Használtteszt: FIAT Grande Punto 1,4i benzin-gáz

A forma feledteti a bajokat

Szerző: Rácz Tamás levél küldés 
Dátum: 2013.11.26. 15.00

A Fiat 2005-ben merészet lépett: sok extrával, sok hellyel dobta piacra a Punto utódját. Mára az Evo néven még újként is kínált Grande Punto első szériái a millió körül kínált használtkorba kerültek. Megéri megvenni?

Röviden – FIAT Grande Punto, 2005-2009 (és Punto Evo néven lényegében ma is)
Mi ez? Felpuffasztott, de karizmatikus olasz kisautó, ami már-már kompakt méretű, családi kocsinak is elmegy
Mennyibe kerül? A komolyan vehető kocsik kis futással mind millió felett vannak
Melyik motor jó bele? Mind, de az 1,2-es csak városba, az erősek csak sztrádára
Mi van helyette? Renault Clio, ami méretben, jellegben leginkább rímel rá, csak az csúnyább

Ez itt most egy használtautó-vásárlási tanácsadó cikk, de a 2005-ben bemutatott FIAT Grande Punto az autóipar még jelenleg is gyártott modelljeinek egyike. Igaz, immár Punto Evo néven készül, kicsit átfazonírozott pofával. Nyolc év már bőven elegendő arra, hogy egy modell használt autóként is látóterünkbe kerüljön, pláne, ha olyan gondosan jegyzőkönyvezett és sokat futott példányba botlunk illusztrációnak, mint ez a kék példány.

Jó kiállású kisautó, korának Maseratiira emlékeztető orra, Giugiaro-vonalai máig izgalmas látványt nyújtanak


Mi van a képen?

Ez a kék egy amolyan példabeszédbeli, ideális használt autó az 1-1,3 milliós kategóriában. 2006-os gyártás, most második tulajával; 2011 júliusában vette jelenlegi tulajdonosa egy papbácsitól, aki első gazdája volt a Puntónak. Akkor 112 292-n állt a kilométeróra. Azóta belement még 68 ezer, meg egy gázszett. Üléshuzattal védett, gondosan karbantartott, de szabad ég alatt lakó példány, amin az évek jobban meglátszanak, mint a kilométerek.

Vezetni ma sem jó, csak annyira, mint újkorában volt: a Grande Punto egy kenődős, nyúlós, formájához méltatlanul izgalommentes valami, ha sportosan próbál vele közlekedni az ember. De mindennapi, nyugis autózáshoz nem rossz, puhasága ilyenkor pihentető. Viszont, mint alább hamarosan kiderül, kell ahhoz óvó gondoskodás, hogy 180 ezerrel műszakilag csak egy érezhetően végét járó, kopott kuplung és a határozottan viseltes lengéscsillapítók jelezzék menet közben: nem új autó! A kormányzás rásegítése ma is olyan túlzott, ha tetszik, kényelmes, mint újonnan volt, az elektromos cuccok klímától centrálzáron át rádióig hiba nélkül működnek – még egy hiányzó pötty sincs a narancs-fekete kijelzőkön; egyiken sem, pedig három is van belőlük.

Arányos, sportos a dizájn, nem sokat fogott rajta az idő

A slusszkulcs, a pedálgumik, az üléskárpit, a kormánykarima megérdemelt egy-egy fotót, hogy a vezess olvasói lássák, milyen is egy 180 ezres használt FIAT Punto, mert ezt a kocsit simán vissza lehetne tekerni a felére, amint ez bizonyára így is történik minimum a külföldről behozott autókkal:

Ilyen egy 180 ezer kilométeren és hét éven át használt Fiat-féle bicskakulcs


Egy 180 ezres Punto-pedál


Huzat védi, alatta azért megnyúlt a varrás mellett a színes, de silány gyári üléskárpit

Egy 180 ezres Punto-kormány


Általánosságban

Sármos, tágas, teljesítményéhez mérten még gázzal is dinamikus autó a Grande Punto (habár, mint fent írtam, érzéketlen kormányával és átlagos futóművével nem olyan jó vezetni, mint a formája ígéri). A Grande név viszont teljesen jogos volt 2005-ben: méretében is, szolgáltatásaiban is kilóg kicsit kategóriájából, az úgynevezett B szegmensből – magyarul a kisautók mezőnyéből.

Adatlap

Használtteszt: FIAT Grande Punto 1,4i benzin-gáz

Használtteszt: FIAT Grande Punto 1,4i benzin-gáz 1
Motor 1368 cm3, Benzin, S4
Teljesítmény 77 LE
Nyomaték 115 NM
Gyorsulás (0-100 km/h) 13,2 sec
Végsebesség 165 km/h
Fogyasztás (vegyes) 5,7 l / 100 km

Ezzel a Puntóval és néhány kortársával kezdődött a trend, mellyel a B szegmens kettészakadt. Voltak autók, amelyek megmaradtak kisautónak (Nissan Micra, a mi Suzuki Swiftünk), és lettek olyanok, akik a Golf-osztály felé mozdultak méretben (Punto Grande, Renault Clio).

Ez a Punto négy méter és három centi hosszú, egy vadiúj 208-as Peugeot 3,96 méter, egy mai Yaris 3,9, egy új Corsa sincs négyméteres. Ez a 2006-os kocsi kétzónás automata klímát, két fokozatban állítható rásegítésű szervokormányt, kormányról vezérelhető rádiót kínál; csak tessenek megnézni egy átlagos kortárs Skoda Fabia szolgáltatásait.

Ötcsillagos töréstesztje megnyugtathatja az aggodalmaskodásra hajlamosakat, nagy tempónál a csendes utastérnek örülhetünk. Használtként tehát városi kisautónak és passzentos családi autónak egyaránt szóba jöhet egy Grande Punto. Szóba jöhet?

Sok bosszantó kis hiba

Mivel a jelenlegi tulajdonos azon tiszteletreméltóan pedáns önsorsrontó autótulajdonosok közé tartozik, akik tételesen dokumentálják, pontosan mennyibe is fáj nekik, hogy nem tömegközlekedéssel járnak. Riszpekt a részletes excel-tábláért, melyet végigtekintve három fő témakörbe csoportosíthatjuk a Puntóval eddig járt anyagi terheket. Gumival, akkuval, egyéb olyasmivel, amiről a kocsi nem tehet, nem foglalkozunk, de nézzük a kicsi, de idegesítő tételeket!

2012. január 31.: hőfok-jeladó, bontott, 15 ezerért
2012. április 4.: fűtőventilátor-csatlakozó cseréje, 5 ezer
2012. április 10.: klímagáz-töltés, 8 ezer
2012. június 18.: fűtőventilátor-csatlakozó újra, 0 forint
2012. július 3.: fűtőventilátor ismét, gáztöltés ismét, 20 ezer
2012. augusztus 2.: fűtőventilátor végső javítás, 0 forint
2012. november 6.: generátor csere, 25 ezer
2013. január 10.: kormányoszlopi nyomaték-érzékelő csere, 65 ezer
2013. május 14.: klímatöltés, ventilátor-kapcsoló érzékelő csere, 13 ezer
2013. június 11.: meglazult hűtőventilátor-anya meghúzása, 4 ezer
2013. július 4.: tükörállító kapcsoló, bontóból, 4 ezer
2013. július 10.: főkábel-köteg csere, 9 ezer

19 hónap alatt 12 kis bosszantó hülyeség, plusz a nem-is-olyan-kis kormányjeladó 65-ért egy tíz év és 200 ezer km alatti autónál; J-s alvázszámú japánautósok ezt bizonyára el sem tudják képzelni. Viszont összességében és összegszerűségében – láttunk már rosszabbat is. És nem csak olaszban meg franciában. (De azért főleg.)

Karnyújtásnyi távolságból makulátlan a belső, nem látszik rajta a 180 ezer kilométer. Közelebbről azonban jó pár részlet árulkodik róla


Nagyobb költségek

A Grande Puntóval várható masszívabb karbantartási költségek felmérésében is segít a tulajdonos tapasztalata a vásárlást fontolgatóknak. Eszerint egy vezérműszíj-csere vízpumpával, feszítőgörgővel, munkadíjjal (160 ezer kilométernél) 86 ezer forintba került, a 174 ezerre eléggé megviseltté vált fékrendszer és futómű rendezése tárcsa- és betétcserékkel, a törött első rugókkal(!) és egy trapézgömbfejjel meg egy olajcserével, szűrők (olaj, levegő, pollen) cseréjével megfejelve 113 ezer forintot vitt el a családi kasszából.

Időszakos szervizre a kezelési leírás szerint húszezrenként van szüksége a motornak, ez forintban is körülbelül ennyit tesz ki, márkafüggetlen szerelőnél, a napló szerint.

180 ezer kilométer a piacon leggyakoribb átlagmotorban még egyáltalán nem ölte meg a kocsit. Az utastér és a kasztni is tartja magát, de ennyi idősen, ekkora futással ez a most még – gázosan – 1,2-1,3 millió körül eladható kocsi nagyon közel áll a lecsúszás kezdetéhez. A motorháztető élén kiütött a rozsda, a festést már alaposan megcsíkozta az élet és a sok mosás, a beltérben is nagyon a határon van az amortizáció ahhoz, hogy Kiválóból Korának megfelelővé váljon az autó egy apróhirdetésben.

Úgy érzem, a Puntóban, mint újszerű, még egész menőnek ható autóban ennyi van – 8 év és inkább 200 ezer kilométer kell ahhoz, hogy átbillenjen “kívánatos”-ból a “célnak megfelel” kategóriába.

Fogyasztás – benzinnel és gázzal

Ritka madár a gázos Punto Grande, még ritkább, hogy gondosan vezetett fogyasztási jegyzőkönyv is legyen egy ilyen autóhoz. Eszerint vegyes üzemben 6,1 litert eszik benzinből, 8,42 litert LPG-ből a motor. Mai áron benzinből 2440, gázból 2105 forintra jön ki száz kilométer, hála az új jövedéki adószintnek.

Az 1,4 literes, nyolcszelepes motor igazi klasszikus kisautós Fiat-termék; pörög, takarékos, tartós

Az utólag, két éve 210 ezer forintért beszerelt gázszettel hibátlanul, mindenféle rángatástól, indítási nehézségtől mentesen közlekedik a kocsi. A 180 ezerből 60 ezret tett meg gázzal a Punto, a folyamatosan vezetett tankolási tábla szerint 1560 forintból jött ki átlagban száz kilométer, jórészt még az olcsóbb gázzal. Eddig úgy néz ki, megérte az átalakítás, de most gázosítani egy hatliteres fogyasztású benzines autót – nem éri meg. Más kérdés, hogy a 38 százalékos többletfogyasztás gázból elég furcsa. Reálisabb maximum 20 százalékkal kalkulálni, így összesen 59,5 ezer kilométer alatt visszajön a beszerelés költsége, még az adóemeléssel megdrágított autógázból is. Nagyobb fogyasztású autóval értelemszerűen hamarabb.

Igazi autók, igazi árak

Van a piacon Grande Punto bőven: eladó Nagypun…tók az Expressz keresőjében.

Más motorok

A Grande Punto vásárlásakor motorikusan nem lehet nagyot hibázni – de azért a 65 lovas 1,2 literes belépő motort csak türelmes autósok vegyék. Az 1,4 literes szívó benzinmotort akár 8, akár 16 szeleppel választjuk, akár öt, akár hatfokozatú váltóval, pörgős, takarékos kocsink lesz, a katalógusban talált teljesítményértékhez képest egy szívómotoros, korabeli Opelhez, VW-hez képest dinamikusabb karakterrel.

Az 1,3 literes turbódízellel is csak akkor járhatjuk meg, ha elhanyagolt vagy túlhajszolt példányba botlunk. Ha vásárláskor kompresszió van, kék füstölés nincs, akkor egy nagyon takarékos, alapvetően városi, de akár (főleg 90 lóerős kivitelben) sztrádára is kivihető dízel kisautónk lesz, amivel nem lesz nagy kihívás 4,5 literes fogyasztás alatt közlekedni.

Helyenként rémisztően olcsó megoldások a motortérben: doblemez gyakorlatilag nincs, a helyén egy puha műanyag

A legerősebb motorok az 1,9 literes turbódízel és az 1,4 literes turbós benzines; ezek is jó konstrukciók, de erejük túlzott a Grande Punto békés alaptermészetéhez. A magyar használtpiacon érdemes óvatosan hozzáállni az ilyen kocsikhoz. Könnyű benézni egy széthajtott motort a tempós próbaút örömei felett lelkendezve, aztán jöhet a kanosszajárás a turbócserével, nagynyomású üzemanyagrendszerrel és társaival.

Kinek ajánljuk

Hogy kinek ajánljuk autós újságírói tudáskincsünk birtokában ezt a kisautót, teljesen mellékes. Úgyse az fogja megvenni, aki racionálisan választ, hanem akinek bejön a latin dizájn. Pedig az is megvehetné, aki megfontolja az észérveket. Kényelmes kisautó, tartós műszaki alapokon, na jó, erős hajlammal idegesítő kis hibákra, de cserébe olyan extrákkal, nagy helykínálattal, amit nem sok hasonló korú modell kínál.

Ne vegye, aki sportolni akar hétköznapokon is: a Grande Puntót nem túl jó vezetni, de nem rossz benne lakni. Évi 10-15 ezer kilométeres tervezett futásra az 1-1,3 milliós sávban könnyedén található olyan, rendezett előéletű példány, ami legalább 5-6 évig nem fog több főfájást okozni új gazdijának sem, mint amennyit előző gazdijának okozott.

Te megvennéd?

Szavazás

Megvennéd a Grande Puntót használtan?

Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...

Kommentek

 • PAlex

  Gondolom a 6.1-es fogyasztás úgy jött ki, hogy még a Budapest táblát sem látta az autó :)

 • Guevara

  Na, oda lett a szép hosszú kommentem… Bizisten nem konkurálni akartam veletek, de látom túlságosan is informatívra sikerült.

 • Guevara

  Pedig kijön ennyiből, még egy-két bonyolultabb fővárosi “kanyarral” is. Igaz, nem idegbeteg vezetési stílus mellett, és a klíma is alig dob rajta, nekem még azzal sem ment 7 liter fölé, nemhogy a vegyes fogyasztás, de a városi se. Persze semmi nem lehetetlen, de ahhoz szerintem pizzafutár üzemmódban kell vele járni. Ez egy kimondottan városi autó. A dízelt jobb is elfelejteni. De még a gázt is.

 • garazsgeza

  nem értem az embereket,szarolaszoznak mindig,
  de a tesztböl is kiderül hogy semmi mechanikai baja nem Volt a Puntonak,
  és ez 200 Ezer km en keresztül
  EZ EGY J

 • biyi

  Röhögve kijön 6 literből. A sok Rómeo meg vegye csak a Foswagent,az elmegy 3,5 literrel 180-al.:D

 • biyi

  Vannak bajok.:D Talán kategórián belül kéne maradni. Egy kisautó ne hasonlítsunk már kétszer akkora autókkal. Nekem 10 évvel ezelött volt egy Foswagen Golf IV-em,(szinte új volt)de szegény olyan fapados volt,öröm volt utánna visszaülni a kettes puntóba.És nem vagyok Fiat buzi. Sokkal kényelmesebb ,halkabb is,és fényévekkel jobb volt vezetni.Persze vannak apróbb hibái,de ezek nem nagy dolgok,ezekkel együtt is jobb volt mint az egy kategóriával nagyobb Golf. De ez csak az én véleményem. Olyanokkal meg nem veszekszem akik még írni sem tudnak.:D

 • Guillotine

  biyi!

  Rómeó látványosan ironizál.
  Egy japán fan troll ha úgy tetszik.
  Utálja a VW-t!A helyesírási hibák pedig valszeg azokra utalnak akik kb úgy gondolkodnak amit ő leír.

  Kicsit olvas a sorok között! ;)

 • Simi.hun

  Hát nem tudom, úgy veszem észre,hogy minden használt FIAT-os tesztnél eléggé fikázóan írnak a szerzők,elég csak erre vagy a STILO tesztre gondolni. Fura módon csak ezeknél a teszteknél vannak kiemelve az ilyenek,hogy “kormány kopottsága” stb… Bármi is legyen az bele kell rúgni az autóba mert nem Volkswagen vagy Audi. Nem értem,hogy lehet így újságot írni mikor minden sz*r kivéve a kedvelt márka, minek csinálják akkor egyáltalán??? Egyébként,hogy a FIAT mellett kicsit érveljek még ezen hibák javítása is kb 180 ezer Ft-ba került, egy ugyan ilyen idős Polo nem ennyivel drágább hanem többel. Bocsi ha hosszú voltam és nem kell külön anyázni meg elküldeni a pi*ába a nagy VW fanoknak.

Használt autó: mit vesznek az autószerelők?

Attól, hogy valaki egész nap elromlott autókat javít, nem minden autót tart rossznak. Autószerelőket kérdeztünk arról, milyen használt autóért adták a saját pénzüket?

Használt autó: melyik fogyaszt kevesebbet?

Használtautó-vásárláskor nemcsak a típust nehéz megválasztani a rengeteg lehetőség közül, hanem a legjobb motorverziót is. A gyengébb motor fogyasztása nem mindig alacsonyabb és mi van a biztosítással, az adóval meg a típushibákkal?

Öt hiba, amit elkövethetsz, ha dízelt veszel használtan

Nehéz nem észrevenni, hogy a dízelmotoros használt autók egykor büszke ára megroggyant. Nemcsak feláruk van eltűnőben a benzinesekhez képest, de sokszor a dízelváltozatok a legolcsóbbak. Itt az idő dízelt venni használtan?

Merjünk francia használt autót venni?

Részletes használtautó-bemutató a Peugeot 308-ról. Mi szól a francia kompakt autó mellett és mi ellene?

Ez a videó a bizonyíték, hogy Pesten sokan birkamód közlekednek

Krisztián nem bírta cérnával, de nem csodálkozunk, hiszen pár perc alatt több olyan helyzettel is találkozott Budapesten, ami balesettel is végződhetett volna, ha nem figyel.

Csillag született

A DB9 fénye alaposan megkopott. Az Aston Martin 2004 óta próbálta feléleszteni különböző átdolgozásokkal a modell egykori csillogását – sikertelenül. De most változik a helyzet! A vadonatúj DB11 megérkezett és úgy ragyog, mint még soha. Nem fogja vissza magát, motorja V12-es és biturbó.

Titkos magánéletéről beszélt Vettel

Privát életét is érintő interjút adott a Forma-1 négyszeres világbajnoka. Szóba került az otthona, félelme, bosszúsága, vágyai.

F1: Nem Brawn rúgatta ki Ecclestone-t

A Forma-1 sportszakmai irányítója, Ross Brawn cáfolta, hogy ő kérte volna Bernie Ecclestone eltávolítását ugyanakkor nem tagadja, hogy elég nehéz lett volna a közös munka.

Hazatért végre az utolsó Ikarus

Tizenöt évig szolgált külföldön a magyar ritkaság, de most már végleg itthon marad.

Szexi tánc okozott tragédiát

Meggondolatlan kamaszlány szexinek tartott táncba kezdett a közlekedő autók mellett, meg is lett az eredménye.

Üzemanyagcellás kamiont tesztel a Toyota

A Los Angeles-i kikötő és környéke extrém teherforgalmát kívánja környezetbarátabb mederbe terelni a Toyota.

Dühös tulajdonosok perelik a Teslát

Csoportos keresetet adtak be a Tesla ellen a cég kaliforniai ügyfelei. Állításuk szerint életveszélyes kísérletbe kényszerítette  őket a cég az Autpilot szoftver idő előtti aktiválásával.

Nem tetszik a KRESZ-tábla? Beperelheted a kihelyezőjét

Jövőre jogi lehetőség nyílik az autósok, gyalogosok, vagy bárki számára, hogy levetethessék a nekik valamilyen okból nem tetsző KRESZ-táblákat.

Szégyen, ebből nagy baj lesz Vitézy szerint

Szégyen, lépkedünk vissza az időben – állítja Vitézy Dávid volt BKK-vezér egy óbudai buszsáv megszüntetéséről. Szerinte Budapest távolabbi pontjai is megérzik majd a rossz döntés következményeit egészen Kőbányáig.

Csodaszép buszt vásárolt a BKV

Internetes hirdetés útján vásárolt 35 millió forintért ritka Ikarus 630-ast a BKV – írja a Blikk.

Arab uralkodónak öltözött Felipe Massa

Royal Family Massah – írta a családjáról készült fotó alá a brazil Forma-1-es pilóta.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.