F1: Csak kedden dől el a Red Bull sorsa

Szerző: Baka Gábor levél küldés 
Dátum: 2014.04.14. 17.30

A Nemzetközi Automobil Szövetség Fellebbviteli Bíróságán komoly összecsapás dúlt az üzemanyagátfolyás-mérők használatáról, de az ítéletre keddig kell várni.

A Red Bull dobogóig jutó hazai csillagát, Daniel Ricciardót a szezonnyitó Ausztrál Nagydíj után kizárták, ugyanis a Forma-1-et felügyelő Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) versenybírói szerint a pilóta RB10-ese túllépte az új szabályokban lefektetett 100 kg/órás fogyasztási limitet.
A Red Bull álláspontja szerint az FIA hitelesített átfolyási szenzora teljesen megbízhatatlan volt, ezért a futamon a figyelmeztetések ellenére is átálltak a saját, az amúgy szintén az FIA által homologált motor injektorainak átfolyási adataira, azok szerint pedig nem lépték túl a korlátot, ezért fellebbeztek. Állításuk szerint Párizsba magabiztosan, további bizonyítékok birtokában érkeztek. Az FIA szerint az önálló mérést a még március 1-jén kiadott – nem szabályi erővel bíró – műszaki irányelv azonban nem tette lehetővé. 

Fotó: Eurporess

Fotó: Eurporess


Az FIA Fellebbviteli Bírósága ma tárgyalta az ügyet a szervezet párizsi központjában, ahol az FIA és a Red Bull képviselői (Christian Horner csapatfőnök, Adrian Newey technikai főnök és Paul Monaghan vezető versenymérnök) mellett több más csapat, a Lotus (Nick Chester technikai igazgató és Alan Permane fő versenymérnök), a Williams (Pat Symonds, technikai igazgató), a McLaren (Filippo Sappa, vezető versenymérnök) és a Mercedes (Evan Short, vezető elektronikai mérnök) képviselői is részt vettek.
Az FIA-t a szervezet motorügyi felelőse, Fabrice Lom, valamint jogászként Jonathan Taylor képviselte – szerintük a Red Bull nem dönthetett kénye-kedve szerint a mérési módszerről.
“Miért lényeges ez? A sportban az egyenlő esélyeknek kell érvényesülni. Kell, hogy legyen egy végső mérce – egy csapat nem válogathat a mérési módszerek mellett, nem dönthet arról, hogy alkalmazkodik-e az előíráshoz, vagy sem” – érvelt az FIA jogásza, Taylor.
A Red Bull-uralom után az idén élre került Mercedes jogi képviselője, Paul Harris “arcátlan szabályszegésnek” bélyegezte a címvédők melbourne-i viselkedését, a melbourne-i diszkvalifikációnál is súlyosabb büntetését követelt: 
“Tisztesség ne essék, de a Red Bull szándékos és arcátlan szabályszegése után úgy látjuk, hogy fennáll a veszélye, hogy ez ezután is megismétlődhet még. Azért vagyunk itt, hogy biztosítsuk, ilyesmi nem történhet meg újra. Az idény hátralévő részében egyenlő feltételeknek kell érvényesülniük.”

Fotó: Eurporess

Fotó: Eurporess


“Ezért úgy véljük, hogy a leghatékonyabb módja a megelőzésnek az, ha a bíróság rögzíti a Red Bull szabályszegésének súlyosságát, és annak megfelelő szankcióval él, amelyet azonban az idény végéig felfüggeszt, hogy ezután ne szegjenek újra szabályt!”
 
A záróbeszédek után a Fellebbviteli Bíróság főtitkára, Jean Christophe Breillat azt mondta, az ítéletr valószínűleg kedd délelőttig kell majd várni: “Legkésőbb holnap délelőttr várható az ítélet, míg a teljes indoklást legkésőbb a hét végéig közöljük.”

Kommentek

Elektromos teherautókat tesztelnek az osztrákok

Elektromos teherautók kísérleti üzemét kezdi meg városi forgalomban a MAN Truck & Bus haszonjármű-gyártó Ausztriában.

Fejek hullanak az Audinál

Négy mérnököt is kirúgtak a dízelfejlesztő részlegről. A dízelbotrány miatt vált nem kívánatossá a jelenlétük.

Aston Martin Vantage S Red Bull Racing Edition

Az Aston Martin és a Red Bull Racing közötti együttműködés örömére limitált szériát adtak ki a Vantage modellcsaládból.

Itt a vég, jönnek a vicceket mesélő autók

Szakértők szerint a jövőben járműveink akár az érzelmeinkből is olvasni fognak – még akkor is, ha egyetlen szót sem szólunk.

Olyat videózott az autós, hogy neked is fájni fog

Vajon melyik OKJ-s képzésen lőtte emberünk a birkapásztor oklevelet?

Árokba lökte a nagyi a lassú motorost

Egy ideig türelmesen követte autójával a robogóst, majd úgy előzte meg, hogy közben belökte az árokba.

F1: Itt van Verstappen és Vandoorne bukója – videó

A Red Bull-os Max Verstappen és a McLaren újonca, Stoffel Vandoorne is megmutatta ma 2017-es sisakfestését.

F1: Film készült a McLarenről

Pontosabban az alapítójáról, Bruce McLarenről. Az alkotás hamarosan látható lesz a mozikban.

Beleszólhatsz, hol legyen lezárás a 3-as metró miatt

A BKK társadalmi egyeztetésre bocsátja az M3-as metróvonal – a jelenlegi tervek szerint – 2017 nyarától induló rekonstrukciójához kapcsolódó, a Kőbánya-Kispest-Nagyvárad tér közötti szakasz lezárásának idejére tervezett forgalmi rendre vonatkozó javaslatait.

F1: Verstappen idén még nem lesz bajnok

A Red Bull ifjoncának édesapja, Jos Verstappen szerint idén még korai lenne világbajnoki szezont várni a tinitől. Majd jövőre.

Így néz ki egy 1 milliót futott Porsche

Ezek a sportautók nem arról híresek, hogy több százezer kilométert beleraknak tulajdonosaik, de néha azért előfordul.

F1: Esőnapot hirdetett Barcelona

A jövő hétfőn kezdődik a Forma-1-es tesztelés, amelyen a Pirelli kérésére a nyolcból egy napon vizes pályán mennek majd az autók. A barcelonai pálya bejelentette, mikor locsolnak.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.