Használt autó: van olcsó, de szép?

Nem kell mindig Swift és Octavia

Szerző: Szörényi András levél küldés 
Dátum: 2012.01.02. 07.00

Nem mindenkinek fűlik a foga az ésszerű és unalmas kocsikhoz. Nagy szerencse, hogy léteznek érdekes, mégis megbízható, jutányos autók városi utakra és családi használatra is. Három példa kevés pénzből, különböző célokra.

Nem mindenkinek fűlik a foga az ésszerű és unalmas kocsikhoz. Nagy szerencse, hogy léteznek érdekes, mégis megbízható, jutányos autók városi utakra és családi használatra is. Három példa kevés pénzből, különböző célokra.

Városba, párszázezerből: Mazda 121 DB

Mettől-meddig: 1991-1996
Mennyiért? 190 000 forinttól
Melyiket? A temperamentumos 73 lóerőst

Használt 121-es Mazdák itt, 209 ezer forinttól!

Kevés pénzből alapesetben Swiftet kell venni, de ilyen autó minden sarkon áll több is

Kevés pénzből alapesetben Swiftet kell venni, de ilyen autó minden sarkon áll több is


Amikor egy városi autónak egyszerre kell viszonylag megbízhatónak és olcsónak lennie, 300 ezer forint alatt csak a kocka utáni Swiftnek terem babér. Ám a takarékos és agyonüthetetlen Suzuki nem mindenkinek az esete.

Létezik kevésbé közönséges, de strapabíró és takarékos városi autó is. A Mazda 121 gömbölyű generációját kiemeli a mezőnyből az érdekes formaterv és főleg a Canvas top modellek harmonikateteje.

A vászontető nemcsak hátrahúzható, de hátulról előrefelé is nyitható, ráadásul villanymotorral, ha még működik. Jó esetben záráskor sikerül kifeszítenie a ponyvát.

Feldobja a hétköznapokat a Mazda 121 vászonteteje. Hátulról előre is motorral nyitható, de a harmonikatető nem alapfelszerelés

A tojásdad autó tágas belül, 1,3 literes motorjai közül a 73 lóerős jobb az 53 lóerősre fojtottnál. Előbbivel egész vagány a gombóc, mindkét motor fogyasztása 5 és 8 liter közötti.

Mellette: megbízható technika, vidám formaterv, tágas utastér, nyitható vászontető (Canvas Top)
Ellene: rozsdásodási hajlam, hangos motor, minimális ütközésvédelem
Helyette: Lancia Y10 a kocka FIAT Pandából

Családdal, egymillióig: Mercedes-Benz C-osztály, W202

Mettől-meddig: 1993-2001
Mennyiért? 450 000 forinttól
Melyiket? Bármelyik benzinest, de autógázzal

Használt C-osztályos Mercedesek 350 ezer forinttól itt!

Pont olyan olcsó és gazdaságos családi autó lehet egy C-osztály, mint a Focus, a G Astra vagy a Mégane I

Pont olyan olcsó és gazdaságos családi autó lehet egy C-osztály, mint a Focus, a G Astra vagy a Mégane I


Sokat lehetne vitázni rajta, hogy melyik az utolsó valódi Mercedes-Benz. Az 1993-ban bemutatott C-osztály, a 190-es utóda egészen biztosan megadja a klasszikus Mercedesek három alapértékét: a biztonságot, a kényelmet és a megbízhatóságot.

Egymillió forintnál kevesebb pénzből nem tudunk értelmesebb és elegánsabb családi autót mondani a W202 kódú modellnél. Egy C-Merci, amíg jó állapotú, nem keverhető össze hasonlóan jutányos tömegautókkal.

Jutányos alkatrészek

Alkatrészárai kellemesen meglepik azokat, akik egy újonnan sokkal olcsóbb autóból ülnek át, mert a régi Merciket szerény kiadásokkal karban lehet tartani. A típus megbízhatósága közmondásosan jó és aki nem egy 680 ezerről visszatekert romot választ, hosszú évekig kincset érő autóhoz jut.

A korai modellekben még a W124-es széria belső kapcsolói voltak, kifutásáig nagyon sokat fejlődött a C-osztály

10 év felett nem erőltetném a közös nyomócsöves, CDI dízeleket, a régebbi, kamrás motorokkal kisebb a rizikó. A futóműre szinte biztosan vastagon költeni kell, mert ezt sokan elhanyagolják, gond lehet az ablaktörlővel, az 1997 utáni autók infrakulcsával, de a C-osztály egy igen megbízható és tartós Mercedes.

Nem baj, ha nagy és benzines!

Ennyire azért ne szálljunk el, de a prémiummárkáktól is akadnak olcsón fenntartható autók

Ennyire azért ne szálljunk el, de a prémiummárkáktól is akadnak olcsón fenntartható autók


A dízelekre könnyű vevőt találni, míg a 200-asnál nagyobb benzinesekre csekély a kereslet. Aki ügyes, az csakis szívó benzinest vesz, átalakíttatja LPG-üzemre és rögtön kevesebbet költ üzemanyagra, mint a dízelekkel. A négyhengeresek 7-11 litert fogyasztanak, a sorhatos, majd V6-ra cserélt nagyobb motorok főként városban esznek többet.

Ebben az árkategóriában a kiruccanás költsége felboríthatja a kalkulációt, de a W202-ért megéri elindulni külföldre, főleg a csökkenő regadótételekkel, amiből az avulást is le kell vonni. Németországban nemcsak a választék szélesebb sokkal, de a kínálat is biztatóbb, mint itthon.

Mellette: nagyon tartós konstrukció, elegáns karosszéria, felárért érdekes extrák, remek futómű, igen gazdag motorválaszték
Ellene: lomha C 180, agyonhasznált dízelek, csekély hátsó tér, gyér alapfelszereltség
Helyette: Mazda Xedos-6 vagy Rover 600 a Honda Accordból

Családdal, kétmillióból: Jaguar X-Type

Mettől-meddig: 2001-2009
Mennyiért? 1,4 millió forinttól
Melyiket? V6-ost kézi váltóval, 2,0 dízelt

Eladó használt X-Type-ok itt!

Nem kecsegtető? Tucatautók helyett egy Jaguar is várhatna reggelente

Nem kecsegtető? Tucatautók helyett egy Jaguar is várhatna reggelente


Nem mindenki akar reggelente egy G Astrához vagy Skoda Octaviához odasétálni a ház előtt, bármilyen jó autók is. Másfél-kétmillió forintból már lehet stílusos, elegáns és szerethető kocsit venni a családnak, amely nem ellenszenvet, hanem elismerést vált ki.

Hasznos rokon a Mondeo

Újonnan sokan fintorogtak a Jaguar X-Type pórias rokonsága miatt, de használtan átértékelődnek a 2001-2007 közötti Ford Mondeótól örökölt alapok. Bár a technikának csak egy kis része rokon a korabeli Mondeóéval, a közösködésen kár bánkódni.

Itthon a brit autóknak stabilan rossz a híre, de akinek saját tapasztalata van vele, az nem szokott az út szélén integetni a tréleresnek.

2003-tól jelent meg a dízelmotor, 2004-ben az X-Type kombi, 2007-ben történt alaposabb modellfrissítés. Az autó részben a Mondeo II technikáját vette át, de kezdetben csak saját V6-os motorokkal és összkerékhajtással volt kapható, hogy ne lógjon ki a hibátlan pedigréjű német konkurensek közül

Végig kell játszani, hogy minden extra működik-e?

Végig kell játszani, hogy minden extra működik-e?


A 2004 utániakban a technika alapvetően jól működik és lehet olyan műhelyt találni, ahol láttak már Jaguart, de olcsóbbak a márkaszervizeknél (például ők). Ha nem pont viszkokuplungot kell cserélni a 4×4-esen, akkor a fordos szakik sem tárják szét a kezüket az X-Type láttán.

Az első kombi és dízel a Jaguartól

Akik – szemben velem – hisznek egy kétmillió alatti TDCi Mondeóban, azok ugyanezt a motort a Jag nagyságrendekkel szebb és jóval szűkebb kasztnijával is megkapják. A dízelek közül a 130 lóerős is bikás, a 2,2-es egyenesen letaglózó és csak 5,5-9 litert fogyasztanak.

Hátrányuk a sokkal magasabb, az első időszakban évi 30-70 ezer kilométeres futásteljesítmény és az ebből fakadó elhasználtság.

Ez egy 2004-es X-Type. Az összkerékhajtás nem nagy rizikó, az automata váltó annál inkább

2007 után sokat változott az orr-rész az átdolgozással

2007 után sokat változott az orr-rész az átdolgozással


Mint a legtöbb dízelnél, itt is cserét vagy tisztítást igényelhet a kipufogógáz-visszavezető, EGR (Exhaust Gas Recirculation) néven ismert szelep, 100 ezrenként százezerért kellhet új injektor, rossz esetben egyszerre mind a négy hengerhez, míg a turbók felújítására kímélet függvényében 100-180 ezer kilométer után van szükség, 150-200 ezer Ft közötti összegért.

Mivel a dízelekben a kettős tömegű lendkerék is viheti a pénzt, talán mégsem butaság szerelő helyett tankolásra költeni többet egy V6-os benzinessel, hogy erő is legyen a csajozós formaterv mellé.

Minden benzines V6

A 2,5 és a háromliteres hathengeressel is csak nagy fordulaton sejlik fel a 196 illetve 230 lóerő, cserébe elviselhető a fogyasztásuk: nyílt úton 8-10, városban 13-16 literrel elmennek. Ezt nem könnyű kifizetni, de sokat lehet autózni azokból a százezrekből, amit a vételáron megfogtunk a német konkurensekhez képest.

Az automata váltós darabokat kerüljük el, a viszkokuplungos összkerékhajtástól nem kell nagyon tartani, ami a 2,1 literest kivéve alapáron jár a benzinesekhez.

A négykerék-hajtásúakban a rázkódó kardántengellyel akadhat gond, amit sajnos csak a kardán cseréjével lehet orvosolni. Még nagyobb kiadás az olajat eresztő viszkokuplung hibája, de ez ritka.

Elegáns és nem drága

Annál gyakrabban égnek ki a bajosan cserélhető fényszóróizzók. Aki sokat jár Budapesten, az a futóműre is költeni kényszerül, de ez a dízelek hibalehetőségeivel együtt bármilyen autóra igaz.

Alternatívaként elsőnek a Rover 75 adódik, amely nem egy Nissan Sunny, de aki beleszeret, annak megéri kockázatot. Az alkatrészáraktól nem kell fázni, Csepelen (a főváros déli részén) van egy normális árakkal dolgozó bontó, ahol a jobbkormányos donorokból kipakolnak bármit, legyen az automata váltó vagy komplett ülésgarnitúra.

Mellette: elfogadható megbízhatóság, stílusos design, gazdag felszereltség, fölényes úttartás (4×4), pontos kormányzás
Ellene: kizárólag 2 liter feletti benzines motorok, tökéletlen rugózási kényelem, szűk láb- és fejtér, közepes minőségérzet
Helyette: Saab 9-3 vagy Cadillac BLS a C Vectrából, bátrabbaknak Rover 75

Kommentek

 • Funkyman

  “Végig kell játszani, hogy minden extra működik-e?”

  Most ezt állítja vagy kérdezi a kedves szerző?

  Egyébként ha valaki garasoskodva vesz prémiumautót, az jó eséllyel szopkodni fog. Szerintem.

 • zoldfulu2000

  Mi így vettük a második 147esünket, nagy kedvenc volt, nagyon nem bántuk meg.

 • Fics

  Ez a cikk nagyon másnaposra sikerült!!! Olyan mintha a nők lapjában olvastam volna. Régi C merci? Megbízható? Egy ritka megbízhatatlan szar merci volt, nem egy ismerősöm baszott rá vele. 20 éves 7-es bmw. Jól van fiúk, remélem ezért a tanácsért pénzt nem kaptok. Kombi diesel jaguar vonóhoroggal? Ezt a homokos magazinból másoltátok ki?
  LPG átalakítás egy pár száz ezret sem érő autónál??? Az lpg átalakítás ára 250-350 között van.

 • boci007

  A 2. X-Typeomat koptatom, az elsőre semmit nem kellett költeni (35.000km-80.000km) csak az amortizációt, a második olcsó volt, de sok mindent ki kellett cserélni (145.000km-), szerintem vásárláskor átírás, gumi, szervíz, ez-az csere (pl kuplung) miatt 500.000-800.000Ft kell tartalékba az első évre (egy kb 150.000-et futott autónál), később problémamentes ha az elején ráköltöd, amit az előző tulajnak kellett volna.

  Aki régi X-Typeban gondolkodik, az a következőkre figyeljen szerintem:
  – legyen ellenőrizhető magyarországi előélete, így a km jó eséllyel valós lesz, a külföldről hozottak mind tekertek
  – a benzinesekben (manuálisban) is van kettős tömegű lendkerék, de relatíve nem drága (85eFt ÁFÁ-val), a kuplung sem (50eFt), kb 150e Km környékén szokott elhasználódni.
  – a V6-os dupla láncos és szinte gondozásmentes (külső szíjak, vízpumpa, feszítők 150-200eKm között csere)
  – a 4×4 osztómű olaj folyást a szerviz olcsón tudja orvosolni egy kis tömítőpasztával. Viszont ha elfolyik az olaj, akkor tönkremegy az osztómű, ami drága és sok munka cserélni. Ha nincs olaj folyás, akkor az osztómű nagyon sokat kibír.
  – a kardán csapágya (2.5, 3.0) szokott még kb 150.000-200.000 km alatt elkopni, az egész kardánt egyben lehet csak cserélni ahogy a cikk is írja.
  – a V6-os blokkok keresztbe építettek és alá van még az osztómű bepaszírozva így bármit akarsz cserélni, az munkadíjban drága lesz; pl az olajteknő tömítés cseréje nehéz, az olajteknő tömítést vásárláskor ellenőrizni kell
  – az első lengőkarok, lengéscsillapítók nagyon sokat kibírnak, a hátsó összetett futómű lengőkar szilentjei viszont nem, de újraszilentezhető minden olcsón.
  – a fékek “puhák”; teflon fékcsővel és új nyereg csapszegekkel lehet keményíteni.
  – a kis lámpatest melegszik és gyorsan kiégnek az izzók, a helyzetjelző cserekor a fényszóró foncsor könnyen törik még a szervíz is töri, minden cserekor ellenőrizni kell. A xenon lámpa “kötelező” a kis lámpatest kevés fénye miatt
  – A napfénytetősök küszöbe rohadhat elöl, ha a vízelvezető cső eldugult és a küszöbben maradt a víz, egyébként a típusra nem jellemző a rozsdásodás (ha nem törték rommá).

  A manuális váltósok fogyasztása nem vészes, nálam 3.0V6 12.5l/100km, főként Bp, de még nagy dugó előtt járok (automata +2l /100km) a tudásukhoz képest, a legolcsóbban fenntartható a 2.1-es V6-os (nincs osztómű, kardán és van hely szerelni), a 2.5, 3.0V6 viszont sokkal élvezetesebb a 4×4 és a teljesítmény miatt.

  A szélvédő, hűtő, tükörmotor, első lengőkarok, fékbetét és tárcsa, lengéscsillapítók, olaj, szűrők Mondeo árban.

 • Direkt

  Délelőtt olvastam a cikket, most jöttem haza szüleimtől. Utam során egy x-type-ot éppen raktak fel a trélerre, egy w202-es az út mellett vészvillogóval nyitott motorházzal :) Persze, nincs összefüggés, de azért a személyes szubjektív élmény nagyon sokat számít.

  Ki lehet fogni jó állapotú régi prémium kocsikat nem tagadom, de ne hogy már a fenntartása ugyanannyiba kerüljön mint átlagos “tucatautó.

 • zoldfulu2000

  Szerintem a éányeget Boci írta le, minden modellnek megvan a maga keresztja arra érdemes odafigyelni, a szokásos használtautóátnézésen felül.

 • a.szorenyi

  Kedves Fics! Húzd végig légy szíves az ujadat a cikknek azon a részén, ahol a “20 éves 7-es BMW-t” ajánljuk. A homokos részt nem értem, pedig próbáltam értelmezni, de sem vonóhorog nincs a fotón, ha meg volna, akkor sem értem, mi köze a melegekhez. A C-osztály az egymilliós kategóriát képviseli, az LPG-szett beépítése nem egészen 20 000 km alatt visszajön csak a tankoláson, nem számolva az autó értékének növekedését. Van elég sok ember, aki a 850 000 körül vett autóját megtartja addig, hogy beletegyen 20 ezer kilométert. Sajnálom, hogy néhány ismerősöd rosszul járt a C-osztállyal, de elég sokan meg nem. És nem véletlenül szerepel a cikkben a magánimport: a mobile.de ma 667 szervizkönyves C-osztályt listáz Euro 3-as motorral 2000-ig, elég sokat 2000 euró környékén.

A GM legjobb vicce: kabrió kisteher Corvette-motorral

A Totálisan Értelmetlen Autó, 300-as végsebességgel, platóval és nyitható keménytetővel. Nem tudom, mire, de nagyon jó!

Használt autó: nagypályás használt BMW egy új Škoda Octavia árában

2017. februárjában, az utód értékesítésének indulásával kifutott az F10-es BMW 5-ös. Öt-hatmillióval be lehet szállni, egy kompakt autó árából. Megéri kockáztatni a használt luxusautóval?

Használt autó: mit vesznek az autószerelők?

Attól, hogy valaki egész nap elromlott autókat javít, nem minden autót tart rossznak. Autószerelőket kérdeztünk arról, milyen használt autóért adták a saját pénzüket?

Használt autó: melyik fogyaszt kevesebbet?

Használtautó-vásárláskor nemcsak a típust nehéz megválasztani a rengeteg lehetőség közül, hanem a legjobb motorverziót is. A gyengébb motor fogyasztása nem mindig alacsonyabb és mi van a biztosítással, az adóval meg a típushibákkal?

F1: Alonso oda megy, ahol nyerhet

Fernando Alonso egyértelmű üzenetet küldött a McLaren-Hondának, ha csak nem történik valami csoda, távozni fog, ugyanis olyan csapatnál akar vezetni, ahol lehetősége van a győzelemre.

Könnyfakasztó vadászautó Lada Niva helyett

Csupán három darab ilyen Aston Martin V8 vadászkombi készült az angliai gyárban, most pedig eladó az egyik legjobb kondícióban lévő példány.

F1: Massa csak tette, amit a mérnök mondott

Felipe Massa nagyon elégedetten nyilatkozott az Orosz Nagydíj időmérője után, a 6. helye azt mutatja, hogy a Williams immár versenyben van a Red Bull-lal.

Ricciardo: Az ötödik hely volt a mai maximum

A Red Bull továbbra is csak fut az élmezőny után, de Daniel Ricciardo igyekszik pozitívan hozzáállni a szezonhoz. Csapattársa, Max Verstappen viszont továbbra is küzd az autójával.

F1: Lakáscserében fogadott Massa, Ricciardo és Verstappen

A Red Bull pilótái és a williamses Felipe Massa a vasárnapi Orosz Nagydíjon az valószínűleg egymással küzd majd, a “házon belüli” csatának érdekes tétje lesz.

F1: Hamilton szuboptimális formában

Lewis Hamilton elismerte, hogy a Forma-1-es Orosz Nagydíj időmérőjén egyszerűen nem volt elég gyors, ugyanakkor az előzmények alapján a futamtól sem remélhet sokat.

Mindent túlél a Citroën WRC gépe

Igazán szédítő bukfenc után tért vissza Kris Meeke Citroën C3 WRC-je az argentin rali futamán.

Alonso: Megint tökéletes időmérőm volt

Fernando Alonso sosem fogy ki az öndicséretből, a szocsi kvalifikáció után a Honda-motort szidta és annak örült, hogy újonc csapattársát héttizeddel verte.

Kimi: Azért az első sor nem rossz a csapatnak

A Orosz Nagydíj időmérőjén Sebastian Vettel biztosította be a vasárnapi pole pozíciót, mögötte Kimi Raikkönen és Valtteri Bottas végzett. Az első három nyilatkozatai Szocsiból.

F1: A Ferrari kiütötte a Mercedest az időmérőn

A Forma-1-es Orosz Nagydíj időmérőjén a Ferrari “robbantott”, Sebastian Vettelé lett a pole-t, Kimi Räikkönen 2. helyével meglett a teljes első sor. A mercedeses Valtteri Bottas a 3., Lewis Hamilton szétesett.

Ritka Ferrarit emésztettek fel a lángok

Porrá égett egy korai Ferrari F40-es, az anyagi kár jelentős, az autó pótolhatatlan darabja az olasz sportkocsigyár történelmének.

Újabb hajmeresztő ötlettel állt elő a Tesla-vezér

Föld alatt utaztatná az embereket Elon Musk, amivel teljesen megreformálná a városi közlekedést. A dugók csökkennének és az emberek gyorsabban jutnának el a célhoz.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.