F1: Elképesztően rondák lesznek a 2014-es autók?

Tökorrú F1-esek

Szerző: Kovács Miklós levél küldés 
Dátum: 2013.11.13. 08.30

A megadott keretek között ezzel a módszerrel lehet a legtöbb levegőt az autó alá terelni, ami elsődleges fontosságú a megfelelő leszorítóerő eléréséhez.

A lényeg, hogy gyors legyen! Állítja minden csapat, tervező és versenyző, de mi rajongók, akik a tévé előtt ülve követjük a futamokat, nem szeretnénk rút autókat bámulni. Ha már a hangjuk pocsék lesz, legalább a szemnek kedvesebb formák térnének vissza, mert a Ferrari domináns évei óta egyre csak romlik a helyzet.

Az aerodinamikai elemek elburjánzása nyomán otromba szárnykinövések jelentek meg, majd 2009-ben tisztult a kép, de végül a lépcsős orrkúpok érkezése betette a kaput. Mára szinte minden autó ronda, legalábbis a rajongói fórumok hangadói szerint, és úgy tűnik 2014-ben még tovább romlik a helyzet. 

Az Autosport.com, pontosabban az elismert F1-es műszaki rajzoló, Craig Scarborougháltal felvázolt lehetőség elképesztően csúf jövőt vázol fel: ha a szabályokat a lehető legszélsőségesebben kihasználva terveznek a csapatok, akkor a mezőny nagy része ehhez hasonló megoldást vet be 2014-ben.

F1: Elképesztően rondák lesznek a 2014-es autók? 1

A megadott keretek között – 525 mm-es kasztni- és 185 mm-es orcsúcsmagasság – ezzel a módszerrel lehet a legtöbb levegőt az autó alá terelni, ami elsődleges fontosságú a megfelelő leszorítóerő eléréséhez.

Az Autosport úgy tudja, több csapat is felvetette az esztétikai célú szabálymódosítás szükségességét, de ez, ilyen röviddel az új szezon kezdete előtt már csakis az alakulatok egyhangú támogatása mellett lenne lehetséges, amire pedig nem sok kilátás van. 
Az Interneten természetesen azonnal megindult a szörnyülködés és a jobb-rosszabb viccek áradata, a borneói naggyorrújamos és a pinokkiós hasonlítgatások, na és persze sokan találgatják, hogy vajon az izgalmas futamok előtt vagy közben kiegyenesedik-e az új orr…

F1: Elképesztően rondák lesznek a 2014-es autók? 2

Kommentek

Itt a vég, jönnek a vicceket mesélő autók

Szakértők szerint a jövőben járműveink akár az érzelmeinkből is olvasni fognak – még akkor is, ha egyetlen szót sem szólunk.

Olyat videózott az autós, hogy neked is fájni fog

Vajon melyik OKJ-s képzésen lőtte emberünk a birkapásztor oklevelet?

Árokba lökte a nagyi a lassú motorost

Egy ideig türelmesen követte autójával a robogóst, majd úgy előzte meg, hogy közben belökte az árokba.

F1: Film készült a McLarenről

Pontosabban az alapítójáról, Bruce McLarenről. Az alkotás hamarosan látható lesz a mozikban.

Beleszólhatsz, hol legyen lezárás a 3-as metró miatt

A BKK társadalmi egyeztetésre bocsátja az M3-as metróvonal – a jelenlegi tervek szerint – 2017 nyarától induló rekonstrukciójához kapcsolódó, a Kőbánya-Kispest-Nagyvárad tér közötti szakasz lezárásának idejére tervezett forgalmi rendre vonatkozó javaslatait.

F1: Verstappen idén még nem lesz bajnok

A Red Bull ifjoncának édesapja, Jos Verstappen szerint idén még korai lenne világbajnoki szezont várni a tinitől. Majd jövőre.

Így néz ki egy 1 milliót futott Porsche

Ezek a sportautók nem arról híresek, hogy több százezer kilométert beleraknak tulajdonosaik, de néha azért előfordul.

F1: Esőnapot hirdetett Barcelona

A jövő hétfőn kezdődik a Forma-1-es tesztelés, amelyen a Pirelli kérésére a nyolcból egy napon vizes pályán mennek majd az autók. A barcelonai pálya bejelentette, mikor locsolnak.

Hat Suzuki Ignis, amitől könnybe lábad a szemed

Ebben az esetben nem ítélkezünk, ha valakinek ebben a formában tetszik a Suzuki Ignis, akkor nincs mit tenni, a lényeg, hogy a tulaj boldog legyen.

Milliárdos papával könnyebb az F1-be jutni

A Williamsnél idén bemutatkozó 18 éves újonc, Lance Stroll nem tagadja, hogy édesapja anyagi támogatása sokat segített a Forma-1-be való eljutásban, igaz, tehetséget azért nem ő vett neki.

Őszinte használt autók több mint 500 000 kilométerrel

Ebben a kategóriában sokkal több eladó darabot találnánk, ha nem volna nemzetközi sport a kilométerórák visszatekerése. De mivel valamilyen csoda folytán a legtöbb eladó 15-20 éves autó alig futott 150-250 ezer kilométert, így a kilométert bevalló, sokat futott autók ritkák, akár a fehér holló.

F1: Ki lesz a Red Bull tartalékosa?

A Red Bull motorsportfőnöke, Helmut Marko elmondta, kit ültetnének a nagycsapat autójába, ha Daniel Ricciardo vagy Max Verstappen kidőlne valamiért.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.