F1: A Merci-győzelem is elúszhatott volna a fékeken

Szerző: Szántó Péter levél küldés 
Dátum: 2015.04.19. 20.05

Toto Wolff csapatfőnök szerint a Mercedes akár a győzelmet is elveszíthette volna az utolsó körökre kritikussá vált fékproblémák miatt Bahreinben.

Nico Rosbergnek a második helyébe került a Mercedes bahreini fékproblémája, amely miatt Lewis Hamilton is panaszkodott a verseny utolsó köreiben. Toto Wolff csapatfőnök szerint a Mercedes az egész versenyen folyamatosan figyelte a hamar aggasztóvá vált fékhőmérsékleteket.

“Nagy megkönnyebbülés volt, hogy véget ért a verseny, mert mindkét autónk fékerőt veszített” – mondta Wolff. Rosbergtől a mérnöke rögtön a célba érés után elnézést kért, elismerve, hogy a legrosszabbkor ment el a fékerő.

“Nagy kár Nicóért, mert nagyszerű versenyt futott, és remek előzéseket mutatott be. Alaposan ki kell elemeznünk ezt a túlmelegedést.”

“Az eredményt elnézve egyáltalán nem voltunk olyan nagy fölényben, a Ferrari folyamatosan zárkózik fel. Mindent meg kell tennünk, ha továbbra is le akarjuk győzni őket.”

A verseny után a szakértők egy része ismét felhozta Rosberg mentális gyengeségét, sokak szerint a Räikkönen részéről rá nehezedő nyomás is hozzájárult az elfékezéshez. Rosberg nem ért egyet.

“Biztos vagyok benne, hogy a fékhiba nélkül magam mögött tudtam volna tartani Räikkönent, az ő gumijai is a végüket járták addigra” – fogalmazott Rosberg. “A fékpedál teljesen felpuhult. A fék fogott, de a pedállal baj volt.”

Hamilton a dobogón még próbálta elbagatellizálni a problémát, de aztán elismerte, hogy komoly volt a hiba. “A fék a végén elgyengült, a pedál nem fogott, a brake-by-wire alapállapotba kapcsolt. Újra kellett indítanom a rendszert az utolsó körön, de helyre is állt minden” – nyilatkozta Hamilton.

Kommentek

Többet keresnek majd a kecskeméti Mercedes gyárban dolgozók

Sztrájk is volt a kecskeméti Mercedes gyárban, mostanra azonban sikerült megállapodnia a szakszervezetnek, így jövőre 10 százalékkal nőhet a dolgozók alapbére.

Jégre hajtott a Toyotás, a többit magadtól is kitalálod

Nincs év jégbe szakadó autósok nélkül, az idei tél is meghozta az első terepjáróst, aki egy befagyott tavon kereste az izgalmakat.

Ragadozót készítettek a Mercedes Sprinterből

Nyomokban Sprintert is tartalmaz az a koncepció teherautó, melyet extrém terepre terveztek. Nem bányamunkás, de akár köveket is lehet vele hordani.

Zseniális vagy haszontalan ez a kreatív ötlettel feldobott ablaktörlő?

Télen áldás a tökéletes működő ablaktörlő, de ennek elérése nem egyszerű feladat. Ez a furcsa rendszer a jegesedés ellen küzd, többet erővel, mint ésszel.

Durva robbanásra képes a fagyban kocsiban hagyott kóla

Aki nem akar tetőkárpitra fagyott cukros löttyel szembesülni, az jobb, ha nem hagy éjszakára a kocsiban dobozos üdítőt.

Másfélszer hasznosabb az elektromos Kangoo

Ahogy a Renault Zoe, a franciák Z.E. villanyautó-családjának hasznos tagja, a Kangoo is másfélszeresére növelt hatótávolsággal fut neki a következő modellévnek.

Az autó, ami 2,5 literrel beéri

Nincs megelégedve az alternatív járművek jelenlegi felhozatalával? Mit szól a tüzelőanyagcellás Toyota Mirai-hoz? Kipufogóján csakis forró levegő távozik, azaz gőz.

Nagyképű, de van mire

A faceliften átesett Fiorino mosolyában van némi önteltség, ami nem csoda, hiszen van mire beképzeltnek lenni.

Már el is készült a legdurvább Fiesta

Az új Ford Fiesta máris megvadult és rallyautóként még elődjénél is sikeresebb szeretne lenni, amihez mindene adott.

Szebb, jobb Daciák jönnek

Közepes erejű ráncfelvarráson esett át jó néhány Dacia-modell. A szokásos plasztikázáson kívül új motor és automatikus váltó is érkezett a frissítéssel.

Csak a baj van a szigorúbb fogyasztási tesztekkel

Az emissziós tesztekkel szemben támasztott követelmények szigorításának lassított ütemezését kéri az Európai Bizottságtól az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA.

Elektromos LiAZ-t tesztelnek Moszkvában

Bár Oroszország hatalmas gázkészleten csücsül, egyre több elektromos autóbusz prototípusa nő ki a földből. A legújabbhoz a Siemens szállított eszközöket.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.