F1: Költekezési őrület jön?

Szerző: Baka Gábor levél küldés 
Dátum: 2016.02.08. 10.02

A Red Bull-os sztármérnök, Adrian Newey szerint a motorfejlesztési korlátozások e2017-es eltörlése után újra veszélyes költekezési verseny indul majd.

Ahogy a Vezess.hu is megírta, a Forma-1 fejesei úgy döntöttek, hogy 2017-től eltörlik az új turbómotorokkal bevezetett erőforrás-fejlesztési korlátozást, a zsetonrendszert, így a jövő évtől minden gyártó akkor, annyit és annyiért fejleszt, ahogy kedve tartja. 
A Red Bull sztármérnöke, Adrian Newey attól tart, hogy ez veszélyes költekezési verseny indít el, aminek biztosan lesznek vesztesei is, aggodalma szerint a nekik szállító Renault is közéjük tartozhat majd. 


“Nagyobb költekezés, ennyire egyszerű” – mondta, amikor a 2017-es változásról kérdezték.
“Ha megnézzük a 2012-13-as értekezleteket, akkor abban egyeztünk meg, hogy a motorfejlesztést befagyasztjuk, csak a hátrányban lévő csapatok dolgozhatnak. Nem ez történt. Szóval jön megint a költekezési őrület. A nagy gyártók szédítő összegeket költenek, így a költekezésre kevésbé hajlandók, például a Renault hátránya még nőni is fog, ahelyett, hogy csökkenne.”
Newey arra is kitért, hogy a gyári csapatok és a motorkliensek között amúgy sincs egyenlőség:
“Számomra elég furcsa, hogy a szabályok előírják, hogy a gyártónak ugyanolyan hardvert kell szállítania mindenkinek, de arra nem kötelezik őket, hogy ugyanazt a szoftvert is adják, azaz mégsem ugyanolyan a teljesítmény. De senki nem panaszkodik emiatt, ugyanis a klienscsapatoknak egyszerűen tiltja a szerződésük.”


Az idén újra gyári csapatot indító Renault motorfőnöke, Cyril Abiteboul a múlt héten azt állította, a Red Bullnak ezután is ugyanazokat a fejlesztéseket adják majd, mint amit maguk használnak. Newey elismeri, hogy a Renault mindig fair volt velük: 
“Mindig is ugyanolyan motort adtak mindenkinek, beleértve a szoftvert is. Természetesen a Red Bull és a Renault számára is opció a további folytatás, a gond persze az, hogy ha a Renault nem tudja tartani a lépést a költekezési versenyben, akkor sem ők, sem mi nem leszünk versenyképesek.”

Kommentek

A Toyota Hilux még mindig könnyen borul

A Mercedes A-osztály fiaskója óta mindenki tudja mi az a jávorszarvas teszt, és hogy miért nem üdvös borulni egy ilyen manővernél. A Toyota Hilux új generációja nem vette túl jól az akadályt.

Ettől a villásdugóval tákolt villanyablaktól letettük a hajunkat

Kész, erre nincsenek szavak. Ilyen a tökéletes természetbarát javítás, azt felhasználva ami éppen akad, azt ami másnak kacat,

Túlkormányzott BMW típusú gépjármű úton tartása

Autópályára történő felhajtás egy 800 lóerős BMW-vel kivitelezve.

25 éve porosodó ritka Ladára leltek egy ukrán garázsban

Érdekes, hogy mindig akad pár ember, aki a gyári állapotú autóját inkább elrakja, mint a befőttet. Hátha egyszer sokat fog érni. Így tett ennek a most fellelt Ladának a tulajdonosa is.

A nép SUV-ra vágyott, a Peugeot SUV-t gyártott

A Peugeot 3008 tulajdonképpen csak nevét örökölte elődjétől, a generációváltás egy teljesen friss típust hozott, amihez nagy reményeket fűz a francia gyártó.

Nagyobb lett, tisztább lett a MINI terepjárója

Húsz centiméterrel hosszabb elődjénél, így gyakorlatilag más kategóriában játszik a MINI Countryman, a divatmárka szabadidőjárműve. Konnektoros hibrid is készült belőle.

Több száz embert küld el a győri Audi

De csak Pozsonyba. December elejétől 550, jelenleg az Audi Hungariánál dolgozó munkatárs a Volkswagen szlovákiai járműgyárában dolgozik.

Már a Mininek is van hibridje, nem is akármilyen!

A BMW-nél már A BMW-nél már alkalmazott konnektoros hibrid hajtáslánccal teszi magát kelendőbbé a Mini Countryman új szériája. Csak a nevét meg tudjuk jegyezni!

Új magyar autóbusz Győrből

Elkészült a Kravtex-Kühne cégcsoport új fejlesztésű, 10 méter hosszú busza, a Credo Econell kompakt változata

Hyundai H350 – Új mérce a könnyű haszonjárművek világában

Megérkezett a rég várt Hyundai H350, mely a könnyű haszonjárművek szegmensében új mércét állít. Markáns külső formavilágával a Hyundai modellektől megszokott praktikumot és kifinomult stílust nyújtja. A szállítás legjobb módja üzleti vagy szabadidős céllal egyaránt. Bármit kell szállítania, bárhová kell vinnie, számíthat a H350-re!

Massa: Valamiből fizetni kell a rezsit!

Felipe Massa azt mondja, jó úton halad a 2017-es munkakeresése. Leginkább a DTM vonzaná.

Szennyvízből gyárt üzemanyagot a SEAT

Egy európai vízgazdálkodási szervezettel közösen szennyvízből állít elő gáznemű üzemanyagot a spanyol autógyártó.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.