F1: A Saubernek tetszene az új költségplafon

Forradalom, szabadság, egyenlőség

Szerző: Baka Gábor levél küldés 
Dátum: 2015.04.30. 15.45

A Sauber teljes mellszélességgel támogatja a volt FIA-elnök Max Mosley által felvetett Forma-1-es költségplafon-tervezetet.

Ahogy a Vezess.hu is megírta, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) előző elnöke, Max Mosley néhány napja új költségplafonos elképzelést dobott be. A koncepció szerint a csapatok önkéntesen választhatnák az évi 100 milliós limitet, cserébe viszonylag nagy fejlesztési szabadságot élveznének, míg a többet költeni kívánó alakulatoknak nem lenne ilyen mozgástere.


A kiváló, de részben kihasználatlan infrastruktúrával rendelkező, az elmúlt években folyamatosan pénzügyi gondokkal küszködő Sauber csapatfőnöke, Monisha Kaltenborn természetesen támogatja Mosley ötletét.
“A Sauber mindig is hangsúlyozta, hogy csakis a költségplafon lehet az ésszerű megoldás. Ezzel egészséges szintre lehet hozni a kiadásokat. Max ötlete pedig a műszaki és mérnöki kihívást is maximalizálná. Egyetlen másik koncepció sem nyújtja ezt, pedig ez a Forma-1 lényege” – nyilatkozta az Autosportnak.
“Max érdekes ötletet vetett fel, ma pedig szükség is van ilyenekre a Forma-1-ben. Számomra ez azt mutatja, hogy az F1-ben talán jöhetne amolyan francia forradalom, ugyanis itt az ideje a szabadságnak és egyenlőségnek.”


A Forma-1 szabályait író Stratégiai Munkacsoport tavaly elbuktatta a legutóbbi költségcsökkentési próbálkozást, de Kaltenborn reméli, hogy lassan a nagycsapatok is ráeszmélnek ennek szükségességére:
“Max 2009-ben vetette fel a költségplafon ötletét, és később maguk a gyártók is elkezdtek foglalkozni az elképzeléssel. Érezték, hogy pénzügyileg egészséges szintre kell hozni a kiadásokat. Végül ez alapozta meg a kiadáscsökkentési programot (RRA).”
A Stratégiai Munkacsoport legközelebb két hét múlva, május 14-én ül össze.
F1

Kommentek

Már el is készült a legdurvább Fiesta

Az új Ford Fiesta máris megvadult és rallyautóként még elődjénél is sikeresebb szeretne lenni, amihez mindene adott.

Szebb, jobb Daciák jönnek

Közepes erejű ráncfelvarráson esett át jó néhány Dacia-modell. A szokásos plasztikázáson kívül új motor és automatikus váltó is érkezett a frissítéssel.

Csak a baj van a szigorúbb fogyasztási tesztekkel

Az emissziós tesztekkel szemben támasztott követelmények szigorításának lassított ütemezését kéri az Európai Bizottságtól az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA.

Elektromos LiAZ-t tesztelnek Moszkvában

Bár Oroszország hatalmas gázkészleten csücsül, egyre több elektromos autóbusz prototípusa nő ki a földből. A legújabbhoz a Siemens szállított eszközöket.

Kocsisor, ami Budapesttől a Balatonig ér

Ha egymás mögé állítanánk a 15 ezer autót, akkor a kocsisor Budapest határától majdnem a Balatonig érne – márpedig idén a Ford várhatóan ennyi járművet ad el Magyarországon.

F1: Alonso nem megy a Mercedeshez

Fernando Alonso felfedezője, menedzsere, “második apja”, Flavio Briatore azt állítja, hogy a spanyol biztosan nem megy a Mercedeshez 2017-re, tiszteletben tartják a mclarenes szerződést.

Leszavazhatják a Forma-1 megvásárlását?

A Forma-1 új tulajdonosaként emlegetett Liberty Media akár még ki is hátrálhat az üzletből, csak januárban szavaznak róla, hogy végigvigyék-e a felvásárlást.

F1: A McLarennek jövőre sem lesz főszponzora

A McLaren új főnöke, Zak Brown 2018-ra célozza az új névadó szponzor megszerzését. Nem lesz könnyű.

Így kell móresre tanítani a pofátlan porschést

Egy újabb közlekedő, akinek drágább az ideje, mint a többi autósé. Rutinosan előzte a sort, de most nem jött ki a lépés, mehetett vissza a startvonalra.

F1: Tízmilliárdos bukás az Osztrák Nagydíj

A Red Bull több tízmillió eurót veszített már a két évvel ezelőtt feltámasztott Osztrák Nagydíjon. Meddig nyelik le a veszteséget?

Csalásgyanú miatt vizsgálják a Porschét

A német WirtschaftsWoche szerint a német szövetségi közlekedési minisztérium és a Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) gépjármű-nyilvántartó hivatal az üzemanyag-fogyasztási értékeket manipuláló szoftver gyanújával vizsgálatot indított a Porschénél.

Januárban jön a Lexus új zászlóshajója

28 évvel az első, eredeti Lexus LS megjelenése után színre lép a modell ötödik generációja. Még nem sok mindent tudunk róla.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.