Radikális váltás az új Toyota Prius

Sportosabb lehet a Prius IV

Szerző: Szörényi András levél küldés 
Dátum: 2015.09.22. 15.00

Hittétek volna, hogy egyszer az új Toyota Prius fejlesztésekor a vezethetőség és a minőségérzet javítása lesz a fő cél? De a fogyasztás is csökkent, nem is kicsit.

Amikor az első fotókat megláttuk a Toyota Prius negyedik generációjáról, egy dolgot reméltünk: élőben jobban fest majd, mint a képeken. Frankfurtban ezért alaposan körüljártuk az újdonságot, üldögéltünk benne egy darabig, majd hagytuk újra kívülről hatni a formáját, hogy ne ítéljünk elhamarkodottan az irányvonalról.

Forma: élőben emészthetőbb

Talán az segített, hogy mellette állt a még kuszább formájú, üzemanyagcellás Mirai, talán másodikra már minden emészthetőbb, mindenesetre a Prius élőben nem olyan értelmezhetetlenül csúnya, ahogy a kollektíva a fotók alapján hitte.

A lámpa melletti él és a ködlámpák formája azt a célt szolgálja, hogy a levegő nagyon tisztán áramolhasson a kasztni körül

Harmonikusnak, pláne szépnek nem mondanánk, de a Toyota aligha véletlenül rajzolta ilyen szokatlanra hibrid űrhajóját. Az első találkozás nyomán talán azért vagyunk megértőbbek vele, mert minden téren komoly javulást ígér, amiben elődjét kifogásolhattuk és még jobb mindabban, amivel a Prius mindig is kiemelkedett a mezőnyből.

TNGA, először

Kezdjük az alapoknál! Az új Toyota Prius alapjaiban új autó, a TNGA (Toyota New Global Architecture) építőkészlet első képviselője. A TNGA nem egyetlen platform, hanem egy padlólemez-rendszer alacsonyabb és magasabb verziókkal, többféle járműkategória számára.

Vezethetőségi szempontból nagy előnye, hogy mélyebbre helyezhetőek vele a motorok és a segédberendezések. A laposabb orr jó a designereknek, mert szabadabb kézzel, jobb kiállású autók tervezhetnek. Kedvez a vezetőnek is, mert az alacsonyabb motorház jobb kilátást ígér a mélyebb súlypontú autóban.

A Toyota New Global Architecture építőkészlet első képviselője a Prius IV. A TNGA nem egyetlen platform, hanem egy padlólemez-rendszer alacsonyabb és magasabb verziókkal, többféle járműkategória számára

Üléshelyzetből ötféle előre definiált verzió készült a kormányoszlop, az ülés és a pedálok helyzetének összehangolásával, a kocsi padlómagasságához illően. Így nem kell minden új autónál milliméterről milliméterre tologatni egyiket a másikhoz képest, majd a végén rossz kompromisszummal beérni, mint a szerintünk túl magas üléshelyzetű Avensis, Auris, Yaris vagy az előző Prius esetében. Természetesen a kormányoszlop, a pedálok és az ülés kialakítása az alapképleteken belül is finomítható attól függően, hogy sportos autó vagy aszfaltterepjáró készül éppen.

Új hátsó futómű

A TNGA fontos eleme az új hátsó futómű. A csatolt hosszlengőkaros, könnyű, olcsó, kis helyigényű, de félmerev kialakítása miatt az úttartás szempontjából messze nem ideális felfüggesztést nehezebb és igényesebb független váltja e. (Úgy tudjuk, nem azonos az erősebb motorú Aurisokban használttal.) A gyár kettős keresztlengőkarosnak hívja, míg a standon a kocsi alá hasalva inkább láttuk többlengőkarosnak, de ezt majd a hazai teszten kiderítjük.

Valószínűleg egy konkurens márka megbízásából érkezett a részletmegoldásokat dokumentáló kémbrigád

Az új hátsó futóművel és a súlypont lejjebb vitelével úgy javulhat az úttartás, hogy ehhez nem kell túl keményre hangolni a futóművet, elrontva a rugózási kényelmet. 60 százalékkal merevebb az autó karosszériája az elődénél, ami szintén jót tesz a vezethetőségnek.

A gyártó szempontjából az egyik legfontosabb előny, amiért érdemes volt a modulrendszerrel a Volkswagen-konszernt követni, a gyorsabb fejlesztés és a rugalmasabb gyártásszervezés. Könnyebb lesz gazdaságos kapacitáson működtetni a gyárakat, kisebb üzemekkel működhet a termelés, amelyben a közös alapú autók akár egymás mögött jöhetnek a soron. Így szabadabban mozgatható a gyártás a népszerűbb és a kevésbé kedvelt modellek között a termékciklusokon belül.

Semmit nem mondanak a motorról

Egyelőre az új Prius technikájáról semmit nem árult el a Toyota. Kicsit olyan ez, mintha a menyasszonyt csak csadorban láttam volna és így kellene bemutatnom, de adatok híján azt meg tudjuk írni az újdonságról, hogy milyen volt beleülni.

Angela Merkelt nem a Prius IV, hanem a hidrogénnel táplált, üzemanyagcellás Mirai érdekelte a standon. Bal szélen Dr. Johan van Zyl, a Toyota Motor Europe elnök-vezérigazgatója. A kancellárasszonytól jobbján Dirk Breuer, a német importőr műszaki szóvivője, balján Matthias Wissmann, aki a német autógyártók übererős lobbiszervezete, a VDA elnöke. Aligha őszinte a mosolya

Több mint kellemes meglepetés az előrelépés az utastérben felhasznált anyagok terén. “A jelenlegi modellben nem volt jó a minőségérzet, ezt a visszajelzést kaptuk a Prius-tulajdonosoktól. Nyugodt hangulatú belső teret igyekeztünk kialakítani, amely jövőbemutató és egyben szép is” – mesélte erről az autó fejlesztési vezetője. Az biztos, hogy az autó árát most először közelíti meg a minőségérzet, mert a felhasznált anyagok színvonala és a 8 880 000-12 040 000 forintos listaár eddig nem volt arányban egymással.

Ennek azonban a spórolás mellett az egyik oka, hogy a Toyota igyekezett minél könnyebben lebomló, növényi alapú műanyagokat is bevetni, például kukoricából.

Súlycsökkentés vagy légellenállás?

Tojosima Kodzsi főmérnök irányította a Prius IV fejlesztését. Balra a szerző, a beszélgetésre a Frankfurti Autószalonon találtunk módot

Tojosima Kodzsi főmérnök irányította a Prius IV fejlesztését. Balra a szerző, a beszélgetésre a Frankfurti Autószalonon találtunk módot


Mivel a Prius az idei Frankfurti Autószalon egyik legfontosabb újdonsága, interjút kértünk az autó főmérnökétől. A beszélgetést külön cikkben közöljük, egyelőre annyit, hogy a divatos és elvárt súlycsökkentésnél lehet hatékonyabb módja a fogyasztás mérséklésének. Tojosima Kodzsi, a Prius IV fejlesztési vezetője azt mondta, hogy azonos ráfordítást feltételezve a légellenállás és a menetellenállások csökkentésével hatásosabban mérsékelhető a fogyasztás, mint könnyű építéssel.

Tojosima úr egy sajtófotóra be is rajzolta, melyek a kulcsfontosságú megoldások a légellenállás leszorítására. A szélvédő laposabb szöge és a teljes alsó burkolat mellett az első ködlámpafészek illetve az első és a hátsó fényszórók melletti él a titka az autó áramvonalasságának. Részletek hamarosan, nézzetek vissza!

Nagyon jó az autó új üléshelyzete. Én szentül hiszem, hogy Priust azok a zöld lelkületű emberek vesznek, akiknek az autó pont olyan háztartási gép, mint egy bojler vagy mosógép. Jó minőséget, csekély energiaigényt és problémamentes működést várnak el tőle, de a vezetés élménye nem érdekli őket.

Sokkal jobb az üléshelyzet

Most a Prius pont abban ígér sokkal többet, ami az eddigiekből hiányzott: a vezetés közben megélhető örömökből. Ezt álló helyzetben nyilván nem lehet megítélni, de egészen más az autó felépítése.

Lényegesen jobb lett az üléshelyzet és a minőségérzet. Ideje volt javítani, a kifutó Prius listaáron 9-12 milliós autó

Eleve jobb a kiállása, új technikájával mélyebben ül, szélesebb terpeszben áll, ráadásul sokkal lejjebb engedhető az eddig kényszerűen magas vezetőülés. Már nem rajta ülünk az autón, hanem benne. Ez az integráltság egészen új élmény a Priusban. A gyár szerint az új ülésekben a vezető kevésbé fárad el és merevségük is jobb az eddiginél.

Átlagfogyasztás: 3,2 l/100 km

Egyelőre egyetlen lényeges adatot közölt a gyár az új Priusról, a fogyasztás, illetve az ezzel korreláló széndioxid-emisszió csökkenését. A javulás 18 százalék. Ismerve a kifutó hibrid 3,9 l/100 km illetve 89 g/km adatát, az új modell átlagfogyasztása 3,2 liter lehet százon, CO2-kibocsátása nagyjából 73 g/km az európai szabvány szerint.

18 százalékkal csökkent az autó fogyasztása. A 3,9 literből kiindulva 3,2 l/100 km az újé

Jelenleg az összes többi adat titkos a hajtásláncról, még az is, hány hengeres a benzines motor. A következetes titkolózás jegyében a standon kiállított autók motortere nyithatatlan volt. A motortérnyitó kallantyút hiába húzogattam, nem hatott a bowdenre és üresben billegett.

A Toyota várhatóan október közepén hozza nyilvánosságra a műszaki adatokat, a Tokiói Autószalon alkalmából. Ha máshogy nem, hát Tokióból megírjuk, mit tud az új Prius, mert ha minden jól megy, tudósítónk ott lesz a japán főváros autókiállításán.

Márciustól itthon

Tisztábban látjuk az autó bevezetését. Krajcsovits Sándortól, az importőr kommunikációs és oktatási vezetőjétől megtudtuk, hogy jövő márciusban indul az új Prius forgalmazása itthon.
 

Semmilyen adatot nem hozott nyilvánosságra a Toyota az autó hajtásláncáról. Egy hónap múlva, a Tokiói Autószalon közeledtével árulják el, milyen motorok vannak benne

Hazai ára még nem ismert, de alighanem inkább lesz 10-11, mint 7-8 milliós autó. Látva az M-es és N-es rendszámmal suhanó használt Priusokat, a hibrid Toyoták Magyarországon is túl vannak az áttörésen. Akkor is, ha újonnan a többségnek még nem megfizethetők.

Szavazás

Hogy tetszik az új Prius?

Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...

Kommentek

 • demagóg

  A valós életben a fogyasztása olyan 4 körül várható (a P3 fogyasztása 5 körül van), ez bizony kb. 1 liter mínusz…
  Ez szép eredmény, mind üa. költség, mind környezetkímélés szempontjából.

 • remete66

  A forma és a belsö gyönyörü, még ha kissé futurisztikus is. A tartalom persze nem a kiállitáson hanem az utakon vizsgázik majd. Nem hiszem, hogy bárkinek is csalódást fog okozni ! Bravó TOYOTA !

 • DTF

  Sztem a p3 nem annyira igenytelen belul, sot sztem ahhoz kepest h kemeny muanyagok lakjsk, szep a kidolgozas.
  Eco modban gyalazatos a gyorsulas, ha hasznalom, akkor poeer mod, es igy is megvsn a 4,5 atlag (60 varos, tobbi autout es palya). Azert 0-50, 60, 70 gyorsulas eleg jo, onnantol kezdve vege :)
  Ezzel az ujjal odafigyelve 4 alatt tarthato a fogyasztas, ami zsenialis ertek lesz. A toyota kozel olyan fogyasztasi adatokat ad mrg, mint a valosagban

 • hova

  A 4 liter igen jó adat, a belső tér sokkal minőségibb,a külcsin nekem tetszik,vagy inkább vonzóan érdekes.

 • vassmi

  P3-van,1 hónapja .Átlagfogyasztás a computer szerint 4.2 l/100km.Pedig nem kímélem,és van benne autópálya is.

GT86, az elérhető élményautó

Nem maradtak el a faceliftnél kötelező újítások, de a Toyota GT86 frissítésekor a vezetési élmény fokozására koncentrált a japán vállalat. A sportkocsi továbbra is tiszta vezetési élményt nyújt.

Nem a fáradtság okozhatta a magyar buszbalesetet

Magyar sofőrök vezették azt az autóbuszt, mely neki hajtott egy felüljàró tartóoszlopànak Olaszorszàgban.

Megszületett a Forma-1-es sztárbébi

Világra jött a Red Bull-csapatfőnök Christian Horner és az egykori Spice Girls-tag Geri Halliwell közös gyermeke.

A magyar srác, aki visszaszerezte első autójat

A nap legmeghatóbb története Attiláé, aki visszavásárolta a család egykori BMW-jét.

Ha villámgyorsan elugranál síelni, akkor ez a te autód!

Jon Olsson profi síelő megválik szeretett kompresszoros Lamborghinijétől, mert egy négyüléses autóra van szüksége.

Ma megveheted a botrányos bokszoló Bugattiját

Floyd Mayweather fehér Bugatti Veyronja új gazdát keres ma egy aukción. A híres bokszoló 2700 kilométerrel az órájában ad túl a szupersportautón.

Hihetetlen, hogy úszta meg a balesetet ez a motoros

A becsapódás után az autóba kapaszkodott, majd felül a csomagtartóra a motoros.

F1: Így csapat Hülkenberg a Renault-val

Nico Hülkenberg a Force Indiát elhagyva 2017-től a Renault első számú pilótájaként folytatja F1-es pályafutását. Az új autóra még egy hónapot várnia kell, de a tavalyi modellel már ment pár kört. Panorámavideó.

Transitokkal küzd London levegőjéért a Ford

A Ford szerint nagyban csökkentené a városban, csúcsidőben futkorászó furgonok villanyosítása a levegő minőségének javulását.

Hiánypótoló oktatóvideó: hogyan töltsük fel az Alfa 4C-t ablakmosóval

Három elemből álló tölcsér és csavarhúzó is szükségeltetik ahhoz, hogy ablakmosóval töltsük fel a gyönyörű Alfa Romeo 4C-t.

F1: 2020-tól annyi Silverstone-nak?

A silverstone-i pályát tulajdonló BRDC cáfolta, hogy 2019-ben utolsó alkalommal rendeznék meg a Brit Nagydíjat.

Könnyfakasztóan csodálatos, V12-es motorpornó egy Toyota orrából

Ritkán látni ilyen formában a Toyota csodálatos V12-es motorját, pedig a hangja mellett a látvány is szívet melengető.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.