Használt Kia Cee’d – Mire megyünk a garanciával?

Használt autó: Kia Cee'd 2007-2013

Szerző: Szörényi András levél küldés 
Dátum: 2014.05.12. 06.00

Tényleg olyan jó használt autó a Kia Cee’d, amilyen sokra tartják? A hétéves garancia megalapozott, de a Cee’d közel sem hibátlan autó.

Röviden – Használt Kia Cee’d ED (2007-2013)
Mi ez? Kompakt autó, a Cerato utóda. 2006-2013 között készült, a kombi az SW, a háromajtós a pro_cee’d. Modellfrissítés 2009 őszén.
Mennyibe kerül? 1,5 millió forint alatt nehéz egyet is találni belőle. A kínálat zöme kétmillió Ft körüli áron kapható.
Melyik motor jó bele? Dízelként és benzinesként is az 1,6-os. Városi forgalomba elég az 1,4 literes benzines is.
Mi van helyette? Legközelebb a testvérmodell, a Hyundai i30 áll hozzá. Vehetünk H Astrát, Focus II-t vagy E12-es Corollát is.

2006-2007 fordulóján jelent meg a Kia Cee’d. Az autó neve nem a mag (vagy ondó) jelentésű angol seed szóból ered, hanem rövidítés: Communauté Européenne, European Design – Európai Közösség, európai design). Eleddig ez a Kia messze legnagyobb dobása Európában, több, mint 600 ezer készült belőle Zsolnán a modellváltásig.

Mi ebben a típusban láttunk először USB-nyílást. Igényes futóműve, remek benzines és dízelmotorjai, bő térkínálata, kulturált utastere miatt a Cerato utóda kiválóan beválik. Megbízhatósága is igen jó, bár a Kia Cee’dnek használt autóként akad pár gyenge pontja.

Garancia: öt után hét év

A csinos design mellé adott hét év/150 000 kilométeres garancia meggyőzte az alig ismert márkától idegenkedő vásárlókat. A hosszú jótállás a használtautó-kínálatra is hat, a Cee’d értéktartása kiugróan jó a korábbi koreai modellekhez képest.

A cikkhez egy 181 449 kilométert futott autót fotóztunk, amely cégautó volt. Állapota feltűnően jó, irányára 1 690 000 Ft

A garancia kezdetben nem hét, hanem öt év volt. Az importőr a hétéves garancia bevezetése után a régebbi Cee’deken az addigi jótállást kiterjesztette plusz két évvel a hajtásláncra (motor, váltó, erőátvitel). A védelem persze itt is csak annyit ér, amennyit érvényesíteni lehet a jótállásból, de a Kia importőre elég nagyvonalúan ítéli meg, mi javítható garanciában és mit utasít el normál elhasználódásként.

Karosszéria

Elsősorban rozsdagondok adódhatnak a karosszérián. A csomagtérajtó a pótféklámpánál és a csomagtérnyitó mentén korrodálhat, mert a túl vékony tömítés miatt kidörzsölik a fényezést. A gyár vastagabb tömítés beépítésével kúrálta ki a bajt.

Mélyen a tetőbe harapnak a zsanérok, így magasra nyílik az ajtó és igen nagy a rakodónyílás. Az ajtóba átvezető kábelben adódhat dróttörés

Szintén korrózió miatt kell szervizakcióban ellenőrizni és szükség esetén cserélni az üzemanyagtank tartópántjait. Elszórtan fordult elő kábeltörés a csomagtérajtóba átvezető kábelkötegen, a kontakthibás ajtó időnként nem nyitható. Még ritkább probléma volt az első évjáratokban a szélvédő tömítésével. Beázásról nincs szó, csak a szélzaj nőtt meg miatta autópályán.

Belső tér

Az utastér tartós, még ebben a használt céges kombiban is kiváló állapotú. Egyedül a kopott kormánykerékről süt a 181 000 megtett kilométer. Ezen kívül a vezető alkarja megkoptatta az ajtóborítás felső részét és a ki-beszállások enyhén bolyhossá tették az ülés bal oldaltámaszának szövetborítását. A kényelmes ülés és a jó üléshelyzet a Cee’d nagy erénye.

Szerviztapasztalatok

Mit mond a mester? – Puppán István szervizvezető, Kia Érd M6

Nyomatékszegény, de pörgetve nem gyenge az 1,4-es benzines. Az első években a láncos vezérléssel akadtak gondok

Nyomatékszegény, de pörgetve nem gyenge az 1,4-es benzines. Az első években a láncos vezérléssel akadtak gondok


Nem véletlenül adnak rá hét év garanciát, a Kia Cee’d első generációja megbízható autó. A modellfrissítés előtti benzinesek olajcsere-periódusa 15 000 km/egy év, a dízeleké 20 000 km/egy év. Az átdolgozást követően a szervizintervallum 20 000 km/egy évre, a CRDi dízeleké 30 000 km/két évre nőtt, de a dízelek tartósságát éves olajcsere biztosítja. Ennek költsége nagyjából 25 ezer Ft. Az autók éves szervize 35-40 000 forintba kerül, a dízelmotorokban 60 000 kilométerenként kell gázolajszűrőt cserélni, ennek ára mintegy 15 ezer forint.

A Cee’d leggyakoribb motorjai láncos vezérlésűek, a lánc a motor teljes élettartamát kiszolgálja. Az első évjáratokban a láncfeszítőkkel adódott probléma, amit a gyár orvosolt. 5W30 teljesen szintetikus olaj használatával nincs gond vele, a 10W40-es kenőanyag nem felel meg a motoroknak. Csak a benzines 2,0 CVVT és a kétliteres dízel szelepeit mozgatja szíj. A nagy benzines motorokban a vezérműszett csereperiódusa 135 000 km/hat év, a dízel esetében 160 000 km/nyolc év. A dízelek kettős tömegű lendkereke nagyon tartós, még egyet sem cseréltünk. Múlt héten egy 260 ezret futott autó járt nálunk az eredeti lendkerékkel.

Tapasztalataink alapján a Kia Cee’d könnyen szervizelhető, nagyon megbízható és takarékos autó. Ügyfeleink kimondottan elégedettek vele, mind a fogyasztás, mind pedig a vezethetőség szempontjából. Szervizünk kapcsolatban áll egy flottakezelő céggel, amely mintegy 30 Kia Cee’det üzemeltet. Autói évente 40-50 ezer kilométert tesznek meg, különösebb meghibásodás nélkül.

Motorok, fogyasztás

A főbb motorok szelepeit lánc mozgatja (ld. a keretest). Magával a lánccal nemigen van baj, megnyúlásánál gyakoribb volt a láncfeszítő gondja. Az erőátvitelben a kuplung kinyomócsapágyára figyeljünk minden modellnél! Elég lehet utólag bezsírozni, de nem egyszer csak a csere hozott megoldást. A kétliteres dízel nyomatéka erősen igénybe veszi a kuplungot, finom működésére, fogópontjára figyeljünk a próbaúton! A dízelek kettős tömegű lendkereke egészen tartós.

 Benzines    Dízel  
 Motor:  Fogyasztás:  Motor:  Fogyasztás:
 1,4 CVVT 109 LE  7,74  1,6 CRDi LP 90 LE  5,70
 1,6 CVVT 126 LE  7,82  1,6 CRDi HP 116 LE  5,90
 2,0 CVVT 143 LE  8,84  2,0 CRDi 140 LE  6,52

*l/100 km. Kövéren szedve az ajánlott motorok. Forrás: Spritmonitor.de

Futómű, fékrendszer

Elöl és hátul is független a kerékfelfüggesztés, látszik, hogy az újonnan fejlesztett autóhoz ezt sem olcsóból kellett kihozni. A futóműben a kormánnyal adódtak zűrök, mert a kerekeket érő ütések képesek voltak szétverni a kormányművet. Cseréje jó sokba kerülne, de a garancia erre is kiterjed. Viszont a garancia az első, 2007-es autókra épp idén jár le.

Gyorsan korrigálható a toronycsapágy meglazult rögzítése

Furcsa sajátossága a Cee’dnek, hogy a hátsó fékbetéteket és tárcsákat képes ugyanolyan ütemben vagy még gyorsabban elkoptatni, mint az elsőket. Ismert, könnyen orvosolható hiba a toronycsapágy rögzítő csavarjainak meglazulása, amit a kopogó hangról kiszúrhatunk.

Elektronika

Viszonylag sok zűr adódott a rádiókkal a gyártás első két évében, például a hangerő-szabályozással. Próbáljuk ki a használt Kia Cee’d megtekintésekor, hogy minden funkciója működik-e. Ha a kocsi nem indul, az indításgátlóra gyanakodhatunk, amely nem ismeri fel a slusszkulcsot. Jó eséllyel az immobilizer antennája a ludas, amely a gyújtáskapcsoló mögött található. Volt példa az akkumulátor testkábelének törésére, ami szintén használhatatlanná teszi az autót.

Csak a kormányon látszik az intenzív használat. Az utastér jó minőségű


Árak: minimum 1,5 millió Ft

Szűk a használtautó-kínálat, kevés használt Kia Cee’d keres új gazdát. A magántulajok megtartják, mert jó, többnyire a leadott cégautók csordogálnak a piacra, amilyen a cikkez fotózott kombi is. Feltűnő az SW-k magas aránya, míg a háromajtós alig játszik szerepet.
 

Használtan erősen tarják értéküket a Cee'dek. A hosszú garancia és a termék nívója megtette a hatását

Választék híján megoldás lehetne ugyanezt a technikát Hyundai i30-ként megvenni. Ám az i30 nem jött be itthon ennyire, ezért abból sincs sok használt autó, és mivel a testvérmodell majdnem egy évvel a Cee’d után jelent meg itthon, árai nem alacsonyabbak.

Lehetségese ekkora véletlen? A Ceed Sporty Wagon hátsó ablakmegoldása szolgaian követi a Peugeot 407 SW-ét

Kommentek

 • Gianniz

  Azt azért tegyük hozzá, hogy az 1.4 benzines nagyon iszákos. Barátomnak van, Bp-en stabil 9 litert eszik.

 • oszkopeter

  “Tapasztalataink alapján a Kia Cee’d könnyen szervizelhető, nagyon megbízható és takarékos autó. Ügyfeleink kimondottan elégedettek vele…”

  Hát persze, mi mást mondhatna egy márkaszervíz vezető. Illetve mondhatna mást is, de akkor az importőrrel gyűlne meg a baja…

 • a.szorenyi

  Én is sokáig mérlegeltem, hogy ez a mondta benne maradjon-e, de mivel megfelel a valóságnak, benne hagytam a nyilatkozatban. Mivel az autónak kevés jellemző hibája van, aránytalanul sok időt töltöttem a hibalehetőségek felkutatásával és a Cee’d tényleg jó autónak bizonyult 2007 óta.

 • Vinkli

  Tegyük azt is hozzá, hogy az 1.4-es benzines hajlamos kopogni bizonyos fordulatszám tartományban, és nem nagyon tudnak vele mit kezdeni.

Használt autó: mit vesznek az autószerelők?

Attól, hogy valaki egész nap elromlott autókat javít, nem minden autót tart rossznak. Autószerelőket kérdeztünk arról, milyen használt autóért adták a saját pénzüket?

Használt autó: melyik fogyaszt kevesebbet?

Használtautó-vásárláskor nemcsak a típust nehéz megválasztani a rengeteg lehetőség közül, hanem a legjobb motorverziót is. A gyengébb motor fogyasztása nem mindig alacsonyabb és mi van a biztosítással, az adóval meg a típushibákkal?

Öt hiba, amit elkövethetsz, ha dízelt veszel használtan

Nehéz nem észrevenni, hogy a dízelmotoros használt autók egykor büszke ára megroggyant. Nemcsak feláruk van eltűnőben a benzinesekhez képest, de sokszor a dízelváltozatok a legolcsóbbak. Itt az idő dízelt venni használtan?

Merjünk francia használt autót venni?

Részletes használtautó-bemutató a Peugeot 308-ról. Mi szól a francia kompakt autó mellett és mi ellene?

F1: A szabad gumiválasztást el lehet felejteni!

A Pirelli motorsportfőnöke azt mondja, kizárt, hogy teljesen a csapatokra-pilótákra bízzák, ki milyen gumit használ a versenyhétvégéken.

Csökken az üzemanyagok ára

Szerdán megáll az üzemanyagok árának emelkedése, a benzin és a gázolaj is olcsóbb lesz.

Ősszel jön az 1000 lóerős Mercedes hibrid!

Szeptemberben mutatja be eddigi legextrémebb autóját a Mercedes-AMG. A Project One több mint ezer lóerős lesz.

F1: Átírhatják a túl szigorú motorszabályt

A Forma-1 szabályait előkészítő Stratégiai Munkacsoport mai ülésén lazíthatnak egy motorszabályon, emellett a Honda hóna alá is nyúlhatnak a riválisok.

KRESZ-oktatás, amire régóta vártunk

Ez a két videó a legkisebbeknek tanítja meg a KRESZ alapjait, és ennek nagyon örülünk.

F1: A Renault nem fog Alonsóért kapkodni

A Renault Forma-1-es főnöke nincs meggyőződve arról, hogy 2018-ra meg kellene szerezniük a McLaren-Hondától valószínűleg távozó Fernando Alonsót.

Elképesztő világcsúcsot futott a Honda

Mostantól a Honda Civic Type R tartja az elsőkerék-hajtású autók pályacsúcsát a Nürburgringen. Nem kevéssel verte meg az eddigi bajnokot.

F1: Ecclestone Hamiltonra fogad 2017-ben

A Forma-1 volt irányítója, Bernie Ecclestone szerint a Mercedes angol pilótája kerül majd ki győztesen a ferraris Sebastian Vettellel folytatott bajnoki küzdelemből idén.

Szabálytalan előzés egy körforgalomban, van, aki szerint ez még belefér

Az esetet Angliában vették videóra. A BMW türelmetlen sofőrje megunta a kamion mögötti tötyörgést, és szándékosan rossz irányban hajtott be a körforgalomba.

Alonso benézett az Indycar-futamra

Az idei Indy 500-on induló Fernando Alonso a hétvégén az amerikai versenyszéria egyik fordulóján járt körülnézni. Elmondta, hogy miért vág előbb az Indynek, és miért jöhet később Le Mans.

1300 kilométert vezetett egyedül egy gyerek

Ezerháromszáz kilométert vezetett egyedül egy 12 éves fiú Ausztráliában, mielőtt a rendőrök vasárnap lekapcsolták volna, mivel az autó egyik lökhárítója leszakadt.

Meghalt egy kisfiú Alonso gokartpályáján

Fernando Alonsót is megrázta az eset, a balesetet kivizsgálják.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.