F1: Az utolsó pillanatban meglett a megegyezés

Olcsóbb, egységesebb, hangosabb motorok

Szerző: Baka Gábor levél küldés 
Dátum: 2016.04.29. 10.11

A Forma-1 fejeseinek határidőre sikerült megegyeznie a motorokra vonatkozó új szabályokról. Jönnek az olcsóbb, egységesebb erőforrások.

F1: Az utolsó pillanatban meglett a megegyezés

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) és a csapatok tavaly decemberben egyeztek meg arról, hogy a külső szállítótól származó alternatív erőforrás bevezetésének ejtéséért cserébe ki kell dolgozni a jelenlegi motorok olcsóbbá tételének és egyenlősítésének módját 2017-re. Hosszú-hosszú huzavona után ma, a határidő utolsó napjára sikerült tető alá hozni a szabálytervezet-csomagot. Az Autosport értesülése szerint a 2020-ig tartó időszakra kétlépcsős árcsökkentési programot fogadtak el: a jövő évben az ideihez képest 1, majd 2018-tól további 3 millió euróval csökkentik az erőforrásaik árát a gyártók. Kikötés, hogy a gyártók nem utasíthatják el a csapatokat, aki vásárolni akar, mindenképp ki kell szolgálni. Vészmegoldásként, ha valamilyen okból a fenti szabályok nem érvényesülnének, 2017-ben életbe léptethető egy 12 millió eurós “hatósági ár” is. PU106B_Hybrid_01 A motorok teljesítményének egyenlősítésére 2018-ra ejtik a zsetonrendszert, szabaddá válik a fejlesztés, ugyanakkor szűkebbre szabják a méretekre, beszerelésre, turbónyomásra stb. vonatkozó műszaki paramétereket. Az FIA kötelező egységes szenzorokkal ellenőrzi majd ezeket. A pilótánként egy idényben felhasználható erőforrás-részelemek számát is csökkentik. Megegyeztek arról is, hogy a csapatok a kipufogóra kerülő egységes hanggenerátor beszerelésével növelik majd az autók hangerejét. Ez “a lehető leghamarabb”, de legkésőbb a 2018-as idényre érkezik. Az FIA ugyanakkor garantálta, hogy 2020-ig érintetlen marad a Forma-1 irányítási struktúrája, azaz nem változik a Stratégiai Munkacsoport és a Forma-1-es Bizottság szerepe és összetétele. fia_flag_high_res_6

Kommentek

Top 10: a magyarok kedvenc használt autói

Úgy fest, hogy a közlekedési alapszükségletek kielégítésére szolgáló modellek mellett sok honfitársunk álmait valósítja meg használtautó-behozatallal. Közöljük a tíz legnagyobb darabszámban behozott használt autót.

1,3 milliárd liter benzint fogyasztottunk tavaly

Tavaly 5,5 százalékkal, csaknem 3 milliárd 358 millió literre nőtt az üzemanyag-fogyasztás a magyar piacon, ezen belül a gázolaj iránti kereslet 6,4 százalékkal, a benziné pedig 4,1 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest.

Fából faragott futóművel támasztották fel a sánta terepjárót

Aki terepjárásra adja a fejét, annak leleményesnek kell lennie. Az erdő mélyén, a vadonban nincs szerviz, csak a merész ötletek segíthetnek ha nagy a baj.

Iszonyatos luxus-pickup a Mercedestől

Miközben a Nissannal közösen fejlesztett X-osztály mezei munkaeszköznek ígérkezik, a cég más részlegei nem voltak ennyire józan gondolkodásúak.

Megvan az év első, szájtátós kamiontuningja!

Egy magyar csapat úgy alakította át egy Scania utasterét, hogy arra talán még külföldön is csorgatni fogják a nyálukat a kamionsofőrök.

Betegségnevű elektromos szupersportkocsi, de honnan?!

A Dendrobium nem valami alattomos gombás fertőzés, hanem egy futurisztikus külsejű sportkocsi, amely egyrészt elektromos, másrészt hamarosan gyártani fogják, harmadrész szingapúri.

Elsírta magát a szerelő, amikor ezt meglátta

Vajon mire gondolt emberünk, amikor fa fékbetéteket drótozott a féktárcsához? A többiről nem is beszélve.

Életükkel játszanak a marosvásárhelyi autósok

Életveszélyes játékot űzött több autós és motoros a Maros jegén.

A pillanat, amikor a “Szikla” is könnyezett

Dwayne “The Rock” Johnson olyan ajándékot adott egy háborús hősnek, amire nem számított.

80 verda alatt a Föld körül

Mindig is érdekelt, hogy milyen autókat gyártanak a világ túlsó felén, de nem volt hol utánanézned? Az internet korában ez nem kifogás, de mi most segítünk.

Iszonyatos pénz megy a hidrogénbe

Tizenhárom ipari szereplő, köztük öt autógyártó együttesen tízmilliárd euróval készül hozzájárulni a hidrogén alapú mobilitás fejlesztéséhez. Öt év alatt költik el ezt az eszméletlen összeget.

Mindenki részeg volt ebben a balesetben

Szépen fogy a szesz a bulinegyedben, de attól a KRESZ-t még be kéne tartani. Autósnak, gyalogosnak egyaránt.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.