F1: Kritikus lesz a január

Szerző: Baka Gábor levél küldés 
Dátum: 2016.01.05. 11.30

A Red Bull csapatfőnöke szerint az ünnepi nyugalom után “kritikus” időszak vár januárra, amikor az új motorokról, a Forma-1 jövőjéről döntenek.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) decemberben elnapolta az olcsóbb, egyszerűbb független gyártótól származó Forma-1-es erőforrások bevezetését, azonban felszólította az F1-es gyártókat, hogy január 15-éig álljanak elő olyan tervezettel, ami olcsóbbá, pénzügyileg fenntarthatóvá teszi a sportágat.


Az FIA emellett a szervezet elnökét, Jean Todtot és a Forma-1 gazdasági ügyeit irányító Bernie Ecclestone-t is felkérte, hogy közösen dolgozzanak ki egy tervezetet a jövőről, nekik január végén kell előterjeszteniük az elképzeléseiket.
A jelenlegi F1-es motorgyártók persze szeretnék, ha a kezükben maradna az irányítás, érveik szerint ők öltek euró-százmilliókat a motorok fejlesztésébe, a kis- és középcsapatok, valamint a gyári partnert nélkülöző Red Bull viszont Ecclestone-éktól várja a megoldást. 
A Red Bull csapatfőnöke szerint “kritikus” időszak jön januárban.
“A költségek nyilvánvalóan veszélyesen magasak, és ahogy láttuk a motorhoz jutás is kulcskérdés” – utalt arra, hogy a Mercedes és a Ferrari is visszautasította őket, ezért kénytelenek 2016-nak nekifutni a már jóval drágábban megkapott, TAG Heuerre átcímkézett Renault-erőforrással.
Horner szerint az Ecclestone által szorgalmazott alternatív motor megoldást jelentett volna, de mivel azt leszavazták, kíváncsian várja, milyen tervvel állnak elő a gyártók, arra, hogy olcsóbb, egyszerűbb erőforrások váljanak elérhetővé, ami esetleg további autógyártókat is a Forma-1-be vonz.


“Kompromisszumként a gyártóknak január 15-éig kell leadni a terveiket a Forma-1-es Bizottságnak. Szerintünk minden attól függ, mivel állnak elő, ezen múlik majd az is, hogy az FIA védelmi mechanizmusként újra előveszi-e az alternatív motort vagy sem. Szóval január 15-éig nagyon sűrű, kritikus időszak jön.”
A motorgyártók szerint a kívánt új motorformulával legkorábban 2018-ra készülhetnek el, de Ecclestone, és vele együtt Horner is úgy véli, hogy a kasztnit érintő, 2017-es nagy szabályváltozási csomaggal egyszerre kellene bevezetni az új erőforrásokat.
A Red Bull főnök elismerte, hogy a 2016-os idény számukra mindenképp átmeneti év lesz a TAG Heuer-motorokkal, azonban a tulajdonos, Dietrich Mateschitz inkább előbb, mint utóbb elvárja, hogy a csapat a “régi fényében” ragyogjon.


“Komoly feladat lesz ezt elérni. A motorok által dominált F1-ben nagyon nehéz helyzet, ha egy csapatnak nincs versenyképes erőforrása, 2016 tehát csak átmeneti év lesz számunkra. Bízzunk benne, hogy a Jean Todt és Bernie Ecclestone által szorgalmazott változtatások megvalósulnak, hiszen ez csakis jól jöhet a független csapatoknak, nem csak a Red Bullnak, hanem a mezőny összes privát csapatának.”

Kommentek

Sebességkorlátozás jöhet a szmog miatt

Ha nem javul a levegő minősége Budapesten, akár sebességkorlátozást is bevezethetnek.

Fejét vették egy Ladának a somogyi tolvajok

A Patalom külterületén lebukott fatolvajok hatósági jelzés nélküli Ladájától kicsordul a könny az ember szeméből, írja a sonline.hu, és nagyon igazuk van.

Egyre több városban van szmogriadó, itt a következő

Debrecenben a szálló por légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke két egymást követő napon, mind a három mérőállomáson túllépte a riasztási küszöbértéket, ezért a város polgármestere hétfő délután elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát.

Még idén jön a BMW új roadstere

Szépen alakul a Toyota Supra ikertestvéreként fejlesztett új Z4-es, már közúti tesztjeiket járják a prototípusok.

Koros buszokkal szállítanák az utasokat Szeged környékén

Akár 16 éves buszokat is bérelne a DAKK alvállalkozója, mely főleg Szeged környékén tevékenykedik.

Télen igazán jó a habos kefélés

Télen is fontos az autómosás, sőt talán még fontosabb, mint a nyári hónapokban. De vajon milyen eredményt érhetünk el az egyszerű önkiszolgáló autómosóban szorgoskodva? Sima gőzborotva a habkefe ellen!

Ki nem találnád, mivel jár mától Schwarzenegger

Egy osztrák autóipari vállalkozás megépítette azt az autót, ami egyszerre felel meg a bennünk élő ösztönlénynek, és környezettudatos öko-egónknak. Arnold kapott is belőle egy példányt.

F1: Rosberg ijesztő hobbit választott

A Forma-1-ből tavaly év végén világbajnokként visszavonult Nico Rosberg örül, hogy végre szabadon síelhet. Nem tanult Michael Schumacher esetéből?

Már szupersportkocsikat is érint a légzsákbotrány

Ferrarikat és McLareneket is találunk a hibás Takata légzsákok miatt indított visszahívás-sorozat legújabb ütemében.

F1: Körmenetekkel riogat a Pirelli

A Pirelli motorsportfőnöke nem biztos abban, hogy az új szabályok feldobják majd a Forma-1-es versenyzést.

Mindig is imádtad a 007-est? Akkor ez tetszeni fog.

Ez a patent kis infografika összeszedte James Bond kedvenc autóit, és néhány tudnivalót róluk.

Ezek a legjobb használt dízelek

A brit Diesel Car magazin kielemezte a piacot, és összeállította kedvenc használt autóinak listáját. Szerintük ma ezeket érdemes megvenni Európában másodkézből.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.