A motorok miatt súlyos veszélyben van az F1

Szerző: Szántó Péter levél küldés 
Dátum: 2014.06.12. 15.30

A tervezőzseni Adrian Newey szerint nagyon veszélyes helyzetbe kerül a Forma-1, ha a jövőben nem sikerül biztosítani a motorok teljesítménye közötti egyenlőséget.

A tervezőzseni Adrian Newey szerint nagyon veszélyes helyzetbe kerül a Forma-1, ha a jövőben nem sikerül biztosítani a motorok teljesítménye közötti egyenlőséget. Ahogy a V8-asokkal is történt, a V6-osok fejlesztését is folyamatosan befagyasztják költségcsökkentési okokból, ez azonban azzal járhat, hogy az egyik gyártó túl nagy előnybe kerül a többiekkel szemben.


Ha pedig ez megtörténik, a győzelemért hiába küzdő gyártók egyik napról a másikra hátat fordíthatnak az F1-nek, amellyel a sport és a nézők is sokat veszítenének. A V8-asok fejlesztésének befagyasztása nem befolyásolta túlzottan az erőviszonyokat, mert kicsi volt a különbség az egyes motorok között, a V6-os turbóknál viszont teljesen más a kép.

“A jelenlegi szabályok erősen motorközpontúak” – mondta az év végén háttérbe lépő Newey, akinek csapata, a Red Bull éppen a Renault gyenge motorja miatt szenved. “Nagy veszély, hogy ha a következő másfél évben folyamatosan befagyasztjuk a fejlesztést, az egyik gyártó egy ponton előnybe kerül. Ha ez sokáig fennmarad, miért ne adnák fel a többiek?”

“Ez nem egy megnyugtató helyzet, úgy gondolom, hogy a szabályokat alapjaiban kellene átgondolni.” A motorgyártók a szezon után áttervezhetik motorjaik bizonyos elemeit, hogy erősebbek legyenek 2015-ben, de később egyre több komponenshez lesz tilos hozzányúlni. Így reálisan nem is várható, hogy egy hátrányban lévő gyártó csökkenteni tudja lemaradását.

Kommentek

Minden második autós kártérítést kap

500 millió forintból javítják ezekben a hetekben a kátyúkat országszerte, de a Magyar Közút szerint az általuk használt anyag csak ideig-óráig jó, a tartóssága változó. Akinek megsérült az autója, jelentkezzen, jár a pénz.

Nem hitt a szemének a magyar szerelő, amikor a Skoda alá nézett

Facebookon kaptuk a fotókat Miklóstól, aki még nem nagyon találkozott ilyen gyári hibával pályafutása alatt.

Így veszélyeztethetik egészségünket a trükköző európai fuvarozók

Az európai teherautó gyártók az AdBlue adalék-anyaggal történő mahinálás megállítását szorgalmazzák. A buherálók az állampolgárok egészségével szórakoznak.

Ezt a parkolást már 14 millióan látták, nem csodálkozunk

A videó nem friss, de mi eddig nem találkoztunk vele. Facebookon hívta fel rá figyelmünket olvasónk. Köszönjük, kár lett volna kihagyni.

Olcsó középmotoros sportkocsi érkezik

A legváratlanabb helyen: Indiában születik meg a középmotoros autók piacának legújabb és legolcsóbb képviselője. Genfben is ott lesz a Tata Tamo Futuro.

125 éves a ketyegő, amit csak dízelmotornak neveznek

Rudolf Diesel német gépészmérnök százhuszonöt éve, 1892. február 28-án adta be szabadalmát belső égésű motorjára. A később róla elnevezett dízelmotor alacsonyabb fogyasztása miatt a benzinüzemű Otto-motorok komoly konkurense lett, s ma is sok közúti, vízi és vasúti jármű erőforrása.

Így nyílik az új Mercedes E-osztály kabrió teteje!

Hamarosan teljes szépségében megláthatjuk az E-kabriót, addig is itt egy animált kép a tetőnyitásról.

Sok magyar még mindig így autózik

Minden ötödik magyar autós az évszaknak nem megfelelő gumit használ járművén – derült ki egy márkafüggetlen gumikereskedő felmérése alapján.

Tíz fotón a tökéletes autó

“Amikor el kellett búcsúznom ettől a szívfájdítóan csodálatos géptől, szabályosan meggyászoltam.”

Peugeot Instinct: nagy szájú GT-tanulmány

Kiszivárgott a Peugeot új tanulmányautójának egy fotója. Az impozáns gran turismo minden valószínűség szerint elektromos hajtást kapott.

Idő előtt lelepleződött egy újabb Forma-1-es

Az autóbemutatót csak holnap tartják, de az amerikai Haas-csapat már szombaton filmezett Barcelonában. Lebukott a 2017-es autó.

Hogyan telepíthetnék játékot az autómra? Itt a válasz!

Számítógépes játékot telepített a Porsche 911 kabrió fedélzeti rendszerére. Az irányításhoz és lövöldözéshez szintén az autó kezelőszerveit használja.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.