F1: Alonso miatt változtatnak a szabályokon

Szerző: Baka Gábor levél küldés 
Dátum: 2015.03.03. 14.30

Fernando Alonso furcsa balesete után a Nemzetközi Automobil Szövetség ezután a teszteken is kötelezővé tenné az autókon a fedélzeti kamerák és fekete dobozok használatát.

Fernando Alonso másfél hete szenvedett furcsa, teljes egészében mostanáig sem tisztázott balesetet az első barcelonai teszten. Az esetet a McLaren kérésére a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) is kivizsgálja, és úgy tűnik, az első tanulságot már levonták: a teszteken is a lehető legtöbb adatot kell rögzíteni az autókról.


A 2016-ra tervezett szabálymódosítás szerint “a balesetek elemzésére az autókra az FIA által kijelölt gyártótól származó nagysebességű kamerákat kell szerelni (…) amelyeknek az összes versenyen és az egynél több csapat által tartott teszteken is mindig működniük kell”.
Ugyanilyen feltételek mellett az FIA kötelezővé tenné a versenyzők fülében hordott gyorsulás/lassulásmérőt, hogy pontosabb adatokat kapjanak a pilóták fejét ért erőhatásokról, valamint egy állandóan, minden releváns adatot rögzítő fekete doboz használatát is, amelyet aztán a felügyelőszervezet rendelkezésére kell bocsátani.
Bár a McLaren már a balesetet követő napon előadta a maga verzióját a történtekről, sokan még mindig gyanúsnak találják az esetet, nem szűnnek a spekulációk. 


A német Sport Bild F1-es szakírója, Ralf Bach blogján azt írja, hogy egyesek továbbra sem vetik el az áramütéses teóriát, az ugyanis elég jól egybevágna az eddigi megismert információkkal. Áramütés esetén az áldozatok gyakran válnak zavarttá, valamint az amnézia is előfordul – Alonso pedig az ütközés után állítólag azt hitte, hogy még mindig Ferrari-versenyző, a balesetre pedig nem emlékszik.
Bach hozzáteszi, hogy míg a Mercedes és a Renault erőforrásainál öt-öt biztonsági egység védi a versenyzőt az áramütéstől, a Honda esetében csak három ilyen van, magát az áramütést pedig nem rögzítené a telemetria.

Kommentek

Faágakat és szemetet állítanak a frissen javított kátyúkba Solymáron

Eszementek egy maréknyi csoportja tette pillanatok alatt tönkre a kijavított kátyúkat Solymáron.

Hajszárítóval riogatják a gyorshajtókat egy skóciai faluban

Kreatív csellel imitálnak sebességmérő rendőröket egy kis falu lakói Skóciában. Elegük lett a száguldozó autósokból.

Ilyen hülye miért vezet?

Minden arra utalt, hogy a vonat megállíthatatlanul közeledik, mégis a sínekre hajtott.

Végtelenül egyszerű parkolást szúrt el ez a BMW-s

Két és fél perc tömény parkolási anomália, a végén pedig eljő a kiütéses győzelem is.

Stuttgart nem kér az öreg dízelekből

Csak Euro 6-os besorolású autók hajthatnak be 2018-től Stuttgart belvárosába, kivételt képeznek az áruszállítók.

100 új buszt kaptak a vidéki közlekedési központok

Összesen 100 vadonatúj, magyar gyártmányú Credo autóbusz állt forgalomba a vidéki közlekedési társaságoknál december vége óta.

Szokatlan koreográfiával űzi az unalmat ez a motoros

Aligha tanácsos ilyet tenni a forgalomban, védőfelszerelés nélkül meg pláne nem, de ezt a motorost épp most szállta meg az unalom.

Ilyen Saleen S7-es nincs több, ez pedig éppen eladó

Aki hajlandó kicsengetni ezért a Saleen S7-esért egy tetemes összeget, az nem csak egy ritkasággal, hanem egy vérbeli versenyautóval is gazdagabb lesz.

Segítene parkolni a Magyar Telekom

A betonba épített szenzorok segítenének az autósoknak szabad parkolóhelyet találni a városokban.

Három hengerrel támad az új Ford Fiesta ST

1,5 literes háromhengeres turbómotorral érkezik a hothatchek közé a Ford Fiesta legsportosabb változata, az ST.

Pórázon tartott Tiguan

Megfontolta, kitalálta, elvetette, újra kitalálta, legyártotta. 22 évvel a RAV4 után egy komoly konkurenst állított a SEAT az Ateca modellel a kompakt SUV-oknak.

Bajban van az Aston Martin

Jelentősen, 27 százalékkal nőtt az Aston Martin sportautógyártó tavalyi adózás előtti vesztesége, és ezzel már a hatodik egymást követő évet zárta mínuszban.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.