F1: Aktív fejvédőn gondolkodnak

Szerző: Baka Gábor levél küldés 
Dátum: 2016.07.29. 14.55

A 2017-re leszavazott glória és a Red Bull-féle szélvédő melletti alternatívaként egy szükség esetén automatikusan nyíló fejvédőn is gondolkodnak az FIA-nál.

F1: Aktív fejvédőn gondolkodnak

A Forma-1 szabályait előkészítő Stratégiai Munkacsoport csütörtöki, genfi ülésén leszavazták a fejvédő gyűrű, az ún. glória 2017-es bevezetését, 2018-ra szeretnének valami kiforrottabb megoldást találni.

Ez lehetne a glória, a Red Bull által kitalált szélvédős változat, az aeroscreen, de esetleg egy harmadik, valamiféle aktív rendszer is.

Az elképzelés lényege, hogy a kasztniban helyeznék el, ami versenyzés közben végig láthatatlan lenne, csak veszély, baleset esetén ugrana elő. Ehhez nagy érzékenységű szenzorokat használnának, amelyek a másodperc apró töredéke alatt azonosítanák a közelítő tárgyat és aktiválnák a védelmet.

Emellett természetesen biztosítani kellene, hogy a “vaklárma” esetén kinyíló, vagy a feladatát már teljesített eszköz ne zavarja a versenyző kilátását.

szocsi_f1_28

2018-ra azért a glória bevetése tűnik a legvalószínűbbnek, az FIA a tapasztalatok gyűjtése érdekében azt szeretné, hogy a Belga és az Olasz Nagydíj szabadedzésein az összes versenyző kipróbálja azt, elsősorban a kilátás tekintetében.

Az aeroscreen vagy annak valamilyen, a glóriával házasított változata is visszatérhet, több csapat ugyanis kevesli a szimpla glória által nyújtott 17%-os fedést.

Kommentek

Iszonyatos pénz megy a hidrogénbe

Tizenhárom ipari szereplő, köztük öt autógyártó együttesen tízmilliárd euróval készül hozzájárulni a hidrogén alapú mobilitás fejlesztéséhez. Öt év alatt költik el ezt az eszméletlen összeget.

Mindenki részeg volt ebben a balesetben

Szépen fogy a szesz a bulinegyedben, de attól a KRESZ-t még be kéne tartani. Autósnak, gyalogosnak egyaránt.

70 millióért a tiéd lehet Magnum Ferrarija

A Bonhams holnap elárverezi azt a Ferrari 308 GTS-t, amellyel Tom Selleck csapatott Hawaii szigetén, mint Magnum magánnyomozó.

Ilyen motorok lesznek a Kia csúcsszedánjában

Véglegesítette a Stinger kupélimuzin motorpalettáját a Kia. Hibrid nem lesz egyelőre.

Új alvázas Suzuki jön!

A Suzuki illetékesei megerősítették, hogy a Jimny utódja is létravázra épül majd. Egyéb konkrétum nincs.

Minden, amit az új Toyota Yarisról tudni lehet

Márciusban frissítőkúrát vesz a Yaris. Kistestvérének megjelenését ölti majd magára.

Őrületes középmotoros Golf eladó, amcsi V6-ossal

Ha éppen van felesleges 1,7 milliód valami őrültségre, akkor ne keress tovább, megtaláltad. Persze a szállítás nem lesz egyszerű, és az NKH-nak is lesz egy-két szava hozzád.

Mazda MX-5 azoknak, akik nem szeretik az MX-5-öt

Biztonságérzetet adó fix C-oszloppal, a bezártság érzetét adó kemény targatetővel, komfortot adó automata váltóval is vehetnek mostantól kis Mazda roadstert azok, akik alapvetően nem is szeretik a roadstereket.

Mobillal szoktatnak le a vezetés közbeni mobilozásról

A kezdő vezetők virtuális szemüveg segítségével tanulhatják meg, hogyan reagáljanak a balesetveszélyre, és egyúttal megtapasztalhatják a helytelen viselkedés drasztikus következményeit.

Csökkent a győri Audi teljesítménye

Csökkent az Audi Hungaria Motor Kft. teljesítménye 2016-ban, 2015-höz képest 95 882 motorral és 37 231 járművel kevesebbet gyártott a cég.

Csirkebuszként élednek újjá az amerikai iskolabuszok

Guatemalában számos amerikai iskolai busz kezd új életet. Az úgynevezett csirkebuszokon azonban résen kell lenniük a turistáknak.

Rábólintottak a Forma-1 megvételére

A Forma-1 kereskedelmi jogainak felvásárlására készülő amerikai Liberty Media részvényesei kedden jóváhagyták az üzletet.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.