Használt autó: van olcsó, de szép?

Nem kell mindig Swift és Octavia

Szerző: Szörényi András levél küldés 
Dátum: 2012.01.02. 07.01

Nem mindenkinek fűlik a foga az ésszerű és unalmas kocsikhoz. Nagy szerencse, hogy léteznek érdekes, mégis megbízható, jutányos autók városi utakra és családi használatra is. Három példa kevés pénzből, különböző célokra.

Nem mindenkinek fűlik a foga az ésszerű és unalmas kocsikhoz. Nagy szerencse, hogy léteznek érdekes, mégis megbízható, jutányos autók városi utakra és családi használatra is. Három példa kevés pénzből, különböző célokra.

Városba, párszázezerből: Mazda 121 DB

Mettől-meddig: 1991-1996
Mennyiért? 190 000 forinttól
Melyiket? A temperamentumos 73 lóerőst

Használt 121-es Mazdák itt, 209 ezer forinttól!

Kevés pénzből alapesetben Swiftet kell venni, de ilyen autó minden sarkon áll több is


Amikor egy városi autónak egyszerre kell viszonylag megbízhatónak és olcsónak lennie, 300 ezer forint alatt csak a kocka utáni Swiftnek terem babér. Ám a takarékos és agyonüthetetlen Suzuki nem mindenkinek az esete.

Létezik kevésbé közönséges, de strapabíró és takarékos városi autó is. A Mazda 121 gömbölyű generációját kiemeli a mezőnyből az érdekes formaterv és főleg a Canvas top modellek harmonikateteje.

A vászontető nemcsak hátrahúzható, de hátulról előrefelé is nyitható, ráadásul villanymotorral, ha még működik. Jó esetben záráskor sikerül kifeszítenie a ponyvát.

A tojásdad autó tágas belül, 1,3 literes motorjai közül a 73 lóerős jobb az 53 lóerősre fojtottnál. Előbbivel egész vagány a gombóc, mindkét motor fogyasztása 5 és 8 liter közötti.

Mellette: megbízható technika, vidám formaterv, tágas utastér, nyitható vászontető (Canvas Top)
Ellene: rozsdásodási hajlam, hangos motor, minimális ütközésvédelem
Helyette: Lancia Y10 a kocka FIAT Pandából

Családdal, egymillióig: Mercedes-Benz C-osztály, W202

Mettől-meddig: 1993-2001
Mennyiért? 450 000 forinttól
Melyiket? Bármelyik benzinest, de autógázzal

Használt C-osztályos Mercedesek 350 ezer forinttól itt!

Pont olyan olcsó és gazdaságos családi autó lehet egy C-osztály, mint a Focus, a G Astra vagy a Mégane I


Sokat lehetne vitázni rajta, hogy melyik az utolsó valódi Mercedes-Benz. Az 1993-ban bemutatott C-osztály, a 190-es utóda egészen biztosan megadja a klasszikus Mercedesek három alapértékét: a biztonságot, a kényelmet és a megbízhatóságot.

Egymillió forintnál kevesebb pénzből nem tudunk értelmesebb és elegánsabb családi autót mondani a W202 kódú modellnél. Egy C-Merci, amíg jó állapotú, nem keverhető össze hasonlóan jutányos tömegautókkal.

Jutányos alkatrészek

Alkatrészárai kellemesen meglepik azokat, akik egy újonnan sokkal olcsóbb autóból ülnek át, mert a régi Merciket szerény kiadásokkal karban lehet tartani. A típus megbízhatósága közmondásosan jó és aki nem egy 680 ezerről visszatekert romot választ, hosszú évekig kincset érő autóhoz jut.

10 év felett nem erőltetném a közös nyomócsöves, CDI dízeleket, a régebbi, kamrás motorokkal kisebb a rizikó. A futóműre szinte biztosan vastagon költeni kell, mert ezt sokan elhanyagolják, gond lehet az ablaktörlővel, az 1997 utáni autók infrakulcsával, de a C-osztály egy igen megbízható és tartós Mercedes.

Nem baj, ha nagy és benzines!

Ennyire azért ne szálljunk el, de a prémiummárkáktól is akadnak olcsón fenntartható autók


A dízelekre könnyű vevőt találni, míg a 200-asnál nagyobb benzinesekre csekély a kereslet. Aki ügyes, az csakis szívó benzinest vesz, átalakíttatja LPG-üzemre és rögtön kevesebbet költ üzemanyagra, mint a dízelekkel. A négyhengeresek 7-11 litert fogyasztanak, a sorhatos, majd V6-ra cserélt nagyobb motorok főként városban esznek többet.

Ebben az árkategóriában a kiruccanás költsége felboríthatja a kalkulációt, de a W202-ért megéri elindulni külföldre, főleg a csökkenő regadótételekkel, amiből az avulást is le kell vonni. Németországban nemcsak a választék szélesebb sokkal, de a kínálat is biztatóbb, mint itthon.

Mellette: nagyon tartós konstrukció, elegáns karosszéria, felárért érdekes extrák, remek futómű, igen gazdag motorválaszték
Ellene: lomha C 180, agyonhasznált dízelek, csekély hátsó tér, gyér alapfelszereltség
Helyette: Mazda Xedos-6 vagy Rover 600 a Honda Accordból

Családdal, kétmillióból: Jaguar X-Type

Mettől-meddig: 2001-2009
Mennyiért? 1,4 millió forinttól
Melyiket? V6-ost kézi váltóval, 2,0 dízelt

Eladó használt X-Type-ok itt!

Nem kecsegtető? Tucatautók helyett egy Jaguar is várhatna reggelente


Nem mindenki akar reggelente egy G Astrához vagy Skoda Octaviához odasétálni a ház előtt, bármilyen jó autók is. Másfél-kétmillió forintból már lehet stílusos, elegáns és szerethető kocsit venni a családnak, amely nem ellenszenvet, hanem elismerést vált ki.

Hasznos rokon a Mondeo

Újonnan sokan fintorogtak a Jaguar X-Type pórias rokonsága miatt, de használtan átértékelődnek a 2001-2007 közötti Ford Mondeótól örökölt alapok. Bár a technikának csak egy kis része rokon a korabeli Mondeóéval, a közösködésen kár bánkódni.

Itthon a brit autóknak stabilan rossz a híre, de akinek saját tapasztalata van vele, az nem szokott az út szélén integetni a tréleresnek.

Végig kell játszani, hogy minden extra működik-e?


A 2004 utániakban a technika alapvetően jól működik és lehet olyan műhelyt találni, ahol láttak már Jaguart, de olcsóbbak a márkaszervizeknél (például ők). Ha nem pont viszkokuplungot kell cserélni a 4×4-esen, akkor a fordos szakik sem tárják szét a kezüket az X-Type láttán.

Az első kombi és dízel a Jaguartól

Akik – szemben velem – hisznek egy kétmillió alatti TDCi Mondeóban, azok ugyanezt a motort a Jag nagyságrendekkel szebb és jóval szűkebb kasztnijával is megkapják. A dízelek közül a 130 lóerős is bikás, a 2,2-es egyenesen letaglózó és csak 5,5-9 litert fogyasztanak.

Hátrányuk a sokkal magasabb, az első időszakban évi 30-70 ezer kilométeres futásteljesítmény és az ebből fakadó elhasználtság.

2007 után sokat változott az orr-rész az átdolgozással


Mint a legtöbb dízelnél, itt is cserét vagy tisztítást igényelhet a kipufogógáz-visszavezető, EGR (Exhaust Gas Recirculation) néven ismert szelep, 100 ezrenként százezerért kellhet új injektor, rossz esetben egyszerre mind a négy hengerhez, míg a turbók felújítására kímélet függvényében 100-180 ezer kilométer után van szükség, 150-200 ezer Ft közötti összegért.

Mivel a dízelekben a kettős tömegű lendkerék is viheti a pénzt, talán mégsem butaság szerelő helyett tankolásra költeni többet egy V6-os benzinessel, hogy erő is legyen a csajozós formaterv mellé.

Minden benzines V6

A 2,5 és a háromliteres hathengeressel is csak nagy fordulaton sejlik fel a 196 illetve 230 lóerő, cserébe elviselhető a fogyasztásuk: nyílt úton 8-10, városban 13-16 literrel elmennek. Ezt nem könnyű kifizetni, de sokat lehet autózni azokból a százezrekből, amit a vételáron megfogtunk a német konkurensekhez képest.

Az automata váltós darabokat kerüljük el, a viszkokuplungos összkerékhajtástól nem kell nagyon tartani, ami a 2,1 literest kivéve alapáron jár a benzinesekhez.

A négykerék-hajtásúakban a rázkódó kardántengellyel akadhat gond, amit sajnos csak a kardán cseréjével lehet orvosolni. Még nagyobb kiadás az olajat eresztő viszkokuplung hibája, de ez ritka.

Elegáns és nem drága

Annál gyakrabban égnek ki a bajosan cserélhető fényszóróizzók. Aki sokat jár Budapesten, az a futóműre is költeni kényszerül, de ez a dízelek hibalehetőségeivel együtt bármilyen autóra igaz.

Alternatívaként elsőnek a Rover 75 adódik, amely nem egy Nissan Sunny, de aki beleszeret, annak megéri kockázatot. Az alkatrészáraktól nem kell fázni, Csepelen (a főváros déli részén) van egy normális árakkal dolgozó bontó, ahol a jobbkormányos donorokból kipakolnak bármit, legyen az automata váltó vagy komplett ülésgarnitúra.

Mellette: elfogadható megbízhatóság, stílusos design, gazdag felszereltség, fölényes úttartás (4×4), pontos kormányzás
Ellene: kizárólag 2 liter feletti benzines motorok, tökéletlen rugózási kényelem, szűk láb- és fejtér, közepes minőségérzet
Helyette: Saab 9-3 vagy Cadillac BLS a C Vectrából, bátrabbaknak Rover 75

Kommentek

 • Funkyman

  “Végig kell játszani, hogy minden extra működik-e?”

  Most ezt állítja vagy kérdezi a kedves szerző?

  Egyébként ha valaki garasoskodva vesz prémiumautót, az jó eséllyel szopkodni fog. Szerintem.

 • zoldfulu2000

  Mi így vettük a második 147esünket, nagy kedvenc volt, nagyon nem bántuk meg.

 • Fics

  Ez a cikk nagyon másnaposra sikerült!!! Olyan mintha a nők lapjában olvastam volna. Régi C merci? Megbízható? Egy ritka megbízhatatlan szar merci volt, nem egy ismerősöm baszott rá vele. 20 éves 7-es bmw. Jól van fiúk, remélem ezért a tanácsért pénzt nem kaptok. Kombi diesel jaguar vonóhoroggal? Ezt a homokos magazinból másoltátok ki?
  LPG átalakítás egy pár száz ezret sem érő autónál??? Az lpg átalakítás ára 250-350 között van.

 • boci007

  A 2. X-Typeomat koptatom, az elsőre semmit nem kellett költeni (35.000km-80.000km) csak az amortizációt, a második olcsó volt, de sok mindent ki kellett cserélni (145.000km-), szerintem vásárláskor átírás, gumi, szervíz, ez-az csere (pl kuplung) miatt 500.000-800.000Ft kell tartalékba az első évre (egy kb 150.000-et futott autónál), később problémamentes ha az elején ráköltöd, amit az előző tulajnak kellett volna.

  Aki régi X-Typeban gondolkodik, az a következőkre figyeljen szerintem:
  – legyen ellenőrizhető magyarországi előélete, így a km jó eséllyel valós lesz, a külföldről hozottak mind tekertek
  – a benzinesekben (manuálisban) is van kettős tömegű lendkerék, de relatíve nem drága (85eFt ÁFÁ-val), a kuplung sem (50eFt), kb 150e Km környékén szokott elhasználódni.
  – a V6-os dupla láncos és szinte gondozásmentes (külső szíjak, vízpumpa, feszítők 150-200eKm között csere)
  – a 4×4 osztómű olaj folyást a szerviz olcsón tudja orvosolni egy kis tömítőpasztával. Viszont ha elfolyik az olaj, akkor tönkremegy az osztómű, ami drága és sok munka cserélni. Ha nincs olaj folyás, akkor az osztómű nagyon sokat kibír.
  – a kardán csapágya (2.5, 3.0) szokott még kb 150.000-200.000 km alatt elkopni, az egész kardánt egyben lehet csak cserélni ahogy a cikk is írja.
  – a V6-os blokkok keresztbe építettek és alá van még az osztómű bepaszírozva így bármit akarsz cserélni, az munkadíjban drága lesz; pl az olajteknő tömítés cseréje nehéz, az olajteknő tömítést vásárláskor ellenőrizni kell
  – az első lengőkarok, lengéscsillapítók nagyon sokat kibírnak, a hátsó összetett futómű lengőkar szilentjei viszont nem, de újraszilentezhető minden olcsón.
  – a fékek “puhák”; teflon fékcsővel és új nyereg csapszegekkel lehet keményíteni.
  – a kis lámpatest melegszik és gyorsan kiégnek az izzók, a helyzetjelző cserekor a fényszóró foncsor könnyen törik még a szervíz is töri, minden cserekor ellenőrizni kell. A xenon lámpa “kötelező” a kis lámpatest kevés fénye miatt
  – A napfénytetősök küszöbe rohadhat elöl, ha a vízelvezető cső eldugult és a küszöbben maradt a víz, egyébként a típusra nem jellemző a rozsdásodás (ha nem törték rommá).

  A manuális váltósok fogyasztása nem vészes, nálam 3.0V6 12.5l/100km, főként Bp, de még nagy dugó előtt járok (automata +2l /100km) a tudásukhoz képest, a legolcsóbban fenntartható a 2.1-es V6-os (nincs osztómű, kardán és van hely szerelni), a 2.5, 3.0V6 viszont sokkal élvezetesebb a 4×4 és a teljesítmény miatt.

  A szélvédő, hűtő, tükörmotor, első lengőkarok, fékbetét és tárcsa, lengéscsillapítók, olaj, szűrők Mondeo árban.

 • Direkt

  Délelőtt olvastam a cikket, most jöttem haza szüleimtől. Utam során egy x-type-ot éppen raktak fel a trélerre, egy w202-es az út mellett vészvillogóval nyitott motorházzal :) Persze, nincs összefüggés, de azért a személyes szubjektív élmény nagyon sokat számít.

  Ki lehet fogni jó állapotú régi prémium kocsikat nem tagadom, de ne hogy már a fenntartása ugyanannyiba kerüljön mint átlagos “tucatautó.

 • zoldfulu2000

  Szerintem a éányeget Boci írta le, minden modellnek megvan a maga keresztja arra érdemes odafigyelni, a szokásos használtautóátnézésen felül.

 • a.szorenyi

  Kedves Fics! Húzd végig légy szíves az ujadat a cikknek azon a részén, ahol a “20 éves 7-es BMW-t” ajánljuk. A homokos részt nem értem, pedig próbáltam értelmezni, de sem vonóhorog nincs a fotón, ha meg volna, akkor sem értem, mi köze a melegekhez. A C-osztály az egymilliós kategóriát képviseli, az LPG-szett beépítése nem egészen 20 000 km alatt visszajön csak a tankoláson, nem számolva az autó értékének növekedését. Van elég sok ember, aki a 850 000 körül vett autóját megtartja addig, hogy beletegyen 20 ezer kilométert. Sajnálom, hogy néhány ismerősöd rosszul járt a C-osztállyal, de elég sokan meg nem. És nem véletlenül szerepel a cikkben a magánimport: a mobile.de ma 667 szervizkönyves C-osztályt listáz Euro 3-as motorral 2000-ig, elég sokat 2000 euró környékén.

F1: Vettel kimondta, hogy visszaesett a Ferrari

Sebastian Vettel az újabban szokásos kincstári optimizmusával értékelt az Amerikai Nagydíj időmérő edzése után.

F1: Hamilton imádta, hogy érte tomboltak

Lewis Hamilton megköszönte a közönség támogatását az Amerikai Nagydíj időmérője után. Az első három nyilatkozatai.

F1: Hamiltonnak megvan az eső austini pole

A Forma-1-es Amerikai Nagydíj időmérőjén Lewis Hamilton magabiztos előnnyel verte csapattársát, Nico Rosberget. A Mercedesek mögött a Red Bullok, a Ferrari a harmadik erő.

Megvan az év legdurvább esküvői menete

Nálunk az autóval vonuló násznép feldíszített kocsikkal, lassú menettel, dudaszóval köszönti az ifjú párt, de nem mindenhol azonosak a szokások.

F1: Titkos ügynökök a McLarennél?

A McLaren vicces kisfilmmel ünnepli James Hunt 1976-os bajnoki győzelmének évfordulóját.

F1: Verstappen véleményes körrel az 1.

A Forma-1-es Amerikai Nagydíj utolsó edzésén a Mercedes rejtegette a tempóját, a leggyorsabb a pályát kiszélesítő Max Verstappen lett. Rejtélyes defektet a Toro Rssónál.

F1: A Mercedes kijátszott egy jokert Hamilton kedvéért

A Mercedes-csapat pénteken éjszaka megtörte a kötelező takarodót, az egyik felmentést elhasználva Lewis Hamilton autóján dolgoztak.

F1: Meglepetés, a Red Bull még egy évet adott Kvjatnak

A Red Bull Austnban bejelentette, hogy a nagycsapattól idén a Toro Rossóhoz visszaültetett Danyiil Kvjat jövőre is a faenzai alakulatnál versenyez.

F1: A pilóták nekimentek Verstappennek

Úgy hírlik, hogy az austini versenyzői értekezleten jó néhányan panaszkodtak Max Verstappen vezetési stílusára, nagyobb szigort, szabálytisztázást követlenek.

Ezért ne telefonálj vezetés közben

Vezetés közben telefonálni borzasztóan rossz ötlet. Ilyen csúnya vége lehet.

Ilyen nincs: villanyoszlopot állítottak a közútra

Sokféle akadályra felkészülünk közutakon haladva, de azért egy aszfaltból kiálló villanyoszlop nem épp hétköznapi úttorlasz.

Szerencsétlen tolvaj autót akart lopni, de kéziváltós volt

A kiszemelt autót már a benzinkúttól követte a félnótás tolvaj, de a kulcsok megkaparintása után sem tudott vele mit kezdeni a kéziváltó miatt.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.