Használt japánt egymillió alatt

Használtautóteszt: Nissan Primera 1.8i, 2002

Szerző: Rácz Tamás levél küldés 
Dátum: 2014.01.14. 15.00

A használt autót keresők számára szóló kért vagy kéretlen tanácsok között mindig nagy arányban fordul elő, hogy “csak japánt”. De néha az a japán használt autó nem is biztos, hogy annyira japán.

Röviden – Nissan Primera P12 2002-2008

Mi ez?

Angliában gyártott, japán-francia koprodukciós középkategóriás, sok extrával, fura formával, legfeljebb közepes műszaki tartalommal, négy-, ötajtós vagy kombi kasztnival

Mennyibe kerül? 800 ezertől találunk használhatót, kétmillióért utolsó szériás, fullos kocsit
Melyik motor jó bele? Nagyon bátraknak az 1,9 literes dízelt javasoljuk, óvatosaknak jobb híján az 1,8-as benzinest
Mi van helyette? Korabeli Passat, Mondeo, Mazda6, Laguna, C5 és még sokan mások

A használtautó-választék kiemelten fontos modelljei a nem szerelemből, indulatból, alkalmi vételekből, hanem józan, tudatos, hosszú távra szóló döntés alapján vásárlók számára a japán kocsik. Ám nem minden japán használt autó valódi japán használt autó, ami annak látszik.

Áramvonalasnak látszik, de nem annyira az. A legmegbízhatóbb forrás szerint 0,314 a cw-értéke, a kombié kicsit jobb, 0,308, de a kifutó, szemre szögletesebb Primera alaktényezője 0,3 volt


Nissan, ami eléggé Renault

Mai használtautó-bemutatónk tárgya egy Nissan Primera, abból is a legutolsó széria, a P12 gyári kódjelű modell. A korai gyártási évekből már 7-800 ezer forintért, az utolsó szériából másfél-kétmillióért válogathatunk a kocsik között. Autóbuzi berkekben leginkább monosziluett vagy delfinorrú Primeraként ismert ez a kocsi, talán nem kell magyaráznom, miért. Ezt a típust 2002 és 2008 között gyártotta a Nissan, vagyis talán helyesebb úgy fogalmazni: a Nissan és a Renault.

A japán és a francia autógyártó máig működő szövetségében ugyanis közös fejlesztésként készült el ez a Primera. A dízelmotorok a franciáktól jöttek (1,9 és 2,2 literes dCi), a benzinesek közt viszont maradt japán. A fotókon szereplő szürke kocsi 1,8 literes motorja például a Nissan QG sorozatából származik, japán fejlesztés. Mondjuk ehhez képest eléggé élettelen.

Csendes, de nem gyors utazóautó az 1,8-as Primera. A kétliteres jóval dinamikusabban mozgatja a kasztnit, de persze ilyenkor többet is kér enni. Az 1,6-os sokat is eszik, nem is megy

Hogy még kevésbé legyen japán ez a japán, az Európának szánt kocsik java részét a Nissan brit, sunderlandi üzemében készítették el. Igazi japán Primera szinte kizárólag csak jobbkormányos kocsi volt, melyeket olyan egzotikus piacokra készítettek, mint például Új-Zéland, ahová az autót csak fokozatmentes automata váltóval exportálták. Nahát.

A nem-japánság már kívülről is látszik. Az illesztési hézagok, a műanyag- és fémelemek találkozási pontjai rettentőek; minden használt Primera átnézésénél felmerül a gyanú, hogy biztosan törve volt. Pedig nem biztos, ez a kocsi ilyen.

Az első széria fura helyeken képes erőteljes öregedést mutatni, érdemes a 2004 utáni faceliftest keresni

A képeken látható autó 2002. december 31-i, szervizkönyvvel, 120 ezer kilométerrel került Németországból mai tulajdonosához, 9500 euróért, 2006-ban. Most 172 ezer van benne, tényleg.

Forma: Love it or hate it

Vagy rajong az ember az állítólag hófödte kocsik formája által inspirált dizájnért, vagy utálja, középút nincs. Illetve talán a kombi: a megnyújtott tetővel valamivel autószerűbb és konvencionálisabb a középkategóriás Nissan, mint négy- vagy ötajtósként. Sőt, a légellenállása is jobb egy icipicivel. Érdekes, hogy mennyire öncélú ez a forma: ha hinni lehet az egyetlen fellelt forrásnak, akkor a Primera P11 alaktényezője hajszálnyival jobb volt (0,3 0,31 helyett), mint az utódé.

A kocsi 4,57 méter hosszú, tengelytávja két centi híján 2,7 méter. Arasznyival rövidebb egy korabeli Passatnál, egy 2000 végén érkező Mondeónál és bumfordibbnak, vaskosabbnak hat náluk. De nem csak emiatt nem lett igazán sikeres autó.

Utastér: érdekes és tágas

A lágy, barátságos, minden agressziótól mentes, de azért hatásvadász külsőre a beltér kialakítása is rímel. A műszerfal középen, a kormány átmérője nagy, küllője vékony de az egész azért gondosan formázott. Az ajtókárpitok látványos betéteket kaptak, melyekben mintegy folytatódik a műszerfal műanyagtömbje.

Kirk kapitány, adja ki a parancsot a startra!

Annak idején nagyon nyomatta a Nissan, hogy a középkonzol tetejére épített polcon vízszintesen elhelyezett gombokat mennyivel könnyebb kezelni, mint a függőlegeseket; azért inkább maradjunk annyiban, hogy nem rosszabb ez az elrendezés sem, mint a hagyományos. Mai szemmel rosszabb viszont a működésük rendszere.

A Nissan Primera P12 legnagyobb újdonsága 2002-ben a temérdek elektronikai kiegészítő és a már közepes szinten is példátlanul gazdag felszereltség volt. Színes képernyő került középre, mely a navigáció mellett akár a tolatókamera képét is képes megjeleníteni – én még jártam olyan 2004-es Mondeóval, amiben monokróm navigációs rendszer volt. A klíma is elektronikus vezérlésű, beállításait a központi kijelző mutatja. Viszont érintőképernyő, az nincs, mindent a kijelző alatti gombokkal kell megoldani. A ventilátor erejét például a 2-es és 5-ös rádiógombokkal változtathatjuk, és ez a mai iDrive-os, Comandos, MMI-s világban akkor is elég bizarr, ha minden funkciómenüben kis segítő ábra mutatja, melyik gomb épp mire való.

Klímaállítás a rádiógombokkal

Az alapértékek viszont rendben vannak. Az első traktusban is tágas a hely, finomak az anyagok – bár a kellemes tapintású plüssülések ülőlapja japánosan rövid. Hátul 181 centim mögé beülve még tenyérnyi tér maradt a térdem előtt és a fejteret sem korlátozza az ötajtós karosszéria szükségszerűen lejtős tetővonala.

Adatlap

Nissan Primera 1.8i

Használt japánt egymillió alatt 1
Motor 1796 cm3, Benzin, S4
Teljesítmény 116 LE
Nyomaték 163 NM
Gyorsulás (0-100 km/h) 11,9 sec
Végsebesség 194 km/h
Fogyasztás (vegyes) 7,4 l / 100 km

A csomagtartó fedele óriási nyílást tár fel, a hátsó ülések támlái is közel (de nem) síkba fektethetők, de a 450 literes katalógusérték azért ma már nagyon visszafogott lenne a középkategóriában. Már a kortárs Mazda6, Mondeo, Avensis is 500-500 litert tudott. (Érdekes, hogy egy új Mazda6 csomagtere csak 489 literes.)

Motor, váltó: lehet dízel?

A Nissan Primera formájához ugyan jobban illőnek gondolnánk egy csendes, finom benzinmotort, de az az igazság, hogy dízel való inkább bele. A Renault-féle 1,9 literes dCi erős és takarékos, míg a benzinmotorok ezek egyikét sem tudják produkálni. Ezzel szemben az 1,9 dCi-vel sokféle gond lehet.

A vélemények megoszlanak abban a kérdésben, hogy ha mégis benzin, akkor 1,6-os, 1,8-as vagy kétliteres motor való a Primerába, de talán az az 1,8 literes, 116 lovas blokk a legjobb választás, ami tesztautónkban is duruzsolt. Ereje pont elég az 1,4 tonna alatti tömeghez, de gázadásra az Euro4-es motor rémesen lassan reagál, gázelvétel után szintén botrányosan lassan ejti vissza a fordulatot.

A ma is modern, ha tetszik, túl modern forma alatt teljesen középszerű technikát találunk

Bár a motor elvileg japán, a hozzá kapcsolódó ötfokozatú kézi váltó hosszú utakon jár, pontatlan, nem támogatja a pörgős, dinamikus vezetést. Ahogy a kocsi egésze sem.

Vezetni: rossz kilátások

A Primera vezetési élményét főként a békés meditációt időnként megszakító tehetetlen rémültség jellemzi. Amíg csak úgy vagyunk, sodródunk a forgalommal, utazunk, haladunk, jó úton puha, finom, franciásan békés autó vesz körül bennünket. A kormány túlszervózott, a futómű buta, de jóindulatú, motorerő, fékhatás kiszámítható, nyugis. No de ha le kell parkolni, be kell sorolni, ki kell tolatni valahonnan!

A komikusan széles C-oszlop, a nagyon erősen döntött első-hátsó szélvédők és a legömbölyített sarkok belülről teljesen felmérhetetlenné teszik a Primera méreteit. Aki csak csodálta a 2002-ben űrtechnikának számító tolatókamerát, rögtön megérti, hogy a tervezőknek nem volt más választásuk, mint ezt beépíteni, ha a kocsit olyan embereknek is el akarták adni, akik néha szoktak parkolni.

Az erősen döntött üvegfelületeken nyáron az utastér melegedése is erős

Vicces, de a 11 méter átmérőjű fordulókör a tulajdonos meggyőződése szerint óriási. Sokkal nagyobb, mint egy másik autójáé, egy első szériás Mazda6-osé volt. Teccenek tudni, hány méter egy Mazda6 fordulókörének átmérője? 11,5 méter. Hát ennyire tohonya, nehézkes, átláthatatlan érzést kelt magáról a Primera, ha finom manőverezésre kerül sor. Mintha egy tengeralattjáróval kellene beparkolnunk két kocsi közé a bevásárlóközpontban.

Aki tehát szeret a szó hagyományos értelmezése szerint vezetni, ne is foglalkozzon a Primerákkal a kereskedésekben vagy a használtautó-hirdetéseket bújva. És ha gondot jelent neki a precíz parkolás, akkor sem. Kezdik már érteni, miért nem lett sikeres modell a kocsi sohasem? És akkor még nem is beszéltünk a

Típushibákról

Sajnos a Primera jóval láthatóbban öregszik, mint egy igazi japán vagy egy német kortársa. Míg egy 300 ezret futott gömbölyű Passatot simán el lehet adni felére hazudott futással, ezt a 172 ezret futott Nissant, ami a képeken szerepel, inkább fel kellene tekerni 250-re, hogy hiteles legyen. Pedig egész gondos karbantartást kapott és belül sincs nagyon lelakva, mégis olyan kutyaólas a hangulata szegénynek. És ez nem is egy kirívóan lestrapált példány.

Egy igazi japán kocsin nem így néz ki egy 12 éves teleszkóp. És többnyire működik is

Zörög a futómű, pedig pár ezer kilométerrel ezelőtt cserélt ki minden elkopott elemet a gazdája. Elektromos hibák bárhol, bármikor előfordulhatnak és elő is szoktak fordulni; most épp a klíma tojt be, csak maximális erővel hajlandó hűteni. A csomagtérfedél teleszkópja már rég nem tartja a fedelet, úgy néz ki, mintha most ásták volna elő egy trágyadomb alól. A bemattult fényszóróbura olyan sárga, amilyen egy 2002-es keverésű műanyag már nem lehetne. A kormányszervó nyávog, itt is várható valami a közeljövőben.

És van még pár dolog, amire felkészülhet a tulaj pár ezer kilométeren belül. Az ülés váza belülről kifelé hajlamos kikoptatni a kárpitot. A váltó is szinte biztosan akadozni kezd majd hamarosan. A kuplung hamarabb kopik, mint az igazi japánokon. A benzinmotorok néha nem akarnak elindulni, mert némely szenzorok elkoszolódhatnak és letilthatják az indítást. (Elvileg volt egy visszahívás eme szenzorok áthelyezésére 2003-ban.)

Tipikus korai európai gyártású japán kocsi, azóta drasztikusan javult a minőség, már a legszembetűnőbb külsőségek tekintetében is. Ha egy mai sunderlandi Qashqait odaállítunk egy ilyen delfin mellé, nem hisszük el, hogy ugyanott készült a két autó.

Kirítt a korabeli középkategóriából a különleges forma, ami jót is, rosszat is jelentett a Nissannak: volt, akinél nagyon bejött, van, aki máig gyűlöli


Fenntartási költségek

A Primera fenntartása az alkatrész-árakat illetően átlagosnak mondható, néhány tétel kimondottan baráti. 8000 forint alatt kapni hozzá szélvédőt, kormánygömbfej 4-5 ezer, fényszóró 25-28 ezer, féktárcsa 14-15 ezer. A kuplungtárcsa és szerkezet együttesen 60-70 ezer forint, egy 1,8-as gömbölyű Passathoz a kuplungszett: 70 ezer. (Tájékoztató átlagárak webes alkatrész-shopokból.)

A képeken szereplő kocsinak ezidáig komoly baja nem volt, de pár idegesítő aprósággal azért szórakoztatja gazdáját. A hátsó lámpazárlat 1500 forintba szokott kerülni, a gyakran kiégő fényszóró-izzót viszont már sötétben, szakadó esőben is bárhol megoldja a tulaj percek alatt.

Városban 8, országúton 7,5 liter körüli fogyasztással lehet számolni, gyors autópálya-menetben 9-10 literig is el lehet vinni a motor étvágyát.

Évi 15 ezer körül futott a kocsi; nem sok, de ehhez képes kicsit megviselt szegény


Kinek ajánljuk?

Különleges megjelenésű, tágas utasterű, kényelmes középkategóriásra vágyók autója a Primera, főleg ha nem dinamikus vezetéshez keres partnert valaki. Négycsillagos töréstesztje, a közepes felszereltségtől széria menetstabilizáló elfogadható biztonságot garantál. Ma is futurisztikus formájára rácáfolva amolyan igazi családi igavonó, ötletes részletmegoldásokkal. De nagyon meg kell válogatni, miért adunk pénzt.

A Nissan Primera P12 nem igazán az a tuti tipp, amit jó szívvel ajánlhatnánk elsődleges célpontnak a millió alatti sávban használtautó-kereséskor. A kocsi csúnyán öregszik, tíz év feletti példányokat csak igazolhatóan extrém alacsony futásteljesítménnyel célszerű bevállalni, legyen bármilyen vonzó is a lehengerlően gazdagon extrázott, modern külsejű kocsik ára.

A tulajdonos. Érzelmei vegyesek: a csomagtérfedelet például azért tartja, mert teljesen megdöglöttek a teleszkópok. És van más baja is bőven a 12 éves, 172 ezret futott kocsinak

A másfél-kétmillió környéki tartományban ellenben egy fiatal, első tulajos, keveset futott, töretlen példány igenis jó választás lehet, akár hosszú távú vásárlásban gondolkodva is. Pláne, ha egy nagyon gazdagon extrázott kocsit sikerül találni, amiből igazán lesajnálóan nézhetünk át majd (amíg minden működik) az új, de fapad-közeli céges Octaviákra, Mondeókra. Mert lehet, hogy azokat sokkal jobb vezetni, de ez a delfinforma autó olyan szolgáltatásokat és komfortot nyújt 6-8 évesen is egy új középkategóriás árának töredékéért, amilyet egy japán autó csak akkor nyújthat, ha francia.

Szavazás

Hány pontot ér a Primera P12 a tízből?

Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...

Kommentek

 • v_gabe

  Ez egy végletekig elhanyagolt autó. Aki már a csomagtér ajtó teleszkópját sem képes kicserélni -nehogy a gyermekére vagy szimplán csak a saját fejére csukódjon- attól a komolyabb ráfordításokat egyáltalán nem lehet elvárni.

 • zoldfulu2000

  A “szövetségről” annyit, hogy a Renault megvette a majdnem becsődölt Nissant, szanálta Ghosnnal, majd a nyereséges Nissannal visszatőkésíttette magát.

  Nem tudom mennyi értelme lett volna akkoriban Renault alkatrészeket tenni egy Nissanba, egy másfél modellgenerációval álltak a franciák előtt elég sok mindenben…

  Amúgy egy szimpi autó de volt benne valami túlzott merészség ami miatt nem került be a vágyottak közé…

 • MetroGoldwinMayer

  zoldfulu2000

  Mennyi értelme lett volna? Ezek a 2000 utáni Nissanok dCi motorosak. A dízelben a váltó és a motor is francia, az Almerában is.

  1 misiért vehető pl. szintén angol bálna Civic, ami bár szintén ronda, de jó autó. De én Mondeó3mat vennék ennyiért, ha kell a hely.

  ? Miért kell Szlovákiáig menni egy ilyen lom tesztjéért?

 • hova

  Nem is japán, a tulaj le sem kakilja-ilyenért valóban nem kell messzire menni. De láttam két nónapja egy 21 éves nissant-majdnem alhasaltam a gyönyörtől!-de ismerve tulajt, tudom,hogy még 10 évet elgurul-szinte! hibátlanul.

 • grobi74

  Hihetetlen! Pont ezt rakták ide, ez nem egy sikeres nissan volt!! Akár melyik japán is jó helyette pl honda, mitsubishi,toyota nekem volt mindegyik és jók voltak. Fordot inkább ne a francia szutykokról nem is kell beszélni!! ( volt szerencsém) .

 • NCOtumi

  Azért jó lett vol a nem lehúzni ennyire a kocsit…
  Tény hogy vannak benne igazságok de sok minden ferdítve van. Nekem pl. Ilyen autóm is van de én szeretem. Tény hogy az elektronika főleg a nats rendszer ill az ülések nem a legjobbak én is szívtam vele eleget… De kényelmes akár hosszútávon is (1200km),belefér 3 gyerekülés egymás mellé ami sok autónál lehetetlen és a 2.0 ás motor 130-140 utazóval 7.5-el beéri. Igaz városban a 10 is megy neki. Ha nem francia elektronika lenne benne újra ezt venném….

 • Karakury

  A modellváltás utáni verzióm volt, 1,9 dci Másfél évesen vettem 60000 km volt benn. Full extra beige belső, xenon, tempomat kombi (talán az a szebb) 6 évesen adtam el, semmi hiba nem volt vele egy izzó sem égett ki, csak az a renault motor… 5 év 100000 km garancia mentett meg. 4,5 évesen megszűnt a főtengely kenése.. Egy évvel később a horvát hegyek között elszállt a turbó..

Használt autó: nagypályás használt BMW egy új Škoda Octavia árában

2017. februárjában, az utód értékesítésének indulásával kifutott az F10-es BMW 5-ös. Öt-hatmillióval be lehet szállni, egy kompakt autó árából. Megéri kockáztatni a használt luxusautóval?

Használt autó: mit vesznek az autószerelők?

Attól, hogy valaki egész nap elromlott autókat javít, nem minden autót tart rossznak. Autószerelőket kérdeztünk arról, milyen használt autóért adták a saját pénzüket?

Használt autó: melyik fogyaszt kevesebbet?

Használtautó-vásárláskor nemcsak a típust nehéz megválasztani a rengeteg lehetőség közül, hanem a legjobb motorverziót is. A gyengébb motor fogyasztása nem mindig alacsonyabb és mi van a biztosítással, az adóval meg a típushibákkal?

Öt hiba, amit elkövethetsz, ha dízelt veszel használtan

Nehéz nem észrevenni, hogy a dízelmotoros használt autók egykor büszke ára megroggyant. Nemcsak feláruk van eltűnőben a benzinesekhez képest, de sokszor a dízelváltozatok a legolcsóbbak. Itt az idő dízelt venni használtan?

F1: Brazília elvesztésével riogat Ecclestone

A Brazil Nagydíj szerződéshosszabbítási tárgyalásainak lebonyolításával megbízott Bernie Ecclestone nem túl bizakodó az interlagosi futam jövőjét illetően.

F1: Szocsitól mamuszban versenyez Vettel

Az Orosz Nagydíjtól Sebastian Vettel cipő helyett versenymamuszban ül a Ferrariba.

Új gumikat kaptak a koraszülöttmentők

Hét mentőautóra szerelték fel azokat a nyári gumikat, amelyeket az Abroncs Kereskedőház adományozott a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány számára.

Ismét csökken az üzemanyagok ára

A szerdai árcsökkentés után pénteken folytatódik az áresés a hazai benzinkutakon.

Soha nem látott új rendszer jöhet az autókba

A Continental egy olyan rendszer kifejlesztésén dolgozik, amely felismeri a különböző útviszonyokat.

F1: Már jövőre jöhet a New Jersey-i futam?

Felpörögtek az események az USA-ban, három helyszínen is folyik a Forma-1-es futam előkészítése.

16 ezer kilométeres túrára indul a Nissan Leaf

Egy e-mobilitási szervezet benevezett egy Nissan Leafet a barátságos, de kíméletlen Mongol-ralira. 16 ezer kilométert kell megtennie a villanyautónak.

Egészen félelmetes, ahogy elalszik a volán mögött a kamionos

Végig azt várod majd, hogy melyik autós lesz a szerencsétlen áldozata az elbóbiskoló kamionosnak.

F1: Alonso jutalékot kér Buttontól

Fernando Alonso nyugodtan készül az Indy 500-ra, biztos benne, hogy a McLaren nélküle is meglesz Monacóban. Bár pontszerzési esélye lenne Monte-Carlo utcáin, Indianapolist nagyobb lehetőségnek látja.

Már rendelhető az Audi családi villanyautója

Habár a szériaverziót még be sem mutatták, az érdeklődők máris megrendelhetik az Audi hamarosan piacra lépő elektromos gépkocsiját.

Ölében kisbabával vezetett egy nő, a videó miatt forrong a Facebook

A közösségi média mostanában kapta fel ezt a videót, és a vélemények megdöbbentően vegyesek.

F1: Betiltják a cápauszonyt, jön az új fejvédő

A Forma-1-es Stratégiai Munkacsoport keddi ülésén több fontos döntést is hoztak a 2018-as szezonra. Kiiktatják a cápauszonyokat és a T-szárnyakat, új fejvédőt fejlesztenek, és a futamok újraindításában is változás jön.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.