Használt autó: a törésnyomok felismerése

Profi állapotfelmérés 8000 Ft alatt

Szerző: Szörényi András levél küldés 
Dátum: 2013.07.19. 08.00

Fogtunk egy szervizkönyes, sérülésmentes használt autót, amilyenre vevőként vágynánk. De az állapotfelmérésen ennek is kijöttek a hibái.

Sokan tépelődnek, hogy a kinézett használt kocsit nem háromból rakták-e össze, vajon min ment keresztül az eladás előtt kiglancolt autó? Érdemes túllendülni azon, hogy a 10-12 ezer forintért manipulálható kilométeróra mit mutat és inkább elvinni az autót állapotfelmérésre.

Az óra olcsón manipulálható

Mi egy 2006-os Opel Zafirával állítottunk be az egyik budaörsi Suzuki-szalonba, mert a márkaszervizek már rég nemcsak a saját márkával foglalkoznak és itt még nyolcezer forintba sem kerül az autó átvizsgálása.

A Suzuki Világ szervizvezetője fogad, valószínűleg lerí rólam a meglepődés. Ezen a poszton még csak férfiakkal találkoztam, pláne nem számítottam ilyen fiatal hölgyre. De Szeip Szilvia a sárbogárdi Suzuki-szalonban már bizonyított ugyanebben a beosztásban és gépészmérnök végzettsége is segíti munkájában.

Olcsóbb a komplett állapotfelmérésen ellenőriztetni a futómű és a fékek állapotát, mint vizsga előtti ellenőrzéssel

Mint a műszaki vizsgán

Az első a papírmunka, az adatok rögzítése, aztán jön a vizsgasoron a fékek és a futómű állapotának ellenőrzése. A műhelyben rend és tisztaság van, az egyik álláson egy levett hengerfejű Kizashi a munkadarab. A Zafira akkor veszi jól ezt az akadályt, ha a mérőpadon fékek egyenletesen fognak, működik az igen drágán cserélhető katalizátora és a lengéscsillapítók között is alig van eltérés.

A következő szakasz jóval időigényesebb, ráállunk a csápos emelőre. Itt kerül sor a kerékfelfüggesztés egyes elemeinek ellenőrzésére a toronyszilenttől a kerékcsapágyon át a gömbfejekig. A szerelő nyomban kiszúrja a bal oldalt cserére érett stabilizátorpálcát. Párezer forintos alkatrész, de ez okozhatja az első futómű csúnya kopogását. A kerekek forgatásakor nincs csapágyhibára utaló hang, a szakember nem talál kiverődött szilentet, cserés lengőkart vagy más hibát, ami kiadást tartogat.

Műhelyben egészen más mélységben nézhető át egy autó, mint a murván lehasalva mellé. emelő híján meg vagyunk lőve, 14-15 centis hasmagasságú autók alá csak gyerekek tudnának bekúszni


Az emelőn sok minden kiderül

Eltart egy ideig, mire a helyzetjelzőtől a kipufogóig végignézi az autót, ellenőrizve a sokat érő légzsákok meglétét vagy a küszöbök állapotát. “Jók a féktárcsák, alig van válluk és szép egyenletesen kopnak” – jegyzi meg Sári Attila, majd újabb hibákat vesz fel az állapotlapra. Olajsár látható a váltóházon a tömítés hibájából, kiégett egy helyzetjelző és egy fényszóróizzó, kijár a jobb első ablakemelő kapcsolója és amit kevesen ellenőriznének: nem működik a szélvédőmosó spriccni.

A következő kör a tulajjal és a vevőjelölttel közös próbaút, ahol a búgó kerékcsapágytól a kopott kuplungon át a rángató fékig sok minden kijön. Az autó jól veszi a fordulatot, egyenletesen húz, nincs aggasztó zaja, nem támolyog, a kipufogó sem fúj ki. A hibalista nem gyarapszik új tétellel.

Megmondják, ha törött volt

Eddig igen jó benyomást keltett a belül koszos, de műszakilag jó állapotú autó, most viszont a lakatos műhelybe tartunk, ahol lelepleződnek a korábbi törésnyomok, bármit is állít az eladó. A legfontosabb, hogy itt nemcsak végigszaladnak az autón rétegvastagság-mérővel. Ez ugyanis az újrafújást és a fényezés alatti szórógittet jól kimutatja, de nem mindegy, hogy egy horzsolás után fényezték-e az elemet, mert lenyúzták a csemeték a bicikli pedáljával vagy a kocsi fél elejét le kellett vágni, mert akkora ütést kapott.

Elemenként három ponton kell megmérni a karosszériát a rétegvastagság-mérővel. De nem ez a nagy tudomány, a műszer csak a fényezést mutatja ki. A szakember azt is látja, milyen munkák után kellett fényezni és hogy ezért kizárjuk-e az autót a kereésből


Nem kell rettegni a kisebb javításoktól vagy a nagyobb, de rendesen megcsinált munkáktól! De a javított autó kevesebbet ér az ép és eredetinél, főleg a durva sérülést elszenvedettnél, amikor az autót húzni kell a helyreállításhoz. A húzatást egész biztosan leleplezi egy szakértő, mert a rögzítőpofák karmai árulkodó nyomot hagynak – mondja Windisch Richárd, lakatos üzemvezető.

Törésnyomok: hegesztési pontok, tömítések, csavarfejek

A korábbi javítások nyomát kutatva ellenőrzi a hegesztési pontokat. Lefejti és visszanyomja az ajtók gumitömítését, mert a kéder alatti lemezéleken látni lehet, hol volt vágva az autó. Hiába sorolja nekem, mi mindent kellene nézni a csavarfejektől a zsanérokon át a zárhídig vagy a hossztartóktól a csomagtér fenéklemezéig. Ez is egy szakma és elég sok évig tart, mire valaki biztosat mondhat.

Állapotfelmérés előtt egyezzünk meg az autó tulajával, mennyit ér nekünk a kocsi, ha nem derül ki róla semmi vészes. Ne lopjuk az eladó idejét!


Ami neki gyönyörű eredeti tömítés, az a műkedvelőnek csak egy adag odakent paszta. Tényleg egyszerűbb és biztosabb olyan emberekre bízni ezt a feladatot, akik maguk is sérült autók helyreállításából élnek. Ők meg tudják ítélni, milyen minőségű a munka, kell-e rozsdásodásra számítani, gyengébb lett-e a karosszéria a törés után és a sérülés miatt le kell-e mondani a kinézett autóról vagy a javítás csak alkualap.

A Zafira jól szerepel a vizsgálaton. Újrafényezés egyetlen folton található, a vezető oldalán a kilincset barmolta szét egy autófeltörő, annak nyomát mutatja ki a műszer. A fényezés tökéletesen gyári, a váznyúlványok, az alváz és még sok egyéb tényező alapján az egyterű sérülésmentes.

Ami kiderül, az alkualap

De a kocsi nem tökéletes, állapotlapjára felkerül a horpadt küszöb, a repedt fényszóróbura, a kavicsot kapott szélvédő. A hibák feltárása mellett a tulaj és a vevőjelölt javítási árajánlatot is kap, mind gyári, mind utángyártott alkatrésszel (nemcsak Suzukikra). A szerviznek a holt idő kihasználásán túl ezért éri meg, hogy 7000 forintért három szerelő és az adminisztrációt végző hölgy foglalkozzék a kocsival 1-1,5 órát.

Törésnyomként azt kell észrevenni, hogy a bal oldali oszlopon nem olyan szépek a hegesztések, mint a jobb oldalon, ahol a gyári hegesztési pontok látszanak

A munka utolsó része az Eurotax-adatbázis használatával és a piaci árak alapján elvégzett értékbecslés, amit az ügyfél megkap. A kalkuláció szerint ezt a 2006-os, Elegance felszereltségű Zafira 1,8-at nagyjából 1 750 000 forintra lehetne kiírni és 1,6 millióért kelne el. Meglep, hogy LPG-gázszett nélkül az autó talán többet érne. Az autógázzal kapcsolatosan mindazokban erős a bizalmatlanság, akik még nem használták vagy volt nekik, de egy szakszerűtlenül kiválasztott és beszerelt szettet sózott rájuk egy műhely.

Mi, mennyiért?

Normál esetben a budaörsi Suzuki-márkaszervizben más márkákra 7700, Suzukik esetében 5500 forintba kerül az állapotfelmérés. Jelenleg az ár ennél nagyjából 10 százalékkal alacsonyabb, tehát 7000 és 5000 Ft. Ezért a pénzért a karosszéria összesen 30 pontját ellenőrzik a zárhídtól a tetőspoilerig. Természetesen a fényezés rétegvastagság-mérését is elvégzi a karosszériás szakember, de erre bárki képes. Elemenként három ponton hozzá kell érinteni a karosszériához a mérőeszközt, használatáról itt írunk részletesen. Az emelőn és a próbaúton a szerelő vizsgálja többek között a hajtáslánc (váltó, motor, kuplung, féltengelyek), a hűtőrendszer, a légkondicionáló vagy az alváz állapotát. A szórásból nem marad ki a pótkerék meglétének ellenőrzése, amire nem mindenki gondol. A diagnosztikai soron a lengéscsillapítók, a fékek és a rögzítőfék működését vizsgálja egy szerelő. Az autó árának néhány ezrelékéért megúszhatunk sok tízezres javítási számlákat, de ami a legfontosabb: hozzáértés nélkül vehetünk olyan autót, amiért egy profi nepper is pénzt adna.

Más márkákhoz nem férhető hozzá a szervizadatbázis

Ha az autóval minden rendben van, akkor kap egy minősítő oklevelet, amelyen kitűnő, jó vagy megfelelő értékelés szerepel összesen öt részszempont (általános állapot, karosszéria, fényezés, fékhatás, esztétika, lengéscsillapító) alapján. A Suzukik esetében ehhez hozzájön a motordiagnosztika hibakód-kiolvasással és a visszahívási javítások ellenőrzése. Ez a legsúlyosabb korlátja márkaidegen autók átvizsgálásának, mert külső cég nem fér hozzá az országos szervizadatbázishoz, amiből annyi minden kiderülne.

A műhelyben beszélgetve kerül szóba, hogy bizony az  összes 1,25 literes dízel Suzukiban és az SX4 mindkét dízelváltozatában van kettős tömegű lendkerék. Ez kellemetlen meglepetést okozhat mindazoknak, akik a 4-5 literes fogyasztás és a csekély fenntartási költség reményében vásárolnak dízel Suzukit.

Hány ember halhatott meg ebben a Swift Sportban? A helyes válasz egy sem. A 2005 utáni Swift biztonságos autó lett

Mire jó az állapotfelmérés?

7000 forintért annak is érdekes lehet az állapotfelmérés, aki sem eladni, sem venni nem akar, egyszerűen csak lejár autójáról a műszaki vizsga. “Normál áron önmagában a fékhatás mérése és a lengéscsillapítók műszeres ellenőrzése többe kerülne 7000 illetve a Suzukikra 5000 forintnál” – mondja Szeip Szilvia, a szervizvezető.

Egy ügyes szerelő, karosszérialakatos vagy használtautó-felvásárló sok mindent megmond a kinézett autóról, de műhely és gépek nélkül egészen mások a lehetőségek. Lehet valaki rutinos, de a lengéscsillapítók állapotát, a fékek működését padon megmérni nem ugyanaz, mint bölcsen hümmögve nyomkodni az autó négy sarkát. A modern autók hasmagassága 14-15 centi körül van, be sem lehet kúszni alájuk, míg egy műhelyben az emelőn az is kiderül egy autóról, amit a tulaj szívesen elhallgatna. Vagy az, hogy nincs mit takargatnia.

Szerző:

Kommentek

  • v_johny

    Sajnos, a gyakorlatban nem egészen így megy a dolog. Saját tapasztalatom az elmúlt hónapokból, hogy a dolgok közel sem ennyire gördülékenyek. Két autóról is maradtam le a helyi márkaszerviz miatt. Ugyanis, ha megjelent egy normális autó hirdetése (abban a tartományban ahol én keresgéltem), nem volt idő márkaszervizre várni. Én kipróbáltam és telefonáltam időpont foglalás végett, de 2-3 munkanapos idővel vállalják az autók szemléjét. Ez arra pont elég, hogy eladják a kiszemelt autót. A hirdető nem vár, az első fizető vevő viszi.

A GM legjobb vicce: kabrió kisteher Corvette-motorral

A Totálisan Értelmetlen Autó, 300-as végsebességgel, platóval és nyitható keménytetővel. Nem tudom, mire, de nagyon jó!

Használt autó: nagypályás használt BMW egy új Škoda Octavia árában

2017. februárjában, az utód értékesítésének indulásával kifutott az F10-es BMW 5-ös. Öt-hatmillióval be lehet szállni, egy kompakt autó árából. Megéri kockáztatni a használt luxusautóval?

Használt autó: mit vesznek az autószerelők?

Attól, hogy valaki egész nap elromlott autókat javít, nem minden autót tart rossznak. Autószerelőket kérdeztünk arról, milyen használt autóért adták a saját pénzüket?

Használt autó: melyik fogyaszt kevesebbet?

Használtautó-vásárláskor nemcsak a típust nehéz megválasztani a rengeteg lehetőség közül, hanem a legjobb motorverziót is. A gyengébb motor fogyasztása nem mindig alacsonyabb és mi van a biztosítással, az adóval meg a típushibákkal?

Megépítette, amit a BMW nem mert

A tökéletes családi autót építette meg magának, amihez fogott egy BMW 540i Touringot és mindent belepréselt az M5-ösből. Megszületett a 400 lóerős kombi, aminek apa örülhet a legjobban.

Spéci pótkocsikat vásárol a Waberer’s

100 darab spéci pótkocsival bővíti flottáját az egyik legnagyobb magyar fuvarozótársaság, a Waberer’s.

Első helytől lökték el Micheliszt

A harmadik körben már az első helyért küzdött Michelisz Norbert a WTCC monzai futamán, Bennani azonban ráhúzta az autót, így mindketten feladták a versenyt.

F1: Mégsem lesz éjszakai futam Szocsiban

Az Orosz Nagydíj szervezői meggondolták magukat, Szocsiban nem szeretnének villanyfényes Forma-1-es versenyt.

Meglépett az autóval a kisfiú, kecskét is vitt magával

Ennek a fiúnak az apja szerint a vezetést nem lehet elég korán elkezdeni. A csomagtartóban utazó kecske ennek tükrében már nem is olyan meglepő.

F1: A Red Bullnál röhögnek az FIA-n

A Red Bullnál komolytalannak tartják a Nemzetközi Automobil Szövetség állítását, miszerint a Mercedes-, a Ferrari- és a Renault-motor háromtized másodpercen belülre került idén.

Ezt a BMW reklámot betiltották Angliában

Az angolok szerint veszélyes közúti huligánkodásra buzdít a BMW plakátja, ezért gyorsan be is tiltották.

F1: Bejelentették a Sauber Honda-szerződését

A Forma-1-es Orosz Nagydíj délelőttjén hivatalosan is bejelentették, hogy 2018-tól a Sauber-csapat is a Honda erőforrásaival.

F1: A McLaren Mercedes-motorra vált jövőre?

Érdekes sztorit dobott be az egykori csapattulajdonos Eddie Jordan, de a McLaren gyorsan cáfolt.

Ismét csökkent az üzemanyagok ára

A benzin literenkénti árát 4 forinttal, a gázolajét pedig 3 forinttal csökkentette a Mol.

Csúcskivitel belépőmotorral: jön a Mazda CX-3 GT Sport

Bizarr termékfilozófiát követ a Mazda: a CX-3 crossover nyáron debütáló új csúcskiadása nem a legerősebb motort kapja meg.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.