Óvatosan kell bánni a Schumacher-üggyel

Nagyon kevés az igazi konkrétum

Szerző: Baka Gábor levél küldés 
Dátum: 2014.06.17. 07.00

Bár hétfőn bejelentették, hogy Michael Schumachert elszállították Grenoble-ből, hogy rehabilitációját Svájcban folytassák, a hír nem feltétlenül pozitív.

Hétfő késő délelőtt Michael Schumacher menedzsere, Sabine Kehm bejelentette, hogy a tavaly decemberben agysérüléseket szenvedett Forma-1-es legenda elhagyta a grenoble-i kórházat, mostantól a rehabilitációs időszak kezdődik. A hétszeres világbajnokot ezután Schumacherék Genfi-tavi otthonától 30 km-re fekvő Lausanne-ban kezelik.

A lausanne-i kórház, itt zajlik a rehabilitáció Fotó: Europress

A lausanne-i kórház, itt zajlik a rehabilitáció Fotó: Europress


A hírt a szélesebb közvélemény nagy örömmel fogadta, de néhány szakember inkább óvatos, arra figyelmeztetnek, hogy nem szabad túl sokat belelátni a bejelentésbe. 
A német Bild arról ír, hogy a 174 cm magas Schumi mostanra 55 kilóra fogyott (75-ről), és hogy beszélni még nem tud, csak “reagál” (a szemével = pislogással) a családtagok, elsősorban felesége, Corinna hangjára. “Időnként” önállóan is lélegzik, de még segítséget igényel.
A szkeptikusabb értelmezés szerint a mostanra stabilizálódott állapotú, de stagnáló Schumacherrel a grenoble-i orvosok már nem sokat tehettek, ezért egyszerűen itt volt az ideje, hogy elszállítsák, a svájci intézmény pedig az otthonhoz való közelség miatt adta magát.
A cambridge-i Addenbrooke’s kórház – itt mentették meg az életveszélyes fejsérüléseket szenvedett Marussia-pilótanőt, a Maria de Villotát, aki felépült, de bő egy évvel később sajnos elhunyt – idegsebésze, Helen Fernandes ezt nyilatkozta a brit Mirrornak: 
“A rehabilitációs időszak igen hosszú lehet, mire a fejsérüléses páciensek a lehetőségekhez képest felépülnek, fizioterápiával, beszédterápiával. A rehabilitáció általában az otthonhoz közelebb zajlik, ugyanis a rokonokkal, barátokkal folytatott interakciók fontos szerepet kapnak. Fontos elemét képzik a neurológiai felépülésnek.”   

Fotó: Europress

Fotó: Europress


Az idegsebész szakorvosnő szerint a “nincs kómában” túlságosan általános közlés, óvatosan kell kezelni:
“Ez annyit jelent, hogy már nem öntudatlan, tudatában van a környezetének. Talán beszél vagy valamilyen tudatos, célszerű mozdulatokat produkál. De arról nem árul el sokat, hogy valójában milyen szinten is funkcionál” – majd hozzátette, hogy a rendelkezésre álló információk alapján a felépülés esélyeiről sem lehet mit mondani.
A Der Spiegel által megszólaltatott agysebész, Martin Grond szerint “felelőtlenség” lenne a felépülésről spekulálni: “Egy szó sem esett az agyfunkciókról” – figyelmeztetett, hozzátéve, hogy Schumacher állapota az “éber kóma” és a valódi gyógyulás között bárhova eshet. 
A Forma-1 volt főorvosa, a traumatológus és aneszteziológus professzor Gary Hartstein így kommentált a blogján:
“1) Az természetesen jó hír, hogy Michael elhagyta a kórházat, ugyanis a sérülés jellegéből és az ápolás hosszából következően szinte biztos, hogy nem rögtön az intenzív osztályról küldték rehabilitációra, előbb eltöltött egy átmeneti időszakot a hagyományos ellátásban is. Én legalábbis sosem láttam még olyat, hogy egy fejsérüléses pácienst öt hónapos intenzív osztályos kezelés után azonnal rehabilitációra küldtek. Persze bármi lehetséges.”
 

Hartstein 1995-től 2012-ig dolgozott a Forma-1-ben Fotó: Europress

Hartstein 1995-től 2012-ig dolgozott a Forma-1-ben Fotó: Europress


“Ne feledjük, sok olyan rehabilitációs intézmény van, amely mesterségesen lélegeztetett pácienseket is képes kezelni, szóval ez az átszállítás semmit nem árul el arról, hogy Michael önmagától lélegzik-e vagy sem.”
“2) Amint Sabine (Kehm) bejelentette, hogy Michael időnként kinyitja a szemeit, már tudhattuk, hogy nincs kómában. Ez tényszerű. A kóma = öntudatlanság, semmi szemmozgás. Ha valaki kinyitja a szemeit, de nincs magánál, az a vegetatív állapot. Ha időnként a környezettel való interakció is történik, az a minimális tudatos állapot.”
“Szóval miről is van szó? Sabine profi. Április elején azt közölte, hogy Michael időnkét éber és tudatos. Ezzel gyakorlatilag orvosi pontossággal mondta el, hogy Michael már nincs kómában. A kifejezéseket egyértelműen a Michaelt kezelő orvosokkal történt konzultáció alapján használta, pontosan leírta vele a minimális tudatos állapotot.”

Fotó: Europress

Sabine Kehm  Fotó: Europress


“Most, amolyan győzelmi jelentésként arról hallunk, hogy Michael már nincs kómában. Ahogy a fentiekből következik, ez már nem hír. Nem tehetek róla, de felmerül bennem, hogy ez a szavak kiforgatása azzal a céllal, hogy más színben tüntessék fel a valóságot. Elképzelhetetlennek tartom, hogy ha Michael bármilyen formában feljebb lépett volna a Sabine által már áprilisban pontosan leírt minimális tudatos állapot szintjén, ne arról hallanánk, hogy Michael rehabilitációra megy, mert még nehézségei vannak a kommunikációval, de igyekszik gyógyulni. Vagy hogy most újratanulja a járást, az írás-olvasást, stb. De nem, csak annyit mondtak, amit eddig is tudtunk, valamint hozzátették, hogy ne számítsunk további információkra.”

Látta, mit művelt a német válogatott C. Ronaldóékkal a foci vb-n?
A meccs után a csapat sztárja üzent Schuminak.

Kommentek

Hogyan telepíthetnék játékot az autómra? Itt a válasz!

Számítógépes játékot telepített a Porsche 911 kabrió fedélzeti rendszerére. Az irányításhoz és lövöldözéshez szintén az autó kezelőszerveit használja.

Cristiano Ronaldo meghajtotta az új Bugattit

A Bugatti személyesen kínálta meg Christiano Ronaldot egy tesztvezetéssel, hogy megtapasztalja, milyen is az új Chiron.

Faágakat és szemetet állítanak a frissen javított kátyúkba Solymáron

Eszementek egy maréknyi csoportja tette pillanatok alatt tönkre a kijavított kátyúkat Solymáron.

Hajszárítóval riogatják a gyorshajtókat egy skóciai faluban

Kreatív csellel imitálnak sebességmérő rendőröket egy kis falu lakói Skóciában. Elegük lett a száguldozó autósokból.

Ilyen hülye miért vezet?

Minden arra utalt, hogy a vonat megállíthatatlanul közeledik, mégis a sínekre hajtott.

Végtelenül egyszerű parkolást szúrt el ez a BMW-s

Két és fél perc tömény parkolási anomália, a végén pedig eljő a kiütéses győzelem is.

Stuttgart nem kér az öreg dízelekből

Csak Euro 6-os besorolású autók hajthatnak be 2018-től Stuttgart belvárosába, kivételt képeznek az áruszállítók.

100 új buszt kaptak a vidéki közlekedési központok

Összesen 100 vadonatúj, magyar gyártmányú Credo autóbusz állt forgalomba a vidéki közlekedési társaságoknál december vége óta.

Szokatlan koreográfiával űzi az unalmat ez a motoros

Aligha tanácsos ilyet tenni a forgalomban, védőfelszerelés nélkül meg pláne nem, de ezt a motorost épp most szállta meg az unalom.

Ilyen Saleen S7-es nincs több, ez pedig éppen eladó

Aki hajlandó kicsengetni ezért a Saleen S7-esért egy tetemes összeget, az nem csak egy ritkasággal, hanem egy vérbeli versenyautóval is gazdagabb lesz.

Segítene parkolni a Magyar Telekom

A betonba épített szenzorok segítenének az autósoknak szabad parkolóhelyet találni a városokban.

Három hengerrel támad az új Ford Fiesta ST

1,5 literes háromhengeres turbómotorral érkezik a hothatchek közé a Ford Fiesta legsportosabb változata, az ST.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.