Lassabb autókkal lesz gyorsabb a Forma-1?

Szerző: Baka Gábor levél küldés 
Dátum: 2016.03.31. 09.30

A 2017-es radikális szabályváltozások egyszerre lassítják és gyorsítják majd a Forma-1-es autókat, míg a pilóták kikészülhetnek a kanyarokban a brutális sebességtől.

Lassabb autókkal lesz gyorsabb a Forma-1?

A Forma-1-ben 2017-ben radikális szabályváltozási csomag érkezik, a szélesebb gumikon, szélesebb kasztnival, hatékonyabb aerodinamikájú elemekkel ellátott autóktól körönként 3-4 másodperces gyorsulást várnak. A Motorsport.com szerint a csapatok első 2017-es szimulációi igen érdekes eredményeket hoztak, az autók például egyszerre lesznek lassabbak és mégis gyorsabbak, a versenyzőkre pedig pokoli erők hathatnak a kanyarokban. Az egyik, nem nevesített csapat nem nevesített technikai főnöke azt állította a szaklapnak, hogy a barcelonai pályán az idei teszten mért értékeket a szimulációval összevetve a célegyenes végén az autók 10 km/órával alacsonyabb végsebességet érnek el. Ennek több oka van: a szélesebb autóknak nagyobb a légellenállása, emellett a nagyobb gumik és a fejvédő alkatrész jelentette plusztömeg, összesen kb. 20 kg hozza a lassulást.

A kb. egy másodpercnek megfelelő egyenesbeli veszteséget azonban bőségesen kompenzálja majd a nagyobb gumikból fakadó nagyobb tapadás és a jóval nagyobb leszorítóerő, ezek főleg a kanyarsebességben jelentenek majd óriási különbséget. A barcelonai 3-as kanyarban az idei autók padlógázon, 5. sebességfokozatban fordulnak 240 km/órás sebességgel, 3 g-s oldalgyorsulási erővel terhelve a versenyzőket – a 2017-es specifikációjú modellek azonban már 275 km/órával repeszthetnek ugyanott, a pilótákat pedig 5,5 g-s erő terheli. Az utóbbi a gumiknak is nagy kihívás, a nehezebb és gyorsabb autók miatt pedig akár a pályák bukótereinek átalakítása is felmerülhet, ugyanis a 2017-es modellek egészen másképp viselkedhetnek, mozoghatnak baleset esetén.

Kommentek

Iszonyatos pénz megy a hidrogénbe

Tizenhárom ipari szereplő, köztük öt autógyártó együttesen tízmilliárd euróval készül hozzájárulni a hidrogén alapú mobilitás fejlesztéséhez. Öt év alatt költik el ezt az eszméletlen összeget.

Mindenki részeg volt ebben a balesetben

Szépen fogy a szesz a bulinegyedben, de attól a KRESZ-t még be kéne tartani. Autósnak, gyalogosnak egyaránt.

70 millióért a tiéd lehet Magnum Ferrarija

A Bonhams holnap elárverezi azt a Ferrari 308 GTS-t, amellyel Tom Selleck csapatott Hawaii szigetén, mint Magnum magánnyomozó.

Ilyen motorok lesznek a Kia csúcsszedánjában

Véglegesítette a Stinger kupélimuzin motorpalettáját a Kia. Hibrid nem lesz egyelőre.

Új alvázas Suzuki jön!

A Suzuki illetékesei megerősítették, hogy a Jimny utódja is létravázra épül majd. Egyéb konkrétum nincs.

Minden, amit az új Toyota Yarisról tudni lehet

Márciusban frissítőkúrát vesz a Yaris. Kistestvérének megjelenését ölti majd magára.

Őrületes középmotoros Golf eladó, amcsi V6-ossal

Ha éppen van felesleges 1,7 milliód valami őrültségre, akkor ne keress tovább, megtaláltad. Persze a szállítás nem lesz egyszerű, és az NKH-nak is lesz egy-két szava hozzád.

Mazda MX-5 azoknak, akik nem szeretik az MX-5-öt

Biztonságérzetet adó fix C-oszloppal, a bezártság érzetét adó kemény targatetővel, komfortot adó automata váltóval is vehetnek mostantól kis Mazda roadstert azok, akik alapvetően nem is szeretik a roadstereket.

Mobillal szoktatnak le a vezetés közbeni mobilozásról

A kezdő vezetők virtuális szemüveg segítségével tanulhatják meg, hogyan reagáljanak a balesetveszélyre, és egyúttal megtapasztalhatják a helytelen viselkedés drasztikus következményeit.

Csökkent a győri Audi teljesítménye

Csökkent az Audi Hungaria Motor Kft. teljesítménye 2016-ban, 2015-höz képest 95 882 motorral és 37 231 járművel kevesebbet gyártott a cég.

Csirkebuszként élednek újjá az amerikai iskolabuszok

Guatemalában számos amerikai iskolai busz kezd új életet. Az úgynevezett csirkebuszokon azonban résen kell lenniük a turistáknak.

Rábólintottak a Forma-1 megvételére

A Forma-1 kereskedelmi jogainak felvásárlására készülő amerikai Liberty Media részvényesei kedden jóváhagyták az üzletet.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.