Gusztustalan dolgot művelnek az F1-gyel

Szerző: Szántó Péter levél küldés 
Dátum: 2015.11.10. 15.30

Sergio Marchionne, a Ferrari elnöke kiakadt Bernie Ecclestone és Jean Todt FIA-elnök reformtervén. Nem tűri az üzleti ügyekbe való beleszólást.

Az FIA szerette volna elérni, hogy a gyártók legfeljebb 12 millió eurót számlázzanak a motorokért, ezt azonban a Ferrari – élve az F1-es “alkotmányban” biztosított jogával – megvétózta. Jean Todt FIA-elnöktől kaptak a vétó miatt hideget-meleget az olaszok, aztán Todt bejelentette, hogy 6-7 millió eurós alternatív motort vezetne be a szövetség az F1-ben. Kivéve persze, ha a gyártók elfogadják a költségplafont.

Sergio Marchionne Ferrari-elnök szerint az FIA szerepet tévesztett, a szövetség nem diktálhat üzleti feltételeket másoknak. “A Ferrari álláspontja teljesen világos ebben az ügyben, míg Jean Todt víziója teljesen obszcén” – mondta Marchionne.

“Az, hogy az FIA odamegy a gyártókhoz, feltételeket kezd diktálni, és megpróbálja befolyásolni az üzletpolitikát, szerintem felháborító elképzelés, amely ráadásul minden logikát nélkülöz.”

Marchionne szerint a Ferrarinak nincs semmiféle morális kötelezettsége, nem kell olcsóbban motort adnia a kisebb csapatpknak. “Úgy gondolom, hogy Jean Todt lázasan megoldást keres, de ez nem lehet összefüggésben a Ferrari saját erőforrásának fejlesztésével. Ezt Ecclestone-nal és a többiekkel kell megoldani.”

“Ez az egész nem a Ferrari gondja, az a kijelentés pedig, hogy bármilyen morális kötelezettségünk lenne, tűréshatárhoz közeli. A kívülállóknak fogalmuk sincs a fejlesztési költségekről, az ár, amiről szó van, még a gyújtógyertyákra sem lenne elég.”

Kommentek

Így indul egy Ikarus kemény 20 év állás után

Egy villanásnyi jelenet a polgári csirketelep életéből, ahol régi magyar csodák születnek újjá.

Veszélyes játék az egynapos autópálya-matrica

Nem ért egyet a személygépkocsik és motorkerékpárok esetében a napi autópálya-matrica bevezetésével a Magyar Autóklub, mert azt a jelenleginél lényegesen drágább kilométer-arányos autópályadíj előszobájának tartja.

Ezért jobb a busz, mint az autó

Hétfő óta több nagyvárosban, köztük Budapesten is szmogriadó van érvényben. Ezzel kapcsolatban megint felerősödtek a busz kontra autó viták.

Azért ezen a szmogriadón még volna mit finomítani

Eltelt az első idei szmogriadós nap. Nem csalódtunk benne, ugyanolyan átgondolatlan, zűrzavaros és a legkevésbé sem felhasználóbarát, mint úgy általában a teljes hazai közlekedésszabályozás.

F1: 1000 lóerőig jut a Honda?

A Honda 2017-re teljesen újratervezte Forma-1-es erőforrását, de az idei elvárások tekintetében nagyon óvatosak.

Sose volt még egyszerűbb a parkolás és matricavásárlás

Bár fizetni mindig nyűg, azért jó, ha villámgyorsan, zökkenőmentesen zajlik le a tranzakció. Ma már rengeteg lehetőség van arra, hogy sorban állás nélkül könnyítsünk a pénztárcánkon.

Felrobbanhat idén a magyar használtautó-piac

A használt autók éve lesz az idei: míg 2016-ban a magyarok 8 százaléka vásárolt autót, addig idén a lakosság 14 százaléka tervezi ezt.

Tavaly megállt a Forma-1 hanyatlása

2016-ban hétéves trend szakadt meg, a Forma-1 televíziós nézettsége a tavalyi évben nem csökkent tovább.

Új motort kap a Toyota kisautója

A jelenlegi 1,3 literes benzinmotort új fejlesztésű másfél literes váltja a következő generációs Toyota Yaris orrában. Számottevően takarékosabbnak ígérik.

Crossoverként tér vissza a Mitsubishi sportkupéja

Állítólag Mitsubishi Eclipse néven kerül piacra a japán márka új városi crossovere. Merész lesz, és talán hibrid is.

Forma-1-es fejes lett Ross Brawn

A Forma-1 új tulajdonosa, a Liberty Media Ross Brawnt tette meg az F1 sportért felelős ügyvezető igazgatójának.

Félretájékoztatták az autósokat, nincs 150 ezres bírság

Hétfő reggel óta él Budapesten a szmogriadó riasztási fokozata, ami rengeteg autóst érint. A hivatalos híradásokban megjelent 150 000 forintos maximális bírság elrettentő, ezért utánajártunk a büntetési tételeknek.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.