Tökéletes melósautó, három-négyszázezerért

Használtautó-teszt: Citroën Jumpy 1.9d - 1997

Szerző: Rácz Tamás levél küldés 
Dátum: 2014.08.12. 06.00

A vén, agyonhasznált, de máig fickós melós kisteherautó az európai együttműködési potenciál nagyszerű példája. Ez a Citroën Jumpy.

Röviden – Eurovan, haszonjármű-változat, első generáció, 1994-2002

Mi ez?

 A PSA és a Fiat koprodukciós kis-haszonjárműve
Mennyibe kerül? 300 ezer forint körüli indul a működőképes legalja, használható állapotban 4-500 ezer forintért már vannak kifejezetten esztétikus darabok is
Melyik motor jó bele? Városba, rövid utakra az 1,9 literes, megölhetetlen Peugeot szívódízel a legtartósabb, a későbbi HDI-k fenntartása sokszorosa az 1.9d-nek
Mi van helyette? Szűkebb a Combo, Caddy, Kangoo, tágasabb a Transporter, Hiace, Vito

Épp festenek nálunk, az életünket felforgató csapat egyik harcjárműve egy 18 éves Citroën Jumpy. 1,9 literes szívódízel dolgozik benne, a francia ipar egyik remeke. A tulaj nagyon elégedett az öreg, kopott, finoman, de egyenletesen rozsdásodó, viszont a mai napig jó kiállású, hetyke kis teherautóval. Kipróbáltam, körbenéztem, és azt hiszem, meg is értettem, miért.

19 éves gyári fotó: akkor volt új a Jumpy-Expert-Scudo trió első generációja


Típustörténet

A Fiat és a Peugeot-Citroën konszern, a PSA 1993-ban indította be közös autógyárát, a SEVEL Nord-ot (Société Européenne de Véhicules Légers), a Könnyű Járművek Európai Társasága nevű ipari együttműködés második autógyárát, Lieu-Saint-Amand-ban. (A SEVEL Sud Olaszországban van, 1981-ben kezdte meg működését, ott készülnek a nagyobb francia-olasz teherautók, a Peugeot Boxer, Fiat Ducato, Citroën Jumper trió).

A SEVEL NORD-ban egy új európai kisteherautó- és egyterű-családot, az úgynevezett Eurovant kezdték gyártani. Önhordó karosszériás, fronthajtású konstrukció, tartós szerkezettel, kompakt műszaki kialakítással a nagy hasznos tér érdekében. A motorválaszték a Fiat és a PSA motorjaiból állt össze, a főleg a minifurgonokba szerelt 1,9 literes szívódízeltől akár a Lancia Zeta kétliteres, 150 lóerős turbómotorjáig.

A SEVEL Nord a mai napig működik, a 2002 óta az Eurovan második szériájának tagjaként itt készülő Peugeot 807 a személyautók egyik nagy doyenje. De mi most nem róla beszélünk, hanem arról a ’94 és 2004 között gyártott kisteher-modellről, amelynek egyik korai példányával oly elégedett Szabolcs, a festőnk.

A tolóajtó mechanikája kiválóan működik ma is, sokkal jobban, mint az utastéri ajtó


Könnyű, kompakt kisipari mindenes

A négy és fél méternél rövidebb kisteherautó tágas, háromszemélyes utasfülkéjével és remekül pakolható, szögletes rakterével igen praktikus jármű a városi kisvállalkozók számára. Hosszú tengelytávú változatban is készül, a majd fél méterrel megnyújtott verzió már az eggyel nagyobb kategória (Gömbölyű Transit, Transporter T4) alapkivitelével is versenyképes rakteret kínál.

A technika egyszerű és tartós, a menetkomfort viszont korabeli viszonylatban kifejezetten személyautós. A korai dízelek kuplungja ugyan nagyon kemény, a váltó kormány mellé, a műszerfalra helyezett karja pedig hamar meglötyögősödik, de minden más könnyen, precízen működik. Külön öröm, hogy még a forma, a Citroën Jumpy, Fiat Scudo, Peugeot Expert első generációs modelljeinek egyszerű, kedves arca is szerethető – volt, amíg a 2004-es facelift során gusztustalan, nagy lámpákkal és ocsmány hűtőmaszkkal nem vágták agyon a harmóniát a gyártók.

A széles jobb oldali tolóajtóval és kiakasztható, 180 fokban kitárható hátsó ajtóval szerelt alapmodell mellett természetesen mindenféle kivitelben készültek a Jumpyk, Expertek, Scudók, lemezelt vagy üvegezett raktérrel, hűtött puttonnyal a cukrászoknak, ülésekkel, de az Evasion/806/Ulysse/Zeta modellekénél spártaibb kivitelben a taxisoknak.

A vezetési ergonómia nem rossz, a széles kabinban bezártságérzetünk sincs


Motorok

XUD9, ez a lényeg, ilyen legyen benne! A PSA konszern legendásan tartós motorja az 1,9 literes (1905 köbcenti) szívódízel, 205-ös, 309-es, 405-ös Peugeot-kban, Citroën BX-ekben, ZX-ekben szolgált a tulajok nagy megelégedésére, visszafogott étvággyal és erővel, de nagyon sokáig. Egy vezérműtengely, nyolc szelep, semmi fakszni, mindössze 69 lóerő 4600-as és 120 Nm 2000-es fordulaton; ennyit tud. Elindulásnál nem akar lefulladni, mint a mai közös nyomócsöves dízelek, viszont nem érdemes pörgetni, nem is nagyon lehet. Városban szaporán váltogatva nem nyomasztóan lassú, országúton persze már nemigen tervezhetünk előzéseket. Sztrádán pedig, ha egyszer elértük a 130 km/h körüli sebességet, azt az idők végezetéig tartja, meglehetősen csendesen, 8 litert soha meg nem haladó fogyasztással.

Az 1.9d, kódjele: XUD9. Ezzel érdemes megvenni, ha nem akarunk se költeni rá, se gyorsan menni vele

A XUD9TE jelzésű turbós változat nyomatékosabb és erősebb (196 Nm 2250-nél és 92 lóerő 4000-nél), de többé-kevésbé mindegyik használtpiaci példány hengerfejes.

A kis furgonokba a 2000-es évjárattól szerelt kétliteres HDI-motoroknál a turbó és hengerfej sérülékenysége mellett a nagynyomású üzemanyag-rendszer tipikus hibái várhatók, de az elektromos rendszer is sokkal kevésbé tartós ezeknél, mint az 1.9d és td jelzésű, korszerűtlen, de strapabíró motoroknál. A HDI-motorok a bontóban is drágábbak. Az örvénykamrás dízeleket nem is nagyon szokták javítgatni, ha megkopnak, inkább vesz a tulaj egy jó kompressziójú bontottat százezerért – a HDI-vel ez anyagilag nem mindig rentábilis. Persze, ha a keret engedi, egy keveset futott, gazdagabban is extrázott “új” Expert, Jumpy vagy Scudo sokkal kellemesebb munkakörnyezet és a vezetési élmény is más 95, pláne 110 lóerővel, mint 69-cel.

A mellső futóművet kicsit alultervezték, a kopóelemeket kell cserélgetni

Az 1,6-os benzines motor ritka madár és semmi értelme nincs ebben az autóban. Ugyanúgy lomha vele, mint a gyengébb dízelekkel, csak sokkal többet is fogyaszt és persze nincs ÁFA-visszaigénylési lehetőség az üzemanyag után.

Jellemző hibák

Ha vásárláskor, bizonytalan előéletű kocsi esetén minden kötelező karbantartási feladatot elvégzünk (szűrők, kenőanyagok, vezérműszíj, ékszíj cseréje, izzítás, porlasztás ellenőrzése, futómű-beállítás), nem lesz bajunk a kocsival. Nagyon masszív konstrukció az autó, igazából jellemző típushibája nincs is, csak tapasztalatok arról, mire érdemes odafigyelni, hogy bosszantó váratlan kis lerohadások se legyenek. Ilyen például a szakadásra váratlanul, előjelzés (nyúlás, nyiszorgás) nélkül hajlamos kuplungbowden, nem árt, ha van egy cseredarab a bódé valamelyik sarkában. Sokszor előjön a hazai mikrovállalkozások esetében gyakori kannából tankolás következménye, az eldugult üzemanyagszűrő miatti leállás, a gázolaj- (vagy benzin-) szűrőt ugyanis szinte soha, senkinek nem jut eszébe kicserélni néha.

A rozsdával szemben egész ellenálló a kasztni, csak azokon a pontokon jelentkezik erős korrózió, ahol valamilyen durva trauma érte:

A karosszéria 18 év alatt nem rohadt el rémisztően, ez a melósautó is csak abban a csücsökben indult oszlásnak, hol megállhat a víz

Ha úgy bánnának vele, mint egy dédelgetett családi autóval, tán a piramisokat is túlélné. De mivel ezek a kocsik jellemzően folyamatosan mennek és szabad ég alatt állnak, előbb-utóbb eljön az idő, amikor a fehér, olcsó teherautó-festés szinte észrevétlenül összefüggő vöröses márványmintát kap. Ilyenkor jöhet a döntés: teljes fényezés kétszázért, vagy inkább egy jobb állapotú másik autó mindössze kétszer annyiért.

A szívódízel mindent túlél, a turbódízelnél viszont tipikus, hogy turbócsere után nagyon gyorsan elmegy a csodálatosan visszatért erő, a feljavított turbó a kapacitása 50%-ára áll be kopás miatt – viszont ezzel az 50%-os teljesítménnyel utána nagyon sokáig húzza, nem érdemes foglalkozni vele. Szintén turbódízel-hiba a hajlam a hengerfej-hibára, ennek gondos bemelegítésekkel és a tartós nagy terhelések elkerülésével lehet elejét venni.

Az ajtók kiakaszthatók, 180 fokig nyithatók, lehet targoncával pakolni

Váratlan hibát nem fog okozni, de fel kell készülni a kissé alulméretezett első futómű kopó elemeinek folyamatos cserélgetésére, különösen, ha gyakran szállítunk nehéz rakományt. Az ajtók zsanérjai hajlamosak összerohadni, nehezen nyílni, az akadási pontok is eltűnnek pár százezer kilométer után.

Vételár, alkatrész-árak, fogyasztás

Alkalmi vételben körülbelül 300 ezer forinttal (plusz adminisztráció) be lehet ülni egy üzemképes, egy-két évig még biztosan nagyobb ráköltés nélkül elműködő példányba. 4-500 ezer között már válogatni lehet az egész pofás turbódízelek között, másfél milliónál pedig már nagyon nehéz drágábban találni HDI-motoros, 150 ezer kilométer körül futott, lekövethető előéletű, eladásra szépen kiglancolt, munkásautó kategóriában tökéletes állagú példányt a gyártás legvégéről.

Az alkatrészek sem drágák a kocsihoz. Szélvédőt már 16 ezerért, vezérműszíj-szettet 25 ezerért, Bosch porlasztúcsúcsot 17 ezerért adnak hozzá, egy motortartó bak 2-3 ezer forint, féktárcsa is van bőven tízezer alatt – és persze a bontók is tele vannak a világszerte kb. másfél-kétmillió példányban eladott Eurovanok pechesebb példányaival.

Egy facelifttel elrondított fényszórójú Peugeot Expert 2003-ból

A szívódízel 7, a turbódízel 7,5, a kétliteres HDI pedig 6,4 literes átlagfogyasztással teljesít a német Jumpy-tulajdonosok keze alatt a Spritmonitor adatai szerint.

Kinek ajánljuk?

A képeken szereplő rövid tengelytávú kocsival Szabolcs festő-vállalkozóként tökéletesen megtalálta számítását. Tulajdonképpen azért vette meg a kocsit, mert tetszett neki, hogy a 120 centi széles gipszkarton lap pont befér a kerékdobok közé (123 centi a távolságuk), de hamar megszerette a Jumpy összes egyéb tulajdonságát is. Szereti, hogy az óra szerint 240 ezret, de a valóságban inkább ennek dupláját futott kocsi teljesen megbízható, egy központi zár-szétesésen kívül két év alatt nem volt gondja a 420 ezerért vett, ’96-os kocsival. Az utastere is egészen vállalható, a fűtéskonzol, az ülések plüsskárpitja is tartja még magát. 7-8 literrel jár el a kocsival, jellemzően rövidebb távokon használja, ezért az erőre sem panaszkodik.

48 centivel hosszabb a ritka hosszított tengelytávú változat

Egy másik Eurovan, egy hosszú tengelytávú, kicsit meghorzsolt turbódízel Scudo tulaja is elégedett 300 ezres kocsijával. Vicces mennyiségű holmi pakolható a Transporternél, Transitnál jobban manőverezhető és összehasonlíthatatlanul személyautósabb Scudóba. A motor ugyan – naná – hengerfejes egy kicsit, de tekintve, hogy a kocsi egy autószereléssel is foglalkozó cégnél szolgál, ezen nem lesz probléma segíteni.

Tehát: ha olcsón, gyorsan kell valami tágas, használható kisteher, a visszaigényelhető ÁFÁ-val is háromszemélyes Fiat Scudo, Citroën Jumpy, Peugot Expert trió a gyártás megindulásának huszadik évfordulóján is vállalható választás. Főleg a szívódízellel. A vásárlás nem nagy ügy, tele vannak a netes hirdetési oldalak az Eurovan legkülönbözőbb állapotú és árú példányaival. Szabad a vásár.

Szavazás

Tízből hanyas a fehér minikamion?

Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...

Kommentek

 • bubibeka1.6

  Sokáig használtunk a családban egy Peugeot Expertet, pont mint amiről a cikk szól, csak az 1999-es volt.

  A turbós adagolós 1.9 diesel ereje pont elég ebbe az autóba, még rákottan is bírja az autópálya tempót, a szívó dieselt kerülném, gyenge, az erősebb kisebb fogyasztású HDI-ket pedig ahogy a cikk is írja, szintén kernülném, mivel ezek ekkor még nem voltak elég kiforrottak, elég érzékenyek.

  Mi valós 330 ezer km-rel adtuk el, az árában nem vagyok biztos, vagy 450-ért vagy 495-ért, de a következő tulaj nagyon örült neki.

  Nem volt egy hibátlan autó, de nagyon igénytelen, télen nyáron kint állt, ennek ellenére 0 volt a rozsda. Ez nem egy tipikus fos francia vagy széteső olasz autó. Ez egyben van, akármilyen jelvénnyel.

  A futóműhiba nálunk is kijött, a hengerfejesedés is részben, zabálta a vizet, de sosem forralta fel. Olajat nem ette, fogyasztása 8 liter körül tartható, persze nem üresen.

  A szélvédő mai mértékkel hatalmas, könnyen bekapja a felverődő köveket, szóval azt tuti, hogy cserélgetni/javítattni kell.

  Az ajtó akasztó dolog is igaz amit a cikk ír, semmi tartása nem volt, kis szellő azonnal bevágta.

  Amire vigyázni kell: ahogy 1/4-ed környékére vagy kicsit alá megy a fogyasztásmérő, meg kell tankolni, ugyanis nem tudja rendesen kiszívni a tank aljából az üzemanyagot, így meg fog állni, hiába van még benne kb 5-10 liter.

  Remélem ma is gyártanak még ilyen igáslovat, bár kétlem.

Használt autó: nagypályás használt BMW egy új Škoda Octavia árában

2017. februárjában, az utód értékesítésének indulásával kifutott az F10-es BMW 5-ös. Öt-hatmillióval be lehet szállni, egy kompakt autó árából. Megéri kockáztatni a használt luxusautóval?

Használt autó: mit vesznek az autószerelők?

Attól, hogy valaki egész nap elromlott autókat javít, nem minden autót tart rossznak. Autószerelőket kérdeztünk arról, milyen használt autóért adták a saját pénzüket?

Használt autó: melyik fogyaszt kevesebbet?

Használtautó-vásárláskor nemcsak a típust nehéz megválasztani a rengeteg lehetőség közül, hanem a legjobb motorverziót is. A gyengébb motor fogyasztása nem mindig alacsonyabb és mi van a biztosítással, az adóval meg a típushibákkal?

Öt hiba, amit elkövethetsz, ha dízelt veszel használtan

Nehéz nem észrevenni, hogy a dízelmotoros használt autók egykor büszke ára megroggyant. Nemcsak feláruk van eltűnőben a benzinesekhez képest, de sokszor a dízelváltozatok a legolcsóbbak. Itt az idő dízelt venni használtan?

Mit ér a Lada, ha nem segíti nosztalgia?

Sokak szerint a Lada eddig fogadtatása a Kádár-kor iránt egyesekben élő nosztalgiából fakad. A Vesta azonban egy új korszak autója, amit olyan embereknek mutattunk meg, akiknek ez pont olyan modern kori autó, mint az összes többi.

Kipakol egy kamionsofőr, ezért hagyja ott a pályát

Egy férfi nemrég azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy elmondja miért hagyja abba a kamionvezetést. A hatóságok utaznak a teherautókra, az autósok pedig szidják a kamionsofőröket.

F1: Megmutatjuk Vettel kedvenc zenéit

Szokatlan playlisteket állítottak össze Sebastian Vettelel kapcsolatban, de a rádiós beszólásai alapján telitalálat a két lista.

F1: Torpedóval a fején indul az orosz pilóta

A hazai versenyére érdekes sisakfestést választott a Toro Rosso versenyzője, Danyiil Kvjat. A Vettel-balesettel viccel az orosz pilóta, torpedóval a fején versenyez majd.

Lengén öltözött hölgyek olasz autókra gerjednek

Az életet igenlő szenvedély, a nagy kanállal habzsolt élvezet minden valamire való olasz autóban megbújik, és az alábbi képek alapján nagyon úgy tűnik, hogy a hölgyek tisztában vannak ezzel a ténnyel. Hiába, egy Ferrari V8-as hörgése többet mond ezer szerelmes szónál.

Ezért változott a lámpaprogram a Nagykörúton

A Budapest Közút szerint a nagykörúti lámpaprogram módosítása a közlekedők érdekében történik, aminek a tömegközlekedéssel és a közúti közlekedéssel közlekedők is kedvezményezettjei lehetnek.

F1: Megosztottak a pilóták az új fejvédőről

A héten eldőlt, hogy a glóriának nevezett fejvédő rendszer végleg süllyesztőbe kerül, helyette a pajzs névre keresztelt eszközzel kezdenek kísérletezni.

Franciaországban magára hagytak egy Lada-kereskedést, tele autókkal

Úgy tűnik, Franciaországban tényleg a kutyának sem kellett a Lada, egy komplett kereskedés áll évek óta elhagyottan, autókkal együtt.

TOP10: Halott márkák örökéletű szépségei

Biztos lehet benne mindenki, nem az ő szépségükön múlt gyártójuk megszűnése. Halott autómárkák egykori csodálatos alkotásaiból következik szubjektív válogatás.

Halálos baleset a veteránautó-versenyen

Egy pilóta meghalt, utasa pedig életveszélyes sérüléseket szenvedett, amikor veterán Jaguarjuk fának ütközött egy amerikai túraralin.

F1: Meglepő dolgot mondtak a Mercedes-motorról

Sergio Perez, a Force India pilótája szerint a Mercedes motorelőnye eltűnt, csak a Hondát előzik biztosan a németek.

F1: Egyéves problémát oldhat meg a Haas

A fékekkel a tavalyi bemutatkozás óta küszködő Haas-csapat az Orosz Nagydíjnak új beszállító termékével vág neki.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.