F1: A bónuszoknak annyi, de a Ferrarinak jár valami

Szerző: Baka Gábor levél küldés 
Dátum: 2016.07.01. 11.30

A Forma-1 uraként ismert Bernie Ecclestone megerősítette, hogy 2020 után nem kíván bónuszpénzeket osztani a nagycsapatoknak, sokkal egyenlőbb kifizetéseket tervez.

F1: A bónuszoknak annyi, de a Ferrarinak jár valami

A Forma-1-ben a csapatokkal 2013-ra megkötött, 2020-ig érvényes bilaterális szerződések alapján több nagycsapat – a Ferrari, a Red Bull, a Mercedes, a McLaren és a Williams – a bajnokságban elért eredményektől függetlenül ilyen-olyan címeken több tízmillió dolláros bónuszt kap a sportág bevételeiből, míg a kis- és középcsapatok a nekik juttatott pénzekből a túlélésért küzdenek.

Az F1 uraként ismert Bernie Ecclestone néhány napja azzal állt elő, hogy 2020 után ejteni kívánja a mostani rendszert, az Osztrák Nagydíj helyszínén pedig megerősítette ezt:

“Úgy intézzük majd, hogy a pluszpénzt, amit most kapnak, nem kapják majd meg. Vagyis csak akkor, ha nyernek. Nem fizethetünk azoknak, akik nem nyernek, nem akarok egyszerű indulási pénzt fizetni.”

kin_f1_07

 

Bár az angol üzletember korábban mindig azt mondogatta, hogy akinek nem futja az F1-re és/vagy rosszul gazdálkodik, annak fel is út, le is út, most már arról beszél, hogy a kisebb csapatoknak is megfelelő összeg járna:

“A jelenleg kapott pénzekkel esélyük sincs. De elérjük majd, hogy legyen esélyük, ha képesek teljesíteni. Most, ha szabad így fogalmaznom, négy-öt csapatról gondoskodunk, mert négy-öt éve ők vállaltak hosszú távú kötelezettséget, vállalták, hogy maradnak 2020-ig. Ezért kapniuk kellett valamit.”

Amikor újra rákérdeztek, hogy a teljes prémiumrendszer eltörlését célozza-e, így felelt: “Igen, semmi bónusz. Mindenki ugyanazt kapná.”

A Mercedes főnöke, Toto Wolff, aki csütörtökön megbeszélést tartott Ecclestone-nal, azt mondta az újságíróknak, hogy az új szerződésekben járható út lehetne az övék, ők ugyanis azt írták alá, hogy két konstruktőri bajnoki cím megszerzése után kapnak több pénzt.

“Talán a Mercedes 2012-es szerződése lehetne a példa a jövőre nézve. Mi azért kaptunk bónuszt, mert jól teljesítettünk. Bele volt építve a feltétel: akkor nőhet a bevételetek, ha győztök.”

hamilton_vettel

A Forma-1 legrégebbi és legeredményesebb csapata, a Ferrari jelenleg kizárólag a részvételért évi 70 milliós bónuszt tesz zsebre, így biztosan nem tetszik majd nekik az új felvetés, amikor pedig nem tetszik nekik valami, a kiszállással fenyegetőznek.

Ecclestone erre azt mondta, hogy “sokszor mondták már ezt, és biztosan komolyan is gondolják mindig, de aztán valahogy kimegy a fejükből”, hozzátette azonban, hogy “majd meglátjuk, a Ferrari az F1 indulása óta velünk van, szóval azért jár nekik valami”.

Kommentek

Sose volt még egyszerűbb a parkolás és matricavásárlás

Bár fizetni mindig nyűg, azért jó, ha villámgyorsan, zökkenőmentesen zajlik le a tranzakció. Ma már rengeteg lehetőség van arra, hogy sorban állás nélkül könnyítsünk a pénztárcánkon.

Felrobbanhat idén a magyar használtautó-piac

A használt autók éve lesz az idei: míg 2016-ban a magyarok 8 százaléka vásárolt autót, addig idén a lakosság 14 százaléka tervezi ezt.

Új motort kap a Toyota kisautója

A jelenlegi 1,3 literes benzinmotort új fejlesztésű másfél literes váltja a következő generációs Toyota Yaris orrában. Számottevően takarékosabbnak ígérik.

Crossoverként tér vissza a Mitsubishi sportkupéja

Állítólag Mitsubishi Eclipse néven kerül piacra a japán márka új városi crossovere. Merész lesz, és talán hibrid is.

Félretájékoztatták az autósokat, nincs 150 ezres bírság

Hétfő reggel óta él Budapesten a szmogriadó riasztási fokozata, ami rengeteg autóst érint. A hivatalos híradásokban megjelent 150 000 forintos maximális bírság elrettentő, ezért utánajártunk a büntetési tételeknek.

Sztrájkbizottság alakult a győri Audinál

Sztrájkbizottságot alakított az Audi Hungaria Független Szakszervezet (AHFSZ), miután bizalmi értekezletén elutasította az Audi Hungaria Zrt. új ajánlatát.

Olasz buszbaleset: eddig nem találtak műszaki hibát

Az olasz rendőrség eddig semmilyen tárgyi bizonyítékot nem talált arra, hogy meghibásodott volna a Veronánál múlt héten súlyos balesetet szenvedett magyar autóbusz – közölte Girolamo Lacquaniti, a veronai közúti rendőrség parancsnoka.

Csökkent a forgalom, de alig javult a levegőminőség

Jelentősen csökkent az autóforgalom, de csak kis mértékben javult hétfőn a levegő minősége a fővárosban, a riasztási fokozat fenntartása ezért továbbra is indokolt.

Használt autó: gyógyítás 6000 forintból

Összesen 6000 forintba került, hogy használt autónk tisztesen működő motorja hirtelen megtáltosodjon. A megoldást sokan ismerhetik, a többiek fontolják meg a mi esetünket.

Bravúrosan tért vissza a Toyota a WRC-be

Másfél évtized kihagyás után őrjítő eredménnyel tért vissza a Toyota a rali-világbajnokságba. Majd később elválik, a mázli vagy a felkészültség dominált.

Megbuktatták a Forma-1 urát, távozik Bernie Ecclestone

A Forma-1 új tulajdonosa, a Liberty Media elmozdította pozíciójából az F1 uraként ismert Bernie Ecclestone-t, ezt maga az angol üzletember jelentette be hétfő este.

Sebességkorlátozás jöhet a szmog miatt

Ha nem javul a levegő minősége Budapesten, akár sebességkorlátozást is bevezethetnek.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.