F1: Az utolsó pillanatban meglett a megegyezés

Olcsóbb, egységesebb, hangosabb motorok

Szerző: Baka Gábor levél küldés 
Dátum: 2016.04.29. 10.04

A Forma-1 fejeseinek határidőre sikerült megegyeznie a motorokra vonatkozó új szabályokról. Jönnek az olcsóbb, egységesebb erőforrások.

F1: Az utolsó pillanatban meglett a megegyezés

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) és a csapatok tavaly decemberben egyeztek meg arról, hogy a külső szállítótól származó alternatív erőforrás bevezetésének ejtéséért cserébe ki kell dolgozni a jelenlegi motorok olcsóbbá tételének és egyenlősítésének módját 2017-re. Hosszú-hosszú huzavona után ma, a határidő utolsó napjára sikerült tető alá hozni a szabálytervezet-csomagot. Az Autosport értesülése szerint a 2020-ig tartó időszakra kétlépcsős árcsökkentési programot fogadtak el: a jövő évben az ideihez képest 1, majd 2018-tól további 3 millió euróval csökkentik az erőforrásaik árát a gyártók. Kikötés, hogy a gyártók nem utasíthatják el a csapatokat, aki vásárolni akar, mindenképp ki kell szolgálni. Vészmegoldásként, ha valamilyen okból a fenti szabályok nem érvényesülnének, 2017-ben életbe léptethető egy 12 millió eurós “hatósági ár” is. PU106B_Hybrid_01 A motorok teljesítményének egyenlősítésére 2018-ra ejtik a zsetonrendszert, szabaddá válik a fejlesztés, ugyanakkor szűkebbre szabják a méretekre, beszerelésre, turbónyomásra stb. vonatkozó műszaki paramétereket. Az FIA kötelező egységes szenzorokkal ellenőrzi majd ezeket. A pilótánként egy idényben felhasználható erőforrás-részelemek számát is csökkentik. Megegyeztek arról is, hogy a csapatok a kipufogóra kerülő egységes hanggenerátor beszerelésével növelik majd az autók hangerejét. Ez “a lehető leghamarabb”, de legkésőbb a 2018-as idényre érkezik. Az FIA ugyanakkor garantálta, hogy 2020-ig érintetlen marad a Forma-1 irányítási struktúrája, azaz nem változik a Stratégiai Munkacsoport és a Forma-1-es Bizottság szerepe és összetétele. fia_flag_high_res_6

Kommentek

Ilyen nincs: villanyoszlopot állítottak a közútra

Sokféle akadályra felkészülünk közutakon haladva, de azért egy aszfaltból kiálló villanyoszlop nem épp hétköznapi úttorlasz.

Szerencsétlen tolvaj autót akart lopni, de kéziváltós volt

A kiszemelt autót már a benzinkúttól követte a félnótás tolvaj, de a kulcsok megkaparintása után sem tudott vele mit kezdeni a kéziváltó miatt.

Autó hajtott a landoló repülő elé

Biztosan meghűlt a vér a pilóta ereiben, amikor meglátta, hogy egy autó hajt rá a leszállópályára, amikor épp landolni készül

5 kép a nagy tárgyak szállításának mestereiről

Amikor a motyó túl nagy a csomagtartó meg túl kicsi, akkor szükség van némi kreativitásra a szállítás kivitelezésére.

Nissant akart levillogni a BMW. Nem sikerült

A Nissan Skyline GT-R faképnél hagyta a mögötte nyomulót.

F1: Vettel megrovást kapott, gyenge a Ferrari

Pocsék péntekje volt a Ferrarinak Austinban, a csapat a beállításokkal küzdött, Sebastian Vettel egy megrovást is összeszedett.

F1: A Mercedest lelassította az időjárás

Alig javított az Amerikai Nagydíj második szabadedzésén a Mercedes, Nico Rosberg az időjárást okolta.

Frankenstein terepre: East Coast Defender Project XIII

Halála után új, nagyobb szívet kapott a Land Rover Defender. Életre kelt, de még hogyan!

A nap hülyéje ez félegyházi tolvaj

Előbb megrongálta az autót majd elaludt annak utastérben a kiskunfélegyházi gyanúsított.

Az iPhone 7 is spontán kigyullad

Néhány napja egy ausztrál szörfös autóját égette ki egy iPhone 7 készülék, pedig csak a kocsiban hagyta, még a töltő sem volt bedugva. Fotókon az eset.

550 lóerő elég a sportossághoz?

Megújult erővel, versenycsomaggal hívja ki ellenfeleit a BMW M6. A hatszáz lóerős hátsókerekes fenevad az összkerekes Jaguar F-Type R kupéval és a szintén összkerekes Nissan GT-R Track Edition különkiadással néz farkasszemet.

Mire verik el egy jó autó árát orosz milliomosok?

Vodkára, nőkre, drogra és fegyverekre – nyilván. De ezen felül szemmel láthatóan létezik legalább egy olyan őrült, aki hajlandó jóval több mint 9 milliót kiadni egy kormánykerékre.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.