F1: A Renault nem ad több motort?

Néhány partner nem fizet

Szerző: Baka Gábor levél küldés 
Dátum: 2014.05.09. 17.45

A Renault erőforrásának fejlesztését jelentősen hátráltathatja, hogy a Forma-1-es partnerek késnek a kifizetésekkel. A francia gyártó leállíthatja a szállítást.

A Renault Sport F1 főnöke, Jean-Michel Jalinier pénteken Barcelonában arról beszélt, hogy több, nem nevesített partnerük – minden bizonnyal a Caterham és a Lotus -, nem fizet a motorjaikért, a helyzet néhány héten belül kritikussá válhat, és a gyártó akár a szállítást is leállíthatja feléjük.


“A programunk végrehajtásához erőforrások kellenek, ezek pedig két irányból származnak. Az egyik forrás a Renault, amely pénzügyileg és emberi erőforrással is jelen van, a másik forrást a motorjainkat megvásárló csapatok jelentik. Azonban az utóbbi tekintetében elfogadhatatlan helyzet alakult ki, ugyanis egyes csapatok késnek a fizetéssel, pedig a felzárkózási munka közepette nem lehet olyan, hogy nem fizetnek” – panaszolta a 2014-es idényt nem épp ragyogó 1,6 literes turbós V6-os erőforrásokkal kezdő gyártó F1-főnöke.
“Igen komoly a helyzet. Egy darabig bírjuk, fejlesztünk, pénzt teszünk ebbe, de kellenek a bevételek. Pár héten belül kritikus szintig juthatunk, valamit dönteni kell majd, mert így nem lehet folytatni. Akár a szállítás leállítási is opció lehet, igen. Persze jobba az érintett csapattal valamilyen megegyezésre jutni és pénzügyi összhangra törekedni, de igen, ez is egy lehetőség.” 
A már a motorokért sem fizető csapatok esete jól megvilágítja, a kisebb alakulatok miért küzdenek körömszakadtáig a költségplafonért, a mezőny egyik fele valóban gyakorlatilag a túlélésért küzd.

Kommentek

Jégre hajtott a Toyotás, a többit magadtól is kitalálod

Nincs év jégbe szakadó autósok nélkül, az idei tél is meghozta az első terepjáróst, aki egy befagyott tavon kereste az izgalmakat.

Ragadozót készítettek a Mercedes Sprinterből

Nyomokban Sprintert is tartalmaz az a koncepció teherautó, melyet extrém terepre terveztek. Nem bányamunkás, de akár köveket is lehet vele hordani.

Zseniális vagy haszontalan ez a kreatív ötlettel feldobott ablaktörlő?

Télen áldás a tökéletes működő ablaktörlő, de ennek elérése nem egyszerű feladat. Ez a furcsa rendszer a jegesedés ellen küzd, többet erővel, mint ésszel.

Durva robbanásra képes a fagyban kocsiban hagyott kóla

Aki nem akar tetőkárpitra fagyott cukros löttyel szembesülni, az jobb, ha nem hagy éjszakára a kocsiban dobozos üdítőt.

Másfélszer hasznosabb az elektromos Kangoo

Ahogy a Renault Zoe, a franciák Z.E. villanyautó-családjának hasznos tagja, a Kangoo is másfélszeresére növelt hatótávolsággal fut neki a következő modellévnek.

Az autó, ami 2,5 literrel beéri

Nincs megelégedve az alternatív járművek jelenlegi felhozatalával? Mit szól a tüzelőanyagcellás Toyota Mirai-hoz? Kipufogóján csakis forró levegő távozik, azaz gőz.

Nagyképű, de van mire

A faceliften átesett Fiorino mosolyában van némi önteltség, ami nem csoda, hiszen van mire beképzeltnek lenni.

Már el is készült a legdurvább Fiesta

Az új Ford Fiesta máris megvadult és rallyautóként még elődjénél is sikeresebb szeretne lenni, amihez mindene adott.

Szebb, jobb Daciák jönnek

Közepes erejű ráncfelvarráson esett át jó néhány Dacia-modell. A szokásos plasztikázáson kívül új motor és automatikus váltó is érkezett a frissítéssel.

Csak a baj van a szigorúbb fogyasztási tesztekkel

Az emissziós tesztekkel szemben támasztott követelmények szigorításának lassított ütemezését kéri az Európai Bizottságtól az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA.

Elektromos LiAZ-t tesztelnek Moszkvában

Bár Oroszország hatalmas gázkészleten csücsül, egyre több elektromos autóbusz prototípusa nő ki a földből. A legújabbhoz a Siemens szállított eszközöket.

F1: A Merci hibázott, amikor rászólt Hamiltonra

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke egy interjúban azt mondta, hogy rossz döntést hozott az alakulat, amikor a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíjon gyorsításra kérte Lewis Hamiltont.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.