F1: Tripla kipufogóval durroghatnak az új autók

Szerző: Szántó Péter levél küldés 
Dátum: 2015.10.14. 14.30

A Nemzetközi Automobil Szövetség 2016-ra szeretné felhangosítani az autókat. Akár három kipufogócső is lehet majd az autókon.

A hibrid formula egyik legnagyobb baja, hogy nem elég hangosak az autók, ezt a hibát már a 2016-os szezonban szeretnék kijavítani. A jelenlegi autók hangja már csak azért is vérszegény, mert a kipufogók kialakítása a lehető legegyszerűbb, egy “kijáratuk” van.
Egy korábbi elképzelés szerint úgy hangosították volna fel a motorokat, hogy kötelezően előírták volna két kipufogó használatát, az egyik a turbinához, a másik a megkerülőszelephez (wastegate) lett volna “bekötve”.
Az FIA most közzétette a részletes specifikációt, ebből azonban az derül ki, hogy a csapatok – ha akarják – akár dupla kipufogót is használhatnak a megkerülőszelepnél. Ez az eszköz egyébként a turbónyomás szabályozására szolgál: egy bizonyos érték fölött a wastegate szelepe kinyit, így a kipufogógáz a turbót megkerülve, annak további pörgetése nélkül távozik a motorból.
Az FIA egyetlen megkötése, hogy egyetlen kivezetőcső sem lehet egy másikba beleépítve, vagyis akár három különálló is lehet majd az autókon. Meghatározták a kijáratok pontos helyét is, nehogy újabb befújt diffúzoros botrány kerekedjen.
Szakértők szerint ugyanakkor a szabályozással az FIA máris megágyazott egy újabb trükközésnek: sokan gondolják úgy, hogy három kipufogó használata esetén a csapatok úgy irányítják majd a forró gázokat, hogy azt aerodinamikai előnyszerzésre használják fel.

Kommentek

Ismét csökken az üzemanyagár

A Mol szerdán is csökkenti az üzemanyag árát.

Versenyműszerfal a Fordtól

Minimalista, motorsport ihletésű műszeregység tájékoztatja a Ford GT szerencsés tulajdonosait a pillanatnyi állapotokról.

Trump megfenyegette a német autógyártókat

A nagy német autógyárak részvényei egy-másfél százalékkal gyengültek a hétfői tőzsdei kereskedés kezdetén, miután a rövidesen hivatalba lépő, megválasztott amerikai elnök 35 százalékos importvám kivetéséről tett említést egy hétvégi lapinterjúban.

Ezek az év legjobb új autói

A brit autós sajtó egyik meghatározó oszlopa, a What Car? minden évben megválasztja a legjobb újdonságokat. Így tettek idén is.

Bosszút állt, de ő szívta meg és a jogsija is ugrott

Picit ideges lett a MINI-s, mert a kamion besorolt elé. Húzott egy merészet, aztán nem ő nevetett a végén.

Hótakarítás, ahogy még sosem láttad

Gyors, hatékony és nem karcolja össze a fényezést. Persze ehhez az kell, hogy 30 ezer wattnyi hangtechnika pihenjen az autóban.

Filmbe illő balesetet szenvedett egy Škoda

Nekünk a Végső állomás ugrott be elsőre, annyi a különbség, hogy itt senki nem halt meg. Kész csoda!

A magyarok kételkednek az önvezető autókban

A magyarok nagy része reálisan látja a közlekedésben várható technológiai fejlődést – derül ki a K&H biztos jövő indexéből.

F1: A Williams elengedi Bottast

A Williams csapatvezetője félhivatalosan bejelentette, hogy Valtteri Bottas lesz Nico Rosberg utódja a Mercedesnél. Napok kérdése, hogy végleg lezáruljon a kérdés.

Vízen jár a legerősebb Lexus

Két darab Lexus V8-as motor hajtja a japán luxusmárka legújabb tanulmányát, amely ha megvalósulna, a márka legdrágább terméke lehetne.

Versenyautó épült a Teslából, iszonyat, mire képes

Egymárkás versenyszéria indul, az alapot a világ legjobb gyorsulású személygépkocsija adja. El tudod képzelni, mit tud? Nem, nem tudod.

Autók, amiket nem érdemes ellopni

Az ezüst színű német autókon túl is van élet. Az igazi egyéniségek ezek közül választanak autót

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.