Milliárdos, eldugott gyöngyszemek Genfben

A Le Mans-i 24 órás futam legendás versenygépei

Szerző: Kovács Miklós levél küldés 
Dátum: 2014.03.16. 14.30

Az autósport iránt érdeklődők, rajongók igazi csemegét találtak idén a Genfi Autószalonon. Kiegészítő kiállításával a Le Mans-i 24 órás viadal történelme előtt tisztelgett a rendezvény, a lehető legméltóbb módon.

Az autósport iránt érdeklődők, rajongók igazi csemegét találtak idén a Genfi Autószalonon. Kiegészítő kiállításával a Le Mans-i 24 órás viadal történelme előtt tisztelgett a rendezvény, a lehető legméltóbb módon. 

A szervezőknek sikerült egy terembe összegyűjteniük az 1923 óta fellelhető legfontosabb konstrukciókat, ami nem kis teljesítmény, hiszen egy-egy ilyen bajnoki autó milliárdokért cserél gazdát, ha felbukkan valamelyik aukciós ház kínálatában. Ezért egyértelmű, hogy a Genfi Autószalon élményeit összegző cikkfolyam levezetésesképp megmutatjuk Le Mans  kincseit, nagy, képes csokorba összeszedve.

Chenard & Walcker Sport - 1923-ban még körülbelül 98 lóerő is elég volt a 24 órás Le Mans-i futamgyőzelemhez, amit a képen szereplő 3 literes motorral szerelt gép bizonyít. André Lagache és René Léonard összesen 2209, 536 km-t tett meg a 24 óra alatt, ezzel az átlagsebességük 92,064 km/h volt.

Ferrari 166 M - A típus privát kezekben 1949-ben hódította el a Le Mans-i 24 órás verseny első helyét az 1501-2000 köbcentis autók között kiírt kategóriában. V12-es motorja körülbelül 128 lóerőt teljesített, neve pedig a hengerenkénti lökettérfogatból ered, ami 166 cm3 volt. Enzo Ferrari ekkor még nem akart gyári csapatot indítani, így egy privát versenyző, Lord Selsdon állt rajthoz, aki cefet másnapossága miatt csak egy órát vezetett, a maradék 22 óra 48 percet pilótatársa Luigi Chinetti küzdötte végig, és nyert végül 132,420 km/órás átlaggal.

Alfa Romeo 8C - Kategóriájában négyszer aratott győzelmet a legendás olasz sportautó, 1931 és 1934 között zsinórban. 2300 köbcentis soros, nyolchengeres motorja ördögi dübörgéssel hagyta le a riválisokat, és a harmincas évek szintjén rémisztően sok, 165 lóerőt termelt.

Ferrari 250 TR - Debütálásakor, 1957-ben nem sikerült célba érnie Le Mans-ban, de a következő évben már komoly sikereket ért el egyéb hosszútávú versenyeken Phil Hill és Peter Collins versenyzőlegendákkal a volán mögött. A 3 literes V12-es körülbelül 300 lóerőt teljesített, és akár 260 km/óra is elérhető volt a kor hipergazdag autóimádói számára. Idén februárban ez a típus hódította el a valaha eladott legdrágább autó címét is, a 0704-es kódjelű darab szédítő, 39 millió dolláros áron cserélt gazdát

Ford GT40 – amely nevét a Gran Turismo versenykategóriáról, valamint 1016 milliméteres, azaz angolszász mértékegységgel pontosan 40 hüvelykes magasságáról kapta zsinórban négyszer diadalmaskodott 1966-1969 között. 1966-ban Le Mans-ban mindhárom dobogós helyezést megszerezte a típus. Ez az autó tartotta az amerikai gyártó típusai között a sebességi rekordot, ugyanis 323 kilométer/órás száguldásra volt képes. A szakállas csúcsot az előd nyomdokain járó Ford GT döntötte meg. A típusból utcai változat is készült, amiből 133 darabot gyártottak.

Porsche 917K (Kurzheck – rövidfarú) - Egy igazi német bestia, a Porsche boszorkánykonyhájából. A 12 hengeres boxermotorral szerelt típus 1970-ben nyert, ereje 512 és 1084 lóerő között mozgott, beállítástól, kiviteltől függően. Képességei ma is félelmetesnek hatnak: 2,3 másodperc alatt gyorsul szára, 5,3 másodperc után már kétszázzal robog, és ha kell, megfutotta a 390 km/h-t is.

Matra 670 B - Aki hallott már felvételt a V12-es Matra hangjáról, azt nem érdeklik a számok, eredmények. Libabőröztetően gyönyörű! Ennek ellenére azért nem szabad megfeledkezni az 1974-es győzelemről, amit a 443 lóerős háromezer köbcentis 670 B ért el.

Rondeau M379 - Jean Rondeau története egyedülálló, és valószínűleg megismételhetetlen. A francia versenyzőnek 1980-ban sikerült nyernie a saját nevével ellátott, privát fejlesztésű konstrukcióval. Kitartása és eredményei közönség kedvenccé tették, a legnagyobb francia tehetségek vezettek csapatánál. Jean-Pierre Beltoise is vezette a jellegzetesen bumfordi gépeket, de az összetett győzelmet maga Rondeau és Jean-Pierre Jaussaud érte el 1980-ban a Porsche ellenében.

Porsche 956 - Négy győzelem szerepel a típus mellett, ez pedig mindent elmond az ütőképességéről. 1982-1984 között készítették, fejlesztették, de még 1985-ben is jó volt a C kategória győzelmére.

Mazda 787 - A 787-es, a korábbi 767-es továbbfejleszett változata volt, és igazi műszaki csemege. Az elképesztő hangon szóló négytárcsás, 2600 köbcentis Wankel motor ötsebességes Porsche váltóhoz csatlakozott, nem kevesebb, 900 lóerőt tudott, de a Le Mans-ra 700-ra korlátozták, hogy bírja a távot. Bírta is, szenzációs győzelmével a Mazda az egyetlen gyártó, ami Wankel motorral diadalmaskodott a legendás versenyen.
Jaguar XJR-9 - 1988 győztes konstrukciója, ami hosszú böjt után hozott újabb sikert a márkának. Ezt megelőzően 1957-ben nyert Le Mans-ban a Jaguar D-type.   Igaz az érdem inkább a TWR (Tom Walkinshaw Racing) csapaté, ahol a versenytechnika összeállt, és a 750 lóerőt termelő V12-es motor életre kelt. 1988-ban öt XKR-9 állt rajthoz, de csak egy, a győztes autó ért célba, igaz az utolsó két körben már negyedik fokozatba ragadt váltóval.
Jaguar XJR-9 – 1988 győztes konstrukciója, ami hosszú böjt után hozott újabb sikert a márkának. Ezt megelőzően 1957-ben nyert Le Mans-ban a Jaguar D-type. Igaz az érdem inkább a TWR (Tom Walkinshaw Racing) csapaté, ahol a versenytechnika összeállt, és a 750 lóerőt termelő V12-es motor életre kelt. 1988-ban öt XKR-9 állt rajthoz, de csak egy, a győztes autó ért célba, igaz az utolsó két körben már negyedik fokozatba ragadt váltóval.

Sauber-Mercedes C9 - Peter Sabuer személyes gyűjteményéből érkezett a Genfi Autószalonra az 1989-ben győztes típus. Ebben az évben még lassítók nélkül, padlógázon zúzták végig a pilóták Le Mans legendás Mulsanne egyenesét, ami a C9 esetében 400 km/óra feletti tempót jelentett. Nem csoda ez az elképesztő végsebesség, hiszen a turbós V8-as Mercedes motor 710 lóereje körülbelül 900 kilogrammot mozgatott, mindezt annyira megbízhatóan, hogy a csapat kettős győzelemmel iratkozott fel a nagy nevű verseny történelemkönyvébe

Peugeot 905 - A franciák példája arra, hogy a kitartás sikert szül. A kezdeti problémákat kiküszöbölve két év után 1992-ben a 905B (vagy EVO) csatasorba állításával jöttek a győzelmek, ráadásul 1993-ban sikerült a duplázás a V10-es 650 lóerős versenygéppel.
Peugeot 905 – A franciák példája arra, hogy a kitartás sikert szül. A kezdeti problémákat kiküszöbölve két év után, 1992-ben a 905B (vagy EVO) csatasorba állításával jöttek a győzelmek, ráadásul 1993-ban sikerült a duplázás a V10-es 650 lóerős versenygéppel.
Audi R8 - Kétezerben ezzel az autóval kezdődött az Audi hihetetlen sikerszériája. A 3,6 literes V8-as FSI motorral szerelt versenyautó az egyik legdominánsabb, legsikeresebb típus a motorsport történetében. Ötször nyert Le Mans-ban, 2004-ben Le Mans Series győzelem, valamint az Amerikai Le Mans Series bajnoki címét is sikerült bezsebelni hét alkalommal.
Audi R8 – 2000-ben ezzel az autóval kezdődött az Audi hihetetlen sikerszériája. A 3,6 literes V8-as FSI motorral szerelt versenyautó az egyik legdominánsabb, legsikeresebb típus a motorsport történetében. Ötször nyert Le Mans-ban, 2004-ben Le Mans Series győzelem, valamint az Amerikai Le Mans Series bajnoki címét is sikerült bezsebelni hét alkalommal. 

Peugeot 908 HDi FAP - 2009 hőse, a Peugeot, mivel sikerült egy évre megtörnie az Audi hegemóniáját. Akkorra már öt trófeát tudtak felmutatnia a németek, így nagyon várt váltást hozott el a 908 HDi FAP. Igaz csak tiszavirág életű volt a siker, mivel a következő négy évben újra az Audi ért be elsőként a célba. A dízelkorszak sikeres konstrukcióját egy 5,5 literes duplaturbós V12-es motor hajtotta, 740 lóerőt és 1200 Nm nyomatékot termelve

Audi R18 e-tron - Az Audinak szinte mindegy, ki, melyik márka az ellenfél, az ezredforduló óta - a 2003-as évet kivéve - uralja a Le Mans-i 24 órás versenyt. Az R18 e-tron quattro dízel hibrid technikája is segítette ezt az egyedülálló sikert. Az első tengelyen alkalmazott fékrendszer lassításkor gyűjti az energiát, amely egy nagyfordulatszámú lendkerékbe kerül.

Kommentek

Szaporodnak az elektromos és a használt BMW-k a magyar utakon

Zöld rendszámos BMW-kről, a további villamosításról és a borzasztó sok behozott használt BMW-ről kérdeztük a márka hazai első emberét.

Gyártani fogják a kínai szuperhibridet

Nem marad tanulmány a Pininfarina H600 luxusszedán, bár mégsem tervezője neve alatt fogják gyártani.

Megdrágul a magyar gumi is

Már szinte hagyomány, hogy ha Genfben járunk, megkérdezzük a gyöngyöshalászi indiai gigaberuházás ügyvezetőjét, hogy is állnak a dolgok a magyar Apollo-gyár háza táján.

Páhuzamos valóságot nyitott a Renault

Vegyen egy mély lélegzetet. Hunyja be a szemét. Képzelje el, hogy nincs klímaváltozás, nincs ár-érték arány, nincs család, nincs praktikum. Csak az Élmény számít. És most képzelje el azt az autót, amely megadja ezt az élményt! A Renault elképzelte.

Városban száguldozó kretének rontják a BMW-sek jó hírét

Az ilyen videók miatt romlik a bajor márka tulajdonosainak megítélése, mert ez már nem a használja-e az indexet szint. Ez közveszélyes szórakozás.

Magyarországon épít szupertöltőt a Tesla

Nagyszabású töltőinfrastruktúra-fejlesztést jelentett be a Tesla. Az akciónak van hazai vonatkozása is.

F1: Szocsiban talán már célba ér Alonso

A Honda a hétvégén következő Orosz Nagydíjra megbízhatósági javításokat visz, a múlt heti teszt után bizakodnak a McLarennél.

Teniszpályára skiccelték fel a luxuskombit

Wimbledon makulátlan gyepébe nem vandálok, hanem maguk a pályagondozók rajzolták bele a Jaguar XF Sportbrake prémium kombi körvonalait.

Felhők közé emel a magyar Trabant motor, és ez nem vicc

Magyarországon az épülő szocializmus találkozása a repülési vággyal érdekes szerkezeteket szült, a felhők közé vágyóknak köszönhetünk egy különleges Trabant motort, ami képes volt embereket égbe emelni.

Három lány egészen intim viszonyba került az új Suzukival

Az új Suzuki Ignist főleg a fiataloknak szánja a japán gyártó, közülük is a női vásárlókat fogták leginkább célkeresztbe. Nekünk sem kellett több: megkértünk három fiatal hölgyet, hogy szedjék ízekre az Ignist.

A Toyota felszámolja a közlekedési dugókat

Sikerrel zárult a Toyota Mobilitási Alapítvány (TMF) thaiföldi projektje, amelynek elsődleges célja a hatmilliós Bangkok utcáin gyakran tapasztalható közlekedési dugók enyhítése volt.

F1: Mégsem nyúlnak a DRS-zónákhoz

Bár az előzések száma jelentősen csökkent a Forma-1-ben 2016-hoz képest, a Nemzetközi Automobil Szövetség úgy döntött, nem módosít a DRS-zónákon.

Kereszteződésben ennél zseniálisabb dolgot még nem láttunk

Nem tudsz kihajtani a keresztező forgalom miatt, és senki nem enged ki? Van egy megoldás!

Na, hány km új autópálya épül 100 milliárdból?

Az M4 Berettyóújfalu és Nagykereki közti szakaszának első üzeméhez hasonlóan a másodikat is a Duna Aszfalt és a Hódút építheti meg, ezúttal az A-Híd Zrt.-vel együtt.

F1: Napokon belül bejelenthetik a Sauber-Hondát

Ahogy közeleg a határidő, egyre erősebbek a Saubert a Hondával összekapcsoló hírek. Jövőre már két csapatnak szállíthat a japán gyártó.

Fontos változásokra készülhetnek az autósok

Változnak a műszaki vizsgát érintő szabályok és a jogosítvánnyal kapcsolatos rendelkezések.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.