F1: Haláltusáját vívja a patinás csapat?

Szerző: Baka Gábor levél küldés 
Dátum: 2016.06.06. 02.06

A súlyos pénzügyi nehézségekkel küszködő Saubernél dolgoznak a megoldáson, eladni viszont nem fogják magukat.

F1: Haláltusáját vívja a patinás csapat?

A BMW 2009 végi kiszállása óta folyamatosan pénzügyi nehézségekkel küszködő Sauber bajai az idei évre súlyosbodtak, a dolgozóik fizetése újra és újra csúszik, az autó fejlesztésére, a tesztelésre nincs pénz, így viszont a pontok sem jönnek, ami az év végi pénzosztásnál is csökkenő bevételt jelent majd.

Nem is titok, hogy nagy a baj, de a főnök, Monisha Kaltenborn a svájci Sonntagsblicknek nyilatkozva tagadta, hogy a csapat lassú haláltusáját láthatjuk:

“Nem, nem hiszem. A cég két lábon áll. Az egyik a sporttevékenység, ez látszik a médiában, és ezen a téren nem állunk úgy, ahogy szeretnénk. De van más gazdasági tevékenységünk is, azonban svájci cégként erről nem vagyunk kötelesek beszámolni. Mindenesetre az utóbbi téren sokat erősödtünk az elmúlt években, folyamatosan bővítettük az üzletet. Persze a sajtóban megjelenő találgatások nem segítenek, épp ellenkezőleg.”

A kérdésre, hogy a dolgozók ezúttal megkapták-e az aktuális – májusi – fizetésüket időben, Kaltenborn nem tudott igennel felelni: “Ahogy korábban, most is találunk megoldást. A késések bosszantók, de ha késve is, mindig fizetünk.”

Nem a Sauber az egyetlen pénzügyileg küszködő csapat, a Force India sincs könnyű helyzetben, azonban náluk jut az autó fejlesztésére, Monacóban pedig dobogós helyezést is ünnepelhettek Sergio Perezzel.

“Önkritikusnak kell lennünk: ők jobb munkát végeztek a fejlesztés terén” – ismerte el a csapatfőnök. “Viszont nekik Mercedes-hajtásláncuk van, ami még mindig a legjobb. Mi is fejlesztjük majd az autót, bár nem lesz hatalmas ugrás. Abban viszont biztos vagyok, hogy szerzünk majd pár pontot. Nem lesz könnyű, de nem lehetetlen.”

kaltenborn

Kaltenborn elmondta, hogy a csapat jövőjének biztosítása érdekében “új és erős partnerre” van szükségük, és “több irányban is tárgyalnak”, azonban kizártnak tartja, hogy a Haashoz hasonlóan az egyik gyártó mögé besoroló “B csapatot” csináljanak a Sauberből.

“Mi ezt nem tekintjük opciónak. Versenycsapat vagyunk, ugyanakkor viszont nagyszerű szakembergárdával és infrastruktúrával rendelkező műszaki cég is. A Forma-1-ből nem szabad DTM-et csinálni, ahol csak három komoly gyári csapat van. Az F1-nek lételeme a sokszínűség és a műszaki verseny.”

Kommentek

A Toyota Hilux még mindig könnyen borul

A Mercedes A-osztály fiaskója óta mindenki tudja mi az a jávorszarvas teszt, és hogy miért nem üdvös borulni egy ilyen manővernél. A Toyota Hilux új generációja nem vette túl jól az akadályt.

Ettől a villásdugóval tákolt villanyablaktól letettük a hajunkat

Kész, erre nincsenek szavak. Ilyen a tökéletes természetbarát javítás, azt felhasználva ami éppen akad, azt ami másnak kacat,

Túlkormányzott BMW típusú gépjármű úton tartása

Autópályára történő felhajtás egy 800 lóerős BMW-vel kivitelezve.

25 éve porosodó ritka Ladára leltek egy ukrán garázsban

Érdekes, hogy mindig akad pár ember, aki a gyári állapotú autóját inkább elrakja, mint a befőttet. Hátha egyszer sokat fog érni. Így tett ennek a most fellelt Ladának a tulajdonosa is.

A nép SUV-ra vágyott, a Peugeot SUV-t gyártott

A Peugeot 3008 tulajdonképpen csak nevét örökölte elődjétől, a generációváltás egy teljesen friss típust hozott, amihez nagy reményeket fűz a francia gyártó.

Nagyobb lett, tisztább lett a MINI terepjárója

Húsz centiméterrel hosszabb elődjénél, így gyakorlatilag más kategóriában játszik a MINI Countryman, a divatmárka szabadidőjárműve. Konnektoros hibrid is készült belőle.

Több száz embert küld el a győri Audi

De csak Pozsonyba. December elejétől 550, jelenleg az Audi Hungariánál dolgozó munkatárs a Volkswagen szlovákiai járműgyárában dolgozik.

Már a Mininek is van hibridje, nem is akármilyen!

A BMW-nél már A BMW-nél már alkalmazott konnektoros hibrid hajtáslánccal teszi magát kelendőbbé a Mini Countryman új szériája. Csak a nevét meg tudjuk jegyezni!

Új magyar autóbusz Győrből

Elkészült a Kravtex-Kühne cégcsoport új fejlesztésű, 10 méter hosszú busza, a Credo Econell kompakt változata

Hyundai H350 – Új mérce a könnyű haszonjárművek világában

Megérkezett a rég várt Hyundai H350, mely a könnyű haszonjárművek szegmensében új mércét állít. Markáns külső formavilágával a Hyundai modellektől megszokott praktikumot és kifinomult stílust nyújtja. A szállítás legjobb módja üzleti vagy szabadidős céllal egyaránt. Bármit kell szállítania, bárhová kell vinnie, számíthat a H350-re!

Massa: Valamiből fizetni kell a rezsit!

Felipe Massa azt mondja, jó úton halad a 2017-es munkakeresése. Leginkább a DTM vonzaná.

Szennyvízből gyárt üzemanyagot a SEAT

Egy európai vízgazdálkodási szervezettel közösen szennyvízből állít elő gáznemű üzemanyagot a spanyol autógyártó.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.