F1: Tízmilliárdos veszteség a McLarennél

Szerző: Szántó Péter levél küldés 
Dátum: 2015.11.09. 15.30

Gyenge szereplés, egy végkielégítés és lemorzsolódó szponzorok – pocsék üzleti évet zárt 2014-ben a McLaren. Az idén újra nyereség jön?

A McLaren története egyik legpocsékabb szezonját teljesíti az idén, de még nem tudni, hogy ennek üzletileg milyen hatása lesz a cég helyzetére. Az biztos ugyanakkor, hogy 2014-ben nagy bukta volt a McLarennél, a december 31-én zárult üzleti évben az adózás előtti veszteség 22,6 millió font volt, ami kis híján tízmilliárd forintnak felel meg.

2013-ban még majdnem hatmilliárdos pluszban volt a McLaren, amelynek tavalyi veszteségéhez az is hozzájárult, hogy kifizette a végkielégítést kirúgott csapatfőnökének, Martin Whitmarshnak. “Kompenzáció egy igazgató állásának elveszítése miatt” jelölés alatt 10 millió fontos (4,4 milliárd forintos) mínusz került a McLaren könyvelésébe, ez csakis Whitmarshra utalhat.

Az ügyvezető Jonathan Neale szerint a veszteséghez hozzájárult, hogy csökkent a csapat pénzdíjakból és szponzoroktól származó bevétele, pedig 2014-ben még az ötödik helyen zárt a McLaren a konstruktőrök között. Az idén már csak a sereghajtó Manort előzi meg.

A jelenlegi nem túl rózsás helyzet és a csapathoz érkezett Fernando Alonso csúcsfizetése ellenére Ron Dennis meglepően optimista, a nagyvezér szerint a McLaren Technology Group 2015-ben ismét nyereséges lehet. Tény, hogy az idei költségvetésből már kimarad az a kompenzáció, amelyet a McLaren a Mercedes-tulajdonos Daimlernek fizetett a Honda-motorokra való átállásért.

Kommentek

Ismét csökken az üzemanyagár

A Mol szerdán is csökkenti az üzemanyag árát.

Versenyműszerfal a Fordtól

Minimalista, motorsport ihletésű műszeregység tájékoztatja a Ford GT szerencsés tulajdonosait a pillanatnyi állapotokról.

Trump megfenyegette a német autógyártókat

A nagy német autógyárak részvényei egy-másfél százalékkal gyengültek a hétfői tőzsdei kereskedés kezdetén, miután a rövidesen hivatalba lépő, megválasztott amerikai elnök 35 százalékos importvám kivetéséről tett említést egy hétvégi lapinterjúban.

Ezek az év legjobb új autói

A brit autós sajtó egyik meghatározó oszlopa, a What Car? minden évben megválasztja a legjobb újdonságokat. Így tettek idén is.

Bosszút állt, de ő szívta meg és a jogsija is ugrott

Picit ideges lett a MINI-s, mert a kamion besorolt elé. Húzott egy merészet, aztán nem ő nevetett a végén.

Hótakarítás, ahogy még sosem láttad

Gyors, hatékony és nem karcolja össze a fényezést. Persze ehhez az kell, hogy 30 ezer wattnyi hangtechnika pihenjen az autóban.

Filmbe illő balesetet szenvedett egy Škoda

Nekünk a Végső állomás ugrott be elsőre, annyi a különbség, hogy itt senki nem halt meg. Kész csoda!

A magyarok kételkednek az önvezető autókban

A magyarok nagy része reálisan látja a közlekedésben várható technológiai fejlődést – derül ki a K&H biztos jövő indexéből.

F1: A Williams elengedi Bottast

A Williams csapatvezetője félhivatalosan bejelentette, hogy Valtteri Bottas lesz Nico Rosberg utódja a Mercedesnél. Napok kérdése, hogy végleg lezáruljon a kérdés.

Vízen jár a legerősebb Lexus

Két darab Lexus V8-as motor hajtja a japán luxusmárka legújabb tanulmányát, amely ha megvalósulna, a márka legdrágább terméke lehetne.

Versenyautó épült a Teslából, iszonyat, mire képes

Egymárkás versenyszéria indul, az alapot a világ legjobb gyorsulású személygépkocsija adja. El tudod képzelni, mit tud? Nem, nem tudod.

Autók, amiket nem érdemes ellopni

Az ezüst színű német autókon túl is van élet. Az igazi egyéniségek ezek közül választanak autót

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.