Így add el a használt autódat!

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2013.07.07. 10.00

Nem egyszerű feladat a használtautó-vásárlás, de az eladásnál legalább ugyanilyen körültekintőnek kell lenni. Tanácsok autóértékesítéshez.

Amikor autóvásárláson gondolkodunk, mindig a tökéletes gépkocsit keressük. Egy pici karcolás, egy rosszul működő ablakemelő, egy recsegő hangfal könnyen elveheti a kedvünket a vételtől. Mielőtt belekezdenénk saját gépkocsink értékesítésébe, érdemes ezt végiggondolni, mert magunk dolgát könnyíthetjük meg – mutat rá a Weltauro által összeállított használtautó-érékestési tanácsadó.


Egy autó értékesítése akkor a legegyszerűbb a piacon, ha végig vezetett szervizkönyvvel árulják. A piaci értéken fiatal autó esetében valamelyest ronthat, ha nem márkaszervizben javíttatták, a legjobb pedig akkor lesz, ha a javítások számlái is rendelkezésünkre állnak.

Eladás előtt alapvetően két út áll az eladó előtt: az egyik, hogy gépkocsit a legjobb állapotába hozva értékesítik. A másik, hogy a hibákat bevallva, azokkal együtt árulják. “Sokan sajnos egy harmadik utat választanak, s az értékesítés során egyszerűen elhallgatják a hibákat – ez több szempontból kockázatos, egyrészt emberi életeket veszélyeztethetünk, másrészt jelentős jogi következményei is lehetnek e cselekedetnek” – hívta fel a figyelmet Horváth Zoltán, a Weltauto márkaigazgatója.

Ha rendbe teszik az autót, akkor több ráfordítás után drágábban értékesíthető, ha a problémákat nem orvosolják, akkor csekélyebb összegért találhat gazdára. Persze a felújítás, sok esetben akár egy adott gépkocsi aktuális értékét is elérheti, így mérlegelni kell a befektetés mértékét.

Mielőtt eladnánk a kocsit, javasolt a külsejét, illetve a belsejét rendbe hozni. Érdemes elvinni egy viaszos kezelésre vagy egy polírozásra. Mindenképpen ajánlott kitakarítani a gépjármű belsejét is, mert jó benyomást kelthet a rendezett utastér. Az utastérben jelentkező sérülésekről, hibákról sem feledkezzünk meg, itt is racionális határokon belül érdemes javításra költenünk. Vannak műhelyek, ahol a műanyagok karcait és a szöveteket szakadásait is eltüntetik.  


Amennyiben rég tisztították ki a légkondicionáló berendezést, akkor a kellemetlen szagok elkerüléséért érdemes megtenni ezt is. Problémát jelenthet a sérült szélvédő, mert ha nem a biztosító fizeti a javítást, akkor a speciális üvegek csak drágán pótolhatóak. Ellenőrizzük a világítótestek és más elektromos fogyasztók működését is.

Érdemes alulról is megnézni a kocsit, hiszen az ügyfél is kérhet ilyet, s ha kisebb sérülést tapasztalunk még eladás előtt kijavíttathatjuk, csökkentve az aduk számát a vevő kezében.

Ha valaminek a javítását elmulasztanánk, vagy tudomásunk van arról, – például egy féktárcsa vagy az idős gumik esetében -, hogy hamarosan aktuálissá válik a csere, jelezzük az üzletkötés során. Abban az esetben, ha az autó erősen fogyasztja az olajat vagy a hűtővizet, hívjuk fel a vevő figyelmét erre, mert később jelentős terhet róhat az új tulajdonosra, aki könnyen jogi kérdést csinálhat az ügyből.

?Az értékesítési felület megválasztása döntő lehet a folyamatban, igénytől függő az, hogy ki, hol, milyen gyorsan szeretne megválni autójától.

A szabadpiaci, hirdetés útján történő eladás sok esetben hosszú várakozást igényel, s szinte garantálható, hogy sok körmönfont vevő keres meg minket. Az értékesítés egyszerűbb módja, ha kereskedő segítségét kérjük, ők számos terhet levesznek az eladó válláról. Az autó leadható bizományi értékesítésre, vagy gyors pénzszükséglet esetén a kereskedések a legtöbb esetben készpénzre is megvásárolják kocsikat.

Forrás: Weltauto

Kommentek

 • ,L Rómeo

  gondolkodom, de esz lehet a lénnyeg:
  “Az értékesítés egyszerűbb módja, ha kereskedő segítségét kérjük”.
  jo rekklám, de weltauto vw-s!
  ha bármijen autorra vw jelvényt teszel aszt elkapkoggyák magyarban bussás felárral is!
  mer magyarrok ikényessek nagyon!

F1: A Red Bull is kukázná az állítható szárnyat

A Red Bull támogatja azokat a törekvéseket, amelyek száműznék a Forma-1-ből a DRS-t.

Fekete-sárga lett a Renault új Forma-1-ese

Kedd délután Londonban a Renault leleplezte új, 2017-es Forma-1-es autóját. Színében, formájában is sokat változott a tavalyi modellhez képest.

Itt a vég, jönnek a vicceket mesélő autók

Szakértők szerint a jövőben járműveink akár az érzelmeinkből is olvasni fognak – még akkor is, ha egyetlen szót sem szólunk.

Olyat videózott az autós, hogy neked is fájni fog

Vajon melyik OKJ-s képzésen lőtte emberünk a birkapásztor oklevelet?

Árokba lökte a nagyi a lassú motorost

Egy ideig türelmesen követte autójával a robogóst, majd úgy előzte meg, hogy közben belökte az árokba.

Nézd élőben a Renault F1-es bemutatóját

A Renault-csapat ma 15.30-kor leplezi le 2017-es Forma-1-es modelljét, az R.S. 17-est. Videós közvetítés a bemutatóról.

F1: Itt van Verstappen és Vandoorne bukója – videó

A Red Bull-os Max Verstappen és a McLaren újonca, Stoffel Vandoorne is megmutatta ma 2017-es sisakfestését.

F1: Film készült a McLarenről

Pontosabban az alapítójáról, Bruce McLarenről. Az alkotás hamarosan látható lesz a mozikban.

Beleszólhatsz, hol legyen lezárás a 3-as metró miatt

A BKK társadalmi egyeztetésre bocsátja az M3-as metróvonal – a jelenlegi tervek szerint – 2017 nyarától induló rekonstrukciójához kapcsolódó, a Kőbánya-Kispest-Nagyvárad tér közötti szakasz lezárásának idejére tervezett forgalmi rendre vonatkozó javaslatait.

F1: Verstappen idén még nem lesz bajnok

A Red Bull ifjoncának édesapja, Jos Verstappen szerint idén még korai lenne világbajnoki szezont várni a tinitől. Majd jövőre.

Így néz ki egy 1 milliót futott Porsche

Ezek a sportautók nem arról híresek, hogy több százezer kilométert beleraknak tulajdonosaik, de néha azért előfordul.

F1: Esőnapot hirdetett Barcelona

A jövő hétfőn kezdődik a Forma-1-es tesztelés, amelyen a Pirelli kérésére a nyolcból egy napon vizes pályán mennek majd az autók. A barcelonai pálya bejelentette, mikor locsolnak.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.