Beültünk a világ legbiztonságosabb személyautójába

Szerző: Földes Attila levél küldés 
Dátum: 2016.03.07. 06.03

A 145 millió forintos páncélozott luxuslimuzin nagyjából 4,5 tonnát nyom, vezetőjét a gyártó profi kiképzésben részesíti, mielőtt átadnák a kulcsot.

A Mercedes genfi standjának eldugott szegletében, harsány reflektorok helyett diszkrét hangulatvilágítással övezve találtuk meg a világ legbiztonságosabb ma kapható polgári autóját. A Mercedes-Maybach S600 Guarddal kapcsolatban feltett kérdéseim közül az egyikre természetesen elhangzott az obligát válasz a termékfelelős menedzser részéről: ha ezt megmondanám, meg kellene hogy öljem!

Mercedes és Maybach embléma is elfér rajta

A fekete behemót a világ első VR10 szabványnak megfelelő védettségű páncélozott személyautója, az első kocsi, ami képes teljes védelmet nyújtani a 7,62 x 54 kaliberű lőszer ellen, kezdi a termékbemutatót az úr. Megakasztom: azt honnan is ismerheti a magamfajta pacifista? Az a Kalasnyikov lőszere? – Nem, a Kalasnyikov lőszere egy kis játékszer ehhez képest. Ez a Dragunovba való, ami egy nagyon erőteljes fegyver, a Kalasnyikov ellen már a VR6-os szint is megfelelő védelmet jelent. Egy Dragunovból származó lövedék sokkal nagyobb energiával rendelkezik. – Mennyivel lett nehezebb ez az autó a széria Maybachnál? Mennyivel nehezebben áll meg, ha fékezni kell? – 2,2 tonna extra tömegről beszélünk, a teljes tömeg 4450 kg. Természetesen az összes menetdinamikai rendszert ennek megfelelően újraterveztük, az elektronikát és az alkatrészeket egyaránt. Ennek eredményeképp 100 km/óra sebességről fékezve mindössze egy méterrel áll meg távolabb ez az autó, mint a szériamodell. Elképzelheti, mennyi munka, mennyi tervezés, fejlesztés kellett ehhez a teljesítményhez. Ez az autó úgy néz ki ugyan, mint egy Maybach, de valójában egy teljesen új autó, egy alapjaiban más modell.
A világ talán legbiztonságosabb hátsó ülésén ülve

A világ talán legbiztonságosabb hátsó ülésén ülve

– Ezt az autót bárki megveheti? És aki megveszi, annak részt kell vennie valamilyen különleges tréningen, hogy biztonsággal kezelhesse a kocsit? – Ezeket az autókat jellemzően nem egy konkrét személy, hanem egy szervezet adott posztját épp betöltő személy védelmére használják, vállalatok, állami intézmények. (Utóbbi vásárlók valamelyest nagyobb részét teszik ki a piacunknak.) A legnagyobb piac az orosz régió és a közel-keleti térség, de szinte sosem egyvalakit akarnak itt sem megvédeni, egyszerűen csak olyan biztonsági problémákat kell kezelni egy védett autóval, amely a környezeti sajátosságok miatt áll fenn. Amikor egy ilyen különleges autót, egy ilyen védelmi rendszert értékesítünk, kétnapos tréningen képezzük ki a vezetőt, megtanítjuk neki, hogyan kell kezelni ezt a járművet. Ez azért nagyon fontos, mert olyan krízishelyzetekben, amikre egy ilyen autó tulajdonosa számíthat, nemigen van idő a kezelési utasítást lapozgatni, előre fel kell készülni arra, mikor mit kell tenni a veszélyhelyzet elhárítására.
Rettenetes ablakok, az ajtót alig lehet megmozdítani, olyan nehéz

Rettenetes ablakok, az ajtót alig lehet megmozdítani, olyan nehéz

– A tulajdonost, a védett személy is képzik, vagy csak a sofőrt? – Nem, csak a sofőrt, az utas kényelemben és biztonságban utazhat az autóban, a munka mindig a vezetőre hárul. – A páncélozás milyen vastag az ajtókban, az autó alján? – Pontos paramétereket nem mondhatok (ellenkező esetben meg kellene, hogy öljük önt), és kérem, hogy az üvegek vastagságát se mutassák majd a képeken, ezek a részletek iparági titoknak számítanak. A lényeg a VR10-es fokozat, a teljes utascellára. A csomagtér és a motortér nem páncélozott, de ezeknek az autóknak ez általános ismérve. A kocsi feladata, hogy megvédje az utasokat a támadástól (tapasztalataink alapján legfeljebb kétperces időtartamról beszélünk) és akár fél hengersorral, elfolyt hűtővízzel, átlőtt abroncsokkal is képes legyen legalább 1-2 kilométernyire elmenekülni a támadás helyszínéről. Egy ilyen védett jármű nem harci jármű, a támadási szituáció kezelése a kísérő, védő csapatok dolga – a mi feladatunk csak annyi, hogy védett személyeknek ne essen bajuk.
Unortodox pohártartó, amiben többek között a tűzoltó berendezés gombja is megtalálható

Unortodox pohártartó, amiben többek között a tűzoltó berendezés gombja is megtalálható

A motor a Maybachnál mindig a V12-es, de a Mercedes S600 változat V8-assal is rendelhető. A motort nem is módosítjuk a gyártás során, a teljesítmény így is bőven elegendő, viszont a nagy tömeg miatt a sebességváltó áttételeit a jobb gyorsulás érdekében rövidítjük, a végsebességet pedig elektronikusan korlátozzuk, az S600 Guard esetén 190 km/h-ra. Az alsó védelmet úgy alakítottuk ki, hogy a hasmagasságot ne változtassa meg, de az acél segédrugóval kiegészített légrugózással a kocsi magassága megemelhető. Érdekes technikai változtatás, hogy az autóipar általános trendjével szemben mi számos helyen cseréltünk alumínium futómű-alkatrészeket nehezebb, de erősebb acélelemekre, hiszen ha éles helyzetben menekülni kell, bármin át, a futóműnek is sokkal többet ki kell bírnia, mint egy normál autóénak. – Hogyan változik a fogyasztás a páncélozással? – 299 g/km a hivatalos CO2-emissziós érték (ez 12,8 l/100 km a szabvány szerint – a szerk.). A fogyasztás teljességgel a felhasználás módjától függ: nagy tempónál, autópályán alig magasabb, mint a szériamodellé, a sok lassítás-gyorsítás növeli inkább az értéket. – Mennyire változatosan alakul az egyes autók felszereltsége? – A színárnyalatot illetően nem igazán eltérőek az igények, 99%-ban fekete Guard modelleket értékesítünk, a maradék egy százalék pedig sötétkék. Az utastér felszereltségében, kialakításában persze éppen úgy megvannak az igények, mint minden prémiumautónál: a bőrkárpitok színe, minősége, a beépített szórakoztató és kommunikációs elektronika, akár műholdas kommunikációs rendszer beszerelése – ez a vevőtől függ.
A luxus megmaradt

A luxus megmaradt

(Az autóval kapcsolatban korábbi híradásunkban további részletek olvashatók az S600 Guardról)

Kommentek

A Forma-1 legpocsékabb bokszkiállásai

Nem mai videó, de mindig szórakoztató.

F1: Pokol Texasban – videó

A Forma-1 austini Amerikai Nagydíja sikert aratott az elmúlt négy évben, azonban a sportág első texasi látogatása egészen másképp alakult…

Hamilton New York szívébe vinné az F1-et

Lewis Hamilton szerint a Forma-1-nek szüksége lenne egy New York-i futamra az amerikai piac meghódításához.

Ken Block új tervet eszelt ki 1400 lóerős autójával

Átalakította a tavalyi Mustangot és megmássza vele a legendás Pikes Peak hegyi felfutót. Stílusosan a “Climbkhana” nevet adta a projektnek.

F1: Iszonyatos toborzásba kezdett a Renault

A Renault csapatfőnöke, Fred Vasseur szerint komoly toborzásba kezdett a francia alakulat, az előrelépés érdekében minden szinten jönnek új emberek.

F1: Vettel szerint nincs baj a Ferrarival

Bár az olasz csapat idén nem szerzett sem pole-t, sem futamgyőzelmet, a bajnokságban pedig lelépte őket a Red Bull, Sebastian Vettel szerint a kritikusoknak, károgóknak nincs igazuk.

F1: Rosberg az új Lauda, Hamilton az új Hunt

A Mercedes-csapat elnökét, Niki Laudát Lewis Hamilton és Nico Rosberg küzdelme az 1976-ban James Hunttal folytatott csatájára emlékezteti.

Puttonyos Škoda köszön vissza ránk a múltból

Egy időben a szlovákok láttak fantáziát a puttonyos Škodák összeszerelésében. Nagy kár, hogy akkor még a cseh gyártó autói nem álltak erre készen.

TOP 10: Érdekességek Európa kedvenc nomádjáról

Korábban a nevét sem tudták kimondani a japánnak, aki perzsa. Pontosabban angol.

F1: A Ferrari lenyúlná a McLaren-főnököt?

Durvul a helyzet a Ferrarinál: olasz források szerint a csapatfőnök, Maurizio Arrivabene ideje kitelt az olasz csapatnál, már keresik az utódot. A mclarenes Eric Boullier is képben lehet.

Pokoli lángok nyelték el a BMW rendőrkocsit

Ashford közelében csaptak fel a lángok a BMW orrából, amelyek végül az egész autót ellepték.

F1: Az amerikai csapat nem gondol hazai pilótára

A Forma-1-ben idén mutatkozott be az amerikai Haas-csapat, de hazai pilótája nincs, és egyelőre nem is látnak alkalmas jelöltet.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.