Futófénnyel indexel az új Audi A8

Dinamikus irányjelző a Matrix LED lámpában

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2013.08.15. 13.00

Újabb részletet árult el újszerű diódás fényszórójáról az Audi. A lámpatest az irányjelzőt is magában foglalja, ez az index azonban nem akármilyen…

Amerikában már régóta divat, és tulajdonképpen nem is haszontalan a dinamikus irányjelző, azaz a több fényforrásból álló, azokat ritmikusan felvillantó és eloltó, és ezzel az útlezárásoknál alkalmazott, rendkívül feltűnő futófényeket imitáló index 

Ugyanezt a megoldást fogja bevezetni a szeptemberben reflektorfénybe lépő, új generációs Audi A8-asnál az Audi, azzal a nagy különbséggel, hogy a dinamikus irányjelzőt fénykibocsátó diódák, azaz LED-ek alkotják 
Elöl hét szegmensben elosztott 18 darab dióda, hátul háromszor nyolc LED alkotja az irányjelzőt; ezeket 20 milliszekundumos időközzel aktiválják egymás után, mindig belülről kifelé haladva. 150 ezredmásodperc (azaz egy teljes ciklus) után az összes szegmens egyszerre felgyullad, és így is marad egy negyed másodpercig, majd minden elsötétül, és kezdődik minden elölről. 
A LED technológia és a futófény egyidejű alkalmazása messziről, kifejezetten rossz látási viszonyok mellett is jól észlelhető irányjelzést ad, ugyanakkor a hagyományos felvillanó-kihunyó fényjelzés megőrzése a jogalkotók és a közlekedési rendőrök megbékéltetése miatt is fontos 
Mint emlékezetes, az Audi Matrix LED világítástechnológiája újszerű funkcionalitással és az eddigieknél jobb alkalmazkodóképességgel ruházza fel a szeptemberben debütáló A8-as zászlóshajót. Ezek közé tartozik a fényszóró vakításmentesítése az észlelt autók vagy személyek szelektív kitakarása révén, az éjjellátó berendezés által észlelt személyek szelektív megvilágítása, vagy a navigációs rendszerrel összehangolt, prediktív kanyarkövetés, amelynél a fényszóró már a kormány elfordítását megelőzően megvilágítja az út ívét.

Kommentek

  • hozs

    Nagyon klasz.

  • hova

    …és persze kék színű az autó…..

Ősszel jön az 1000 lóerős Mercedes hibrid!

Szeptemberben mutatja be eddigi legextrémebb autóját a Mercedes-AMG. A Project One több mint ezer lóerős lesz.

Barbár Mad-Max autó a Mitsubishitől

A Top Gear felkérésére félelmetes sivatagi versenyautót épített a Mitsubishi, majd elkészítették annak civil, megvásárolható kiadását is.

Visszatért a lépcsőshátú Swift!

Bemutatkozott és három hét múlva már meg is vásárolható a Suzuki Swift szedán – igaz, nem Suzuki, nem Swift, és nem is kapható Európában.

F1: Alonso rátette a kezét az Indy-trófeára

Hétfőn az Andretti Motorsport főhadiszállásán járt Fernando Alonso.

A lakótelep közepén sikerült elakadni egy szabadidő-autóval

Újabb eset bizonyítja, hogy a szabadidő-autó nem terepjáró, főleg utcai abroncsokkal nem.

F1: Buttonnak elég lesz 10 kör!

A McLarennél nagyon bíznak a Monacóban Fernando Alonso helyére beugró Jenson Buttonban, úgy gondolják, a pályás tesztelésnek nem lett volna haszna számára.

Városban száguldozó kretének rontják a BMW-sek jó hírét

Az ilyen videók miatt romlik a bajor márka tulajdonosainak megítélése, mert ez már nem a használja-e az indexet szint. Ez közveszélyes szórakozás.

Magyarországon épít szupertöltőt a Tesla

Nagyszabású töltőinfrastruktúra-fejlesztést jelentett be a Tesla. Az akciónak van hazai vonatkozása is.

F1: Szocsiban talán már célba ér Alonso

A Honda a hétvégén következő Orosz Nagydíjra megbízhatósági javításokat visz, a múlt heti teszt után bizakodnak a McLarennél.

Teniszpályára skiccelték fel a luxuskombit

Wimbledon makulátlan gyepébe nem vandálok, hanem maguk a pályagondozók rajzolták bele a Jaguar XF Sportbrake prémium kombi körvonalait.

Felhők közé emel a magyar Trabant motor, és ez nem vicc

Magyarországon az épülő szocializmus találkozása a repülési vággyal érdekes szerkezeteket szült, a felhők közé vágyóknak köszönhetünk egy különleges Trabant motort, ami képes volt embereket égbe emelni.

Három lány egészen intim viszonyba került az új Suzukival

Az új Suzuki Ignist főleg a fiataloknak szánja a japán gyártó, közülük is a női vásárlókat fogták leginkább célkeresztbe. Nekünk sem kellett több: megkértünk három fiatal hölgyet, hogy szedjék ízekre az Ignist.

A Toyota felszámolja a közlekedési dugókat

Sikerrel zárult a Toyota Mobilitási Alapítvány (TMF) thaiföldi projektje, amelynek elsődleges célja a hatmilliós Bangkok utcáin gyakran tapasztalható közlekedési dugók enyhítése volt.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.