Kezdődhet a Forma-1-es alkudozás

Szerző: Baka Gábor levél küldés 
Dátum: 2016.06.08. 10.06

A 2017-es újítások és a motorszabályok rendezése után hamarosan megindulhat a csapatok és az F1 irányítói közötti alkufolyamat a 2020-on túli folytatásról.

Kezdődhet a Forma-1-es alkudozás

Miután a Forma-1 résztvevői az elmúlt pár hónapban megegyeztek a 2017-ben életbe lépő új szabálycsomagról, a motorokra vonatkozó előírásokról, valamint a Pirelli is megkapta következő, 2017-19-re szóló szerződését, a közeljövő rendezettnek tekinthető.

A stabilitás lehetőséget teremt arra, hogy a csapatok időben nekikezdhessenek a 2020-on túli időszakra szóló szerződések megtárgyalásának, véli a Williams helyettes csapatfőnöke, Claire Williams:

“Közös erőfeszítéssel elértük a mostani helyzetet a 2017-től érvényes szabályokat illetően, úgy vélem, most, hogy ezeket lezártuk, elkezdhetünk beszélni a 2020 utáni Concorde Agreementekről és általában a Forma-1 jövőjének irányáról” – nyilatkozta az Autosportnak.

A jelenlegi, 2013 óta élő szerződési rendszer egyik alapja a sokat kritizált Stratégiai Munkacsoport, amelyben hat csapat – Mercedes, Ferrari, Red Bull, Williams, McLaren, Force India – képviselői, valamint Bernie Ecclestone és az FIA-elnök Jean Todt határozzák meg az F1 által követendő irányokat. A kérdésre, hogy a kupaktanács megmaradhat-e 2020 után is, Williams így felelt:

“Hacsak nem áll elő valaki valami életképes alternatívával, igen. Több jó dolgot is köszönhetünk neki. És mi lehetne az alternatíva? Bernie-nek hat szavazata van, Jeannak is hat szavazata van, a hat csapatnak pedig összesen hat, de hallgatnak ránk. Sosem volt olyan, hogy egyszerűen nemet mondtak valamire és keresztülverték az akaratukat. Kivéve a (2016-os új) kvalifikációt. De azt is gyorsan rendeztük aztán. Közösen álltunk ki és utasítottuk el, ők pedig beleegyeztek.”

ecc_todt_horner

A közös fellépést, a jobb alkupozíciót erősíthetné a 2008 és 2014 között működött csapatszövetség, a FOTA felélesztése, de Williams szerint erre nincs szükség.

“Nem hiszem, hogy visszatérne a FOTA. Azonban így is összefoghatunk a tárgyalásoknál. Nézzük csak meg az időmérő kérdését, abban összekapaszkodtunk, egy álláspontot képviseltünk. Attól, hogy nincs külön, névvel és ügyintézővel rendelkező csoport, még megegyezhetünk valami közös álláspontban, egyszerűen csak hivatalos szervezeti keret nélkül.”

Kommentek

A pillanat, amikor a “Szikla” is könnyezett

Dwayne “The Rock” Johnson olyan ajándékot adott egy háborús hősnek, amire nem számított.

80 verda alatt a Föld körül

Mindig is érdekelt, hogy milyen autókat gyártanak a világ túlsó felén, de nem volt hol utánanézned? Az internet korában ez nem kifogás, de mi most segítünk.

Iszonyatos pénz megy a hidrogénbe

Tizenhárom ipari szereplő, köztük öt autógyártó együttesen tízmilliárd euróval készül hozzájárulni a hidrogén alapú mobilitás fejlesztéséhez. Öt év alatt költik el ezt az eszméletlen összeget.

Mindenki részeg volt ebben a balesetben

Szépen fogy a szesz a bulinegyedben, de attól a KRESZ-t még be kéne tartani. Autósnak, gyalogosnak egyaránt.

70 millióért a tiéd lehet Magnum Ferrarija

A Bonhams holnap elárverezi azt a Ferrari 308 GTS-t, amellyel Tom Selleck csapatott Hawaii szigetén, mint Magnum magánnyomozó.

Ilyen motorok lesznek a Kia csúcsszedánjában

Véglegesítette a Stinger kupélimuzin motorpalettáját a Kia. Hibrid nem lesz egyelőre.

Új alvázas Suzuki jön!

A Suzuki illetékesei megerősítették, hogy a Jimny utódja is létravázra épül majd. Egyéb konkrétum nincs.

Minden, amit az új Toyota Yarisról tudni lehet

Márciusban frissítőkúrát vesz a Yaris. Kistestvérének megjelenését ölti majd magára.

Őrületes középmotoros Golf eladó, amcsi V6-ossal

Ha éppen van felesleges 1,7 milliód valami őrültségre, akkor ne keress tovább, megtaláltad. Persze a szállítás nem lesz egyszerű, és az NKH-nak is lesz egy-két szava hozzád.

Mazda MX-5 azoknak, akik nem szeretik az MX-5-öt

Biztonságérzetet adó fix C-oszloppal, a bezártság érzetét adó kemény targatetővel, komfortot adó automata váltóval is vehetnek mostantól kis Mazda roadstert azok, akik alapvetően nem is szeretik a roadstereket.

Mobillal szoktatnak le a vezetés közbeni mobilozásról

A kezdő vezetők virtuális szemüveg segítségével tanulhatják meg, hogyan reagáljanak a balesetveszélyre, és egyúttal megtapasztalhatják a helytelen viselkedés drasztikus következményeit.

Csökkent a győri Audi teljesítménye

Csökkent az Audi Hungaria Motor Kft. teljesítménye 2016-ban, 2015-höz képest 95 882 motorral és 37 231 járművel kevesebbet gyártott a cég.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.