F1: A csapatoknak tilos lesz szidni a motorgyártót

Szerző: Baka Gábor levél küldés 
Dátum: 2016.05.04. 16.30

A Forma-1-ben 2017-től érvényes motorszabályokban igen érdekes kikötések is szerepelnek.

A Forma-1 fejesei a múlt pénteken, épp határidőre megegyeztek a sportágban 2017-től érvényes motorszabályokról, amelyeknek fő céljai a teljesítmény-kiegyenlítés és a költségcsökkentés. Szabályba foglalták azt is, hogy a motorgyártók kötelesek erőforrással ellátni a csapatokat, egy alakulat sem maradhat motor nélkül. A Motorsport.com most ennek részleteit is közzétette. A szabályok szerint a következő évre motorszerződés nélkül álló csapat a Nemzetközi Automobil Szövetségnél (FIA) nyújthat be igényt, a szervezet pedig beosztja a legkevesebb partnerrel rendelkező gyártóhoz. Ha több motorgyártó egyenlő számú – mondjuk 2-2 – partnerrel rendelkezik, az FIA sorhúzással jelöli ki a csapat új szállítóját.

mallya

A Force India bajban lehet a többek között csődbűncselekménnyel vádolt tulajdonos, Vijay Mallya miatt

A motorgyártó egyébként több okból is visszautasíthatja a jelentkezőt: ha a csapat tulajdonosa(i), vezetői korábban gazdasági bűncselekményeket követtek el, ha korábban csődbe mentek, ha terrorizmussal hozhatók összefüggésbe, vagy ha szerepelnek valamilyen, az USA vagy az EU által kiadott szankciós listán. A gyártó szintén nem köteles motort adni rivális autógyártó által működtetett csapatnak, és más autógyártó szponzori jelenléte is kizáró ok lehet, igaz, ez a motorgyártó belátására van bízva. Az esetleges “kényszerházasságok” elviselhetőbbé tétele érdekében mind a gyártó, mind a csapat kezdeményezheti, hogy márkajelölés nélküli erőforrások kerüljenek az autóba, azonban ha a csapat névadó szponzort keresne a motorhoz – mint a Red Bull a TAG Heuerrel -, a gyártó is részesülhet az ebből származó bevételből. redbull_tagheuer Az FIA által összepárosított gyártóknak és csapatoknak a szabályok szerint tartózkodniuk kell majd bármilyen, a partner imázsának ártó nyilvános megnyilatkozástól, azaz nem szidhatják egymást, nem panaszkodhatnak, csakis zárt ajtók mögött. Egy csapatfőnök elmésen “Red Bull-záradéknak” nevezte ezt a rendelkezést. Szabályokba foglalták a motorok kifizetésének menetrendjét is, az új előírások azonban rendesen feladják majd a leckét a pénzügyi nehézségekkel küzdő kisebb alakulatoknak. A motorszállító felé a partnernek a teljes összeg – 25 százalékát a szerződés aláírásakor, – 25 százalékát a közös idényt megelőző év október 30-áig, – 30 százalékát a szezonkezdetig, – a fennmaradó 20 százalékát pedig a szezon ötödik fordulójáig kell kifizetnie.

Kommentek

Limitált szériával nyit az Alfa Stelvio

280 lóerős, kétliteres turbómotorral, automata váltóval, összkerékhajtással kínálja a Stelvio első, megvásárolható szériáját az Alfa.

Meghosszabbították a szmogriadót Budapesten

A magas szállópor-koncentráció miatt hétfő reggel 6 órától Budapest közigazgatási területén tilos azzal a gépjárművel közlekedni, amelynek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód 0; 1; 2; 3; 4, vagy amelyek forgalmi engedélye nem tartalmaz környezetvédelmi osztályt jelölő kódot.

Mi kerül ezen a ventilátoron 94 ezerbe?

Két tanulság kristályosodott ki a sztori végére. Egyrészt aki öreg prémium autót vesz, az magára vessen, másrészt nem a profi kereskedőkhöz, szervizekhez, hanem a baráti közösségekhez, márka-, típusfórumokhoz érdemes legelőször segítségért fordulni, ha alkatrész kell!

Itt tudhatod meg, hogy kitiltották-e Budapestről az autódat

Ha csak valamilyen hirtelen szél el nem fújja a fővárosra ült szmogfelhőt, akkor holnap életbe lép a szmogriadó riasztási fokozatát Budapesten. Ez a legfontosabb amit tudni kell.

Nem kap új elnöki limuzint Donald Trump

Úgy tervezték, hogy a friss fejlesztésű Cadillac a beiktatással egy időben debütál, de most mégis úgy tűnik várni kell pár hónapot az elnöki szörnyeteg érkezésére.

Tom Hanks különleges guruló ajándékot kapott

Tom Hanks budapesti tartózkodása alatt több Kispolskit és világhírűvé tett, előszeretettel fotózkodott a lengyel gyártású kisautóval. Ez a szokása most érdekes fordulathoz vezetett.

Levágom a kezed, ha még egyszer autóhoz nyúlsz

Prestige Intimidator – így nevezi a Jeep Wranglerhez készített optikai átépítő csomagját a Voltron Motors. Félelmetesnek tényleg félelmetes, de hol marad a presztízs? És a jó ízlés?

Emlékeznek még erre: Geráppááá!?

Régi, emlékezetes autós reklámok után kutatva bukkantunk erre a műre. Annak idején, ha egyszer a gondolataink közé fonta magát, már lehetetlen volt onnan kitörölni.

Hétfőn kitilthatják az öreg autókat Budapestről

Elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát Budapesten a főpolgármester; hétfő reggel 6 órától tilos olyan gépjárművel közlekedni a fővárosban, amelynek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód 0, 1, 2, 3, 4, vagy amelynek forgalmi engedélye nem tartalmaz környezetvédelmi osztályt jelölő kódot.

GT86, az elérhető élményautó

Nem maradtak el a faceliftnél kötelező újítások, de a Toyota GT86 frissítésekor a vezetési élmény fokozására koncentrált a japán vállalat. A sportkocsi továbbra is tiszta vezetési élményt nyújt.

Nem a fáradtság okozhatta a magyar buszbalesetet

Magyar sofőrök vezették azt az autóbuszt, mely neki hajtott egy felüljàró tartóoszlopànak Olaszorszàgban.

A magyar srác, aki visszaszerezte első autójat

A nap legmeghatóbb története Attiláé, aki visszavásárolta a család egykori BMW-jét.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.