F1: Évi három motorra korlátozhatják a csapatokat

Szerző: Szántó Péter levél küldés 
Dátum: 2015.12.18. 03.12

Radikális javaslatokat dolgoztak ki a gyártók a Forma-1-es költségek csökkentésére. 2017 előtt akkor sem lépnek életbe, ha elfogadják őket.

A Forma-1-ben jelenleg érdekelt gyártók mindent megtesznek annak érdekében, hogy Bernie Ecclestone és az FIA ne vezessen be alternatív motorformulát. Saját maguk dolgoztak ki egy új költségcsökkentési javaslatot, amelyet január elején mutatnak be hivatalosan az FIA-nek, ezt követően szavaznak is róla.

A Nemzetközi Automobil Szövetségnek ezután azt kell majd mérlegelnie, hogy a javaslatok alkalmasak-e az F1-es kiadások jelentős csökkentésére. Noha a gyártók közötti egyeztetések még kezdeti szinten tartanak, három fő területen már körvonalazódik valami.

Az első, hogy versenyzőként háromra csökkentenék az egy szezonban felhasználható motorok számát. Ez rövid távon okozna ugyan fejfájást, de később komoly segítség lehet.

Befagyasztanák néhány olyan elem fejlesztését is, amelyekkel a lehetőségeik határához értek a gyártók, és komolyabb ráfordítás esetén sem várható érzékelhető előrelépés tőlük.

Mindezeken túl a gyártók lehetségesnek tartják, hogy egyes alkatrészeket – köztük akár az MGU-H-t és az MGU-K-t – egységes beszállítóktól szerezzenek be. Felmerült, hogy az MGU-H-t teljesen kivennék a csomagból, ez ellen azonban a Honda tiltakozott. A japánok azzal érveltek, hogy kifejezetten a hibrid technológia tanulmányozása miatt döntöttek az F1-es beszállásról, ennek pedig fontos eleme az MGU-H.

Amennyiben a javaslatokat el is fogadják, 2017 előtt nem vezetik be őket.

Kommentek

Láttad már az új Star Wars videót?

A Zsivány egyes világba repít minket a Nissan, a film egyik főszponzora. Pofás kis videót raktak össze.

Aki Fordot vezet, zöldhullámot kap

A Ford autóiban jelenleg is folyik annak a berendezésnek a tesztje, amellyel kihasználhatók a zöldhullámok.

Erre a furgonra nem mondanál nemet

Ha szereted a hátadon vinni a munkát és közben környezetvédő is vagy, akkor megtaláltuk számodra az ideális furgont!

Vonat előtt ekkora mentést még nem láttál

Mit csinált ez a jóember bringával a síneken? Óriási szerencséje volt.

Ezek most a legnépszerűbb importautók itthon

Töretlen az import használt autók népszerűsége: az idei évben szeptemberig 107 092 külföldi autót helyeztek forgalomba hazánkban, 18 százalékkal többet, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

Elárulták a sokszoros bajnok titkait

Önmagában nem lehet bajnok egy ralipilóta, a hétszeres magyar bajnok ifj. Tóth János navigátora, Szőke Tamás mesélt az itinerkészítésről. Érdekességek kanyarokról, fokozatokról, gumikról.

Nem igaz, miféle gumikkal járnak a magyarok

A Pest megyei Göd határában tartott akciót a rendőrség, amelynek során a 2-es főút mentén három óra leforgása alatt több mint félszáz járművet állítottak meg.

11 fotó a házi tuningok mocsarából

Vigyázz, koszos leszel, készíts be szappant és törölközőt.

F1: Rosberg tojik Ecclestone beszólására

Nico Rosberg sem Bernie Ecclestone beszólásával, sem a világbajnoki címmel nem akar foglalkozni, most is csak a vasárnapi verseny megnyerésére koncentrál.

Divatbolond porkergető Franciaországból

A Citroën keblein nevelkedett DS új különkiadással rajtol. A DS 4 Crossback Terre Rouge Limited Edition többet tud, mint első ránézésre gondolnánk.

Jókat röhögve előztek járdán a bukaresti dugóban

Úgy tűnik, járdán dugót kerülni már nemzetközi jelenség. Most a szomszédban esett meg, a soha véget nem érő bukaresti dugót a járdára hajtva kerülték a magukra büszke autósok.

Új hétszemélyes terepjárót mutatott be a Volkswagen

Amerikában, Amerikának készül az Atlas, a Volkswagen 5 méter fölötti szabadidőjárműve. Később exportálják is, de nem hozzánk.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.