F1: Mégsem lesz futam közbeni tankolás

Szerző: Baka Gábor levél küldés 
Dátum: 2015.06.05. 12.35

Rövid életű volt az Forma-1-es show-t javítani hivatott ötlet, nagyon úgy tűnik, hogy mégsem hozzák vissza a futam közbeni tankolást.

A Forma-1 szabályait előkészítő Stratégiai Munkacsoport alig három héttel ezelőtt döntött úgy, hogy 2017-re többek között a futam közbeni tankolás visszahozásával javíthatják a show-t.
Úgy tűnik, hogy az elképzelésből nem lesz semmi, ugyanis a csapatvezetők csütörtöki, montreali értekezletén máris leszavazták az ötletet, írja a Motorsport.com.


A verseny közbeni tankolás visszahozása ellen jó néhány érvet hoztak fel, a biztonság, a költségek és a várható eredmény, pontosabban annak hiánya is szerepet játszott a döntésben. 
Számítások szerint a verseny alatti tankolás újbóli bevezetése az első évben csapatonként 1 millió, majd utána szezononként 500 ezer fontos (425 és 212 millió Ft) pluszköltséget jelentene, de ami még ennél is fontosabb, hogy az alakulatok stratégáinak elemzése szerint nem hogy felpörgetné, de még akciószegényebbé tenné a futamokat. 


A statisztikák szerint az utolsó újratankolós, 2009-es szezonhoz képest a tilalom első évében, 2010-ben kétszer annyi előzés történt a pályán (ugyanúgy Bridgestone-gumikkal és még DRS nélkül).
A csapatok annak sem örülnének, ha a kvalifikáción újra a versenyre tankolt autókat kellene pályára küldeni, mert ez nem mutatna valós erőviszonyokat és a nézők számára is nehezen lenne követhető. 
Biztonsági szempontból aggályos lenne az is, hogy a 2017-re szóló terv alapján a tankolást a kerékcsere alatt, 2-3 másodperc alatt kellene megoldani, így a régi, 12 liter/másodperces helyett kb. 33 l/s-os átfolyással kellene dolgozni. 

Kommentek

Már el is készült a legdurvább Fiesta

Az új Ford Fiesta máris megvadult és rallyautóként még elődjénél is sikeresebb szeretne lenni, amihez mindene adott.

Szebb, jobb Daciák jönnek

Közepes erejű ráncfelvarráson esett át jó néhány Dacia-modell. A szokásos plasztikázáson kívül új motor és automatikus váltó is érkezett a frissítéssel.

Csak a baj van a szigorúbb fogyasztási tesztekkel

Az emissziós tesztekkel szemben támasztott követelmények szigorításának lassított ütemezését kéri az Európai Bizottságtól az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA.

Elektromos LiAZ-t tesztelnek Moszkvában

Bár Oroszország hatalmas gázkészleten csücsül, egyre több elektromos autóbusz prototípusa nő ki a földből. A legújabbhoz a Siemens szállított eszközöket.

Kocsisor, ami Budapesttől a Balatonig ér

Ha egymás mögé állítanánk a 15 ezer autót, akkor a kocsisor Budapest határától majdnem a Balatonig érne – márpedig idén a Ford várhatóan ennyi járművet ad el Magyarországon.

F1: Alonso nem megy a Mercedeshez

Fernando Alonso felfedezője, menedzsere, “második apja”, Flavio Briatore azt állítja, hogy a spanyol biztosan nem megy a Mercedeshez 2017-re, tiszteletben tartják a mclarenes szerződést.

Leszavazhatják a Forma-1 megvásárlását?

A Forma-1 új tulajdonosaként emlegetett Liberty Media akár még ki is hátrálhat az üzletből, csak januárban szavaznak róla, hogy végigvigyék-e a felvásárlást.

F1: A McLarennek jövőre sem lesz főszponzora

A McLaren új főnöke, Zak Brown 2018-ra célozza az új névadó szponzor megszerzését. Nem lesz könnyű.

Így kell móresre tanítani a pofátlan porschést

Egy újabb közlekedő, akinek drágább az ideje, mint a többi autósé. Rutinosan előzte a sort, de most nem jött ki a lépés, mehetett vissza a startvonalra.

F1: Tízmilliárdos bukás az Osztrák Nagydíj

A Red Bull több tízmillió eurót veszített már a két évvel ezelőtt feltámasztott Osztrák Nagydíjon. Meddig nyelik le a veszteséget?

Csalásgyanú miatt vizsgálják a Porschét

A német WirtschaftsWoche szerint a német szövetségi közlekedési minisztérium és a Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) gépjármű-nyilvántartó hivatal az üzemanyag-fogyasztási értékeket manipuláló szoftver gyanújával vizsgálatot indított a Porschénél.

Januárban jön a Lexus új zászlóshajója

28 évvel az első, eredeti Lexus LS megjelenése után színre lép a modell ötödik generációja. Még nem sok mindent tudunk róla.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.