“Őrültség lett volna” a kétmotoros Forma-1

Szerző: Baka Gábor levél küldés 
Dátum: 2015.11.25. 11.40

A Mercedes-csapat elnöke szerint tönkretette volna a Forma-1-et, ha 2017-től kétféle motorszabványt vezetnek be. Keresik a kompromisszumot.

Ahogy már a Vezess.hu is megírta, a Stratégiai Munkacsoport, majd a Forma-1-es Bizottság tegnapi, párizsi szavazásai után ejtették az alternatív erőforrások 2017-es bevezetését.
A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) azóta megjelent közleményében megerősítette a hírt: “A Forma-1-es bizottság úgy szavazott, hogy egyelőre nem viszi tovább a kérdést, azonban a jövőben újra mérlegelheti, miután a motorgyártók előterjesztik a saját elképzeléseiket a Stratégiai Munkacsoportban.”


És hogy miről is kellene megegyezni ahhoz, hogy ne kerüljön elő újra az alternatív motorok bevezetése? Az FIA jövő január 15-éig várja a kompromisszumos javaslatokat arra, hogy 2017-18-tól 1) minden csapat számára garantált legyen a hozzáférés az erőforrásokhoz, 2) csökkentsék a kliensek által fizetendő összegeket, 3) műszakilag egyszerűsítsék az erőforrásokat és 4) javítsák a motorhangot. Az előzőek mellett a jövőben minden motorgyártó köteles lesz egy később meghatározandó számú kliensnek szállítani.
A német Auto Motor und Sport szerint a mostani megegyezés egyik kulcsfigurája a Mercedes-csapat elnökeként dolgozó Niki Lauda volt. Az osztrák így nyilatkozott a lapnak:
“A sportág szempontjából jó ez a kompromisszum, ez a helyes irány. A két különböző motorszabványt használó bajnokság őrültség lett volna, tönkretette volna a Forma-1-et” – mondta Lauda, hozzátéve, hogy a motorgyártók már ezen a hétvégén, Abu-Dzabiban megkezdik a lehetséges megoldások megvitatását.

Kommentek

Felrobbanhat idén a magyar használtautó-piac

A használt autók éve lesz az idei: míg 2016-ban a magyarok 8 százaléka vásárolt autót, addig idén a lakosság 14 százaléka tervezi ezt.

Új motort kap a Toyota kisautója

A jelenlegi 1,3 literes benzinmotort új fejlesztésű másfél literes váltja a következő generációs Toyota Yaris orrában. Számottevően takarékosabbnak ígérik.

Crossoverként tér vissza a Mitsubishi sportkupéja

Állítólag Mitsubishi Eclipse néven kerül piacra a japán márka új városi crossovere. Merész lesz, és talán hibrid is.

Félretájékoztatták az autósokat, nincs 150 ezres bírság

Hétfő reggel óta él Budapesten a szmogriadó riasztási fokozata, ami rengeteg autóst érint. A hivatalos híradásokban megjelent 150 000 forintos maximális bírság elrettentő, ezért utánajártunk a büntetési tételeknek.

Sztrájkbizottság alakult a győri Audinál

Sztrájkbizottságot alakított az Audi Hungaria Független Szakszervezet (AHFSZ), miután bizalmi értekezletén elutasította az Audi Hungaria Zrt. új ajánlatát.

Olasz buszbaleset: eddig nem találtak műszaki hibát

Az olasz rendőrség eddig semmilyen tárgyi bizonyítékot nem talált arra, hogy meghibásodott volna a Veronánál múlt héten súlyos balesetet szenvedett magyar autóbusz – közölte Girolamo Lacquaniti, a veronai közúti rendőrség parancsnoka.

Csökkent a forgalom, de alig javult a levegőminőség

Jelentősen csökkent az autóforgalom, de csak kis mértékben javult hétfőn a levegő minősége a fővárosban, a riasztási fokozat fenntartása ezért továbbra is indokolt.

Használt autó: gyógyítás 6000 forintból

Összesen 6000 forintba került, hogy használt autónk tisztesen működő motorja hirtelen megtáltosodjon. A megoldást sokan ismerhetik, a többiek fontolják meg a mi esetünket.

Bravúrosan tért vissza a Toyota a WRC-be

Másfél évtized kihagyás után őrjítő eredménnyel tért vissza a Toyota a rali-világbajnokságba. Majd később elválik, a mázli vagy a felkészültség dominált.

Sebességkorlátozás jöhet a szmog miatt

Ha nem javul a levegő minősége Budapesten, akár sebességkorlátozást is bevezethetnek.

Fejét vették egy Ladának a somogyi tolvajok

A Patalom külterületén lebukott fatolvajok hatósági jelzés nélküli Ladájától kicsordul a könny az ember szeméből, írja a sonline.hu, és nagyon igazuk van.

Egyre több városban van szmogriadó, itt a következő

Debrecenben a szálló por légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke két egymást követő napon, mind a három mérőállomáson túllépte a riasztási küszöbértéket, ezért a város polgármestere hétfő délután elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.