Ahogy közismert, a ferraris Sebastian Vettel az Azerbajdzsáni Nagydíj 19. körén bajnoki riválisának, a mercedeses Lewis Hamiltonnak ütközött, miután úgy vélte, a biztonsági autó mögött a mezőnyt vezető angol féktesztelt vele.

A bakui versenybírók Hamiltont vétlennek találták, Vettelt az ütközésért 10 másodperces stop&go büntetéssel sújtották, valamint három büntetőpontot is kiosztottak neki.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke, Jean Todt aggasztónak találta a történteket, ezért újabb vizsgálatot rendelt el, amelyet ma tartottak a szervezet párizsi központjában.

Az FIA sportügyekért felelős alelnöke, Graham Stoker által vezetett, a sportért felelős főtitkár Peter Bayer, a Forma-1-es versenyigazgató Charlie Whiting, valamint helyettese, egyben biztonsági igazgató Laurent Mekies részvételével tartott meghallgatásra Vettel a Ferrari-csapatfőnökkel, Maurizio Arrivabenével együtt érkezett.

Az FIA által hétfő este kiadott közlemény szerint a történtek elemzése, a videós és telemetriai adatok áttekintése után a négyszeres világbajnok elismerte felelősségét, megbánást tanúsított és bocsánatot kért az FIA-tól és a tágabb motorsportközösségtől is a kihágásért.

Az FIA elfogadta Vettel bocsánatkérését, további büntetést nem szabtak ki rá, de a Ferrari versenyzője vállalta, hogy a következő 12 hónap során a Forma-2-es, a Forma-3-as és egyéb FIA-bajnokságban is felvilágosító előadásokat tart majd, emellett az év végéig nem vehet részt a szervezet Action for Road Safety nevű közlekedésbiztonsági kampányában.

Az FIA-elnök Jean Todt hangsúlyozta a bakui eset súlyosságát és figyelmeztetett, hogy bármilyen újabb hasonló incidens esetén azonnal a szervezet nemzetközi döntőbírósága elé utalná az ügyet.

“Az élsportban gyakran magasra hágnak az érzelmek, azonban az élsportolóknak higgadtan kell kezelniük a nyomást, és nemcsak a sportág szabályait tiszteletben tartva, hanem az általuk bírt kiemelt státuszhoz illően is kell viselniük magukat. A sportembereknek tekintettel kell lenniük arra, hogy a viselkedésük hogyan befolyásolhatja azokat, akik felnéznek rájuk. Világszerte szurkolók milliói számára hősök és példaképek, ennek megfelelően is kell viselkedniük” – magyarázta Todt.

Összes cikkünk a témában

F1: Rosberg is nyilatkozott a bakui balhéról

F1: Ezért nem zárták ki Vettelt a futamról

F1: Megbocsáthatatlan, amit Vettel tett

F1: Button ejtené a Vettel-ügyet

F1: Vettelt újra vizsgálat alá vonják

F1: Hamilton biztos a szándékosságban

F1: Vettel még nem úszta meg a bakui ütközést

F1: Többen kiálltak Vettel mellett, Hamilton a bűnös?

F1: A “huligán” Vettelt ízekre szedte a sajtó

F1: Vettelnél leszállt a vörös köd

F1: Vettelnek érik egy maflás?

F1: Vettel beszélgetne, Hamilton nem kér belőle

F1: Az adatok is bizonyították Hamilton ártatlanságát

F1: Ilyen, amikor Vettel agya elborul – videó

Hamilton: Vettel lejáratta magát!