Pirelli: Nem volt Mercedes-összeesküvés

Szerző: Baka Gábor levél küldés 
Dátum: 2015.09.24. 03.09

A Pirelli a Japán Nagydíj előtt határozottan visszautasította, hogy Szingapúrra szándékosan rossz gumikat szállított a Mercedesnek. Részükről lehetetlen a manipuláció.


A Szingapúri Nagydíjon a Mercedes sokkoló és eddig magyarázat nélkül álló formaromlást produkált, a bajnokcsapat két másodpercet veszített a legközelebbi üldözőnek számító Ferrarihoz képest. 
A címvédő alakulatnál valamiért egyszerűen nem voltak képesek optimális működésre bírni a gumikat, egyesekben felmerült, hogy “felsőbb utasításra”, az egyre unalmasabbá váló dominancia megtörésére a Pirelli szándékosan rossz abroncsokat szállított a Mercedesnek.
Az olasz gyártó Japánban határozottan visszautasította az összeesküvés-elméletet, azt mondják, nem is lehetséges a megvalósítás.
A Pirelli magyarázata alapján a minden egyes hétvégére szállított 1700 abroncsuk sorsára nincs ráhatásuk azután, hogy a Törökországi Izmitben található gyárukat több héttel az adott futam előtt elhagyják. 
Az abroncsokba gyárilag vonalkód kerül, ezt a gumi használhatatlanná tétele nélkül nem lehet manipulálni, mindegyik darab külön-külön követhető. Az abroncsok csapatok közti  kiosztását a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) véletlenszerűen végzi a hétvégék előtt, amire a Pirellinek szintén nincs ráhatása.


A csapatokkal dolgozó egy-egy Pirelli-mérnök a teljes évre van beosztva az adott alakulathoz, kizárólag a saját csapatának adataihoz fér hozzá, emellett szigorú titoktartási kötelezettség terheli.
“Annak meghatározása, hogy melyik abroncs melyik csapathoz kerül és mikor, teljes mértékben az FIA dolga. Ez is egyik eleme a pártatlanságunk fenntartásának, amely, lévén kizárólagos szállító, különös fontossággal bír számunkra. A csapatokkal dolgozó mérnökeinknél is elsődleges a titoktartás, ez is kiemelt jelentőségű” – szögezte le a Pirelli motorsportfőnöke, Paul Hembery.
A cég egyébként a szingapúri választékkal (szuperlágy, lágy) épp ellentétes kombinációt, a közepes és kemény keverékeket viszi Szuzukába, így kész csoda lenne, ha a Mercedes problémái megismétlődnének.

Kommentek

Már nem veszteséges a Tesla

Nyereséggel zárta a harmadik negyedévet az amerikai villanyautó-gyártó. Ilyenre rég nem volt példa.

Nagyot szakít az autósokon az állam

Három hónapon keresztül folyamatosan emelkedett az üzemanyagok ára, amivel az állam biztosan jól járt. Ki is számoltuk, mennyire.

Itt az új Škoda Octavia

Igazodik a kor igényeihez az Octavia: sajátos kialakítású LED-es fényszórók, modern szórakoztatóelektronika, mobil csatlakoztatás és vezetőtámogatás szerepel a facelift menüjén.

Vezettük a jövő hibridjét

Nem kell temetni a benzines autókat. Évtizedekig használjuk még őket, igaz, elektromos rásegítéssel. Hogy milyenek lesznek a közeljövő autói, két nagy beszállító mutatta meg.

A Toyota Hilux még mindig könnyen borul

A Mercedes A-osztály fiaskója óta mindenki tudja mi az a jávorszarvas teszt, és hogy miért nem üdvös borulni egy ilyen manővernél. A Toyota Hilux új generációja nem vette túl jól az akadályt.

Ettől a villásdugóval tákolt villanyablaktól letettük a hajunkat

Kész, erre nincsenek szavak. Ilyen a tökéletes természetbarát javítás, azt felhasználva ami éppen akad, azt ami másnak kacat,

Túlkormányzott BMW típusú gépjármű úton tartása

Autópályára történő felhajtás egy 800 lóerős BMW-vel kivitelezve.

25 éve porosodó ritka Ladára leltek egy ukrán garázsban

Érdekes, hogy mindig akad pár ember, aki a gyári állapotú autóját inkább elrakja, mint a befőttet. Hátha egyszer sokat fog érni. Így tett ennek a most fellelt Ladának a tulajdonosa is.

F1: A Merci meglepően választott gumit Mexikóra

Senki nem kért olyan kevés szuperlágy szettet a hétvégi Mexikói Nagydíjra, mint a Mercedes.

A nép SUV-ra vágyott, a Peugeot SUV-t gyártott

A Peugeot 3008 tulajdonképpen csak nevét örökölte elődjétől, a generációváltás egy teljesen friss típust hozott, amihez nagy reményeket fűz a francia gyártó.

Nagyobb lett, tisztább lett a MINI terepjárója

Húsz centiméterrel hosszabb elődjénél, így gyakorlatilag más kategóriában játszik a MINI Countryman, a divatmárka szabadidőjárműve. Konnektoros hibrid is készült belőle.

Több száz embert küld el a győri Audi

De csak Pozsonyba. December elejétől 550, jelenleg az Audi Hungariánál dolgozó munkatárs a Volkswagen szlovákiai járműgyárában dolgozik.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.