F1: Emberi jogok? Mik is azok?

Szerző: Baka Gábor levél küldés 
Dátum: 2016.06.16. 02.06

Bernie Ecclestone szerint a Forma-1 lelkiismerete tiszta, az emberi jogok miatt nem kell aggódnia Azerbajdzsánban.

F1: Emberi jogok? Mik is azok?

A Forma-1 a hétvégén első ízben látogat Azerbajdzsánba. A verseny az autoriter Alijev-rezsim presztízsrendezvénye, az Európa Játékok után a bakui utcai futam sem véletlenül kapta az Európa Nagydíj nevet. A drága pénzből jól szervezett futam bonyolítása persze csak egy dolog, sokan figyelmeztetnek arra, hogy a Forma-1 a jelenlétével legitimálja az országban zajló emberi jogi visszaéléseket, ami nem helyes.

Az F1 uraként ismert Bernie Ecclestone nem is kerülhette el az erre vonatkozó kérdéseket Bakuban. Amikor rákérdeztek, hogy tiszta lelkiismerettel versenyezhetnek-e a hétvégén, így felelt:

“Igen, száz százalékosan. Amint valaki megmondja nekem, mit is jelentenek az emberi jogok, megvizsgálhatjuk majd, hogyan és mikor érvényesül a dolog ebben az esetben. De meg tudja valaki mondani, mit is jelentenek ezek az emberi jogok?

ecclestone

Amikor emlékeztették, hogy a például a kormányt, a rendszert kritizáló újságírókat fognak le, így reagált:

“Úgy is kell. Persze attól függ, miket írnak. De sokan éheznek a világban, nekik tényleg van okuk panaszkodni. Persze meghallgatunk mi bárkit, akinek valódi problémája van, de hogy őszinte legyek, mi nem sokat tehetünk. Szólásszabadság, ilyenek, hát, nem is tudom. Szerintem a legtöbb helyen megüti a bokáját az, aki kormányellenes, aki a politikusokat támadja. Vagy akárkit. Szóval nem olyan egyszerű kérdés ez.”

“Persze tudom, mit kellene tennünk: nem rendezni versenyt olyan országban, ahol korrupció van. De akkor hol fogunk versenyezni?”

Ecclestone dicsérte az új utcai pályán, méghozzá elég érdekes módon:

“Amikor először megvolt a nyomvonal, sokan azt mondták, megőrültem, hogy egybe akarjuk fogni az óvárost és a modern részeket, de úgy tűnik, bejött a dolog. Délelőtt beszéltem Nicóval (Rosberg), aki azt mondta, húzós, izgalmas pálya lesz ez – ellentétben azzal, amit az emberek gondoltak, amikor először látták a terveket. Most jövünk a világ egyik legjobb helyéről, Észak-Amerikából, de ezzel összehasonlítva az is amolyan szarfészek.”

Kommentek

F1: A pilóták nekimentek Verstappennek

Úgy hírlik, hogy az austini versenyzői értekezleten jó néhányan panaszkodtak Max Verstappen vezetési stílusára, nagyobb szigort, szabálytisztázást követlenek.

Ezért ne telefonálj vezetés közben

Vezetés közben telefonálni borzasztóan rossz ötlet. Ilyen csúnya vége lehet.

Ilyen nincs: villanyoszlopot állítottak a közútra

Sokféle akadályra felkészülünk közutakon haladva, de azért egy aszfaltból kiálló villanyoszlop nem épp hétköznapi úttorlasz.

Szerencsétlen tolvaj autót akart lopni, de kéziváltós volt

A kiszemelt autót már a benzinkúttól követte a félnótás tolvaj, de a kulcsok megkaparintása után sem tudott vele mit kezdeni a kéziváltó miatt.

Autó hajtott a landoló repülő elé

Biztosan meghűlt a vér a pilóta ereiben, amikor meglátta, hogy egy autó hajt rá a leszállópályára, amikor épp landolni készül

F1: A Ferrari-főnök reagált a vádakra

A Ferrari csapatfőnöke, Maurzio Arrivabene reagált csapat korábbi mérnökének állítására, miszerint Maranellóban a félelem uralkodik.

5 kép a nagy tárgyak szállításának mestereiről

Amikor a motyó túl nagy a csomagtartó meg túl kicsi, akkor szükség van némi kreativitásra a szállítás kivitelezésére.

F1: Ecclestone szerint Rosberg rossz bajnok lenne

A Forma-1 uraként ismert Bernie Ecclestone sokkal szívesebben látná Lewis Hamilton sikeres címvédését, mint a csendes, unalmas Nico Rosberg diadalát.

Nissant akart levillogni a BMW. Nem sikerült

A Nissan Skyline GT-R faképnél hagyta a mögötte nyomulót.

F1: Eldőlt a vita, nem mennek Bahreinbe a csapatok

Austinban nyugvópontra jutott a hetek óta zajló, a 2017-es idény előtti tesztek helyszínét illető vita. Marad Barcelona.

Ricciardo: Legyőzhetjük a Mercedest!

Daniel Ricciardo szerint az év egyik legjobb péntekjét zárta a Red Bull Austinban. Akár nyerhet is a csapat.

F1: Vettel megrovást kapott, gyenge a Ferrari

Pocsék péntekje volt a Ferrarinak Austinban, a csapat a beállításokkal küzdött, Sebastian Vettel egy megrovást is összeszedett.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.