F1: A hétvégén dönthetnek a tankolásról

Szerző: Szántó Péter levél küldés 
Dátum: 2015.06.04. 14.30

A csapatok vezetői Kanadában újra összeülnek, hogy a tankolás visszatéréséről tárgyaljanak. Csak akkor jön, ha egyértelműen pozitív lenne a hatása.

A Forma-1 2017-es szezonra szóló “reformtervezetében” szerepelt a tankolások újbóli engedélyezése, azóta azonban rengetegen érveltek a változtatás ellen. Az ellenzők szerint a legunalmasabb versenyek éppen akkoriban voltak, amikor tankolni is kellett, a helycserék nagy része a hasonló stratégiák miatt a bokszban történt.

Nem elhanyagolható szempont, hogy a tankolás drága dolog, eurómilliókat kell elkölteni a berendezésekre és ezek szállítására, így a kiscsapatok is elutasítják az ötletet.

Az ötlet bedobása óta felmerült pro és kontra érveket újból megtárgyalják a csapatvezetők a Kanadai Nagydíj helyszínén, ahol akár a végleges döntés is megszülethet az ügyben. A Motorsport.com szerint csak akkor kaphat zöld utat a tankolás, ha a bevezetése egyértelműen élvezetesebbé teszi a versenyeket.

A lap szerint lehet esély a tankolás bevezetésére, ha a csapatok biztosítottnak látják, hogy a tankolás nem tart tovább a jelenlegi kerékcserék 3-4 másodperces időtartamánál, azaz a tankolás nem lassítja le feleslegesen a kiállásokat.

A csapatvezetők egyértelmű bizonyítékokat szeretnének azzal kapcsolatban is, hogy a köztes tankolások miatt alacsonyabbá váló tömeg valóban felgyorsítja az autókat. Ha az adatok azt mutatják, hogy lehet pozitív hozadéka a tankolásnak, rábólinthatnak a tervezetre, de szokás szerint egyhangú döntésre lenne szükség.

Márpedig a Williams és a Mercedes technikai igazgatója is inkább a tankolás ellen van, de a végső döntést úgyis a Stratégiai Munkacsoportnak, aztán a Motorsport Világtanácsnak kell kimondania. Jelenleg inkább arra lenne érdemes fogadni, hogy a tankolást kiveszik a reformtervezetből.

Kommentek

F1: Megosztottak a pilóták az új fejvédőről

A héten eldőlt, hogy a glóriának nevezett fejvédő rendszer végleg süllyesztőbe kerül, helyette a pajzs névre keresztelt eszközzel kezdenek kísérletezni.

F1: Meglepő dolgot mondtak a Mercedes-motorról

Sergio Perez, a Force India pilótája szerint a Mercedes motorelőnye eltűnt, csak a Hondát előzik biztosan a németek.

F1: Egyéves problémát oldhat meg a Haas

A fékekkel a tavalyi bemutatkozás óta küszködő Haas-csapat az Orosz Nagydíjnak új beszállító termékével vág neki.

F1: Túl kicsi a rajtszám? Nem indulhat az autó!

A Nemzetközi Automobil Szövetség megszigorította a rajtszámok és versenyzői nevek megjelenítésére vonatkozó előírásait, a Spanyol Nagydíjtól elvileg képesek lehetünk messzebbről azonosítani a pilótákat.

Ezért változott a lámpaprogram a Nagykörúton

A Budapest Közút szerint a nagykörúti lámpaprogram módosítása a közlekedők érdekében történik, aminek a tömegközlekedéssel és a közúti közlekedéssel közlekedők is kedvezményezettjei lehetnek.

Franciaországban magára hagytak egy Lada-kereskedést, tele autókkal

Úgy tűnik, Franciaországban tényleg a kutyának sem kellett a Lada, egy komplett kereskedés áll évek óta elhagyottan, autókkal együtt.

TOP10: Halott márkák örökéletű szépségei

Biztos lehet benne mindenki, nem az ő szépségükön múlt gyártójuk megszűnése. Halott autómárkák egykori csodálatos alkotásaiból következik szubjektív válogatás.

Halálos baleset a veteránautó-versenyen

Egy pilóta meghalt, utasa pedig életveszélyes sérüléseket szenvedett, amikor veterán Jaguarjuk fának ütközött egy amerikai túraralin.

Eladja a Ducatit az Audi?

A hírek szerint a Volkswagen-csoport megkezdte az olasz sportmotor-márka eladásának előkészítését. A Ducati Ferdinand Piëch szíve csücske volt.

Alonso: A célba érés már nagy eredmény lenne

Fernando Alonso 2017-ben Forma-1-es versenyen még nem jutott el a kockás zászlóig, reméli, hogy a frissített Honda-motorral Szocsiban legalább a célba érés összejön végre.

Kémfelvételen a Škoda Yeti utódja

Karoq néven érkezik egy hónap múlva a második generációs kompakt Škoda SUV. Csehországban lefilmezték egy prototípusát.

Nem működik a Toyota stratégiája

A világ minden részén népszerűek a plug-in hibridek – mindenütt, kivéve Kínát. Az ázsiai ország miatt a Toyota kénytelen lesz újragondolni stratégiáját.

F1: Szocsiban annyi a kanyarlevágós trükknek

Az FIA fekvőrendőröket szereltetett fel a szocsi pálya 2. kanyarjának bukóterébe, mostantól nem lehet ügyeskedni.

Rekordévet zárt a Mercedes Magyarországon

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. tavaly közel 190 ezer gépkocsit gyártott Kecskeméten, 3,8 százalékkal többet, mint 2015-ben.

F1: Az Orosz Nagydíj legütősebb balesetei – videó

A Forma-1-es Orosz Nagydíjat csak 2014 óta rendezik, de a szocsi helyszín három év alatt is produkált jó néhány húzós esetet.

Nem akárhogy loptak szét egy magyar Ladát

Nem lopták el az autót, csak a számukra értékesebb alkatrészeket nyúlták le az épített Ladából. Segíts te is, hogy előkerüljön a tettes!

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.