Használt autó: Ford Focus II

Használtteszt: Ford Focus 2008

Szerző: Szörényi András levél küldés 
Dátum: 2013.08.09. 16.15

Árához mérten a Ford Focus II sokat nyújt, de mintha azoknak lenne igazuk, akik szerint minőségileg visszalépés volt az első generációhoz képest.

Használt autó: Ford Focus II
Röviden – Ford Focus II
Mi ez? 2005 és 2011 között forgalmazott kompakt autó, modellfrissítéssel a 2008-as évre. Egyterűváltozata a 2003-ban bemutatott C-Max, kabriója a Focus CC.
Mennyibe kerül? Egymillió forint alatt elvihetők a legolcsóbbak, a 2011-es dízelek ára elérheti a 2,6 millió forintot. Ennél többet csak az ST és az RS ér.
Melyik motor jó bele? Nyilván az ST és az RS Volvo-eredetű öthengerese a kedvencünk. A földön maradva: a benzinesek közül a strapabíró 1,6-ost vennénk. Dízelből leginkább az 1,6 TDCi-t.
Mi van helyette? Tucatnyi kompakt autó. Csekély fenntartási költségei alapján az Opel Astra H, jó vezethetőségével a SEAT Leon II van közel, de mindkettő drágább valamivel.

Mintha egy új tesztautót látnánk a képen, pedig nem a 2008-as fotókat szedtük elő. Egyszerűen a Focus II bemutatásra választott használt autó öt és fél évesen is ennyire szépen mutat. 1,6 literes benzines motorjával és Trend Plus felszereltségével ez a változat az arany középút a kínálatban.

Kívül imponáló, belül kevésbé

Bár a műszerfal mutatós és felső része igényesen puha, a Ford csak ott áldozott jó anyagokra, ahol a papok táncolnak. Az ajtókárpit elöl sem túl szép, a hátsó műanyag ajtóborítás elég csúf. A belső tér nem vészelte át olyan jól az eltelt éveket, mint a karosszéria. Jellegzetes kopás látszik a légkondi kezelőfelületén és a rádión, az ezüst színű bevonat sok Focusban eltűnik a gyakran használt alkatrészekről. A küszöböt érdemes fóliával védeni, mert a cipősarkak csúnyán össze tudják karistolni a felületét.

Puha a műszerfal felső része, a szépen megőrzött autóban alig látni kopást. A rejtettebb részeken a Ford spórolt rendesen

Ám ezek az apróságok nem befolyásolják az autó működését. A kettes Focus, ahogy az első generáció is, nagyon tud valamit. Az benne a varázslat, hogy akkor sem érződik öregnek, ha már bőven nem mai. Az egyszerre kényelmes és agilis futómű, a pontosan, kis erővel kapcsolható váltó és a nagyon eltalált kormányzás miatt egy ilyen jó állapotú Focust vezetni egyáltalán nem lemondás a kategória aktuális autóihoz képest.

Egyterű, kabrió, RS: gazdag a választék

Sok minden szól a Focus II mellett: az ötajtós 385 literes csomagtere kedvező érték, van elég rakodóhely, kényelmes az ülés, normális a zajszint és nagyon gazdag a választék. Motorból 80 és 305 lóerő között válogathatunk igényeinkhez mérten.

A kék ötajtósban a 100 lóerős motor jól vette a gázt, normálisan gyorsult, sem zúgó kerékcsapágy, sem futóműből jövő kopogás nem utalt arra, hogy az autó 120 000 kilométeren van túl, nagy arányban városi használattal.

Karosszéria: beázás, rozsdásodás, zörgések

Ha a próbaúton az autó jó benyomást kelt és karbantartása, javítása a szervizkönyv bejegyzéseivel és az elvégzett munkák számláival nyomon követhető, inkább a karosszéria vizsgálatára szánjunk több időt! Főleg az első évjáratokkal akadt gond e téren.

Rozsdásodás látszik a hátsó lengőkaron, de mértéke nem aggasztó

Nem a szokásos rétegvastagság-mérésre és a törésnyomok felderítésére gondolunk, hanem rozsdakeresésre. Sajnos a Focus II is képes rozsdásodni. A cikkhez fotózott autó lengőkarjain találkoztunk korrózióval. Bár mértéke távolról sem aggasztó, nem kelt bizalmat a termék minősége iránt. A Focusokon korrodálhat továbbá a sárvédőív illetve a küszöb és a sárvédő találkozása, ahol összegyűlik a sár.

Futómű: a kormányszervóra ügyeljünk

A remek futómű nem sok kiadást tartogat, inkább a kormányrásegítéssel akadt macera, konkrétan a szervocső és a szervoszivattyú cseréje. Az autó kétféle szervokormánnyal készült, a sima hidraulikus is jó. Az erősebb szívó benzineshez (2,0) illetve a 110 és 136 lóerős dízelekhez járó elektrohidraulikus szervokormánnyal háromféle rásegítést lehet beállítani a menüben, de ez inkább játék.

Fogyasztási átlagértékek – benzines motorok
1,4 (80 LE) 7,74 l/100km
1,6 (100 LE) 7,83 l/100km
1,6 Ti-VCT(115 LE) 7,86 l/100km
1,8 (125 LE) 8,32 l/100km
2,0 (145 LE) 8,31 l/100km
2,5 ST (225 LE) 10,98 l/100km
2,5 RS (305 LE) 11,62l/100km

Dízelmotorok
1,6 TDCi (90 LE) 5,56 l/100km
1,6 TDCi (110 LE) 5,79 l/100km
1,8 TDCi (115 LE) 6,28 l/100km
2,0 TDCi (136 LE) 6,41 l/100km

Forrás: Spritmonitor.de.

Óvatosan a gőzborotvával!

A fényezés nagyon sérülékeny, kőfelverődés nyomán a lökhárítóról nem ritkán lepereg a festék. Ha megsérült a festés, óvatlan gőzborotválás nyomán pénzérményi darabokban hámlik a fényezés a lökhárítóról.

Tulajdonosa nagyon elégedett az autóval, amelyet használtan vett


Minőségileg az első évjáratok visszalépést jelentettek a köztudottan tartós és problémamentes első generációhoz képest. Egy fontos területen viszont sokkal jobb a második széria: ezen egy csavart oldva a kibillenthető fényszóró, így sokkal könnyebb égőt cserélni.

Motorok: pont jó az ezerhatos benzines

A gazdag motorkínálatból a szívó benzines motoroknak kevés baja lehet. Ha valami mégis, akkor a szükséges alkatrészárak árai nem egetverőek. Például az összes hengert kiszolgáló gyújtótrafó 27 320 forintba kerül márkaszervizben.

Rosszabb a helyzet, ha a fojtószelep adja meg magát, ami 130 520 forintos tétel. Elég nagy blamázs egy ilyen modern autónál, de nem kell motort mosni hozzá, hogy beázzon a gyújtórendszer. Az összes 110 lóerős és a legtöbb 90 lóerős dízellel szemben a benzinesek hajtásláncában nincs kettős tömegű lendkerék.

Gazdaságossági szempontból az 1,6-os benzines a legjobb választás. Fogyasztása általában 6-10 liter közötti


Mivel a Focus jellegzetes céges autó és inkább munkaeszköz, mint juttatás, a dízelek általában sokat futnak. Évi 50-60 ezer kilométer beleugrik partnerről partnerre száguldva, tehát a gyári turbó és a kettős tömegű lendkerék 3-4 év, 150-200 000 kilométer alatt elhasználódik.

Dízelek: újonnan nagyon jók, használtan óvatosan

A lendkerék alkatrészára 150 ezer forint körül van, kicserélni újabb 40-50 ezer forint és ebben még nincs benne az új kuplungszett, amivel együtt a lendkerékcsere negyedmilliós tétel. A turbó cseréje hasonló nagyságrend. Persze van olcsóbban átalakító készlet egytömegű lendkerékre és vehetünk felújított feltöltőt valamivel olcsóbban, de egyik sem azonos értékű megoldás

Különösen az 1,8 TDCi-t kerülnénk, mert a 200 ezres szerviznél előírt komplett vezérműszett csere az 1,8 TDCi esetében 270 ezer forintba kerül márkaszervizben. Ugyanez a költség az 1,6-os dízeleknél, az eltérő konstrukció és a rövidebb normaidő miatt, nem egészen 60 000 Ft ugyanitt.

Céges autóként telt a legtöbb Focus első 3-4 éve, ami nem baj. A vállalatok inkább költenek márkaszervizre, mint a magánemberek

Ha már dízel, akkor 1,6 TDCi

Az injektor sem tart örökké, egy darab cseréje furattisztítással és tanítással 90-100 ezer forintba kerül. A 2,0, az 1,8 és az 1,6 TDCi motorok majdnem minden változata kettős tömegű lendkerekes, így alapesetben a 90 lóerős verziók is.

Az 1,8-as dízel mellett szól viszont az ezerhatosnál bővebb olajtöltet, a nagyobb mennyiségű olaj jobban bírja a 20 ezres olajcsere periódust. Bár aki sok évre tervez egy modern dízel autóval, az eleve jobban jár, ha motortól függetlenül elfelejti a 25-30 ezres periódusokat és 15 000 kilométerenként friss kenőanyaggal kényezteti a motort. A Focus sem úszta meg a kortárs C-Max 1,6 TDCi CVT-váltóját. A fokozatmentes váltókban olyan sok nyomatékátvivő láncot kellett cserélni, hogy ezzel a hamar kimúlt verzióval nem kockáztatnánk. A 90 lóerős 1,6 TDCi-hez volt még hagyományos, nyomatékváltós automatikus váltó, de csak négyfokozatú.

Árak: egymilliótól felfelé

Ez így egyben sok hibalehetőségnek tűnik, de a Focus megéri az árát, mert nem kerül sokba. A temérdek flottaautó, a Ford nagy akciói, nem túl erős arculata és a rendőrség 1500, jórészt már leadott kombija lenyomja a típus árát.

Kitűnő futóműve miatt a Focus II abszolút mai autónak érződik, pedig jó nyolc éve jelent meg


A két generáció ára összeér, a legolcsóbb kettes Focusok 950 000 forint körül elhozhatóak. Nincs igazán árkülönbség a karosszériaváltozatok között, a kombi sem drágább a limuzinnál vagy a ferdehátúnál. Több hibalehetőségük miatt a dízelek sem érnek többet a kevesebbet futó benzineseknél, zsebünkben 1-1,1 millió forinttal már sok ajánlat közül válogathatunk.

Leadott rendőrautó: ne zárjuk ki!

Saját magunknak 1,5 millió forintért vennénk benzines kombit, ezért az összegért igen kulturált autókat is ki lehet fogni. Nem zárnánk ki a szolgálatból kivont rendőrautókat sem, mert ezeknél legalább tuti a 120 ezer kilométer alatti futásteljesítmény és a márkaszervizes karbantartás. A Focus II jó autó, megéri rászánni az időt egy szép állapotú megtalálására.

Mellette – Ellene
 • Széles motorpaletta
 • Sokféle karosszériaváltozat (3-4-5 ajtós, kombi, egyterű és kabrió)
 • Kimagasló sportváltozatok (ST is, nemcsak az RS)
 • Józan alkatrészárak
 • Strapabíró technika
 • Országosan egységes költségű kötelező szervizek a márkaszervizekben
 • Nagyon jó ár/érték arány
 • Kitűnő dízelek (a Peugeot-tól)
 • Gondok a karosszériával (rozsda, beázás)
 • Sok a céges, ütött-vágott példány
 • Közepes hátsó lábtér
 • Olcsó hatású anyagok az utastérben
 • Átlagos benzines motorok

Szavazás

Milyen használt autó szerinted a kettes Focus? Adnád érte a saját pénzedet?

Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...

Kommentek

F1: A Williams hibákat vár az újonctól

A Williamsnél fel vannak készülve rá, hogy a jövőre bemutatkozó 18 éves versenyzőjük, Lance Stroll bukdácsol majd a Forma-1-ben.

Szebb, jobb Daciák jönnek

Közepes erejű ráncfelvarráson esett át jó néhány Dacia-modell. A szokásos plasztikázáson kívül új motor és automatikus váltó is érkezett a frissítéssel.

Ennyivel lesz gyorsabb az F1 jövőre

Valtteri Bottas, a Williams pilótája szerint a 2017-es autókkal kettő-öt másodperccel javulhatnak a köridők az idei szezonhoz képest. Max Verstappen nagyobb fizikai megterhelést vár.

Csak a baj van a szigorúbb fogyasztási tesztekkel

Az emissziós tesztekkel szemben támasztott követelmények szigorításának lassított ütemezését kéri az Európai Bizottságtól az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA.

Elektromos LiAZ-t tesztelnek Moszkvában

Bár Oroszország hatalmas gázkészleten csücsül, egyre több elektromos autóbusz prototípusa nő ki a földből. A legújabbhoz a Siemens szállított eszközöket.

F1: A Merci hibázott, amikor rászólt Hamiltonra

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke egy interjúban azt mondta, hogy rossz döntést hozott az alakulat, amikor a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíjon gyorsításra kérte Lewis Hamiltont.

Kocsisor, ami Budapesttől a Balatonig ér

Ha egymás mögé állítanánk a 15 ezer autót, akkor a kocsisor Budapest határától majdnem a Balatonig érne – márpedig idén a Ford várhatóan ennyi járművet ad el Magyarországon.

F1: Alonso nem megy a Mercedeshez

Fernando Alonso felfedezője, menedzsere, “második apja”, Flavio Briatore azt állítja, hogy a spanyol biztosan nem megy a Mercedeshez 2017-re, tiszteletben tartják a mclarenes szerződést.

Leszavazhatják a Forma-1 megvásárlását?

A Forma-1 új tulajdonosaként emlegetett Liberty Media akár még ki is hátrálhat az üzletből, csak januárban szavaznak róla, hogy végigvigyék-e a felvásárlást.

F1: A McLarennek jövőre sem lesz főszponzora

A McLaren új főnöke, Zak Brown 2018-ra célozza az új névadó szponzor megszerzését. Nem lesz könnyű.

Így kell móresre tanítani a pofátlan porschést

Egy újabb közlekedő, akinek drágább az ideje, mint a többi autósé. Rutinosan előzte a sort, de most nem jött ki a lépés, mehetett vissza a startvonalra.

F1: Tízmilliárdos bukás az Osztrák Nagydíj

A Red Bull több tízmillió eurót veszített már a két évvel ezelőtt feltámasztott Osztrák Nagydíjon. Meddig nyelik le a veszteséget?

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.