F1: Emberi jogok? Mik is azok?

Szerző: Baka Gábor levél küldés 
Dátum: 2016.06.16. 14.31

Bernie Ecclestone szerint a Forma-1 lelkiismerete tiszta, az emberi jogok miatt nem kell aggódnia Azerbajdzsánban.

F1: Emberi jogok? Mik is azok?

A Forma-1 a hétvégén első ízben látogat Azerbajdzsánba. A verseny az autoriter Alijev-rezsim presztízsrendezvénye, az Európa Játékok után a bakui utcai futam sem véletlenül kapta az Európa Nagydíj nevet. A drága pénzből jól szervezett futam bonyolítása persze csak egy dolog, sokan figyelmeztetnek arra, hogy a Forma-1 a jelenlétével legitimálja az országban zajló emberi jogi visszaéléseket, ami nem helyes.

Az F1 uraként ismert Bernie Ecclestone nem is kerülhette el az erre vonatkozó kérdéseket Bakuban. Amikor rákérdeztek, hogy tiszta lelkiismerettel versenyezhetnek-e a hétvégén, így felelt:

“Igen, száz százalékosan. Amint valaki megmondja nekem, mit is jelentenek az emberi jogok, megvizsgálhatjuk majd, hogyan és mikor érvényesül a dolog ebben az esetben. De meg tudja valaki mondani, mit is jelentenek ezek az emberi jogok?

ecclestone

Amikor emlékeztették, hogy a például a kormányt, a rendszert kritizáló újságírókat fognak le, így reagált:

“Úgy is kell. Persze attól függ, miket írnak. De sokan éheznek a világban, nekik tényleg van okuk panaszkodni. Persze meghallgatunk mi bárkit, akinek valódi problémája van, de hogy őszinte legyek, mi nem sokat tehetünk. Szólásszabadság, ilyenek, hát, nem is tudom. Szerintem a legtöbb helyen megüti a bokáját az, aki kormányellenes, aki a politikusokat támadja. Vagy akárkit. Szóval nem olyan egyszerű kérdés ez.”

“Persze tudom, mit kellene tennünk: nem rendezni versenyt olyan országban, ahol korrupció van. De akkor hol fogunk versenyezni?”

Ecclestone dicsérte az új utcai pályán, méghozzá elég érdekes módon:

“Amikor először megvolt a nyomvonal, sokan azt mondták, megőrültem, hogy egybe akarjuk fogni az óvárost és a modern részeket, de úgy tűnik, bejött a dolog. Délelőtt beszéltem Nicóval (Rosberg), aki azt mondta, húzós, izgalmas pálya lesz ez – ellentétben azzal, amit az emberek gondoltak, amikor először látták a terveket. Most jövünk a világ egyik legjobb helyéről, Észak-Amerikából, de ezzel összehasonlítva az is amolyan szarfészek.”

Kommentek

Félretájékoztatták az autósokat, nincs 150 ezres bírság

Hétfő reggel óta él Budapesten a szmogriadó riasztási fokozata, ami rengeteg autóst érint. A hivatalos híradásokban megjelent 150 000 forintos maximális bírság elrettentő, ezért utánajártunk a büntetési tételeknek.

Sztrájkbizottság alakult a győri Audinál

Sztrájkbizottságot alakított az Audi Hungaria Független Szakszervezet (AHFSZ), miután bizalmi értekezletén elutasította az Audi Hungaria Zrt. új ajánlatát.

Olasz buszbaleset: eddig nem találtak műszaki hibát

Az olasz rendőrség eddig semmilyen tárgyi bizonyítékot nem talált arra, hogy meghibásodott volna a Veronánál múlt héten súlyos balesetet szenvedett magyar autóbusz – közölte Girolamo Lacquaniti, a veronai közúti rendőrség parancsnoka.

Csökkent a forgalom, de alig javult a levegőminőség

Jelentősen csökkent az autóforgalom, de csak kis mértékben javult hétfőn a levegő minősége a fővárosban, a riasztási fokozat fenntartása ezért továbbra is indokolt.

Használt autó: gyógyítás 6000 forintból

Összesen 6000 forintba került, hogy használt autónk tisztesen működő motorja hirtelen megtáltosodjon. A megoldást sokan ismerhetik, a többiek fontolják meg a mi esetünket.

Bravúrosan tért vissza a Toyota a WRC-be

Másfél évtized kihagyás után őrjítő eredménnyel tért vissza a Toyota a rali-világbajnokságba. Majd később elválik, a mázli vagy a felkészültség dominált.

Sebességkorlátozás jöhet a szmog miatt

Ha nem javul a levegő minősége Budapesten, akár sebességkorlátozást is bevezethetnek.

Fejét vették egy Ladának a somogyi tolvajok

A Patalom külterületén lebukott fatolvajok hatósági jelzés nélküli Ladájától kicsordul a könny az ember szeméből, írja a sonline.hu, és nagyon igazuk van.

Egyre több városban van szmogriadó, itt a következő

Debrecenben a szálló por légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke két egymást követő napon, mind a három mérőállomáson túllépte a riasztási küszöbértéket, ezért a város polgármestere hétfő délután elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát.

Még idén jön a BMW új roadstere

Szépen alakul a Toyota Supra ikertestvéreként fejlesztett új Z4-es, már közúti tesztjeiket járják a prototípusok.

Koros buszokkal szállítanák az utasokat Szeged környékén

Akár 16 éves buszokat is bérelne a DAKK alvállalkozója, mely főleg Szeged környékén tevékenykedik.

Télen igazán jó a habos kefélés

Télen is fontos az autómosás, sőt talán még fontosabb, mint a nyári hónapokban. De vajon milyen eredményt érhetünk el az egyszerű önkiszolgáló autómosóban szorgoskodva? Sima gőzborotva a habkefe ellen!

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.