F1: Felmentést kérhet a Renault

Le vannak maradva a motorral

Szerző: Szántó Péter levél küldés 
Dátum: 2014.02.14. 16.30

A Renault nem zárja ki, hogy új Forma-1-es motorjának problémái miatt engedélyt kér a Nemzetközi Automobil Szövetségtől a specifikációk módosítására.

A Renault nem zárja ki, hogy új Forma-1-es motorjának problémái miatt engedélyt kér a Nemzetközi Automobil Szövetségtől a specifikációk módosítására, amint elindul a szezon. Ilyesmire a motorfejlesztési tilalom miatt csak nagyon indokolt esetben kerülhet sor, a franciák megbízhatósági okokra hivatkozva kérnék a kedvezményt.


A sportszabályzat negyedik függeléke ad arra lehetőséget, hogy a homologizáció hivatalos befejezése, vagyis (az idén) február 28. után a gyártók “megbízhatósági, biztonsági vagy költségcsökkentési” okok miatt változtassanak motorjukon. A Renault ugyan továbbra is úgy gondolja, hogy jelentős lépéseket tett a Jerezben tapasztalt problémák óta, Remi Taffin vezető versenymérnök szerint elképzelhető, hogy szükség lesz az FIA-engedélyre.

Tekintettel az idei szezonra életbe lépett komoly módosításokra, könnyen elképzelhető, hogy a Mercedes és a Ferrari is jelzi majd módosítási igényét az FIA felé. Ezzel együtt mindenki számára világos, hogy a Renault problémái a legsúlyosabbak. “Egy véglegesített motor megbízhatósági gondjait elég nehéz lenne megoldani” – indokolta Taffin, hogy a Renault miért fontolgatja a módosítást.

“Nem állítjuk, hogy komoly megbízhatósági gondjaink vannak, mert a fékpadon nagyon ígéretes tesztjeink voltak, minden elem hibátlanul működött. De a csapatokkal közösen kell dolgoznunk, és éppen itt van a gond: akkor vannak gondjaink, amikor minden bent van az autókban, és így kellene a maximumot nyújtania az alkatrészeknek. Nehezen hangoljuk össze a részegységek működését.”

Taffin szerint nem is olyan súlyosak a gondok, mint amilyennek kívülről látszanak. “A helyzet kívülről nézve sokkal rosszabb, mint belülről. Nehéz időszakon vagyunk túl, de jól haladunk, 90 százalékban megoldottuk a problémákat.”


Taffin erre tekintettel jelentős előrelépést vár a soron következő bahreini teszttől, a Lotus forgatási napján is jó teljesítményt nyújtott a motor. “Ha a részleteket nézzük, hardver- és szoftverproblémákkal is küzdünk. Az első az energiatároló rendszert érinti, de a fejlesztéseink a tesztek alapján jól sikerültek, a fékpadon minden úgy működött, ahogy vártuk. Ezzel reményeink szerint nem lesz gond Bahreinben.”

“A szoftveres hibák a motor vezethetőségét érintik, a jerezi teszten a vezérléssel és a kalibrációval is voltak gondok. Módosítottuk a programozást is, és ugyan a sok plusz munkával hátrányba kerültünk az eredeti menetrendhez képest, Bahreinben már rendben leszünk. Egyes partnereinknél a beépítési mód is okozott gondokat, de fékpadon velük is teszteltük a módosított elemeket, és arra számítunk, hogy megoldódott minden nehézség.”

“Reményeink szerint Bahreinben minden úgy megy majd, ahogyan az első teszten kellett volna, és partnereik megkezdhetik az autó tényleges kiismerését.”

Kommentek

Sok magyar még mindig így autózik

Minden ötödik magyar autós az évszaknak nem megfelelő gumit használ járművén – derült ki egy márkafüggetlen gumikereskedő felmérése alapján.

Tíz fotón a tökéletes autó

“Amikor el kellett búcsúznom ettől a szívfájdítóan csodálatos géptől, szabályosan meggyászoltam.”

Peugeot Instinct: nagy szájú GT-tanulmány

Kiszivárgott a Peugeot új tanulmányautójának egy fotója. Az impozáns gran turismo minden valószínűség szerint elektromos hajtást kapott.

Hogyan telepíthetnék játékot az autómra? Itt a válasz!

Számítógépes játékot telepített a Porsche 911 kabrió fedélzeti rendszerére. Az irányításhoz és lövöldözéshez szintén az autó kezelőszerveit használja.

Cristiano Ronaldo meghajtotta az új Bugattit

A Bugatti személyesen kínálta meg Christiano Ronaldot egy tesztvezetéssel, hogy megtapasztalja, milyen is az új Chiron.

Faágakat és szemetet állítanak a frissen javított kátyúkba Solymáron

Eszementek egy maréknyi csoportja tette pillanatok alatt tönkre a kijavított kátyúkat Solymáron.

Hajszárítóval riogatják a gyorshajtókat egy skóciai faluban

Kreatív csellel imitálnak sebességmérő rendőröket egy kis falu lakói Skóciában. Elegük lett a száguldozó autósokból.

Ilyen hülye miért vezet?

Minden arra utalt, hogy a vonat megállíthatatlanul közeledik, mégis a sínekre hajtott.

Végtelenül egyszerű parkolást szúrt el ez a BMW-s

Két és fél perc tömény parkolási anomália, a végén pedig eljő a kiütéses győzelem is.

Stuttgart nem kér az öreg dízelekből

Csak Euro 6-os besorolású autók hajthatnak be 2018-től Stuttgart belvárosába, kivételt képeznek az áruszállítók.

100 új buszt kaptak a vidéki közlekedési központok

Összesen 100 vadonatúj, magyar gyártmányú Credo autóbusz állt forgalomba a vidéki közlekedési társaságoknál december vége óta.

Szokatlan koreográfiával űzi az unalmat ez a motoros

Aligha tanácsos ilyet tenni a forgalomban, védőfelszerelés nélkül meg pláne nem, de ezt a motorost épp most szállta meg az unalom.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.