Frankfurt legjobb bringái

Elektromos-, összecsukható- és csak egyszerűen szép biciklik

Szerző: Földes Attila levél küldés 
Dátum: 2013.09.14. 13.00

Bár autókiállításon jártunk, nem tudtunk elmenni a rengeteg kétkerekű mellett sem. Volt,a melyik főszereplőként, volt amelyik csak statisztaként szerepelt Frankfurtban.

Bár egyáltalán nem nevezhető bicikli kiállításnak, a Frankfurti Autószalonon mégis lépten-nyomon bringákba ütköztünk. Volt ahol csupán megvásárolható, drága, menő kiegészítőként tették az autók mellé a kétkerekűeket, míg máshol csak a márkalogó került a külső beszállítótól vásárolt bringára, de akadtak olyan helyek is, ahol igazi fejlesztéseket láthattunk. Mint például ezt a hidrogén-hajtású darabot. 
Elnézve a meztelen vázat, amelyből mindenféle alkatrész lóg ki, a 2008-ban elkezdett projekt a szériaérettségtől még igen messze van. Pedig erről szó sincs. A gyártó cég szerint 2014-től már megvásárolható lesz a hidrogénhajtású járgányuk. Kérdés, hol lehet majd megtankolni a két darab, szódásüvegnyi tartályt.

Hidrogénüzemű villanybicikli

Igaz, a hidrogénkutak annyira ritkák, mint az igazmondó politikus, pedig hasonló méretben teljesen használhatónak tűnik ez az alternatív hajtás. Egy palack feltöltése az akksitöltéssel ellentétben alig pár pillanatig tart, és a nagynyomású gáznak sincs önkisülése. Egy töltéssel  – ez két liternyi, 300 baros nyomáson tárolt hidrogén – 100 km-es hatótávolságot, és 25 km/órás csúcssebességet ígér a gyártó, amelyet 250 W-os villanymotor és 360 W-os tüzelőanyag-cella biztosít.
Aki a cím alapján másféle frankfurti bringákra vágyott, az inkább kattintson ide.
Kicsit arrébb már nagyobb kupac villanybringa mögött áll lesben a kiállító. Ezek távolról sem hasonlítanak az itthon is egyre elterjedtebb, ormótlan darabokra. Kecsesek, szépek, és a lehetőségekhez mérten könnyűek is. Az első- vagy hátsó kerékbe szerelt agymotort úgy látszik kezdi felváltani a középmotor, és a zajos lánchajtás helyett egyre inkább bordás-szíjat használnak. Váltóból sem kell kifejezetten 27 fokozatú, a villanyhajtás mellé bőven elég egy okosabb és kevésbé érzékeny agyváltó.

Lehet még kisebbre is csukni

Ugyanitt gyermekhordozós, családi kerékpár – vagy éppen teherszállító – is megtalálható, természetesen ez is elektromos rásegítéssel. Na kelljen már lihegni, ha az ivadékok, vízvezeték szerelési segédeszközök száguldani kívánnak. 
A Mercedes-Benz katedrális méretű csarnokának előterében a smart márka állított ki néhány kerékpárt. Itt árakat is kap az érdeklődő a megszokott hatótáv/töltési idő/ csúcssebesség kérdéskör mellé. A narancs vagy zöld kiegészítőkkel felszerelt bringák egyaránt 2899 eurós – 870 ezer forintos – áron szerepelnek az árlistában. Hát, nem olcsó. Cserébe márkás, tisztességes cuccokból építették össze az amúgy formatervezési díjat is nyert kerékpárt. 

Akár egy talicska

Valamilyen különös okból, összecsukható bringából is sokfélét láttunk. A MINI standján nem annyira meglepő egy kicsike, összehajtható példány, de elektromos hajtásúból is többfélét gyártanak. A mérnöki kihívás potenciált értjük, és látjuk is a dologban, de vásárlóként nem tudom, kívánnék-e apró kerekeken billegni a forgalomban, csak azért, hogy utána pár perc origamit követően könnyebben beférjen a cucc a liftbe. 

800 ezer forint körül van az ára

Ha már a legtöbb nagyvárosban mindent elkövetnek azért, hogy az autósok életét megnehezítsék – különféle behajtási tilalmak, aranyáron mért fizetős parkolók, dugódíj, stb. – érdemes az autósoknak is elgondolkodni, nem lenne-e értelme beszerezni valami hasonló járgányt. Az, hogy a biciklizés közben az ember megizzad, nem lehet kifogás, hiszen az elektromos bringázás már egyáltalán nem sport. Hanem hatékony, gyors, környezetkímélő közlekedési forma.

Kommentek

Idő előtt lelepleződött egy újabb Forma-1-es

Az autóbemutatót csak holnap tartják, de az amerikai Haas-csapat már szombaton filmezett Barcelonában. Lebukott a 2017-es autó.

Hogyan telepíthetnék játékot az autómra? Itt a válasz!

Számítógépes játékot telepített a Porsche 911 kabrió fedélzeti rendszerére. Az irányításhoz és lövöldözéshez szintén az autó kezelőszerveit használja.

F1: Verstappenék megkapták az új egyenruhát

Az autóra még holnapig várni kell, de a Red Bull versenyzői már megmutatták, mit viselnek majd a volánnál. Így fest Daniel Ricciardo és Max Verstappen új overallja.

F1: Stúdiófotókon a Mercedes új autója

A Mercedes szombaton stúdiófotókon is megmutatta csütörtökön leleplezett 2017-es autóját, a W08-ast.

Cristiano Ronaldo meghajtotta az új Bugattit

A Bugatti személyesen kínálta meg Christiano Ronaldot egy tesztvezetéssel, hogy megtapasztalja, milyen is az új Chiron.

Faágakat és szemetet állítanak a frissen javított kátyúkba Solymáron

Eszementek egy maréknyi csoportja tette pillanatok alatt tönkre a kijavított kátyúkat Solymáron.

Hajszárítóval riogatják a gyorshajtókat egy skóciai faluban

Kreatív csellel imitálnak sebességmérő rendőröket egy kis falu lakói Skóciában. Elegük lett a száguldozó autósokból.

Ilyen hülye miért vezet?

Minden arra utalt, hogy a vonat megállíthatatlanul közeledik, mégis a sínekre hajtott.

Végtelenül egyszerű parkolást szúrt el ez a BMW-s

Két és fél perc tömény parkolási anomália, a végén pedig eljő a kiütéses győzelem is.

Stuttgart nem kér az öreg dízelekből

Csak Euro 6-os besorolású autók hajthatnak be 2018-től Stuttgart belvárosába, kivételt képeznek az áruszállítók.

100 új buszt kaptak a vidéki közlekedési központok

Összesen 100 vadonatúj, magyar gyártmányú Credo autóbusz állt forgalomba a vidéki közlekedési társaságoknál december vége óta.

Szokatlan koreográfiával űzi az unalmat ez a motoros

Aligha tanácsos ilyet tenni a forgalomban, védőfelszerelés nélkül meg pláne nem, de ezt a motorost épp most szállta meg az unalom.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.