Használtautó-teszt: Ford Ka, kezdők öröme

Ford Ka - 1998

Szerző: Rácz Tamás levél küldés 
Dátum: 2013.12.19. 07.00

A 15 éves Ka ugyan számos apró sebből vérzik, de a gépészeti lényeg máig teljesen rendben van. 200 ezer alatt lehet egy ilyenünk.

Röviden – Ford Ka 1. generáció, 1996-2008

Mi ez?

Kívül kicsi – belül (legalábbis elöl) nagy városi kisautó

Mennyibe kerül? 200 ezerért már kapni friss vizsgás, nem életveszélyes példányt
Melyik motor jó bele? A 2002 utáni OHC 1,3-ast ajánljuk
Mi van helyette? Renault Twingo, Lancia Y10 vagy Ypsilon, VW Lupo, SEAT Arosa

A Ka a Ford első kísérlete volt a fiatalos, vidám, friss márkaimidzs megteremtésére, 1996-ban. 17 év után, megvizsgálva egy korai példányt, azt mondhatjuk: sikeres kísérlet volt.

A '96-os kisautó formája máig friss lehetne, ha nem vágná agyon a rozsda


Forma

Bár csak a ’98-ban piacra dobott első generációs Focusszal terjedt el igazán a Ford új formanyelve (melynek még nevet is adtak: New Edge design), a Ka volt az modell, amellyel a márka ki akart szakadni az Escortok, Sierrák, vagy akár az új, akkor még nem farkasszmű, részben ezért tömény unalmat árasztó formai semmitmondásból. Szerintünk sikerült.

A Ghia Saetta nevű tanulmány alapján készült, ívek és hegyesszögek ötletes egyvelegéből álló forma kívül-belül máig friss. Mindenfelől jó ránézni a kisautóra, a műszerfal is egy élmény. Tesztautónk, e sokat szenvedett, ’98-as példány is szinte üdítően hat az emberre, annyira hatásos a látvány, hogy első pillantásra szinte nem is vesszük észre a rozsdás hullafoltokat szerte az egész kasztnin. Az első Ka sokkal-sokkal tudatosabb, vonzóbb, izgalmasabb, mint a Fiat 500 műszaki alapjaira épült, ám annak minden báját nélkülöző, esztétikai szempontból halva született második generáció.

Csodás, ahogy összetalálnak a vonalak. Máig friss a Ka formája

Külön öröm, hogy a formai játék nem megy a funkció rovására. Sarokba tolt kerekeivel, tágas utasterével, literre kicsi, de meglepően jól kihasználható csomagterével négy felnőtt számára is komolyan vehető utazási lehetőséget nyújt akár hosszabb távra is. Bár ekkora súllyal fel kell készülni rá, hogy sokáig tart majd az út.

Műszaki tartalom

Ez a használt Ka műszakilag sokkal elavultabb, mint ahogy máig friss formája alapján gondolnánk. Hogy mást ne mondjunk, abból a korból ered, amikor a blokkolásgátló még feláras extra volt (az is csak a gyártás második évétől kezdve). Az 1,3 literes, felülszelepelt, oldalvezérelt blokk még a Harry Potter-féle Ford Angliából származik, csak 2002-ben váltották fel egy felülvezérelt blokkal.

Adatlap

Ford Ka – 1998

Használtautó-teszt: Ford Ka, kezdők öröme 1
Motor 1299 cm3, Benzin, S4
Teljesítmény 60 LE
Nyomaték 103 NM
Gyorsulás (0-100 km/h) 15,4 sec
Végsebesség 155 km/h
Fogyasztás (vegyes) 5,9 l / 100 km

A motor alul is igen nyomatékos, épp ezért elég fura, hogy egy rettentő rövid váltót illesztettek hozzá, már 40-nél teljesen rángatásmentesen kapcsolható az ötödik fokozat. A váltó különben a Ka legfáintosabb pontja, még ezen a megviselt példányon is rendkívül pontos, élvezetes minden egyes kapcsolás.

A futómű méltó a Fordhoz: rendkívűl élvezetesen, gokartosan vezethető kisautó a Ka. A kormányzást szervó segíti, már amennyire. Az öregkorára olaját folyató, széthullott rásegítés a Kák egyik legtöbbet emlegetett típushibája. És hogy melyik a másik? A rohadás.

A Ka minden porcikáján jó étvággyal, csámcsogva lakmározik a rozsda. A korrózió egy olyan, garázst sosem látott példányon, mint ez a sárga, eredeti magyar értékesítésű példány, szinte hátborzongató. Lengőkar, küszöb, rugótorony, tanksapka környéke, tökmindegy: mindenhol egyenletesen barnul a vas. Talán még van benne egy műszaki, de már ez sem biztos – aki hosszú távra akar Kát venni, keresse a garazsírozott, gondosan ápolt példányokat.

A Ka három csillagot kapott az NCAP-től a maga idejében a törésteszten, de ne legyenek illúzióink: egy mára ilyen szinten szétrohadt, eleve 900 kiló alattinak gyártott kisautónak semmi esélye egy karambolban. És a benne ülőknek sem.

Óriási az oldalajtó, hátra is könnyű beszállni


Vezetési élmény

No de Kát nem is karambolozni vesz az ember, hanem vezetni, mert arra nagyon is alkalmas. Még a kőkori motorral is parádés, ahogy húz, pörög, tol a gép, a rövid váltóval és a kezes futóművel csodás az élmény. Még a 60 lovas őseredeti blokkal is. A gyártás végén 1.6 literes, 90 lovas motorral StreetKa néven sportos kis kabrió, SportKa néven álcázott kis gokart is készült belőle – mindkettő kiváló városi versenygép.

A műfajában nagyon hasonló Twingóval szemben a Ka nagy előnye, hogy nem csak praktikus, tágas és jópofa, hanem vezetni is élvezetes. Ha tehát nem csak szükségmegoldásként, hanem szórakozásként is tekintünk egy ilyen idősecske, olcsó városi kiskocsira, ne is gondolkozzunk másban, induljunk Kára vadászni. De készüljünk fel, hogy hosszú vadászat lesz.

Olcsó műanyagok, fantáziadús formákba öntve


Mire számítsunk a használtautó-piacon?

A képeken látható sárga kocsi motorja a legnagyobb hidegben is pöccre indul, nem is hinnénk, hogy az antik, de tartós lényeg körül mennyire elöregedett mára minden. A szellőzőventilátoron csak 1-es és 4-es fokozat van, a rádió gombjai kontaktosak, a villanyablakok nem nagyon mennek vissza a helyükre, a tanksapka fedele a leszakadásig rohadt, a szervóolaj folyik, havi két deci kell bele. Az övek szerkezete elkopott, nem csévélődnek vissza, a motorháztető-nyitó szerkezet odavan, és persze mindenütt mindenen nyámnyog a rozsda. A fékek az utolsó tizedmilliméteren, kuplung teljesen elkopva, kerékcsapágyból, teleszkópból legalább kettőt-kettőt azonnal ki kéne cserélni.

Magyar autó, 200 ezer km körüli futással, nem kímélve, de nem is szándékosan tönkretéve. Egy ilyen autó 200 ezer forint alatt elvihető, még ha van rajta sok műszaki, akkor is. Persze ilyen kocsit csak akkor vegyünk, ha nagyon nincs pénz jobbra, vagy esetleg ha nagyon megfog minket az egykor egy leleményes kereskedő által lefoglalt KAA-rendszám (sok ilyen betűjelű Ka rohangál ám, majd tessék csak megfigyelni!).

Nagyon rohad szegény, nem biztos, hogy van benne még egy műszaki

4-500 ezer körül vannak azok a 2000 körüli gyártású, akár színre fújt lökhárítós, klímás vagy tetőablakos példányok, amelyeket akár hosszabb távra is meg lehet venni. 1,3 literes Kát hatévesen, jóval 100 ezer alatti futással 8-900 ezerért már elhozhatunk – ennyiért kifejezetten jó vétel lehet a vicces kis városi gyösz, ha nem fetisizáljuk túl a fogyasztást egy kisautónál. (Egy Twingó egy-másfél literrel kevesebből elvan.) Egy 9-10éves, de tiptop, 95 lovas SportKa vagy a jópofa kis kabrió, a StreetKa millió feletti áron kapható meg, bőven százezer kilométer alatt – ezek a csúcsverziók viszont már kissé talán többe kerülnek annál, mint amit valójában érnek.

Fenntartási költségek

6,5 liter alá nemigen lehet leszorítani a rettentően rövid váltóval a fogyasztást; intenzívebb használatban, neadjisten autópályán pedig egészen extrém értékek is elérhetők a Kával. Ez a legfontosabb szempont, amit anyagilag figyelembe kell vennünk, mert amúgy a Ka, ha nem is rendkívül olcsón, de átlagos áron fenntartható kiskocsi.

Szépek, egész kényelmesek az első ülések

Féktárcsa 7-9000 forint, fényszóró 16 ezer, kuplungszerkezet 17 ezertől, egy új lökhárító hétezer forint előre és így tovább: ha a tulaj nem vár úgy ki, mint a sárga kocsinál, hogy minden egyszerre kerüljön az összeomlás szélére, nem nagy teher életben tartani ezt a szerethető, élvezetesen vezethető, kedves kisautót.

Kinek ajánljuk?

Egy jó állapotú Ka bárkinek jó lehet, aki praktikus, de jópofa városi kisautót keres, 200 ezer és egymillió között (százezres sávonként különböző minőségben) valami nemdízel, élvezetesen vezethető szuperminit. Kezdő autósoknak, kezdő autósok szüleinek nyomatékosan javasoljuk egy-két Ka megtekintését – ha nem félnek túlságosan a közlekedéstől. Mert aki nagyra tartja a biztonságot, légzsákokat szeretne maga köré, nemhogy ABS-t, de még netán menetstabilizáló berendezést is akar, vagy épp a kényelmet tartja nagyra, ne vegyen Kát.

Szél-, futómű- és motorzaj egyaránt jókora mennyiségben keveredik össze benne, a pici kerekek nagyokat pattannak az úthibákon – fiatal, lelkes autóbuzik könnyen megbocsátják az ilyesmit a gokartos élményért cserébe. De aki öregesebben áll a városi kisautózáshoz, vegyen inkább Twingót, VW Lupót, biztosan boldogabb lesz.

Szavazás

Ford Ka - mennyire tetszik?

Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...

Kommentek

 • Guevara

  Képes volt valaki erre a kis gnómra egyedi rendszámot venni?!

 • Ambrus Gergely

  mi ez a wc? inkább egy kispolski az is vaqányabb meg kevésbé is rohad.
  szégyen ez a Fordra nézve hogy rohadnak az autói 1980-2000-ig.

 • oszkopeter

  Volt hozzá szerencsém. Rettentő fapados, kényelmetlen, kicsi, zajos, rondán öregedő fostalicska. Ezt még az állítólagos vezetési élmény sem menti meg. Esetleg hölgyeknek, első autónak el tudom képzelni, legalább nem kár érte ha lezúzzák és a hatalmas plasztik sárvédők ellenállóak a városi harcban. Egy korabeli Twingo vagy Punto sokkal különbb, komolyabb autó nála.

 • jmzba145

  oszkopeter:”Egy korabeli Twingo vagy Punto sokkal különbb, komolyabb autó nála.”
  Ezt azért erősen vitatnám,már ami formavilágát illeti.

Használt autó: mit vesznek az autószerelők?

Attól, hogy valaki egész nap elromlott autókat javít, nem minden autót tart rossznak. Autószerelőket kérdeztünk arról, milyen használt autóért adták a saját pénzüket?

Használt autó: melyik fogyaszt kevesebbet?

Használtautó-vásárláskor nemcsak a típust nehéz megválasztani a rengeteg lehetőség közül, hanem a legjobb motorverziót is. A gyengébb motor fogyasztása nem mindig alacsonyabb és mi van a biztosítással, az adóval meg a típushibákkal?

Öt hiba, amit elkövethetsz, ha dízelt veszel használtan

Nehéz nem észrevenni, hogy a dízelmotoros használt autók egykor büszke ára megroggyant. Nemcsak feláruk van eltűnőben a benzinesekhez képest, de sokszor a dízelváltozatok a legolcsóbbak. Itt az idő dízelt venni használtan?

Merjünk francia használt autót venni?

Részletes használtautó-bemutató a Peugeot 308-ról. Mi szól a francia kompakt autó mellett és mi ellene?

Százezerszer büntették meg az autósokat

Közel kétmilliárd forintot kellett fizetniük tavaly az autósoknak a fővárosi közterület-felügyelők intézkedései után. Olyan 70 ezer helyszíni bírságot róttak ki rájuk, bő 36 ezer alkalommal szereltek fel kerékbilincset, és közel 4600 autó elszállítását kezdeményezték.

F1: Ilyen, amikor Verstappen trollkodik

Max Verstappen rajongói csak egy életnagyságú bábúval akartak fotózkodni, de a függöny mögött bujkált az igazi is.

Ezzel a busszal új értelmet nyernek az éjszakai utazások

A Neoplan Skyliner hálóbusszal egészen más értelmet nyernek az éjszakai utazások. Sör és üdítő a hűtőben, a diszkrécióról pedig a kisfüggönyök gondoskodnak.

F1: Apucival motorozott a kis Räikkönen – fotó

Nem lehet elég korán kezdeni…

Megújult a legfiatalosabb Lexus

Még frissebb megjelenés, még gazdagabb technológiai tartalom, még teljesebb körű biztonsági arzenál a Lexus NX kínálatában.

A fehér oldalfalú abroncsok gyártása valódi kézműves meló

Öreg autókra új abroncs, avagy a veteránosok igényeit is ki kell szolgálni.

F1: Hamilton már nem is emlékszik Rosbergre

Lewis Hamilton végleg lezárta magában azt a fejezetet, amely a Nico Rosberg elleni, házon belüli csatájáról szólt.

F1: Kubica nem zárja ki a második debütálást

Robert Kubica egyre nyíltabban beszél arról, hogy újra megpróbálkozik a Forma-1-gyel.

Finom kis KRESZ-anomáliára bukkantunk Budapesten

Tudod mi az a három úttestű út és hogy hol van ilyen? Mutatjuk.

F1: A szabad gumiválasztást el lehet felejteni!

A Pirelli motorsportfőnöke azt mondja, kizárt, hogy teljesen a csapatokra-pilótákra bízzák, ki milyen gumit használ a versenyhétvégéken.

Csökken az üzemanyagok ára

Szerdán megáll az üzemanyagok árának emelkedése, a benzin és a gázolaj is olcsóbb lesz.

Ősszel jön az 1000 lóerős Mercedes hibrid!

Szeptemberben mutatja be eddigi legextrémebb autóját a Mercedes-AMG. A Project One több mint ezer lóerős lesz.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.