Pirelli: Nem volt Mercedes-összeesküvés

Szerző: Baka Gábor levél küldés 
Dátum: 2015.09.24. 15.30

A Pirelli a Japán Nagydíj előtt határozottan visszautasította, hogy Szingapúrra szándékosan rossz gumikat szállított a Mercedesnek. Részükről lehetetlen a manipuláció.


A Szingapúri Nagydíjon a Mercedes sokkoló és eddig magyarázat nélkül álló formaromlást produkált, a bajnokcsapat két másodpercet veszített a legközelebbi üldözőnek számító Ferrarihoz képest. 
A címvédő alakulatnál valamiért egyszerűen nem voltak képesek optimális működésre bírni a gumikat, egyesekben felmerült, hogy “felsőbb utasításra”, az egyre unalmasabbá váló dominancia megtörésére a Pirelli szándékosan rossz abroncsokat szállított a Mercedesnek.
Az olasz gyártó Japánban határozottan visszautasította az összeesküvés-elméletet, azt mondják, nem is lehetséges a megvalósítás.
A Pirelli magyarázata alapján a minden egyes hétvégére szállított 1700 abroncsuk sorsára nincs ráhatásuk azután, hogy a Törökországi Izmitben található gyárukat több héttel az adott futam előtt elhagyják. 
Az abroncsokba gyárilag vonalkód kerül, ezt a gumi használhatatlanná tétele nélkül nem lehet manipulálni, mindegyik darab külön-külön követhető. Az abroncsok csapatok közti  kiosztását a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) véletlenszerűen végzi a hétvégék előtt, amire a Pirellinek szintén nincs ráhatása.


A csapatokkal dolgozó egy-egy Pirelli-mérnök a teljes évre van beosztva az adott alakulathoz, kizárólag a saját csapatának adataihoz fér hozzá, emellett szigorú titoktartási kötelezettség terheli.
“Annak meghatározása, hogy melyik abroncs melyik csapathoz kerül és mikor, teljes mértékben az FIA dolga. Ez is egyik eleme a pártatlanságunk fenntartásának, amely, lévén kizárólagos szállító, különös fontossággal bír számunkra. A csapatokkal dolgozó mérnökeinknél is elsődleges a titoktartás, ez is kiemelt jelentőségű” – szögezte le a Pirelli motorsportfőnöke, Paul Hembery.
A cég egyébként a szingapúri választékkal (szuperlágy, lágy) épp ellentétes kombinációt, a közepes és kemény keverékeket viszi Szuzukába, így kész csoda lenne, ha a Mercedes problémái megismétlődnének.

Kommentek

Nem kap új elnöki limuzint Donald Trump

Úgy tervezték, hogy a friss fejlesztésű Cadillac a beiktatással egy időben debütál, de most mégis úgy tűnik várni kell pár hónapot az elnöki szörnyeteg érkezésére.

Tom Hanks különleges guruló ajándékot kapott

Tom Hanks budapesti tartózkodása alatt több Kispolskit és világhírűvé tett, előszeretettel fotózkodott a lengyel gyártású kisautóval. Ez a szokása most érdekes fordulathoz vezetett.

Levágom a kezed, ha még egyszer autóhoz nyúlsz

Prestige Intimidator – így nevezi a Jeep Wranglerhez készített optikai átépítő csomagját a Voltron Motors. Félelmetesnek tényleg félelmetes, de hol marad a presztízs? És a jó ízlés?

Emlékeznek még erre: Geráppááá!?

Régi, emlékezetes autós reklámok után kutatva bukkantunk erre a műre. Annak idején, ha egyszer a gondolataink közé fonta magát, már lehetetlen volt onnan kitörölni.

Hétfőn kitilthatják az öreg autókat Budapestről

Elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát Budapesten a főpolgármester; hétfő reggel 6 órától tilos olyan gépjárművel közlekedni a fővárosban, amelynek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód 0, 1, 2, 3, 4, vagy amelynek forgalmi engedélye nem tartalmaz környezetvédelmi osztályt jelölő kódot.

GT86, az elérhető élményautó

Nem maradtak el a faceliftnél kötelező újítások, de a Toyota GT86 frissítésekor a vezetési élmény fokozására koncentrált a japán vállalat. A sportkocsi továbbra is tiszta vezetési élményt nyújt.

Nem a fáradtság okozhatta a magyar buszbalesetet

Magyar sofőrök vezették azt az autóbuszt, mely neki hajtott egy felüljàró tartóoszlopànak Olaszorszàgban.

A magyar srác, aki visszaszerezte első autójat

A nap legmeghatóbb története Attiláé, aki visszavásárolta a család egykori BMW-jét.

Ha villámgyorsan elugranál síelni, akkor ez a te autód!

Jon Olsson profi síelő megválik szeretett kompresszoros Lamborghinijétől, mert egy négyüléses autóra van szüksége.

Ma megveheted a botrányos bokszoló Bugattiját

Floyd Mayweather fehér Bugatti Veyronja új gazdát keres ma egy aukción. A híres bokszoló 2700 kilométerrel az órájában ad túl a szupersportautón.

Hihetetlen, hogy úszta meg a balesetet ez a motoros

A becsapódás után az autóba kapaszkodott, majd felül a csomagtartóra a motoros.

Transitokkal küzd London levegőjéért a Ford

A Ford szerint nagyban csökkentené a városban, csúcsidőben futkorászó furgonok villanyosítása a levegő minőségének javulását.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.