A Forma-1 körmére néz az EU

Szerző: Baka Gábor levél küldés 
Dátum: 2014.04.28. 14.40

Az Európai Unió vizsgálja a Forma-1 irányításának struktúráját, nagy balhé is lehet az ügyből.

Miközben a Red Bull, a Mercedes, a Ferrari, a McLaren, a Lotus és a Williams képviselői ott ülnek a Forma-1 szabályait előkészítő – de facto meghozó – Stratégiai Munkacsoportban, a pénzügyi nehézségekkel küszködő, a túlélésért küzdő kiscsapatok csak kívülről nézhetik, ahogy a nagyok félresöprik a kiadások kontroll alatt tartására vonatkozó törekvéseiket.
A 2013-ra létrehozott, a fent említett csapatok egy-egy szavazata mellett Bernie Ecclestone és a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) hat-hat voksával döntő testület működése nemrég ki is verte a biztosítékot, több kiscsapat közösen szignált, fenyegető hangvételű levelet írt az FIA-elnök Jean Todtnak.


A levélben felvetették, hogy a jelenlegi irányítási struktúra valószínűleg nem állna meg az Európai Unio versenyszabályai szempontjából, és úgy tűnik, ez nem is csak üres fenyegetés. A The Times úgy tudja, hogy az Európai Unió Tanácsa, pontosabban annak versenyszabályozásért felelős illetékesei “figyelemmel követik” és “aggasztónak találják” az F1-es történéseket, és két vezető F1-es szereplőt már meg is hallgattak.
A 2013 óta érvényben lévő, egyebek mellett a Stratégiai Munkacsoportot is létrehozó Concorde Agreement igen problémás lehet, “egy komoly EU-s vizsgálat felforgathatja a sportágat, szerződéseket tehet semmissé, és végképp ellehetetlenítheti a Forma-1 részvényeinek tőzsdei bevezetését”, írja a Times.
Kritikus pont lehet, hogy az EU Versenypolitikai Főigazgatósága és az FIA még 2001-ben megegyezést kötött arról, hogy a felügyelőszervezetnél világosan elválasztják a szabályalkotási és a Forma-1-es gazdasági területeket, az FIA pedig csak az előbbiben vállalhat szerepet, az új Concorde Agreementnek viszont része az is, hogy az FIA elővásárlási joggal rendelkezik 460 ezer dollár név- kb. 70 millió dollár piaci értékű 1%-os F1-es részvénycsomagra a tőzsdei bevezetés esetére.

Kommentek

Önvezető autóban gondolkozik az Apple

Komolyan gondolkozik az önvezető autó fejlesztésén az Apple, de ehhez a hatóságok és a többi fejlesztő segítsége is szükséges lesz.

Hihetetlen látvány a porban csapató 6-os BMW

Rallyautó bármiből lehet, még egy olyan luxuskupéból is, mint a BMW 650i.

Elektromos buszt álmodott meg a Škodák tervezője

A Czechbus kiállításon megtekintettük a csehek legújabb büszkeségét, melyet az a férfi tervezett, aki korábban Škoda buszokat is megálmodott.

Csak egy darab készült ebből a Ferrariból

Dr. Rick Workman nem szeretett volna olyan Ferrarit, amilyen bárkinek lehet, inkább felkérte az olasz gyártót, hogy építsenek egyet csakis neki.

Jelentősen drágulhat az üzemanyagok ára

Akár 10 forinttal is drágulhat az üzemanyagok ára a jövő héten a piaci változások alapján.

Új 5-ös BMW – Káprázat és parasztvakítás

Ne higgyétek, hogy a gazdagok élete csupa játék és mese! A Harman Kardon vagy Bowers & Wilkins hifi csak az egyik kérdés, amit a G30 kódú új BMW 5 kapcsán el kell dönteni.

Vége a pénzbehajtásnak Újpesten

Pár hete írutunk arról a sokak szerint nem egyértelmű forgalmi helyzetről, ahol csak úgy hullottak az 50 ezres büntetések. Mára változott a helyzet.

F1: A fél mezőny bejelentkezett a Mercedesnél

A Mercedes-csapat elnöke, Niki Lauda azt mondja, óriási az érdeklődés Nico Rosberg megüresedett helye iránt, mégsem lesz könnyű betölteni a bajnoki ülést.

Kitiltják a dízeleket több nagyvárosból

Párizs, Madrid, Athén és Mexikóváros összefogott, majd közösen bejelentette: 2025-től kitiltják az útjaikról a dízelüzemű járműveket.

F1: A Mercedes tényleg számolhat Alonsóval?

A Mercedes még egyetlen nevet sem említett a nagy meglepetésre visszavonulását bejelentő Nico Rosberg utódjaként, de a korábbi nyilatkozatok alapján Fernando Alonso tényleg a listájukon lehet.

Tíz autó ütközött az M1-esen

Két balesetben hat és négy autó ütközött össze egymástól pár száz méterre.

Hegyszorosban reptetett siklóernyőst a Volvo

Ez a világon az első olyan mutatvány, amelyben egy teherautó és egy siklóernyős szerepel. De arra sem volt még példa, hogy siklóernyőst keresztül vontassak egy híd alatt.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.