre külön rákérdezni, sok márkaszerviz “elfelejti” megemlíteni ezeket az akciókat, mert az importőrök által meghirdetett akciók keretében sokszor alacsonyabb munkadíjjal vagy kisebb alkatrész árréssel kellene dolgozniuk.

  2. Ha nagyobb munkáról van szó kérjünk ajánlatot több márkaszerviztől. Hatalmas különbség tud lenni köztük, főváros-vidék viszonylatban pláne. Tapasztalataim szerint az olcsóbb márkaszervizek nem feltétlenül drágábbak mint a legálisan működő sufnik. (Adócsalókkal és önkéntesekkel persze nincs értelme összevetni…)

A GM legjobb vicce: kabrió kisteher Corvette-motorral

A Totálisan Értelmetlen Autó, 300-as végsebességgel, platóval és nyitható keménytetővel. Nem tudom, mire, de nagyon jó!

Használt autó: nagypályás használt BMW egy új Škoda Octavia árában

2017. februárjában, az utód értékesítésének indulásával kifutott az F10-es BMW 5-ös. Öt-hatmillióval be lehet szállni, egy kompakt autó árából. Megéri kockáztatni a használt luxusautóval?

Használt autó: mit vesznek az autószerelők?

Attól, hogy valaki egész nap elromlott autókat javít, nem minden autót tart rossznak. Autószerelőket kérdeztünk arról, milyen használt autóért adták a saját pénzüket?

Használt autó: melyik fogyaszt kevesebbet?

Használtautó-vásárláskor nemcsak a típust nehéz megválasztani a rengeteg lehetőség közül, hanem a legjobb motorverziót is. A gyengébb motor fogyasztása nem mindig alacsonyabb és mi van a biztosítással, az adóval meg a típushibákkal?

F1: Vettel szerint kamuzik a Mercedes

Sebastian Vettel nem hiszi, hogy a Mercedes tényleg annyira lassú Szocsiban, mint péntek délután mutatták. A ferraris német szerint az időmérőre gyorsak lesznek Hamiltonék.

F1: Ecclestone átvágott minket!

A Maláj Nagydíj igazgatója, Razlan Razali kiosztotta Bernie Ecclestone-t és a Forma-1 új tulajdonosát is.

F1: Vettelék taroltak, a Merci nem bír a Ferrarival

Komoly munka vár a Mercedesre péntek este, ugyanis a Forma-1-es Orosz Nagydíj második szabadedzésén meg sem tudták szorítani az új szocsi körrekordot futó Ferrarit.

Ideje beszélnünk a felnik egyik legfontosabb jellemzőjéről

Gajdán Miklós autóbúvár szakkörének legújabb epizódjában a kerekek felé kalandozunk el. Vaskos téma, ezért az általános ismeretek ismétlése után főképp egy jellemzőre, az ET-számra koncentrálunk.

F1: Hamiltont felzaklatta a lábát elveszítő tini

Lewis Hamiltont nagyon megérintette Billy Monger doningtoni Forma-4-es balesete.

F1: Büntetések felé tart a Ferrari?

Gyanús, hogy a Ferrari nem fogja kihúzni a szezon végéig a szabályok által engedélyezett számú erőforrás-részegységgel.

Újabb adag magyar tűzoltóautó állt forgalomba

Ma 14 új, magyar gyártású tűzoltóautót adtak át a Katasztrófavédelemnek. A járművek értéke megközelíti a kétmilliárd forintot. 

F1: A bőröndjében vitte az alkatrészt a Red Bull-főnök

A Red Bull-főnök Christian Horner Szocsiban elárulta, hogy a saját bőröndjében volt kénytelen alkatrészt vinni Max Verstappen erőforrásához a hétvégére.

Tudod, miért hívják anyósülésnek?

Tudod, hogy az autóban a jobb első ülést miért hívják anyósülésnek? Van néhány teória.

Soha nem látott, kedves újítás a rendőrautókban

Játékmackókkal szereli fel az észt rendőrség a járőrautókat, hogy vigaszt nyújtsanak a kisgyerekeknek, akik balesetek vagy más, nagy traumát okozó helyzetek résztvevőivé válnak.

F1: 15 helyes hátrasorolás a McLaren-újoncnak

Kezdődik: a McLarennél már az idény negyedik fordulóján jönnek a motorcserés hátrasorolások, Stoffel Vandoorne az Orosz Nagydíjra 15 pozíciós büntetést kapott.

F1: Alonso azért se bánja, hogy otthagyta a Ferrarit

Fernando Alonso unja már a kérdést, de újra elmondta, hogy akkor sem bánja a Ferraritól való távozást, ha idén bajnoki esélyes az olasz csapat. A McLarennél javult az életminősége.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.