Félni kell? – Használt dízel kétmillió alatt

Használtteszt: dízel Focus, 200 ezerrel

Szerző: Szörényi András levél küldés 
Dátum: 2013.03.22. 07.00

Négy év körül, de már kétmillió forint alatt vonzó dízel autókat találni. Kipróbáltunk egyet és utánanéztünk, milyen kiadások várhatóak vele, 200 ezer kilométer után.

Aki viszonylag jó áron akar nem túl öreg dízelt venni, az szinte csak flottaautók közül választhat. Céges múltú kocsinál, amit elég kevesen használnak a sajátjukként, de annál többen taposnak, még fontosabb a márkaszervizek számítógépes nyilvántartásával és a szervizkönyv bejegyzéseiből ellenőrizhető előélet.

Ez viszont reális óraállással jár, amitől az átlagember megijed. Neki kell az a hit, hogy a cseppet sem ritka, évi 40-70 ezer kilométer helyett ő kifogta azt az autót, amiben négyévesen csak 80-100 ezer kilométer van.

Nem mindegy, hogy egy autó két vagy hét év alatt fut-e 100-150 ezer kilométert. Ha nem volt taxi, akkor ilyen sok kilométer csak országúton és autópályán pöröghet bele az autóba, ami nagyságrendekkel kisebb igénybevétel sok rövid útnál

Óratekerés: tízezer forinttól

Az illúzió könnyen megteremthető, a digitális óra visszaállítása egy átlagos autónál 10-12 ezer forintba kerül. A bonyolultabb melók pl. a BMW-kkel 100 ezer Ft körül megoldhatók. Mivel az embereknek ez kell, a használtan kínált autók fájdalmasan nagy része vár vevőre hazug és irreális óraállással.

Mi kerestünk egy kétmillió forint alatti dízelt, mert érdekelt, hogy mit mutat 200 ezer kilométerrel. A Hovány cégcsoport szegedi kereskedésében találtunk egy beszámított Focus kombit 1 990 000 forintos irányáron, 1,8-as dízellel és jó felszereltséggel. Már a 2008-as modellfrissítés utáni verzió, reális a futásteljesítménye, megvan a vezetett szervizkönyve és a fotókon ígéretesnek tűnt.

Négy év alatt 200 000 kilométer kicsit sem magas futásteljesítmény egy dízel céges autótól

Nem látszik rajta a 197 812 kilométer

Élőben is jól mutat. Orrát nem pettyezik kőfelverődések, épek a dísztárcsái és a lökhárítóról sem pereg le a lakk, mint a korábbi évjáratokban. Nincsenek parkolási sérülések rajta, optikailag szinte makulátlan autó.

Utasterében a gyakran használt gombok csúnyán elkoptak a rádión és a kétzónás, automatikus légkondicionáló kezelőfelületén, karcos az ezüstre fújt műanyag a váltó mögött és a kormányon is látszik a használat. Bár céges autó volt és bő négy év alatt 197 812 ezer kilométert hajtottak bele, belső tere kulturált gazdáról tanúskodik.

Szerviztapasztalatok a második generációs Ford Focusról

A dízelmotoros Ford személyautók szervizintervalluma 20 000 km vagy egy év. Az általános szervizeknél olajat, olajszűrőt, levegőszűrőt és pollenszűrő cserélünk, dízel autóknál 60 000 kilométerenként vagy háromévente üzemanyagszűrőt is. Tapasztalataink szerint az évi 50 ezret futó autókban 200 000 kilométeren megközelítőleg két fékbetét- és egy féktárcsa-garnitúra cseréjével lehet számolni. Figyelni kell arra, hogy a 200 ezres szerviznél előírás a komplett vezérműszett cseréje, ami az 1,8 TDCi esetében 267 461 forintba kerül. Ugyanez a költség az 1,6-os dízeleknél az eltérő konstrukció és a rövidebb normaidő miatt csupán 56 080 Ft. Egy injektor cseréje furattisztítással és tanítással 91 969 forintba kerül, nem jellemző, hogy egyszerre romlana el mind a négy. Az 1,8 TDCi és az 1,6 TDCi motorok minden változata kettős tömegű lendkerekes, így a 90 lóerős alapmodell is.

Fekete Károly, szervizvezető, Ford Hovány Szeged

Messze még a vég

Motorja könnyen indul, zaja hidegen csúnya, de hangja egészséges. Nem ingadozik az alapjárat, nincs kékes füst a kopott turbónál bejutó olajtól és gyorsításkor sem marad koromfelhő mögöttünk. Az ép és egészséges benyomást erősíti a kopogásmentes futómű, az autó szépen gurul, lassításkor a fékek nem húznak félre.

Kombi, dízel, magas éves futásteljesítmény és vezetett szervizkönyv: ez a Focus is céges autó volt

Családi autónak a 90 lóerős 1,6TDCi is bőven elég, a 110 lóerős változat vagy a 115 lóerős 1,8 TDCi már igazán jól gyorsul. A rugalmas dízelt vezetve az autó igazán jónak tűnik, a váltó is szépen veszi a fokozatokat, de hatodik sajnos nincs. A 197 812 kilométertől nem kell megijedni, a gondos karbantartás miatt ennek a Focusnak messze még a végelgyengülés.

Melyik dízelt vegyük?

Dunát lehet rekesztani a használt dízel Focusokkal, de nagyon nem mindegy, melyik motorváltozatot választjuk! Az 1,6-os és az 1,8-as motor egyaránt hosszú élettartamú, a fogyasztáskülönbség is indifferens. Több millió kilométer alapján a Spritmonitor.de a 90 lóerős ezerhatosra 5,55, a 110 lóerősre 5,81, az 1,8 TDCi-re pedig 6,22 l/100 km átlagfogyasztást ír.

Ritkább az 1,8 TDCi, mint a PSA Peugeot Citroëntől vett 1,6-os. A kisebbikben sokkal olcsóbban cserélhető a vezérműszett

A döntő különbség a vezérmű cseréjekor adódik – tudtuk meg Fekete Károlytól, a szegedi autószalon szervizvezetőjétől. Az 1,8 TDCi-ben a szíjas szelepvezérlésen kívül a nagynyomású szivattyút hajtó láncot is cserélni kell, ami összesen 7,5 munkaórás feladat és az alkatrészekkel együtt mintegy 270 000 forintba kerül. Megérheti tehát egy kicsit többet futott autót választani, ha abban már új a vezérműszett.

Ezzel szemben az 1,6 TDCi-kben csak a vezérműszíjat, a vezetőgörgőket és a feszítőgörgőket kell lecserélni, munkadíjjal együtt nem egészen 60 ezer forintért. Ugyanúgy márkaszervizben, számlával, garanciával, adókkal, mindennel.

Szépek az üléskárpitok, nem látszik az utastéren, hogy itt valaki évi 50 ezer kilométert vezetett


A kipróbált autó tehát jó benyomást keltett, de nem véletlenül. A nagy futásteljesítmény csak akkor nem azonos a jelentős elhasználódással, ha a tulajdonos költ az autó karbantartására. Ez a Focus 20 ezrenként túlesett azokon a szervizmunkákon, amitől hasznos termelőeszköze maradt az adott vállalkozásnak.

Azért jó, mert költöttek rá. Sokat

Ettől függetlenül is tartogathat kiadásokat a közeljövőre. 200 ezer táján a turbótól már ne várjunk sokat, egy új feltöltő nemcsak márkaszervizben jelentős kiadás (ld. a szervizmunkák árait a táblázatban). Az injektorok cseréje darabonként közel 100 000 forintos tétel, szerencsére nem szokták egyszerre feladni.

Hibalehetőségek: a dízelmotor bajai drágák, a többi nem vészes

Gyakori hiba viszont a Focusban a fényszóróizzók kiégése. Erre lehet megoldás a feszültségingadozást kivédő kütyü, ami nem nagy tétel.

A fejlett, elöl-hátul független futómű jól viseli a magyarországi úthálózatot. Amire idővel költeni kellhet, az a stabilizátorpálca elöl, ritkábban a kerékcsapágy és a lengéscsillapító. Előfordul még tömítetlenség a szervokormánynál, de összességében a Focus ajánlható, gyors áresése miatt nagyon jó ár/érték arányú használt autó. Csak le kell mondani a mesésen alacsony óraállásról.

Alkatrészárak, karbantartási és javítási költségek
Időszaki szervizek
20.000, 40.000, 80.000, 100.000, 140.000, 160.000 km 39 900 Ft
60.000, 120.000, 180.000 km (gázolajszűrő cseréjével) 59 900 Ft
Vezérműszett-csere 200 000 kilométernél 1,8TDCi / 1,6 TDCi 267 461/56 100 Ft
Egy injektor cseréje (furattisztítással és tanítással) 91 970 Ft
Turbófeltöltő cseréje (1,8 TDCi) 439 500 Ft
Fékrendszer
Féktárcsa elöl/hátul (1 db) 23 300 / 20 500 Ft
Fékbetét elöl/hátul (pár) 15 00 / 15 800 Ft
Futómű
Első kerékcsapágy cseréje, munkadíjjal 41 300 Ft
Első lengéscsillapító cseréje, munkadíjjal 48 700 Ft
Első stabilizátor pálca  cseréje, munkadíjjal 28 900 Ft
Hátsó lengéscsillapító cseréje, munkadíjjal 47 700 Ft
Hátsó kerékcsapágy cseréje, munkadíjjal 52 100 Ft

Bruttó ügyfélárak. Forrás: Ford Hovány

Kommentek

 • zoldfulu2000

  Ha itthon vesz az ember, akkor a dízel csak sok km-nél térül meg. ÉS csak akkor érdemes megvenni ha mi is sok kmt akarunk megtenni.

  Ellenben sok olyan roszág van Európában ahol a dízel üzemanyag ára akár jelentősen is olcsóbb. Esetleg még az adórendszer is a dízlet favorizálja. Ott ösztönösen mindenki dízlet vesz (újabban a hibridek is terjednek). Belgiumban nem lesz nehéz kevesett futott dízelt venni.

  Az 1.6d/ TDCI /HDI egy nagyon jó darab.

 • Funkyman

  Nyilván ezzel nem mondok újat, de egy cégesnél nagyon-nagyon sokat, ki vezette. Volt nálunk olyan kolléga a cégnél, akinek a céges kocsija 230ezer kilométerrel is egész megkíméltnek tűnt, egy másik viszont átvette az autót szerdán, és csütörtökre leégette a kuplungot…
  Persze azt nehezebb ránézésre kideríteni, hogy valaki hajtotta-e hidegen, mindig visszahűtötte-e a turbót leállítás előtt, de ha a beltér nincs lelakva, akkor azért jobb az esély, hogy gondos használója volt az adott kocsinak.

 • PAlex

  Egy ilyen rövid idő alatt beletett nagy mennyiségű km arra utal, hogy sok városon kívüli, autópályás etapot mehettek a verdával, ami a legjobb a kocsinak, mert nagyjából egyenletes a tempó, a fordulatszám, kevés fékezés, kanyarodás. Fele ennyi tisztán városi km sokkal rosszabb a kocsinak.

 • Holiday

  A céges autók legnagyobb előnye a szervizeltség (ahogy a cikk is írja). Bár a használók sokszor gorombán bánnak az autóval (amúgy a privát autóikkal is úgy bánik a többség), de az esetek túlnyomó részében biztos, hogy szervizelve volt az autó, ráadásul döntő többségében márkaszervizben, ami a technológiai előírások és gyári alkatrészek használata mellett betartása mellett garancia arra is, hogy a visszahívások, szoftver -és verzió frissítések is mind megtörténtek.

 • S.Roland

  “200 ezer táján a turbótól már ne várjunk sokat,” én ezzel a mondattal nem igazán értek egyet. Ha megfelelő olajat tesznek a kocsiba akkor annak a turbónak ugyan addig jónak kell lenni mint a motornak. A visszahűtésről meg szerintem csak annyit ha autópályán használom akkor várhatóan le is kell hajtanom róla lakott területen fogok megállni várhatóan ott meg nem tudom taposni , tehát szerintem visszahül annyira már. Arról nem is beszélve , hogy ezek az autók már leállás után is hűtik magukat.

 • kozo63

  leállás után hűtik magukat csak épp nem a turbót, hanem a hűtő ventillátor tudtováább működni a gyújtás megszakítása után is. A céges autók nagyrésze az autópályákon fut sok-sok km-t és az nem mindegy, hogy az autópályás tankoáskor 150 km/h sebességgel kihúzok és satu fék után azonnal leállítom, vagy már eleve csak gurolok a kivezető sávban és még esetleg megállás után 20-30 mp erejéig hagyom járni, hogy alapjáraton a turbo visszahűljön egy kicsit, mert ezt a csapágy hosszabb távon meghálálhatja.

 • Holiday

  Kozo!
  Sokan keveritek a hűtő ventilátort a turbó hűtésével. A mai autók turbójának külön hűtőkör ad hűtést.
  Ennek ellenére javallott autópályás használatot követően hagyni kicsit járni, de bármilyen meglepő is, ezt már a szívó motoroknál is ajánlották!

 • gilmat

  zoldfulu írta meg jól, hogy igazából ha már vki dízelre vetemedik, akkor akkor éri meg föleg (nem kizárólag), ha sokat fogja hajtani.

  Holiday: igen, ez így van, nem csak a turbó, hanem a sima szívok is meghálálják, ha egy kicsit hagyjuk öket ketyegni leállítás elött

  Amúgy egyéni véleményem, hogy dízel semmilyen formában nem kéne. Nem kell nekem egy traktor, illetve imádom, ha 6000ig vonyít, és nem kell 4000nél elváltogatni. De ez szubjektív persze.

 • Holiday

  Gilmat!

  Ízlések és pofonok különbözőek. A benzin ára fölötti állandó sopánkodásokat olvasva az az érzésem, hogy nem vagytok sokan, akik annyira élveznék a 6.000 fordulaton üvöltő benzin motor hangját.
  Nekem is benzines autóm van, de kimondottan tetszik benne, hogy már 2.000 fordulattól él.

 • gilmat

  Holiday, jogos, részben, szerintem.

  Nem akarom szétoffolni a topikot, de csak annyit, hogy azért ha az ember egy fokozatban eltépi 6000ig, és utána elváltogat szépen utazótempóra, akkor sokat nem vág oda a fogyasztásnak, ezt tapasztalatból mondom. Söt, sokaknál, akik félnek a fordulattól, és hamar elváltogatnak, és 50röl 5-dikben feltornásszák (inkább felszenvedik) a gépet a 90-100as utazóra, többet fogyaszt a gép. Mondjuk ezen nem is kell meglepödni. Szóval a több fogyasztás akkor mutatkozik meg, ha az ember végig így hajtja, mert ha csak kigyorsításkor intenzívebben huzat, akkor pár deciröl van szó. Ezeket pedig nem statisztikából szedtem, hanem próbálgattam. Több autón is, persze szívóbenyákon.

  Osztom én is, hogy ízlések, és pofonok. Nekem 2000töl nyilván nem sok reakció van, de én élvezem, ahogy dolgozik, életre kel a motor egyre magasabb fordulatra jutva.
  De mondom. Ez privát élemény.

  Dízel elött meg elöbb vennék benzines turbóst. (sajna az emissziós dolgok miatt szépen gyorsan el kell majd felejteni a szívómotorokat)

 • Nick Árpi

  Az egyik autós oldalon előbb kimoderálták az ilyen barmokat (troll?), végül szinte teljesen megszüntették a hozzászólási lehetőséget. Kíváncsian várom a fejleményeket itt is.

 • Guevara

  Dízelt csak az vegyen, aki újonan meg tudja venni ÉS orbitálisan sokat kell valamiért mennie. Mindenki másnak ott vannak a lesajnált 1.6 körüli szívó benzinesek (egyre kevesebb van már), nem versenyautók ez tény, meg nem 5 litert fogyasztanak, de ember módjára közlekedni azokkal is lehet, az üza. költség meg csökkenthető a pók-a-falon életmód újragondolásával . 270E a vezérműszett-csere? Anyád… Vajon miért akarják még 200E km előtt eladni, ha 200-nál esedékes?

 • PAlex

  140 körüli pályatempónál egy diesel forog 2500, +- 1-2-300 fordulatot.
  Benyás turbós meg 3000-3500-at max.
  Kicsit magasabb, mint lóf@sz terhelésen megy ilyenkor a motor.
  Mire kigurul az ember a pihenőbe, már rég lehűlt a turbó a megfelelő hőmérsékletre, nem kell parázni e miatt.
  Persze ha digitális üzemmódban közlekedik az ember, az ellen nincs orvosság…

 • hawk

  Én 2 millióért 200e-res focust nem vennék, főleg magyarországit.
  (eléggé felháborító, hogy legalább egy egymondatos nyüves cikket nem raktak ki Senna születésnapja alkalmából. Bezzeg arról egy egészoldalas cikk van, hogy az edzésen a boxutcában gyorsanhajtókat megbüntették. :-( Milyen autós oldal ez?)

 • zoliiiii

  Én továbbra sem hiszem el, hogy ami károsanyag kibocsájtást megspórolnak ezekkel a turbós benzinesekkel, attól jobb lesz a világ. Sőt. Tuti nem ettől van globális felmelegedés. Senki se bizonyította. Kínát kellene betiltani nem a szívó motorokat.
  Másik meg az, hogy ha valaki szereti a magas fordulatot, az miért japánbuzi? Egy Audit is lehet 7 ezerig pörgetni.

 • zoldfulu2000

  zoli: tapasztalatból mondom, nem lehet :)

 • Szaszi

  Az , hogy márkaszervizelt egy autó nemigen biztos , hogy frankó is. Az én autómnál még a hibabehatárolást sem tudta elvégezni a márkaszervíz. Több éve nem tudták kijavítani az autóm (a mai napig sincs kijavítva , és így nem tudom használni, egészség károsodást okoz használója számára), és a végén azt írták a szakvéleményükben , hogy nem volt semmi, és nincs semmi baja ,ezért további vizsgálatoknak semmi értelme. Több Igazságügyi szakértő vizsgálta már az autót, és az én állításomat támasztották alá. A cikkben írt (ford) márkaszervízzel perben vagyok.

 • Holiday

  Szaszi! Az életben egy dolog biztos: a halál.

 • gic

  Meg az adó.

 • Holiday

  gic!
  Az sem.

 • subtotal

  Örülök neki, hogy nem lesz kereslet a használt dízelekre a piacon és így én jó áron fogok tudni jót venni a következő cserénél :)

  Egyéni tapasztalat alapján nem vennék – igaz én felső középben keresgélek – mást, mint 5-6 hengeres dízelt.
  6 évnyi használat után se turbó, se injektor probléma nincs, igaz a kocsi tényleg mindent megkap a lehető legjobb minőségben, persze a márkaszervíz a pökhendi és lenyúlós bunkózása miatt nem játszik, csak a gyári minőség.

 • L Rómeó

  1részt kijez a büdös buzi moderátor?
  kiakart zárrni engemet
  tessókáám holliday már nem te iránnyitodd a csiccskákat?
  akkor rugassadki mer valami jappánbuzi irányittya most ökket.

 • L Rómeó

  2részt igazza van hollidaynak cégautó a leknagyob vétel.
  mekkimélt nem tulsokat futot stb stb.
  de a legjob a turrbos benzines és föként a tsi.
  mer az nem sokot eszik ezt töb nagy autogyárto is megirrta köztük a vw és a tesztekken is minndig az jönki hogy tsi anyit fogyasszt mint amit pappiron fogyaszt.

 • bubu45

  A konkurencia oldalán érdekes dolgokat ír egy szerelő az 1.6-os motorról.
  Pont ilyen céges autóról van szó, “Romok és motortörmelék”

Használt autó: nagypályás használt BMW egy új Škoda Octavia árában

2017. februárjában, az utód értékesítésének indulásával kifutott az F10-es BMW 5-ös. Öt-hatmillióval be lehet szállni, egy kompakt autó árából. Megéri kockáztatni a használt luxusautóval?

Használt autó: mit vesznek az autószerelők?

Attól, hogy valaki egész nap elromlott autókat javít, nem minden autót tart rossznak. Autószerelőket kérdeztünk arról, milyen használt autóért adták a saját pénzüket?

Használt autó: melyik fogyaszt kevesebbet?

Használtautó-vásárláskor nemcsak a típust nehéz megválasztani a rengeteg lehetőség közül, hanem a legjobb motorverziót is. A gyengébb motor fogyasztása nem mindig alacsonyabb és mi van a biztosítással, az adóval meg a típushibákkal?

Öt hiba, amit elkövethetsz, ha dízelt veszel használtan

Nehéz nem észrevenni, hogy a dízelmotoros használt autók egykor büszke ára megroggyant. Nemcsak feláruk van eltűnőben a benzinesekhez képest, de sokszor a dízelváltozatok a legolcsóbbak. Itt az idő dízelt venni használtan?

Azért még az Ikarus az úr

Megannyi vadonatúj, luxus és kevésbé luxus kivitelű buszok között még mindig egy Ikarus a sztár. A zsámbéki Busexpón jártunk.

F1: Te jó ég, hát ezért olyan rossz a Honda-motor!

Így már minden világos, de ezzel a mindent megmagyarázó rajzzal hamarabb is elő lehetett volna állni!

Eszement adóra kényszerítenék a Forma-1-et

Az indiai legfelső bíróság úgy döntött, hogy a Forma-1-nek adót kell fizetnie a 2011-2013-ig rendezett három helyi futam után.

Vettel: A Ferrari tavaly alapozta meg az idei sikert

Sebastian Vettel szerint a Ferrari számára győzelem nélkül véget ért 2016-os idény alapozta meg az idei feltámadást.

Ez most a legjobb Suzuki!

Jó vezetni, alig eszik, igényes és komfortos belül, szép kívül. Ez most a legjobb Suzuki – pontosabban ez lehet, ha az ára is van olyan jó, mint a kocsi maga. De vajon van-e?

Vajon hány garázsban pihen még ilyen makulátlan veterán, mint ez a Volga?

A Volga M21-esből komoly mennyiséget, 639 000 darabot gyártottak, így nem meglepő, hogy a kitartó kutatók még mindig találnak egy-egy megkímélt példányt.

Zsír új BMW E30 M3-ast valaki?

Egészen hihetetlen, ahogy időről-időre előbukkannak olyan autók, amik évtizedeket töltöttek egy garázsban, miután megvásárolták őket.

F1: Brazília elvesztésével riogat Ecclestone

A Brazil Nagydíj szerződéshosszabbítási tárgyalásainak lebonyolításával megbízott Bernie Ecclestone nem túl bizakodó az interlagosi futam jövőjét illetően.

F1: Szocsitól mamuszban versenyez Vettel

Az Orosz Nagydíjtól Sebastian Vettel cipő helyett versenymamuszban ül a Ferrariba.

Új gumikat kaptak a koraszülöttmentők

Hét mentőautóra szerelték fel azokat a nyári gumikat, amelyeket az Abroncs Kereskedőház adományozott a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány számára.

Ismét csökken az üzemanyagok ára

A szerdai árcsökkentés után pénteken folytatódik az áresés a hazai benzinkutakon.

Soha nem látott új rendszer jöhet az autókba

A Continental egy olyan rendszer kifejlesztésén dolgozik, amely felismeri a különböző útviszonyokat.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.