Hol tart most Schumacher?

Szerző: Baka Gábor levél küldés 
Dátum: 2014.04.06. 07.18

Pénteken érkezett az áttörést jelentő hír, miszerint három hónap kóma után Michael Schumacher immár a tudatosság jeleit mutatja. Hogy van most az F1-legenda?

Michael Schumacher menedzsere, Sabine Kehm pénteken az eddigi legjobb hírt közölte a tavaly december 29-ei síbalesete miatt eddig kómában fekvő szupersztárról: a hétszeres világbajnok ” időnként az éberség és a tudatosság jeleit” mutatja, azaz végre kezd ébredezni.

Fotó: Europress

Fotó: Europress


A német Bild ezt azóta azzal toldotta meg, hogy a 45 éves exversenyző már napok óta ebben az állapotban van, reagál a hangokra, és hogy az állapotjavulásnak köszönhetően a grenoble-i kórházon belül átköltöztették egy alacsonyabb szintű, igaz még mindig intenzív ellátást biztosító szobába.
A hírekre blogján a Forma-1 volt orvosa, az aneszteziológus-traumatológus professzor Gary Hartstein is reagált, aki szokása szerint a laikusoknak is érthető formában adott általános képet Schumacher valószínű helyzetéről.
Hartstein azzal kezdte, hogy hangsúlyos különbséget tett az éberség és a tudatosság között, orvosi értelemben az előbbi önmagában ugyanis egy jóval alacsonyabb szintű jelenség, ami csak az ún. tartós vegetatív állapot jellemzője, Schumacher esetében azonban a tudatosság kifejezés is szerepelt. 
“Mit is takarhat ez a tudatosság? A környezettel való egyértelmű és célzott interakciós szakaszok és/vagy az öntudat egyértelmű jelei – még ha ezek nem is állandóak. Például Michael több alkalommal, ismétlődően mosolyog, amikor megérkezik a családja. Vagy képes szemel követni az embereket. Vagy ha megpróbál kommunikálni, vagy képes egyszerű utasításokra megfelelően reagálni. Ezek bármelyike objektíven jelzi, hogy létezik a kapcsolat a külvilág és közte. Ez az úgynevezett minimális tudatos állapot. És ennél jobb hírt nem is kaphattunk volna” – írta az orvos.

Fotó: Europress

Fotó: Europress


“Hogy miért? Mert ez azt jelenti, hogy Michael láthatja, hallhatja, érezheti a felé irányuló szeretetet. Azt jelenti, valóban, tényleg itt van közöttünk. Azt is jelenti, hogy a várható élettartama jelentősen megnő. És végül, talán a legfontosabb, hogy ez utat nyit a további javulás felé. Még több időt a külvilággal kapcsolatban, még tartalmasabb interakciók. Hihetetlenül pozitív!”
“És jöhet a rehabilitáció, sok-sok rehabilitáció. Michael hozzá van szokva a kemény munkához. Az agynak új dolgokat kell tanulnia, stimulálni kell, rá kell kényszeríteni az információk feldolgozására, közben fizikailag is újra fel kell majd építeni őt. Izgalmas dolgok, jó dolgok.”
“Félreértés ne essék, a mostani is nagyon fontos lépés, de nyilván senki sem szeretné, ha Michael ezen a szinten maradna. De már ez is egy nagyon-nagyon-nagy lépés. Köszönetet kell mondanunk a Michaelt ápoló embereknek és mindenkinek a környezetében a kitartásért és a türelmükért! Türelemre nagy szükség lesz ezután is – hetekig, hónapokig, talán évekig is.”

Kommentek

F1: Az Orosz Nagydíj legütősebb balesetei – videó

A Forma-1-es Orosz Nagydíjat csak 2014 óta rendezik, de a szocsi helyszín három év alatt is produkált jó néhány húzós esetet.

F1: Te jó ég, hát ezért olyan rossz a Honda-motor!

Így már minden világos, de ezzel a mindent megmagyarázó rajzzal hamarabb is elő lehetett volna állni!

Eszement adóra kényszerítenék a Forma-1-et

Az indiai legfelső bíróság úgy döntött, hogy a Forma-1-nek adót kell fizetnie a 2011-2013-ig rendezett három helyi futam után.

Vettel: A Ferrari tavaly alapozta meg az idei sikert

Sebastian Vettel szerint a Ferrari számára győzelem nélkül véget ért 2016-os idény alapozta meg az idei feltámadást.

Rekordévet zárt a Mercedes Magyarországon

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. tavaly közel 190 ezer gépkocsit gyártott Kecskeméten, 3,8 százalékkal többet, mint 2015-ben.

Nem akárhogy loptak szét egy magyar Ladát

Nem lopták el az autót, csak a számukra értékesebb alkatrészeket nyúlták le az épített Ladából. Segíts te is, hogy előkerüljön a tettes!

Pars Krisztián autóját csúnyán összetörte a szerelője, nem lennénk a helyében

A sofőr és feltételezett utasa elszaladt a helyszínről. Mint kiderült, az autó az ismert sportolóé, Pars Krisztiáné, aki javítás miatt hagyta autóját a szerelőnél.

Át akar verni a benzinkutas?

Tankolás után többet mutatott az oszlop kijelzője, mint amennyi az autó tartályának a mérete. Olvasónk nem hagyta magát, panaszos levelet írt a MOL-nak. Érdekes választ kapott.

Azért még az Ikarus az úr

Megannyi vadonatúj, luxus és kevésbé luxus kivitelű buszok között még mindig egy Ikarus a sztár. A zsámbéki Busexpón jártunk.

Ez most a legjobb Suzuki!

Jó vezetni, alig eszik, igényes és komfortos belül, szép kívül. Ez most a legjobb Suzuki – pontosabban ez lehet, ha az ára is van olyan jó, mint a kocsi maga. De vajon van-e?

Vajon hány garázsban pihen még ilyen makulátlan veterán, mint ez a Volga?

A Volga M21-esből komoly mennyiséget, 639 000 darabot gyártottak, így nem meglepő, hogy a kitartó kutatók még mindig találnak egy-egy megkímélt példányt.

Zsír új BMW E30 M3-ast valaki?

Egészen hihetetlen, ahogy időről-időre előbukkannak olyan autók, amik évtizedeket töltöttek egy garázsban, miután megvásárolták őket.

F1: Brazília elvesztésével riogat Ecclestone

A Brazil Nagydíj szerződéshosszabbítási tárgyalásainak lebonyolításával megbízott Bernie Ecclestone nem túl bizakodó az interlagosi futam jövőjét illetően.

F1: Szocsitól mamuszban versenyez Vettel

Az Orosz Nagydíjtól Sebastian Vettel cipő helyett versenymamuszban ül a Ferrariba.

Új gumikat kaptak a koraszülöttmentők

Hét mentőautóra szerelték fel azokat a nyári gumikat, amelyeket az Abroncs Kereskedőház adományozott a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány számára.

Ismét csökken az üzemanyagok ára

A szerdai árcsökkentés után pénteken folytatódik az áresés a hazai benzinkutakon.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.