F1: A csapatoknak tilos lesz szidni a motorgyártót

Szerző: Baka Gábor levél küldés 
Dátum: 2016.05.04. 04.05

A Forma-1-ben 2017-től érvényes motorszabályokban igen érdekes kikötések is szerepelnek.

A Forma-1 fejesei a múlt pénteken, épp határidőre megegyeztek a sportágban 2017-től érvényes motorszabályokról, amelyeknek fő céljai a teljesítmény-kiegyenlítés és a költségcsökkentés. Szabályba foglalták azt is, hogy a motorgyártók kötelesek erőforrással ellátni a csapatokat, egy alakulat sem maradhat motor nélkül. A Motorsport.com most ennek részleteit is közzétette. A szabályok szerint a következő évre motorszerződés nélkül álló csapat a Nemzetközi Automobil Szövetségnél (FIA) nyújthat be igényt, a szervezet pedig beosztja a legkevesebb partnerrel rendelkező gyártóhoz. Ha több motorgyártó egyenlő számú – mondjuk 2-2 – partnerrel rendelkezik, az FIA sorhúzással jelöli ki a csapat új szállítóját.

mallya

A Force India bajban lehet a többek között csődbűncselekménnyel vádolt tulajdonos, Vijay Mallya miatt

A motorgyártó egyébként több okból is visszautasíthatja a jelentkezőt: ha a csapat tulajdonosa(i), vezetői korábban gazdasági bűncselekményeket követtek el, ha korábban csődbe mentek, ha terrorizmussal hozhatók összefüggésbe, vagy ha szerepelnek valamilyen, az USA vagy az EU által kiadott szankciós listán. A gyártó szintén nem köteles motort adni rivális autógyártó által működtetett csapatnak, és más autógyártó szponzori jelenléte is kizáró ok lehet, igaz, ez a motorgyártó belátására van bízva. Az esetleges “kényszerházasságok” elviselhetőbbé tétele érdekében mind a gyártó, mind a csapat kezdeményezheti, hogy márkajelölés nélküli erőforrások kerüljenek az autóba, azonban ha a csapat névadó szponzort keresne a motorhoz – mint a Red Bull a TAG Heuerrel -, a gyártó is részesülhet az ebből származó bevételből. redbull_tagheuer Az FIA által összepárosított gyártóknak és csapatoknak a szabályok szerint tartózkodniuk kell majd bármilyen, a partner imázsának ártó nyilvános megnyilatkozástól, azaz nem szidhatják egymást, nem panaszkodhatnak, csakis zárt ajtók mögött. Egy csapatfőnök elmésen “Red Bull-záradéknak” nevezte ezt a rendelkezést. Szabályokba foglalták a motorok kifizetésének menetrendjét is, az új előírások azonban rendesen feladják majd a leckét a pénzügyi nehézségekkel küzdő kisebb alakulatoknak. A motorszállító felé a partnernek a teljes összeg – 25 százalékát a szerződés aláírásakor, – 25 százalékát a közös idényt megelőző év október 30-áig, – 30 százalékát a szezonkezdetig, – a fennmaradó 20 százalékát pedig a szezon ötödik fordulójáig kell kifizetnie.

Kommentek

Na mit szállított az első sofőr nélküli teherautó?

Ez volt a világon az első alkalom, hogy robotteherautóval szállított árut egy vállalat.

Mercedes C-osztály kabrió – Ki a király?

Nem, ez nem CLK, hanem C Cabriolet. A nyitható tetős C-osztályt rangon aluli motorral és annál előkelőbb felszereltséggel teszteltük.

Világrekord: így még senki sem érte el a 186 km/órát

Két kerékre kapni az autót kötelező eleme a kaszkadőr bemutatóknak. De így elérni 180 feletti tempót? Az már más tészta.

Agysorvasztóan gyors a Red Bull sportkocsija

Új aerodinamikai koncepcióval készül az Aston Martin és Red Bull közös sportkocsija, amely 1000 lóerős teljesítményével extrém gyorsulásra képes.

Békésen pöffentve indul be a hatalmas, ősöreg dízel

Az öreg kétütemű dízelt nem egy pillanat beindítani, de megéri végigcsinálni a procedúrát.

Máglyaként lángolt egy kamion az autópálya mellett

Máglyaként lángolt egy lengyel teherautó Németországban. Az esetnek egy magyar kamionos is szemtanúja volt.

800 lóerős Lamborghini síeléshez

Újabb különleges autó készül a síelő Jon Olsson számára. 800 lóerős Lamborghinivel járja ebben a szezonban az európai síterepeket.

Ecclestone: Hülye, aki Ron Dennist elküldi!

A Forma-1 uraként ismert Bernie Ecclestone szerint nagy hiba lenne eltávolítani Ron Dennist a McLaren éléről.

F1: Rosberg nem a bajnoki címért megy Mexikóba

Nico Rosberg tisztában van vele, hogy most vasárnap már megnyerheti a bajnoki címet, de igyekszik nem foglalkozni ezzel, Mexikóvárosban is csak a futamgyőzelemre hajt. Nincs könnyű helyzetben.

Arcot villantott a Tesla-rivális

Henrik Fisker megmutatta, milyen lesz cége új elektromos autója, amely a Tesla ellenfeleként léphet piacra.

F1: Bombasiker volt az Amerikai Nagydíj

Az Amerikai Nagydíj szervezői elégedetten dőlhetnek hátra a hétvége után, sosem adtak még el annyi jegyet, mint idén.

Télen főzheti meg igazán motorját a figyelmetlen autós

A téli felkészülés egyik leglényegesebb eleme a fagyálló folyadékok ellenőrzése, a hirtelen jött időjárás változás, fagy komoly problémákat okozhat azoknak, akik nem teszik meg a megfelelő óvintézkedéseket.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.