Hangra gyúrt a Peugeot elektromos kupéja

Peugeot Fractal

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2015.09.01. 07.00

Elektromos városi kupétanulmányt mutatott be a Peugeot. A Fractal audiohatásokkal egészíti ki az autóvezetés élményét.

Ha egy autó hatoldalas műszaki leírásának utolsó bekezdésében térnek csupán ki arra, hogy hány kiló (1000), és hány másodperc alatt gyorsul százra (6,8), sejthetjük, hogy nem hétköznapi értékeket szeretne vele kifejezésre juttatni a gyártó.

A Peugeot Fractal valóban nem közvetlenül a vezetésről szól, hanem az azt kísérő érzékszervi (elsősorban hang-) hatásokról. Ezek már akkor megkezdődnek, amikor okosóránkról kinyitjuk a kocsit: ezt zeneszerző által komponált, jellegzetes hangzás kíséri. Mivel a keskeny abroncsokon gördülő autót különleges, visszhangmentes felületek borítják, szinte teljesen zajtalanul halad, de hogy ne veszélyeztesse a gyalogosokat, haladását egyedi hangok kísérik, amelyek azt is jelzik, hogy a kocsi gyorsít, lassít, vagy éppen egyenletes sebességgel halad.

Az egyéb fedélzeti funkciók is speciális hangzást kaptak, az irányjelzéstől a motorindításon át a vészvillogókig. A navigációs utasítások mintha messze a kocsi elől hangoznának el, majd ahogy közeledünk a soron következő fordulópontig, egyre közelebb sodródik a hang, miközben arra az oldalra tolódik, amerre majd fordulnunk kell.

A hangélmény az ülések háttámlájába beépített mélyhangszórókkal folytatódik: ezek a tervezők szerint torzításmentes mélyhang-élményt nyújtanak azáltal, hogy közvetlenül az emberi testen keresztül juttatják el a rezgéseket a belső fülbe.

Nem csak a hangok, de a műszerfal is sajátságos: a Peugeot 208-on bevezetett i-Cockpit rendszer továbbgondolása a kormányküllőkön elhelyezett érintésérzékeny felületeket, hatalmas head-up kijelzőt kínál. A speciális hangelnyelő beltéri felületeket 3D-s nyomtatóval hozták létre.

Persze közben a Fractal autó is, nem csak hanglabor: a 381 cm hosszú, 177 cm széles kocsit két darab, egyenként 102 lóerős villanymotor mozgatja. Az összkerékhajtású Fractal akkumulátorcsomagjai a központi padlóalagútban kaptak helyet. Egy feltöltéssel akár 450 kilométert képes megtenni a jármű, a töltöttségi állapotról kívül elhelyezett LED-csíkok tájékoztatnak; ezek menet közben helyzetjelzőként szolgálnak.

A hasmagasság 7-11 cm között változtatható, szó sincs tehát terepjárásról, viszont ha akarjuk, lekaphatjuk az autó tetejét, így kupéból egy csapásra kabrióba válthatunk át, és verbális közlésekkel egészíthetjük ki a gyalogosokat érkezésünkről tájékoztató hangjelzéseket.

Kommentek

Tarlós vs. közterület-felügyelet 39. rész

Egyeztetés kezdődött a kerületi közterület-felügyeletek ügyében – közölte Tarlós István csütörtök délután. A főpolgármester azt javasolja, hogy a kerületekkel valamilyen társulási formában valósítsák meg a feladatot.

F1: A Mercedes kifigurázta a saját főnökét

Az internetet elárasztó mémtenger után a Mercedes is készített egy humoros animációt asztalcsapkodó csapatfőnökéről.

F1: Kiderült, mit ronthatott el idén a Mercedes

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke elárulta, hogy az istállónak dolgoznia kell azon, hogy lefaragjon a W08-as súlyából.

Siess, csak májusig adnak ingyenpénzt villanyautóra

Május elsejéig lehet pályázni az elektromos autók beszerzésére, a pályázatra 2016-ban kétmilliárd forintot biztosítottak.

Most autót nyerhetsz, ha biztonságosan közlekedsz

Játékos kampány indult a fiatalok biztonságosabb közlekedéséért, a figyelemfelhívó országos vetélkedősorozat megrendezését a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kezdeményezte.

F1: A híres motorguru is besegít a McLarennek

Mindent megtesz a McLaren annak érdekében, hogy úrrá legyen motorgondjain, beszervezett egy specialistát is.

Újabb rendőrök, akiket lehet utálni

Majd ha a Ferrari is elkezd autókat adományozni a carabinierinek, fáklyával vonulunk az olasz követség elé. Addig csak szúrósan nézünk és csúnya szavakat ismételgetünk magunkban.

Mit tud a Fiat nagy családi kombija?

Jó látni, hogy a szabadidő-autós divatőrület hullámának árjából azért kiemelkedik a józanság sziklájaként néhány olyan valóban praktikus, jó ár-érték arányú családi autó, mint például a Tipo kombi.

F1: Massa nem hiszi, hogy lelépne Alonso

Felipe Massa szerint igen valószínűtlen, hogy volt csapattársa annyira kiábránduljon, hogy a szezon közben elhagyja a McLaren-Hondát.

Áresés jön a hazai benzinkutakon

Jelentősen csökken az üzemanyagok ára szombaton a jövedéki adó változása miatt.

F1: Fél másodperc kéne a Red Bullnak

A Red Bull főnöke szerint nagyjából fél másodpercet kellene gyorsulniuk, hogy harcban lehessenek a Mercedesszel és a Ferrarival. A Renault Barcelonára, de főképp a Kanadai Nagydíjra készül fejlesztési lépcsővel.

Lehet, hogy eddig rosszul gyalogoltál

Simán lehet, hogy eddig rosszul használtad a zebrát.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.