Újra szikrákat okádhatnak az F1-es autók

Szerző: Szántó Péter levél küldés 
Dátum: 2014.04.25. 10.30

Van az úgy, hogy egy április elsejei álhír néha betalál, esetleg a csapatok ezeket átböngészve álltak elő a Forma-1 látványosabbá tételét célzó új javaslataikkal.

Van az úgy, hogy egy április elsejei álhír néha betalál, esetleg a csapatok ezeket is átböngészve álltak elő a Forma-1 látványosabbá tételét célzó új javaslataikkal. A Motorsport-Total éppen április elsején írt arról, hogy a padlólemez átalakításával visszatérhetnek a szikrázó versenyautók, és lám-lám, csütörtökön az Autosport már tényként tálalta, hogy többek között ez az újítás is a tervezett reformjavaslatok között van.


A csapatokat aggasztja, hogy a futamok jelenleg se nem izgalmasak, se nem igazán látványosak, legalább utóbbin szeretnének segíteni. A Stratégiai Munkacsoport több javaslatról tárgyal a következő hetekben, a szikrázó padlólemezek visszahozatala mellett szó van a fékhűtőcsatornák betiltásáról is, hogy a féktávokon újra izzó féktárcsákkal forduljanak el a pilóták, sőt bizonyos aerodinamikai módosításokkal még az autók körül áramló levegőt is kirajzolnák.

A javaslatok egy része a költségcsökkentést is szem előtt tartja, a fékhűtőcsatornák eltűnésével például egészen biztosan spórolhatnának a csapatok. Korábban is szó volt arról, hogy az állítható futóművek visszahozatalával is milliókat lehetne megtakarítani, ezeket az egységes rendszereket is bevetnék a szikrázás érdekében.


A szikrázás korábban rendszeres volt a Forma-1-ben, az aszfalthoz oda-odakoccanó titániumlemezek voltak felelősek érte. A látványelem 1994-ben tűnt el, amikor bevezették a fa fenéklemezeket annak érdekében, hogy a csapatok aerodinamikai előnyszerzés érdekében ne építsenek túl alacsony hasmagasságú autókat.

A javaslatok között olyan további javaslatok szerepelnek, mint az állórajtos újraindulás biztonsági autós szakasz után, a versenytáv lerövidítése, illetve a kerékcserék felgyorsítása érdekében minden eddiginél modernebb megoldások engedélyezése a bokszutcában. A javaslatokon elcsámcsognak a csapatok a következő hetekben, de bármilyen módosítást az F1 Commissionnek és a Motorsport Világtanácsnak is jóvá kell hagynia.

Kommentek

Nem hitt a szemének a magyar szerelő, amikor a Skoda alá nézett

Facebookon kaptuk a fotókat Miklóstól, aki még nem nagyon találkozott ilyen gyári hibával pályafutása alatt.

Így veszélyeztethetik egészségünket a trükköző európai fuvarozók

Az európai teherautó gyártók az AdBlue adalék-anyaggal történő mahinálás megállítását szorgalmazzák. A buherálók az állampolgárok egészségével szórakoznak.

Ezt a parkolást már 14 millióan látták, nem csodálkozunk

A videó nem friss, de mi eddig nem találkoztunk vele. Facebookon hívta fel rá figyelmünket olvasónk. Köszönjük, kár lett volna kihagyni.

Olcsó középmotoros sportkocsi érkezik

A legváratlanabb helyen: Indiában születik meg a középmotoros autók piacának legújabb és legolcsóbb képviselője. Genfben is ott lesz a Tata Tamo Futuro.

125 éves a ketyegő, amit csak dízelmotornak neveznek

Rudolf Diesel német gépészmérnök százhuszonöt éve, 1892. február 28-án adta be szabadalmát belső égésű motorjára. A később róla elnevezett dízelmotor alacsonyabb fogyasztása miatt a benzinüzemű Otto-motorok komoly konkurense lett, s ma is sok közúti, vízi és vasúti jármű erőforrása.

Így nyílik az új Mercedes E-osztály kabrió teteje!

Hamarosan teljes szépségében megláthatjuk az E-kabriót, addig is itt egy animált kép a tetőnyitásról.

Sok magyar még mindig így autózik

Minden ötödik magyar autós az évszaknak nem megfelelő gumit használ járművén – derült ki egy márkafüggetlen gumikereskedő felmérése alapján.

Tíz fotón a tökéletes autó

“Amikor el kellett búcsúznom ettől a szívfájdítóan csodálatos géptől, szabályosan meggyászoltam.”

Peugeot Instinct: nagy szájú GT-tanulmány

Kiszivárgott a Peugeot új tanulmányautójának egy fotója. Az impozáns gran turismo minden valószínűség szerint elektromos hajtást kapott.

Idő előtt lelepleződött egy újabb Forma-1-es

Az autóbemutatót csak holnap tartják, de az amerikai Haas-csapat már szombaton filmezett Barcelonában. Lebukott a 2017-es autó.

Hogyan telepíthetnék játékot az autómra? Itt a válasz!

Számítógépes játékot telepített a Porsche 911 kabrió fedélzeti rendszerére. Az irányításhoz és lövöldözéshez szintén az autó kezelőszerveit használja.

F1: Verstappenék megkapták az új egyenruhát

Az autóra még holnapig várni kell, de a Red Bull versenyzői már megmutatták, mit viselnek majd a volánnál. Így fest Daniel Ricciardo és Max Verstappen új overallja.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.