Múltat ‘s jövendőt

Volvo Concept Estate

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2014.02.27. 14.00

Retró elemek futurisztikus tálalásban: ezzel a nagyon skandináv kettősséggel lépett színre a Volvo kombi-tanulmánya, a Concept Estate. Kézműves anyagokkal és múzeumi tárlattal gazdagították a leendő XC90 előhírnökét.

Ha Volvo, akkor kombi: évtizedeken át égették bele magukat a svédek hatalmas acélszekrényei tudatalattinkba. Az ötvenes évek Duettjétől az ős-kocka 200-a szérián át a gigantikus 900-asokig elképzelhetetlen a Volvo kombi nélkül. 

A Concept Estate mégsem ezt, hanem egy másik műfajt: a teljes méretű szabadidőjárművet előlegezi meg; pedig az ősszel érkező XC90 előtanulmánya önmagában is megállna a lábán. 
Külső formavilágával majdhogynem foglalkozni sem érdemes, a letisztult vonalak, a markáns orr már mind ismerős a koncepció-trió előző két tagjáról, a Concept Coupéról és a Concept XC Coupéról. 
Az utastérben azonban ismét új vonalakat rajzolt fel a Volvo. Megint a múlt randevúzik a jövővel: a klasszikus kezelőszervek egyszerű rajzolata a P1800ES kombi-kupé finom stílusjegyeit idézik, a nyomógombok és kapcsolók többségét azonban eltüntették a dizájnerek, helyettük hatalmas, átkonfigurálható, az elsődleges műszeregységgel is kommunikáló táblaszámítógép jelent meg a műszerfalon. 
A prémium gyártók szeretnek a részletekkel eldicsekedni, és ebben az esetben erre minden oka meg is van a Volvónak: a bőrkárpitok a legjobb skóciai manufaktúrából, az üvegelemek ősi svéd műhelyből származnak, a szőnyegeket szintén egy helyi kézműves mester szállította. 
A csomagtartó üvegpadlója alatt, ahol a Concept XC Coupé extrémsport-kiegészítőket hordott, egy tradicionális svéd szabadidős játék, a kubb kellékei találhatók: a célbadobás és a teke keresztezésének tekinthető játék valamikor a viking időkben született, ennél messzebb igazán felesleges volna menniük a svédeknek a hagyománytiszteletben.

Kommentek

  • zoldfulu2000

    “a teljes méretű szabadidőjármű” ez magyarul nagy/luxus SUV. Anna idején is valami hasonló volt az XC90 tanulmánya, bár ott többet dolgoztak a műszaki kísérleteken mint a formán.

    Ez így megnyújtva jöhetne új V70ként. Főleg hogy nem is emelt hasmagasságú és kombitanulmány a neve.

    A középkonzolba rakott Ipaddal valamit kellene kezdene, ez enm annyira randa mint a Tesla megoldása de azért messze van a harmónikustól…

Szaporodnak az elektromos és a használt BMW-k a magyar utakon

Zöld rendszámos BMW-kről, a további villamosításról és a borzasztó sok behozott használt BMW-ről kérdeztük a márka hazai első emberét.

Gyártani fogják a kínai szuperhibridet

Nem marad tanulmány a Pininfarina H600 luxusszedán, bár mégsem tervezője neve alatt fogják gyártani.

Megdrágul a magyar gumi is

Már szinte hagyomány, hogy ha Genfben járunk, megkérdezzük a gyöngyöshalászi indiai gigaberuházás ügyvezetőjét, hogy is állnak a dolgok a magyar Apollo-gyár háza táján.

Páhuzamos valóságot nyitott a Renault

Vegyen egy mély lélegzetet. Hunyja be a szemét. Képzelje el, hogy nincs klímaváltozás, nincs ár-érték arány, nincs család, nincs praktikum. Csak az Élmény számít. És most képzelje el azt az autót, amely megadja ezt az élményt! A Renault elképzelte.

F1: Te jó ég, hát ezért olyan rossz a Honda-motor!

Így már minden világos, de ezzel a mindent megmagyarázó rajzzal hamarabb is elő lehetett volna állni!

Eszement adóra kényszerítenék a Forma-1-et

Az indiai legfelső bíróság úgy döntött, hogy a Forma-1-nek adót kell fizetnie a 2011-2013-ig rendezett három helyi futam után.

Vettel: A Ferrari tavaly alapozta meg az idei sikert

Sebastian Vettel szerint a Ferrari számára győzelem nélkül véget ért 2016-os idény alapozta meg az idei feltámadást.

Ez most a legjobb Suzuki!

Jó vezetni, alig eszik, igényes és komfortos belül, szép kívül. Ez most a legjobb Suzuki – pontosabban ez lehet, ha az ára is van olyan jó, mint a kocsi maga. De vajon van-e?

Vajon hány garázsban pihen még ilyen makulátlan veterán, mint ez a Volga?

A Volga M21-esből komoly mennyiséget, 639 000 darabot gyártottak, így nem meglepő, hogy a kitartó kutatók még mindig találnak egy-egy megkímélt példányt.

Zsír új BMW E30 M3-ast valaki?

Egészen hihetetlen, ahogy időről-időre előbukkannak olyan autók, amik évtizedeket töltöttek egy garázsban, miután megvásárolták őket.

F1: Brazília elvesztésével riogat Ecclestone

A Brazil Nagydíj szerződéshosszabbítási tárgyalásainak lebonyolításával megbízott Bernie Ecclestone nem túl bizakodó az interlagosi futam jövőjét illetően.

F1: Szocsitól mamuszban versenyez Vettel

Az Orosz Nagydíjtól Sebastian Vettel cipő helyett versenymamuszban ül a Ferrariba.

Új gumikat kaptak a koraszülöttmentők

Hét mentőautóra szerelték fel azokat a nyári gumikat, amelyeket az Abroncs Kereskedőház adományozott a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány számára.

Ismét csökken az üzemanyagok ára

A szerdai árcsökkentés után pénteken folytatódik az áresés a hazai benzinkutakon.

Soha nem látott új rendszer jöhet az autókba

A Continental egy olyan rendszer kifejlesztésén dolgozik, amely felismeri a különböző útviszonyokat.

F1: Már jövőre jöhet a New Jersey-i futam?

Felpörögtek az események az USA-ban, három helyszínen is folyik a Forma-1-es futam előkészítése.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.