F1: Kritikus lesz a január

Szerző: Baka Gábor levél küldés 
Dátum: 2016.01.05. 11.01

A Red Bull csapatfőnöke szerint az ünnepi nyugalom után “kritikus” időszak vár januárra, amikor az új motorokról, a Forma-1 jövőjéről döntenek.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) decemberben elnapolta az olcsóbb, egyszerűbb független gyártótól származó Forma-1-es erőforrások bevezetését, azonban felszólította az F1-es gyártókat, hogy január 15-éig álljanak elő olyan tervezettel, ami olcsóbbá, pénzügyileg fenntarthatóvá teszi a sportágat.


Az FIA emellett a szervezet elnökét, Jean Todtot és a Forma-1 gazdasági ügyeit irányító Bernie Ecclestone-t is felkérte, hogy közösen dolgozzanak ki egy tervezetet a jövőről, nekik január végén kell előterjeszteniük az elképzeléseiket.
A jelenlegi F1-es motorgyártók persze szeretnék, ha a kezükben maradna az irányítás, érveik szerint ők öltek euró-százmilliókat a motorok fejlesztésébe, a kis- és középcsapatok, valamint a gyári partnert nélkülöző Red Bull viszont Ecclestone-éktól várja a megoldást. 
A Red Bull csapatfőnöke szerint “kritikus” időszak jön januárban.
“A költségek nyilvánvalóan veszélyesen magasak, és ahogy láttuk a motorhoz jutás is kulcskérdés” – utalt arra, hogy a Mercedes és a Ferrari is visszautasította őket, ezért kénytelenek 2016-nak nekifutni a már jóval drágábban megkapott, TAG Heuerre átcímkézett Renault-erőforrással.
Horner szerint az Ecclestone által szorgalmazott alternatív motor megoldást jelentett volna, de mivel azt leszavazták, kíváncsian várja, milyen tervvel állnak elő a gyártók, arra, hogy olcsóbb, egyszerűbb erőforrások váljanak elérhetővé, ami esetleg további autógyártókat is a Forma-1-be vonz.


“Kompromisszumként a gyártóknak január 15-éig kell leadni a terveiket a Forma-1-es Bizottságnak. Szerintünk minden attól függ, mivel állnak elő, ezen múlik majd az is, hogy az FIA védelmi mechanizmusként újra előveszi-e az alternatív motort vagy sem. Szóval január 15-éig nagyon sűrű, kritikus időszak jön.”
A motorgyártók szerint a kívánt új motorformulával legkorábban 2018-ra készülhetnek el, de Ecclestone, és vele együtt Horner is úgy véli, hogy a kasztnit érintő, 2017-es nagy szabályváltozási csomaggal egyszerre kellene bevezetni az új erőforrásokat.
A Red Bull főnök elismerte, hogy a 2016-os idény számukra mindenképp átmeneti év lesz a TAG Heuer-motorokkal, azonban a tulajdonos, Dietrich Mateschitz inkább előbb, mint utóbb elvárja, hogy a csapat a “régi fényében” ragyogjon.


“Komoly feladat lesz ezt elérni. A motorok által dominált F1-ben nagyon nehéz helyzet, ha egy csapatnak nincs versenyképes erőforrása, 2016 tehát csak átmeneti év lesz számunkra. Bízzunk benne, hogy a Jean Todt és Bernie Ecclestone által szorgalmazott változtatások megvalósulnak, hiszen ez csakis jól jöhet a független csapatoknak, nem csak a Red Bullnak, hanem a mezőny összes privát csapatának.”

Kommentek

A Toyota Hilux még mindig könnyen borul

A Mercedes A-osztály fiaskója óta mindenki tudja mi az a jávorszarvas teszt, és hogy miért nem üdvös borulni egy ilyen manővernél. A Toyota Hilux új generációja nem vette túl jól az akadályt.

Ettől a villásdugóval tákolt villanyablaktól letettük a hajunkat

Kész, erre nincsenek szavak. Ilyen a tökéletes természetbarát javítás, azt felhasználva ami éppen akad, azt ami másnak kacat,

Túlkormányzott BMW típusú gépjármű úton tartása

Autópályára történő felhajtás egy 800 lóerős BMW-vel kivitelezve.

25 éve porosodó ritka Ladára leltek egy ukrán garázsban

Érdekes, hogy mindig akad pár ember, aki a gyári állapotú autóját inkább elrakja, mint a befőttet. Hátha egyszer sokat fog érni. Így tett ennek a most fellelt Ladának a tulajdonosa is.

A nép SUV-ra vágyott, a Peugeot SUV-t gyártott

A Peugeot 3008 tulajdonképpen csak nevét örökölte elődjétől, a generációváltás egy teljesen friss típust hozott, amihez nagy reményeket fűz a francia gyártó.

Nagyobb lett, tisztább lett a MINI terepjárója

Húsz centiméterrel hosszabb elődjénél, így gyakorlatilag más kategóriában játszik a MINI Countryman, a divatmárka szabadidőjárműve. Konnektoros hibrid is készült belőle.

Több száz embert küld el a győri Audi

De csak Pozsonyba. December elejétől 550, jelenleg az Audi Hungariánál dolgozó munkatárs a Volkswagen szlovákiai járműgyárában dolgozik.

Már a Mininek is van hibridje, nem is akármilyen!

A BMW-nél már A BMW-nél már alkalmazott konnektoros hibrid hajtáslánccal teszi magát kelendőbbé a Mini Countryman új szériája. Csak a nevét meg tudjuk jegyezni!

Új magyar autóbusz Győrből

Elkészült a Kravtex-Kühne cégcsoport új fejlesztésű, 10 méter hosszú busza, a Credo Econell kompakt változata

Hyundai H350 – Új mérce a könnyű haszonjárművek világában

Megérkezett a rég várt Hyundai H350, mely a könnyű haszonjárművek szegmensében új mércét állít. Markáns külső formavilágával a Hyundai modellektől megszokott praktikumot és kifinomult stílust nyújtja. A szállítás legjobb módja üzleti vagy szabadidős céllal egyaránt. Bármit kell szállítania, bárhová kell vinnie, számíthat a H350-re!

Massa: Valamiből fizetni kell a rezsit!

Felipe Massa azt mondja, jó úton halad a 2017-es munkakeresése. Leginkább a DTM vonzaná.

Szennyvízből gyárt üzemanyagot a SEAT

Egy európai vízgazdálkodási szervezettel közösen szennyvízből állít elő gáznemű üzemanyagot a spanyol autógyártó.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.