F1: Végleg kilőve az Indiai Nagydíj?

Újra jöhet Mexikó és Franciaország

Szerző: Baka Gábor levél küldés 
Dátum: 2014.03.06. 09.30

Úgy tűnik, Bernie Ecclestone mégsem gondolta komolyan, hogy a 2014-es ejtés után jövőre visszaveszi Indiát a Forma-1-es versenynaptárba. Korea is ebben a cipőben jár, de Mexikó is Franciaország bizakodhat.

A Forma-1 2011-ben érkezett meg a világ második legnépesebb országába, Indiába, de az Újdelhi szomszédságában rendezett a futam nem lett sikeres. 
A nézőszámok a második és harmadik évben azonnal zuhanni kezdtek, a szervező Jaypee Sports pénzügyi nehézségekkel küzdött, és a csapatok számára is horror volt az egész verseny a vámügyintézés, a kaotikus a közlekedés, és a trópusi betegségek miatt.


A futam 2014-re ki is került a versenynaptárból, a hivatalos indoklás szerint azért, mert október helyett tavaszi időpontot kapott volna, fél éven belül két verseny megrendezését pedig nem vállalták a szervezők. Eddig a 2015-ös visszatérésről volt szó.
Az F1 ura, Bernie Ecclestone szerdán azonban már arról beszélt, hogy India jövő évi visszavétele sosem szerepelt a tervek között: “A jelenlegi állás szerint India jövőre sem lesz a naptárban. Talán majd 2016-ban. Szépen lassan könnyítik a bürokráciát és vám- és adószabályokat” – idézte  Reuters az angol üzletembert.
A 2015-ös kimaradás katasztrofális hír a szervezőknek. 
A Sauber indiai származású csapatfőnöke, Monisha Kaltenborn tavaly ősszel arról beszélt, hogy már a 2014-es hiányzás is végleg megpecsételheti India sorsát. “Ha egy verseny egyszer kikerül a naptárból, akkor nagyon nehéz visszakerülnie” – vélekedett. Az indiai motorsportszövetség akkori elnöke, Vicky Chandhok is tartott attól, hogy a futam jövője veszélyben van. “Ha 2015-ben nem tér vissza az F1 Indiába, talán soha nem lesz újra futam.”
A 2014-es naptárból szintén hiányzó Dél-Koreának még annyi esélyt sem ad Ecclestone, mint Indiának, állítása szerint térnek vissza esetleg, “ha új kormány kerül hatalomra”, utalva arra, hogy a verseny sosem kapott állami támogatást.
Mexikóval kapcsolatban az F1 ura azt mondta, hogy a közép-amerikai ország versenye 2015-re le van rendezve, és talán Franciaország is visszatérhet jövőre: “Franciaországgal van egy szerződéstervezetünk a Magny Cours-i futamra. De a szervezőknek ehhez elő kell teremteni a pénzt és valami garanciát kell nyújtani, hogy nem egyéjszakás kalandról lesz szó.” 

Kommentek

Többet keresnek majd a kecskeméti Mercedes gyárban dolgozók

Sztrájk is volt a kecskeméti Mercedes gyárban, mostanra azonban sikerült megállapodnia a szakszervezetnek, így jövőre 10 százalékkal nőhet a dolgozók alapbére.

Jégre hajtott a Toyotás, a többit magadtól is kitalálod

Nincs év jégbe szakadó autósok nélkül, az idei tél is meghozta az első terepjáróst, aki egy befagyott tavon kereste az izgalmakat.

Ragadozót készítettek a Mercedes Sprinterből

Nyomokban Sprintert is tartalmaz az a koncepció teherautó, melyet extrém terepre terveztek. Nem bányamunkás, de akár köveket is lehet vele hordani.

Zseniális vagy haszontalan ez a kreatív ötlettel feldobott ablaktörlő?

Télen áldás a tökéletes működő ablaktörlő, de ennek elérése nem egyszerű feladat. Ez a furcsa rendszer a jegesedés ellen küzd, többet erővel, mint ésszel.

Durva robbanásra képes a fagyban kocsiban hagyott kóla

Aki nem akar tetőkárpitra fagyott cukros löttyel szembesülni, az jobb, ha nem hagy éjszakára a kocsiban dobozos üdítőt.

Másfélszer hasznosabb az elektromos Kangoo

Ahogy a Renault Zoe, a franciák Z.E. villanyautó-családjának hasznos tagja, a Kangoo is másfélszeresére növelt hatótávolsággal fut neki a következő modellévnek.

Az autó, ami 2,5 literrel beéri

Nincs megelégedve az alternatív járművek jelenlegi felhozatalával? Mit szól a tüzelőanyagcellás Toyota Mirai-hoz? Kipufogóján csakis forró levegő távozik, azaz gőz.

Nagyképű, de van mire

A faceliften átesett Fiorino mosolyában van némi önteltség, ami nem csoda, hiszen van mire beképzeltnek lenni.

Már el is készült a legdurvább Fiesta

Az új Ford Fiesta máris megvadult és rallyautóként még elődjénél is sikeresebb szeretne lenni, amihez mindene adott.

Szebb, jobb Daciák jönnek

Közepes erejű ráncfelvarráson esett át jó néhány Dacia-modell. A szokásos plasztikázáson kívül új motor és automatikus váltó is érkezett a frissítéssel.

Csak a baj van a szigorúbb fogyasztási tesztekkel

Az emissziós tesztekkel szemben támasztott követelmények szigorításának lassított ütemezését kéri az Európai Bizottságtól az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA.

Elektromos LiAZ-t tesztelnek Moszkvában

Bár Oroszország hatalmas gázkészleten csücsül, egyre több elektromos autóbusz prototípusa nő ki a földből. A legújabbhoz a Siemens szállított eszközöket.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.