Hol tart most Schumacher?

Szerző: Baka Gábor levél küldés 
Dátum: 2014.04.06. 07.18

Pénteken érkezett az áttörést jelentő hír, miszerint három hónap kóma után Michael Schumacher immár a tudatosság jeleit mutatja. Hogy van most az F1-legenda?

Michael Schumacher menedzsere, Sabine Kehm pénteken az eddigi legjobb hírt közölte a tavaly december 29-ei síbalesete miatt eddig kómában fekvő szupersztárról: a hétszeres világbajnok ” időnként az éberség és a tudatosság jeleit” mutatja, azaz végre kezd ébredezni.

Fotó: Europress

Fotó: Europress


A német Bild ezt azóta azzal toldotta meg, hogy a 45 éves exversenyző már napok óta ebben az állapotban van, reagál a hangokra, és hogy az állapotjavulásnak köszönhetően a grenoble-i kórházon belül átköltöztették egy alacsonyabb szintű, igaz még mindig intenzív ellátást biztosító szobába.
A hírekre blogján a Forma-1 volt orvosa, az aneszteziológus-traumatológus professzor Gary Hartstein is reagált, aki szokása szerint a laikusoknak is érthető formában adott általános képet Schumacher valószínű helyzetéről.
Hartstein azzal kezdte, hogy hangsúlyos különbséget tett az éberség és a tudatosság között, orvosi értelemben az előbbi önmagában ugyanis egy jóval alacsonyabb szintű jelenség, ami csak az ún. tartós vegetatív állapot jellemzője, Schumacher esetében azonban a tudatosság kifejezés is szerepelt. 
“Mit is takarhat ez a tudatosság? A környezettel való egyértelmű és célzott interakciós szakaszok és/vagy az öntudat egyértelmű jelei – még ha ezek nem is állandóak. Például Michael több alkalommal, ismétlődően mosolyog, amikor megérkezik a családja. Vagy képes szemel követni az embereket. Vagy ha megpróbál kommunikálni, vagy képes egyszerű utasításokra megfelelően reagálni. Ezek bármelyike objektíven jelzi, hogy létezik a kapcsolat a külvilág és közte. Ez az úgynevezett minimális tudatos állapot. És ennél jobb hírt nem is kaphattunk volna” – írta az orvos.

Fotó: Europress

Fotó: Europress


“Hogy miért? Mert ez azt jelenti, hogy Michael láthatja, hallhatja, érezheti a felé irányuló szeretetet. Azt jelenti, valóban, tényleg itt van közöttünk. Azt is jelenti, hogy a várható élettartama jelentősen megnő. És végül, talán a legfontosabb, hogy ez utat nyit a további javulás felé. Még több időt a külvilággal kapcsolatban, még tartalmasabb interakciók. Hihetetlenül pozitív!”
“És jöhet a rehabilitáció, sok-sok rehabilitáció. Michael hozzá van szokva a kemény munkához. Az agynak új dolgokat kell tanulnia, stimulálni kell, rá kell kényszeríteni az információk feldolgozására, közben fizikailag is újra fel kell majd építeni őt. Izgalmas dolgok, jó dolgok.”
“Félreértés ne essék, a mostani is nagyon fontos lépés, de nyilván senki sem szeretné, ha Michael ezen a szinten maradna. De már ez is egy nagyon-nagyon-nagy lépés. Köszönetet kell mondanunk a Michaelt ápoló embereknek és mindenkinek a környezetében a kitartásért és a türelmükért! Türelemre nagy szükség lesz ezután is – hetekig, hónapokig, talán évekig is.”

Kommentek

Sok magyar még mindig így autózik

Minden ötödik magyar autós az évszaknak nem megfelelő gumit használ járművén – derült ki egy márkafüggetlen gumikereskedő felmérése alapján.

Tíz fotón a tökéletes autó

“Amikor el kellett búcsúznom ettől a szívfájdítóan csodálatos géptől, szabályosan meggyászoltam.”

Peugeot Instinct: nagy szájú GT-tanulmány

Kiszivárgott a Peugeot új tanulmányautójának egy fotója. Az impozáns gran turismo minden valószínűség szerint elektromos hajtást kapott.

Hogyan telepíthetnék játékot az autómra? Itt a válasz!

Számítógépes játékot telepített a Porsche 911 kabrió fedélzeti rendszerére. Az irányításhoz és lövöldözéshez szintén az autó kezelőszerveit használja.

Cristiano Ronaldo meghajtotta az új Bugattit

A Bugatti személyesen kínálta meg Christiano Ronaldot egy tesztvezetéssel, hogy megtapasztalja, milyen is az új Chiron.

Faágakat és szemetet állítanak a frissen javított kátyúkba Solymáron

Eszementek egy maréknyi csoportja tette pillanatok alatt tönkre a kijavított kátyúkat Solymáron.

Hajszárítóval riogatják a gyorshajtókat egy skóciai faluban

Kreatív csellel imitálnak sebességmérő rendőröket egy kis falu lakói Skóciában. Elegük lett a száguldozó autósokból.

Ilyen hülye miért vezet?

Minden arra utalt, hogy a vonat megállíthatatlanul közeledik, mégis a sínekre hajtott.

Végtelenül egyszerű parkolást szúrt el ez a BMW-s

Két és fél perc tömény parkolási anomália, a végén pedig eljő a kiütéses győzelem is.

Stuttgart nem kér az öreg dízelekből

Csak Euro 6-os besorolású autók hajthatnak be 2018-től Stuttgart belvárosába, kivételt képeznek az áruszállítók.

100 új buszt kaptak a vidéki közlekedési központok

Összesen 100 vadonatúj, magyar gyártmányú Credo autóbusz állt forgalomba a vidéki közlekedési társaságoknál december vége óta.

Szokatlan koreográfiával űzi az unalmat ez a motoros

Aligha tanácsos ilyet tenni a forgalomban, védőfelszerelés nélkül meg pláne nem, de ezt a motorost épp most szállta meg az unalom.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.